Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
8 godzin temu, Ukukuki napisał(a):

Oczywiście ,że w grach też. Szczególnie tych siedzących mocniej na procku. W Total War Warhammer 3 nawet dorównuje 9800X3D.

image.png.ff7aabc96181435732ab6337a1ed5100.png

image.thumb.png.83b3a18632e2d8e07e4c6c8ed1f45fc4.png

image.thumb.png.7bb44aab56f899738fb94a7c4efb8a4b.png

Test 9800X3D ale ładnie pokazuje topowe procesory. 

https://www.purepc.pl/amd-ryzen-7-9800x3d-test-recenzja-opinia-wydajnosc-gry?page=0,55

No nie

image.thumb.png.3702eb2e3ddd206e88c051dc51710c8e.png

Ale na pewno się znajdzie parę gierek gdzie intel jest lepszy. Tylko co z tego jak cała 13 i 14 generacja ulega autodestrukcji.

Opublikowano
34 minuty temu, Chewie napisał(a):

No nie

image.thumb.png.3702eb2e3ddd206e88c051dc51710c8e.png

Ale na pewno się znajdzie parę gierek gdzie intel jest lepszy. Tylko co z tego jak cała 13 i 14 generacja ulega autodestrukcji.

Przecież Twój wykres w żaden sposób nie powoduje, że ten co wstawił Ukukuki jest gorszy. Inne gry i tyle. Można dobrać sobie takie gdzie Intel będzie bardzo blisko (a znajdzie się też zapewne taki zestaw gdzie będzie lepszy) i takie gdzie AMD będzie dużo lepsze.

Opublikowano
13 godzin temu, tjery napisał(a):

Przecież Twój wykres w żaden sposób nie powoduje, że ten co wstawił Ukukuki jest gorszy. Inne gry i tyle. Można dobrać sobie takie gdzie Intel będzie bardzo blisko (a znajdzie się też zapewne taki zestaw gdzie będzie lepszy) i takie gdzie AMD będzie dużo lepsze.

Lol, przecież napisałem. To, że intel jest lepszy w jednej grze nic nie znaczy. Masz wykres ogólny na podstawie 14 gier. Dosłownie każde medium wskazuje 7800 i 9800x3d jako najlepsze procki do gier więc nie rozumiem waszego zakłopotania

Opublikowano
2 godziny temu, Chewie napisał(a):

Lol, przecież napisałem. To, że intel jest lepszy w jednej grze nic nie znaczy. Masz wykres ogólny na podstawie 14 gier. Dosłownie każde medium wskazuje 7800 i 9800x3d jako najlepsze procki do gier więc nie rozumiem waszego zakłopotania

Przecież też wkleiłem ci średnią z 10 gier w 3 różnych rozdzielczościach i metodyką pomiarów. 

Opublikowano
43 minuty temu, easye napisał(a):

@Ukukuki, też mam okazję wziąć rocznego Asusa 4090 za 6K, do tego zasilacz 850 BQ Platinium praktycznie nie używany i kusi jak diabli na szybko zrobić swapa.

bo rozumiem że te 5080 to raczej 4090 nie przebija co? @tjery

Oficjalne wyniki mają być dopiero 30 stycznia? Więc sami nie są pewni tej karty. Ja brałem 4090 bo wiem ,że przez 3-4 lata nie będę miał kasy na nową kartę graficzną. Więc patrzyłem też mocno na ilość VRAM. W rasterze i RT też na pewno nie będzie lepiej, pytanie ile zyska softem którego nie będzie na serii RTX 4xxx. Za 6k brałbym tego Asusa chyba. 

Opublikowano
48 minut temu, easye napisał(a):

@Ukukuki, też mam okazję wziąć rocznego Asusa 4090 za 6K, do tego zasilacz 850 BQ Platinium praktycznie nie używany i kusi jak diabli na szybko zrobić swapa.

bo rozumiem że te 5080 to raczej 4090 nie przebija co? @tjery

Z tego co póki co pokazali to wygląda na to, że nie

Opublikowano

ale chcia mnie typ naciąć OLX - oni to maja już tak gadane, ze chopowi mógłbym kasę przelać, no ale co, Red Flag się zaświecił jak napisał, ze nie ma konta na allegro...

Standardowo jak napisałem, że wyśle znajomego, który mieszka niedaleko by wszystko zatem sprawdził kontakt sie urwał.

Już ma konto na OLX tez zablokowane - ale jak gadasz przez telefon, to 2 ka dzieci, sprzedaje bo nie ma czasu grać, tylko zawsze im na szybkim czasie sprzedaży zależy... xD

Opublikowano (edytowane)

Trzeba poczekać na premiere 5xxx, może szcześliwcy, którym uda się kupić wtedy zaczną wyprzedawać serie 4xxx.

A druga opcja to po prostu kupienie 5080 dorównującemu 4090 nawet po wyższej cenie żeby nie dać zarobić januszom albo innym zjebom z OLX :reggie:

Edytowane przez Rooofie
Opublikowano

no problem tylko czy takie 5080 dorówna, bo wszyscy śmią wątpić, ale jak różnica byłaby nie duża to w sumie moze nowa karta ze sklepu byłaby lepszym rozwiązaniem, Poczekam już na te recki. 

Opublikowano

No według wstępnych przecieków jest ok. 15% słabszy od 4090. Niby nie duża różnica ale w idealnym świecie jeśli cena wynosiłaby 5199 zł to byłaby to w miarę dobra oferta. 

Opublikowano
12 godzin temu, easye napisał(a):

no tyle ze pewnie bedzie tak samo beznadziejnie wyceniona jak 4080 swego czasu i zobaczymy ceny od 7k w gore ^^

Na to wygląda

image.thumb.png.5244bc1899112391fd2059fb75839055.png

• Haha 4
Opublikowano

Nadal liczę, że te ceny to tylko placeholdery bo jednak taki Gigabyte według przecieków w Finalndii/Danii ma kosztować 1229 EUR co daje cenę trochę ponad 5000 PLN. 

Chyba, że polaka rodaka można jebać i niech płaci więcej tak jak za gierki na Stemie xD

• This 1
Opublikowano
5 minut temu, Rooofie napisał(a):

Nadal liczę, że te ceny to tylko placeholdery bo jednak taki Gigabyte według przecieków w Finalndii/Danii ma kosztować 1229 EUR co daje cenę trochę ponad 5000 PLN. 

Chyba, że polaka rodaka można jebać i niech płaci więcej tak jak za gierki na Stemie xD

No też myślę, że aż 9999 to nie będzie, to nawet nie są granice absurdu, tylko scam, ja się zresztą okaże zaraz w reckach to karta na wartość 5k zł.