Qbon 401 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia Mnie to co się rzuciło w oczy od razu to brak tego smearingu, ghostingu czy jak to tam nazwać, co wcześniej się pojawiało przy path tracingu, obraz jest znacznie bardziej stabilny i wyraźny w ruchu. Całe szczęście, że nie zachowali tego jedynie dla 5xxx, bo to robi naprawdę dużo. Cytuj
Rooofie 187 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia 7 minut temu, Qbon napisał(a): Mnie to co się rzuciło w oczy od razu to brak tego smearingu, ghostingu czy jak to tam nazwać, co wcześniej się pojawiało przy path tracingu, obraz jest znacznie bardziej stabilny i wyraźny w ruchu. Całe szczęście, że nie zachowali tego jedynie dla 5xxx, bo to robi naprawdę dużo. Może i robi dużo ale strata FPSów na kartach innych niż 4090/5090 też jest duża i nie są to 2-3 klatki. Cytuj
Qbon 401 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia (edytowane) 36 minut temu, Rooofie napisał(a): Może i robi dużo ale strata FPSów na kartach innych niż 4090/5090 też jest duża i nie są to 2-3 klatki. Mam 4080 i nie zauważyłem póki co żadnej straty fpsów. Potestuje później jeszcze trochę ale póki co nic takiego nie widzę. Może być też tak, że strata kilku klatek jest ale w grach gdzie włączasz frame generation jest przyrost bo sam fg dostal boosta. Edytowane 23 stycznia przez Qbon Cytuj
smallv86 875 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia Kurde mam chyba problem. Z ciekawosci odpalilem na wyswietlaczu aio zeby mi pokazywalo temp. procka i w kazdej grze 90-100 stopni. Nawet z pompo i wiatrakami na 100%. To chyba nie jest normalne? Cytuj
tjery 1 320 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia 8 minut temu, smallv86 napisał(a): Kurde mam chyba problem. Z ciekawosci odpalilem na wyswietlaczu aio zeby mi pokazywalo temp. procka i w kazdej grze 90-100 stopni. Nawet z pompo i wiatrakami na 100%. To chyba nie jest normalne? Nie, "troszku" za dużo, może pasta Cytuj
smallv86 875 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia Wymienialem aio rok temu (pompa przestala dzialac) i tam juz byla nalozona ale nie wykluczam bo w sumie nigdy nie sprawdzalem temperatur procka xd Cytuj
tjery 1 320 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia 46 minut temu, smallv86 napisał(a): Wymienialem aio rok temu (pompa przestala dzialac) i tam juz byla nalozona ale nie wykluczam bo w sumie nigdy nie sprawdzalem temperatur procka xd Ciężko powiedzieć co tam dali, możesz wziąć sobie Kyronauta 1g i przesmarować, jak dalej będzie tak dużo to coś poważniejszego 1 Cytuj
Ukukuki 7 344 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia Przyjechała ta 4090 dopiero dzisiaj (kupione w sobotę). Już myślałem ,że gościu mnie chce oszukać na kasę, na weekendzie nie wyśle, na wyjeździe jest. A w poniedziałek zagaduję kiedy wyśle to nie wie bo w szpitalu wylądował Jednak finalnie udało mu się w środę wysłać, dzisiaj dojechała i jestem po kilku testach pod obciążeniem. Chyba jest git. Mam już i7 14 generacji na podmiankę ale to dopiero w przyszłym tygodniu, jutro na narty jadę. Dojechała chłodnica dla żony to biorę jej starą 360 i przy okazji podmienię procek. Jeszcze jedno wtrącenie przy okazji. Oczywiście spotkało mnie klawiaturstwo. Podmieniałem również zasilacz na NZXT 850W, na obudowie pisze żeby nie używać przewodów od innych zasilaczy. Jednak z lenistwa co się będę męczył i wyciągał stare i podmieniał na nowe. Chociaż te nowe fajne, w oplocie. No i oczywiście okazało się ,że przewód ma znaczenie a konkretnie ten do płyty głównej. Nie wiem jakim cudem ale płyta nie chciała wstawać na starym kablu z nowym zasilaczem, świecił się tylko RAM i nawet wentylatory nie działały. Po podmianie kabla na ten z zestawu oczywiście wszystko działa, pozostałych przewodów nie chciało mi się podmieniać. Akurat przy szukaniu problemu trafiłem za pierwszym razem. Jest bydle Porównanie do mojego starego RX 7900 XT. A tutaj z kolei RTX 4090 w porównaniu do chłodnicy którą będę instalował u żony. Większa niż w niektórych motocyklach xd 1 Cytuj
tjery 1 320 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia 5 minut temu, Ukukuki napisał(a): Termomiks ile TFLOPS? Cytuj
Czoperrr 5 351 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia 13 minutes ago, Ukukuki said: Przyjechała ta 4090 dopiero dzisiaj (kupione w sobotę). Już myślałem ,że gościu mnie chce oszukać na kasę, na weekendzie nie wyśle, na wyjeździe jest. A w poniedziałek zagaduję kiedy wyśle to nie wie bo w szpitalu wylądował Jednak finalnie udało mu się w środę wysłać, dzisiaj dojechała i jestem po kilku testach pod obciążeniem. Chyba jest git. Mam już i7 14 generacji na podmiankę ale to dopiero w przyszłym tygodniu, jutro na narty jadę. Dojechała chłodnica dla żony to biorę jej starą 360 i przy okazji podmienię procek. Jeszcze jedno wtrącenie przy okazji. Oczywiście spotkało mnie klawiaturstwo. Podmieniałem również zasilacz na NZXT 850W, na obudowie pisze żeby nie używać przewodów od innych zasilaczy. Jednak z lenistwa co się będę męczył i wyciągał stare i podmieniał na nowe. Chociaż te nowe fajne, w oplocie. No i oczywiście okazało się ,że przewód ma znaczenie a konkretnie ten do płyty głównej. Nie wiem jakim cudem ale płyta nie chciała wstawać na starym kablu z nowym zasilaczem, świecił się tylko RAM i nawet wentylatory nie działały. Po podmianie kabla na ten z zestawu oczywiście wszystko działa, pozostałych przewodów nie chciało mi się podmieniać. Akurat przy szukaniu problemu trafiłem za pierwszym razem. Jest bydle Porównanie do mojego starego RX 7900 XT. A tutaj z kolei RTX 4090 w porównaniu do chłodnicy którą będę instalował u żony. Większa niż w niektórych motocyklach xd Uzywasz tego thermomixa? W naszym używanym codziennie już zeszły loga a nawet tam go nie tarłem. Cytuj
tjery 1 320 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia (edytowane) Ja mam koło roku, loga całe ale po początkowym częstym próbowaniu używany raczej weekendowo, chociaż w tygodniu też się zdarzy rozrabianie ciasta na coś Edytowane 23 stycznia przez tjery Cytuj
Ukukuki 7 344 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia 13 minut temu, tjery napisał(a): Termomiks ile TFLOPS? CP2077 działa w stabilnych 30 4 minuty temu, Czoperrr napisał(a): Uzywasz tego thermomixa? W naszym używanym codziennie już zeszły loga a nawet tam go nie tarłem. Teściowa dała to w prezencie. Żona często tego używa, kilka razy w tygodniu. Ja nie, lubię gotować z przepisów znalezionych w Internecie a nie w termomixie. Chociaż ten chlebek ziołowy co każdy zna to sztos. Duża ta karta, musiałem wentylatory na chłodnicy rozsunąć i ją samą delikatnie przesunąć. Co prawda mogę dać ją na inną ścianę obudowy ale tak jak wspomniałem będę instalował 360 z kompa żony. I kurde szlifierka pójdzie w ruch bo raz ,że nie chce obudowy zmieniać, lubię mojego fractala a dwa 360 nie zmieści się na górnej ścianie obudowy. I tak mi już poszło za dużo na odświeżenie kompa. Wymieniona karta, procek, chłodzenie, zasilacz. Już nic więcej z platformy LGA 1700 nie wyciągnę. Także spokój na 2-3 lata pewnie. Później może wyjdzie AM6 albo udane procki od niebieskich jak 12 generacja. Cytuj
PiPoLiNiO 773 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia 35 minut temu, Ukukuki napisał(a): Dawaj OC mordo 1 Cytuj
Ukukuki 7 344 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia 5 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Dawaj OC mordo Na razie się fabrycznymi nastawami nacieszę a dwa to nie wiem czy to będzie konieczne Cytuj
Rooofie 187 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia 6 minut temu, Ukukuki napisał(a): Na razie się fabrycznymi nastawami nacieszę a dwa to nie wiem czy to będzie konieczne Żadne OC. Daj sobie power limit na 75-80% to będziesz miał mniejszy pobór mocy i temperatury a spadek w klatkach to 2-5 szt. Cytuj
tjery 1 320 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia 5 minut temu, Rooofie napisał(a): Żadne OC. Daj sobie power limit na 75-80% to będziesz miał mniejszy pobór mocy i temperatury a spadek w klatkach to 2-5 szt. Nie no, bez przesady, to jakbyś przywiązał labradora na łańcuchu przy budzie Cytuj
PiPoLiNiO 773 Opublikowano 23 stycznia Opublikowano 23 stycznia (edytowane) 10 minut temu, Rooofie napisał(a): Daj sobie power limit na 75-80% to będziesz miał mniejszy pobór mocy i temperatury a spadek w klatkach to 2-5 szt. To żeś dowalił UV nie polega na obniżeniu limitu mocy. W ten sposób to on w pip wydajności straci jak poleci do 75%. Edytowane 23 stycznia przez PiPoLiNiO Cytuj
Rooofie 187 Opublikowano 24 stycznia Opublikowano 24 stycznia 8 godzin temu, PiPoLiNiO napisał(a): To żeś dowalił UV nie polega na obniżeniu limitu mocy. W ten sposób to on w pip wydajności straci jak poleci do 75%. Nie pisze o UV tylko o power limicie w apce Nvdii albo MSI Afterburner. Przy 80% straci się 3 fpsy a pobór mocy zmniejszony ~75W albo i więcej w zależności od gry przy temperaturze 5C niższej. Ja tego używam nawet przy 3080 xD albo tu Cytuj
PiPoLiNiO 773 Opublikowano 24 stycznia Opublikowano 24 stycznia @Rooofie Jak zrobisz to samo na 4090 i dasz 75% to równie dobrze mógłbyś kupić 4080S W 4090 robi się UV. Jak masz fart to wydajność zostaje identyczna, a pobór spada prawie 100W. Cytuj
Rooofie 187 Opublikowano 24 stycznia Opublikowano 24 stycznia 3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): @Rooofie Jak zrobisz to samo na 4090 i dasz 75% to równie dobrze mógłbyś kupić 4080S W 4090 robi się UV. Jak masz fart to wydajność zostaje identyczna, a pobór spada prawie 100W. Oczywiście, że nie masz racji Przy power limicie i UV uzyskuje się niemal takie same wyniki, przy czym ustawienie power limitu to przesunięcie suwaka w lewo i nie ma tu żadnych "fartów". Przy takim Days Gone (pierwszy lepszy filmik na YT) zużycie prądu spada z 400W do 260W nadal mając 150+fpsów. Cytuj
mozi 1 996 Opublikowano 24 stycznia Opublikowano 24 stycznia No nie do końca. Celem UV jest tak ustawienie parametrów żeby karta nie odbijała się od power limitu a trzymała stabilny core speed. Zmniejszając suwak w AB tak naprawdę ubijasz jej moc i zegar raczej przy pełnym obciążeniu nie będzie tak wysoko jak być ustawił krzywą i przy odrobinie szczęścia można pójść z efektywnym zegarem wyżej niż stock a pobór mniejszy. Czytałem sporo testów i to jest w sumie najprostsza metoda bo nie musisz się martwić że coś się wywali. Efekt jednak nie jest ten sam. Nawet zobacz ten filmik co wstawiłeś i porównaj clock speed: Cytuj
PiPoLiNiO 773 Opublikowano 24 stycznia Opublikowano 24 stycznia @Rooofie Ale po co Ty się kłócisz? Mam w budzie 4090. Days Gone to sobie na kalkulatorze moze latać. Odpal Cyberpunk i będziesz widział jaki jest spadek Ale w sumie, wierz w co chcesz. Mi tam to wisi. Ale z dawaniem beznadziejnych rad bym się wstrzymywał @mozi Mordo, w końcu jesteśmy w czymś zgodni Efekt jest sporo inny, testowałem obie wersje. Ograniczanie mocy nie ma żadnego sensu, bo zegary lecą na łeb czesto, a ubity zegar = ubity FPS. No i ja ciągle pisze o 4090. Nie wiem jakie są zegary i pobory w 3080 Cytuj
Qbon 401 Opublikowano 24 stycznia Opublikowano 24 stycznia Oczywiście, że lepiej zrobić UV, trzeba potestować żeby było stabilnie ale uzyskuje się praktycznie taka sama wydajność przy niższym poborze prądu, więc i chłodniej i ciszej. Power limit dynamicznie zbija zegary zbyt mocno, UV trzyma tak jak się ustawi na krzywej. Cytuj
Rooofie 187 Opublikowano 24 stycznia Opublikowano 24 stycznia (edytowane) 50 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): @Rooofie Ale po co Ty się kłócisz? Mam w budzie 4090. Days Gone to sobie na kalkulatorze moze latać. Odpal Cyberpunk i będziesz widział jaki jest spadek Ale w sumie, wierz w co chcesz. Mi tam to wisi. Ale z dawaniem beznadziejnych rad bym się wstrzymywał @mozi Mordo, w końcu jesteśmy w czymś zgodni Efekt jest sporo inny, testowałem obie wersje. Ograniczanie mocy nie ma żadnego sensu, bo zegary lecą na łeb czesto, a ubity zegar = ubity FPS. No i ja ciągle pisze o 4090. Nie wiem jakie są zegary i pobory w 3080 Spadek w Cyberpunku wynosi 4 fps. Różnica w poborze prądu 120W. Generalnie to mnie gówno obchodzi co robicie ze swoimi kartami, ja tylko zasugerowałem, że biorąc pod uwagę, że większość PCtowców na Steamie gra nadal w 1080p nie ma sensu katować 4090 na 100% jej wydajności mając po 300 fpsów. Edytowane 24 stycznia przez Rooofie Cytuj
mozi 1 996 Opublikowano 24 stycznia Opublikowano 24 stycznia Ale wątek uv powstał bo uki kupił 4090 i się zaczęła o tym dyskusja. To nie jest tak że ktoś chce źle tylko radzimy jak najlepiej to ogarnąć. Nie ma się co gotować - opcje są dwie obie nie idealne, więc jeszcze raz: - uv - lepszy efekt ale trzeba poświęcić więcej czasu na testy stabilności - power limit - po prostu działa ale kosztem wydajności. Natomiast nie ma co pisać że to samo bo nie jest. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi