mozi 1 996 Opublikowano piątek o 15:43 Opublikowano piątek o 15:43 Przy cenie 2k USD za referenta niestety- suprim 2400 USD an astral ASUS 2800 USD. Cytuj
easye 3 422 Opublikowano piątek o 16:12 Opublikowano piątek o 16:12 W dniu 23.01.2025 o 16:50, Rooofie napisał(a): Co do nowego DLSSa, to spadki na starszych kartach są nawet większe. Mówi o tym Zmaslo w swojej recenzji. Różnica na takim 3090 to prawie 10 fps. Do póki można korzystać zatem ze starego DLSS to spoko, gorzej jakby Nvidia ta możliwość wyłączyła Cytuj
Qbon 401 Opublikowano piątek o 16:33 Opublikowano piątek o 16:33 Potestowalem nowy DLSS w kilku grach, bo podmiana plików działa i różnica w każdej grze jest bardzo duża na plus, pobrałem też specjalnie Outlaws, bo tam było wcześniej widoczne rozmycie, zwłaszcza w ruchu i tych bujających się drzew, teraz obraz jest idealnie ostry i wyraźny, tak samo odbicia są lepsze i obraz jest stabilny, różnice są widoczne gołym okiem. Działa to w każdej grze z dlss. W Cyberpunku to jest też jak dzień do nocy ale update ma jakiś efekt uboczny, bo po aktualizacji zdarza mi się stuttering czego przed patchem nie było w ogóle, tylko, że nie mam najnowszych sterowników więc może to przez to, nie chce już mi się aktualizować bo za parę dni wrzucę te najnowsze. Dodatkowo każda gra z nowym FG ma nieco więcej klatek (u mnie do 10 więcej), nowa wersja fg musiała dostać jakiegoś boosta, zresztą takie były zapowiedzi. Ogólnie imponujący update, bo ulepsza grafikę dość znacząco w każdej grze. Obraz jest o wiele lepszy w ruchu, bardziej wyraźny, stabilny, tam gdzie wcześniej było jakieś smużenie teraz go nie ma lub ograniczony jest do minimum. Cytuj
Rooofie 188 Opublikowano piątek o 16:44 Opublikowano piątek o 16:44 11 minut temu, Qbon napisał(a): Potestowalem nowy DLSS w kilku grach, bo podmiana plików działa i różnica w każdej grze jest bardzo duża na plus, pobrałem też specjalnie Outlaws, bo tam było wcześniej widoczne rozmycie, zwłaszcza w ruchu i tych bujających się drzew, teraz obraz jest idealnie ostry i wyraźny, tak samo odbicia są lepsze i obraz jest stabilny, różnice są widoczne gołym okiem. Działa to w każdej grze z dlss. W Cyberpunku to jest też jak dzień do nocy ale update ma jakiś efekt uboczny, bo po aktualizacji zdarza mi się stuttering czego przed patchem nie było w ogóle, tylko, że nie mam najnowszych sterowników więc może to przez to, nie chce już mi się aktualizować bo za parę dni wrzucę te najnowsze. Dodatkowo każda gra z nowym FG ma nieco więcej klatek (u mnie do 10 więcej), nowa wersja fg musiała dostać jakiegoś boosta, zresztą takie były zapowiedzi. Ogólnie imponujący update, bo ulepsza grafikę dość znacząco w każdej grze. Obraz jest o wiele lepszy w ruchu, bardziej wyraźny, stabilny, tam gdzie wcześniej było jakieś smużenie teraz go nie ma lub ograniczony jest do minimum. Sprawdzasz w 4k? Cytuj
Qbon 401 Opublikowano piątek o 16:50 Opublikowano piątek o 16:50 5 minut temu, Rooofie napisał(a): Sprawdzasz w 4k? Tak Cytuj
Rooofie 188 Opublikowano piątek o 16:54 Opublikowano piątek o 16:54 3 minuty temu, Qbon napisał(a): Tak Ok, ja co prawda sprawdziłem tylko w starociach (Tlou1 Remake i Control) i nie widzę znacznej różnicy ale może nie jest to tutaj jeszcze zaimplementowane. Cytuj
tjery 1 320 Opublikowano piątek o 17:01 Opublikowano piątek o 17:01 19 minut temu, Qbon napisał(a): Potestowalem nowy DLSS w kilku grach, bo podmiana plików działa i różnica w każdej grze jest bardzo duża na plus, pobrałem też specjalnie Outlaws, bo tam było wcześniej widoczne rozmycie, zwłaszcza w ruchu i tych bujających się drzew, teraz obraz jest idealnie ostry i wyraźny, tak samo odbicia są lepsze i obraz jest stabilny, różnice są widoczne gołym okiem. Działa to w każdej grze z dlss. W Cyberpunku to jest też jak dzień do nocy ale update ma jakiś efekt uboczny, bo po aktualizacji zdarza mi się stuttering czego przed patchem nie było w ogóle, tylko, że nie mam najnowszych sterowników więc może to przez to, nie chce już mi się aktualizować bo za parę dni wrzucę te najnowsze. Dodatkowo każda gra z nowym FG ma nieco więcej klatek (u mnie do 10 więcej), nowa wersja fg musiała dostać jakiegoś boosta, zresztą takie były zapowiedzi. Ogólnie imponujący update, bo ulepsza grafikę dość znacząco w każdej grze. Obraz jest o wiele lepszy w ruchu, bardziej wyraźny, stabilny, tam gdzie wcześniej było jakieś smużenie teraz go nie ma lub ograniczony jest do minimum. No kurde, wczoraj sprawdziłem CP2077, 4K DLSS Balanced, OLED 48", metr z hakiem od TV - to już podchodzi pod czary, że taką jakość obrazu można osiągnąć skalując z 1240p do 4K. Mego ostro, wyraźnie i co najważniejsze, tak samo w ruchu. Wyeliminowane praktycznie wszystkie bolączki z poprzedniej wersji począwszy od ghostingu z PT po wygląd włosów i twarzy NPCtów. Do tego antyaliasing i oddanie szczegółów, drobnych/cienkich elementów wciąga nosem ten z natywnego 4K z TAA. No jest dobrze. 1 Cytuj
Qbon 401 Opublikowano piątek o 17:14 Opublikowano piątek o 17:14 4 minuty temu, tjery napisał(a): No kurde, wczoraj sprawdziłem CP2077, 4K DLSS Balanced, OLED 48", metr z hakiem od TV - to już podchodzi pod czary, że taką jakość obrazu można osiągnąć skalując z 1240p do 4K. Mego ostro, wyraźnie i co najważniejsze, tak samo w ruchu. Wyeliminowane praktycznie wszystkie bolączki z poprzedniej wersji począwszy od ghostingu z PT po wygląd włosów i twarzy NPCtów. Do tego antyaliasing i oddanie szczegółów, drobnych/cienkich elementów wciąga nosem ten z natywnego 4K z TAA. No jest dobrze. No ja z racji 4080 gram z dlss performance w Cyberpunka i nawet tutaj jest ogromna różnica względem poprzednich wersji. W roślinności jest przepaść też, bo wcześniej był bardzo widoczny ten smearing, teraz tego nie ma. Niesamowita sprawa i do tego więcej klatek z nowym FG. 14 minut temu, Rooofie napisał(a): Ok, ja co prawda sprawdziłem tylko w starociach (Tlou1 Remake i Control) i nie widzę znacznej różnicy ale może nie jest to tutaj jeszcze zaimplementowane. Tlou 1 też sprawdzałem, roznice widzę w ostrości obrazu na pewno a parę dni temu miałem tę grę włączona bo chciałem sobie pokombinować z reshade także na świeżo, jest różnica ale najbardziej zauwazalna będzie tam gdzie wcześniej była większa niestabilność obrazu, szczególnie w grach z PT + RR, tutaj jest największą różnica, generalnie wszędzie tam gdzie występowało jakieś migotanie, smużenie, ghosting. 1 Cytuj
bartiz 1 632 Opublikowano piątek o 17:26 Opublikowano piątek o 17:26 jak wgrać tego nowego dlssa? jakiś link/tutorial? Cytuj
Qbon 401 Opublikowano piątek o 17:34 Opublikowano piątek o 17:34 5 minut temu, bartiz napisał(a): jak wgrać tego nowego dlssa? jakiś link/tutorial? Jak masz Cyberpunka zaktualizowanego to bierzesz pliki dlss z folderu bin/x64 i kopiujesz do odpowiedniego katalogu innej gry, zamieniasz pliki i tyle. Dlss musi być w wersji 310.x.x.x. Cytuj
easye 3 422 Opublikowano piątek o 17:53 Opublikowano piątek o 17:53 juz też jest w DLSS Swaperze - też podmieniam zatem resztę gier! Cytuj
Ukukuki 7 344 Opublikowano piątek o 17:53 Opublikowano piątek o 17:53 https://www.purepc.pl/msi-geforce-rtx-5090-suprim-test-opinia-recenzja-wydajnosc Testy Suprima. Cytuj
Wooyek 1 142 Opublikowano piątek o 18:07 Opublikowano piątek o 18:07 Ten pobór mocy samej karty to niezły lol, przecież to żre z 80% więcej prądu niż 4090 Cytuj
Qbon 401 Opublikowano piątek o 18:12 Opublikowano piątek o 18:12 Cena 11 299 zł. Grzeją się strasznie te nowe karty, UV to chyba obowiązkowo tutaj chcąc zmniejszyć temperatury i zwiększyć kulturę pracy. Ale ogólnie hype mi opadł póki co i tak, 4080 na razie przynajmniej mi wystarcza, nieco ponad rok temu składałem kompa, nie będę już biegł po nową kartę za taką cenę. 1 Cytuj
easye 3 422 Opublikowano piątek o 18:17 Opublikowano piątek o 18:17 jeszcze miedzy 5080 a 4080 różnice będą mniejsze... Bardzo dobry ruch @Ukukukiz ta 4090 - za 5800 sam bym pewnie brał. 1 Cytuj
tjery 1 320 Opublikowano piątek o 18:51 Opublikowano piątek o 18:51 38 minut temu, Qbon napisał(a): Cena 11 299 zł. Za Suprima? Jak tak, to ceny niższe niż były za 4090. Cytuj
KrYcHu_89 2 485 Opublikowano piątek o 18:58 Opublikowano piątek o 18:58 Na ile ta cena z purepc jest oficjalna to się okaże, natomiast po ocenach myślę, że sklepy nieco zluzują z cenami 13-14k i wysoką marżą. Nie taka wydajność względem 4090 i nie taka kultura pracy i pobór energii. Cytuj
Qbon 401 Opublikowano piątek o 20:26 Opublikowano piątek o 20:26 1 godzinę temu, tjery napisał(a): Za Suprima? Jak tak, to ceny niższe niż były za 4090. No w tym teście tak podają, zobaczymy po ile będzie w sklepach. Cytuj
mozi 1 996 Opublikowano piątek o 22:10 Opublikowano piątek o 22:10 Cwaniaczki z tej nvidii - usunęli czujnik hotspot z tej generacji no ale sorry prawie 80st przy ciszy? Średnio bym powiedział. Cytuj
tjery 1 320 Opublikowano piątek o 22:11 Opublikowano piątek o 22:11 Fajnie widać po temacie jak każdy na coś innego zwraca uwagę, ja np. gram zawsze w słuchawkach i dla mnie komp mógłby nawet startować jak Boeing a i tak nic nie słyszę Cytuj
PiPoLiNiO 773 Opublikowano piątek o 22:25 Opublikowano piątek o 22:25 4 godziny temu, Qbon napisał(a): Cena 11 299 zł. To strzał Oktaby który robił test. Pisałem z nim. Cene uaktualni jak bedzie znana Z dzisiejszych przecieków wychodzi 12k z hakiem. Cytuj
Donatello1991 1 473 Opublikowano piątek o 22:28 Opublikowano piątek o 22:28 16 minut temu, tjery napisał(a): Fajnie widać po temacie jak każdy na coś innego zwraca uwagę, ja np. gram zawsze w słuchawkach i dla mnie komp mógłby nawet startować jak Boeing a i tak nic nie słyszę To samo ja. Nawet glosnikow nie mam XD 4 godziny temu, Qbon napisał(a): Jak masz Cyberpunka zaktualizowanego to bierzesz pliki dlss z folderu bin/x64 i kopiujesz do odpowiedniego katalogu innej gry, zamieniasz pliki i tyle. Dlss musi być w wersji 310.x.x.x. Panie w RDR2 jeszcze wieksza przepasc u mnie. Wygladało to jak gówno na monitorze. Teraz rewelacja. Zaraz obbadam Forze Motorsport bo tez kijowo bylo na monitrorze i musiałem pod tv 4k podłączać. Cytuj
tjery 1 320 Opublikowano piątek o 22:32 Opublikowano piątek o 22:32 Ja tu u siebie w dziupli też, zainwestowałem troszkę w dobre słuchawki, nie to samo co kino, wiadomo, ale w godzinach, w których gram to musiałbym być singlem na kino, a ten stan cywilny minął 11 lat temu Cytuj
Qbon 401 Opublikowano piątek o 23:01 Opublikowano piątek o 23:01 (edytowane) 39 minut temu, Donatello1991 napisał(a): To samo ja. Nawet glosnikow nie mam XD Panie w RDR2 jeszcze wieksza przepasc u mnie. Wygladało to jak gówno na monitorze. Teraz rewelacja. Zaraz obbadam Forze Motorsport bo tez kijowo bylo na monitrorze i musiałem pod tv 4k podłączać. RDR2 jeszcze nie sprawdzałem ale ogólnie każda gra z dlss dostaje dużego boosta. Jestem naprawdę pod dużym wrażeniem tego co osiągnęli przy nowej wersji dlss. Wiedźmina 3 oczywiście już sprawdzałem jako, że to jedna z moich ulubionych gier w ogóle. Tutaj również jest duża poprawa i z nowym FG jakieś 10 klatek więcej. W Wiedźminie 3 już wcześniej nie było jakiegoś smużenia z max RT ale teraz wszystko jest dużo bardziej wyraźne i klarowne w ruchu. 42 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a): To strzał Oktaby który robił test. Pisałem z nim. Cene uaktualni jak bedzie znana Z dzisiejszych przecieków wychodzi 12k z hakiem. To jeszcze lepiej Nie no, jak będzie trzeba upgrade'owac to lepiej poczekać na jakieś promocje do 10k xD Edytowane piątek o 23:10 przez Qbon Cytuj
easye 3 422 Opublikowano sobota o 09:02 Opublikowano sobota o 09:02 https://www.techpowerup.com/331599/new-leak-reveals-nvidia-rtx-5080-is-slower-than-rtx-4090 8% mocniejszy niż 4080 XD skip. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi