Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Słaby ten port Spider Mana 2 a wy tutaj jeszcze tego bronicie xd dobrze ,że klatek do 60 nie zablokowali. Powoli te porty Sony to dostaną łątkę gównoportów, a szkoda bo początek mieli dobry i potrafili nawet coś od siebie dorzucić. 

• Plusik 1
Opublikowano
W dniu 30.01.2025 o 19:34, PiPoLiNiO napisał(a):

Szybko poszło. Dostawy 5090 już na maj gdzieniegdzie daty podane. Gadam z gościem co wysatwił Astral za 19900 już ma 3 kupców, ale chybna jednak zostawi sobie. Tak jak myślałem, za 22 można go sprzedać spokojnie.

Chłop ma tylu kupców, że do dzisiaj selekcje robi i już się na allegro lokalnie przeniósł!

Stoją w kolejkach jak widać:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/asus-geforce-rtx-5090-rog-astral-oc-32gb-gddr7-dlss4

• Haha 4
Opublikowano
Godzinę temu, easye napisał(a):

Chłop ma tylu kupców, że do dzisiaj selekcje robi i już się na allegro lokalnie przeniósł!

Stoją w kolejkach jak widać:

https://allegrolokalnie.pl/oferta/asus-geforce-rtx-5090-rog-astral-oc-32gb-gddr7-dlss4

Cały czas był tu i tu. Spokojnie. Dostanie 22. W sklepie Asus w Niemczech już wychodzi ponad 19k na złotówki :)

Na ebay po 30k wstawione. Dostawy zapowiedziane na... maj. Także będą kosmiczne ceny póki co i będą schodzić. Jak w czasach krypto karty za 5k schodziły za 14k. 

Opublikowano
6 hours ago, Ukukuki said:

Słaby ten port Spider Mana 2 a wy tutaj jeszcze tego bronicie xd dobrze ,że klatek do 60 nie zablokowali. Powoli te porty Sony to dostaną łątkę gównoportów, a szkoda bo początek mieli dobry i potrafili nawet coś od siebie dorzucić. 

Widziałem raporty, że na Decku śmiga, więc jak to jest? Serio pytam, bo zaczynam się o TLoU2 bać

Opublikowano

Może być wystawione nawet za 99k. Stracę wiarę w ludzkość jak ktoś mu to kupi po takiej cenie. 

Z ciekawości będę dzbana obserwował i co jakiś czas spluwał na ekran.

• This 1
Opublikowano
54 minuty temu, Starh napisał(a):

Patrząc na obecne ceny gpu i cpu serio cena ps5 pro jest dobra... Nigdy nie doiło się hardwarem pctowych graczy jak teraz.

Nie, nie jest dobra. PS5 Pro to jedna z najgorzej wycenionych konsol ever bo jak wystarczy Ci komp o mocy tej konsoli to za mniej niż 4k go złożysz a to że sprzęt PC high endowy jest o wiele droższy to już inna sprawa.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)
4 godziny temu, Homelander napisał(a):

FOMO cena, bo chyba nie ma logicznego powodu, żeby te karty były komuś potrzebne na w tej chwili, prawda?

Do grania, nie. Do AI 32GB to skarb. Wiadomo, niekoniecznie dla firm bo tam idą inne karty, ale dla śmiertelników od AI to prawdziwy skarb. I dlatego napisałem że sprzeda za 22k, bo kupujący do AI odrobią to raz dwa :) 

4 godziny temu, Rooofie napisał(a):

Może być wystawione nawet za 99k. Stracę wiarę w ludzkość jak ktoś mu to kupi po takiej cenie. 

Z ciekawości będę dzbana obserwował i co jakiś czas spluwał na ekran.

Twoje żale nic tu nie zmienią. Powtarzam, w niemczech, w oficjalnym sklepie Asus, karta po przeliczeniu z euro wychodzi 19k z kawałkiem :) Tzn. wczoraj wychodziła bo nie wiem czy jeszcze się jakaś ostała :) 

Zresztą, przykład Gainward ładnie obrazuje sytuacje. 15:00 w czwartek 11500 w X-kom, 15:30 13600 w X-kom.

Miło już było i nigdy nie wróci.

Edytowane przez PiPoLiNiO
  • Plusik 1
Opublikowano
4 minutes ago, PiPoLiNiO said:

Do grania, nie. Do AI 32GB to skarb. Wiadomo, niekoniecznie dla firm bo tam idą inne karty, ale dla śmiertelników od AI to prawdziwy skarb. I dlatego napisałem że sprzeda za 22k, bo kupujący do AI odrobią to raz dwa :) 

O, dzięki za wyjaśnienie. No to jak ma to na siebie zarabiać to jasne, warte jest każdej kasy

Opublikowano
4 minutes ago, krzysiek923 said:

jest popyt jest podaż, są chętni to i cena rośnie. to jest cena dla oszołomów, więc jeśli w przyszłości będzie się za tyle sprzedawać, to będzie to półka kart dla oszołomów i tyle

Dlaczego dla oszołomów. Pipolinio wyjaśnił, że pozwala na wydajniejszą pracę i zarabianie większej kasy. Narzędzie jak każde inne. I sam stwierdził jasno, że do gierek nie jest potrzebna. Takie wyjaśnienie zdecydowanie mi wystarczy i kończy dla mnie temat

Opublikowano (edytowane)
3 minuty temu, PiPoLiNiO napisał(a):

W Twoim słowniku człowiek którego stać aby wydać na kartę 22k to oszołom? :) Tak tylko pytam...

możesz wydać 22k na gume do żucia, co nie znaczy, że to normalne i racjonalne podejście, ale widzę uderz w stół

1 minutę temu, Homelander napisał(a):

Dlaczego dla oszołomów. Pipolinio wyjaśnił, że pozwala na wydajniejszą pracę i zarabianie większej kasy. Narzędzie jak każde inne. I sam stwierdził jasno, że do gierek nie jest potrzebna. Takie wyjaśnienie zdecydowanie mi wystarczy i kończy dla mnie temat

no ja mam na myśli tę kartę kupowaną z przeznaczeniem do grania

Edytowane przez krzysiek923
Opublikowano

jeśli ktoś na tym pracuje i mu top się zwróci w czasie, to spoko, do grania to nie jest racjonalny zakup w kategorii cena/przeznaczenie. tak jak napisałem, możesz za nią zapłacić 100 tysięcy, tylko nie mów, że to racjonalne

• Plusik 1
Opublikowano
1 minute ago, krzysiek923 said:

no ja mam na myśli tę kartę kupowaną z przeznaczeniem do grania

Ok, ale z przeznaczeniem do grania na taką kartę pieniądze wyda albo ktoś dla kogo te 22 tysie to jak dla Ciebie splunąć. Albo ktoś kto jest mega entuzjastą i przez te kilka lat od premiery 4090 sobie odkładał żeby właśnie móc sobie kupić. Któregoś nazwałbyś oszołomem? Oszołomem bym nazwał kogoś kto by, nie wiem, wziął chwilówkę żeby kupić. No ale taka osoba ma raczej większe problemy niż to, że kartę kupiła :) 

A co do racjonalizowania to chyba zły adres. No nie powiesz mi, że racjonalne jest kupienie sobie elektronicznej zabawki, podłączenie jej do tv i tracenie czasu na sterowanie chłopkiem na ekranie lol

Opublikowano

jezu, przestańcie filozofować. to nie jest normalna cena, jaką ta karta powinna mieć, cenę wyjebało do góry przez problemy z dostępnością i tyle. z każdą kolejną generacją ocenia się jej wydajność per cena w porównaniu z wcześniejszą generacją i akurat pipolinio powinien wiedzieć, że wpływa to na ocenę kart w recenzjach takich sprzętów

3 minuty temu, Homelander napisał(a):

A co do racjonalizowania to chyba zły adres. No nie powiesz mi, że racjonalne jest kupienie sobie elektronicznej zabawki, podłączenie jej do tv i tracenie czasu na sterowanie chłopkiem na ekranie lol

nic nie jest racjonalne, starania w pracy i dla rodziny też, bo wszyscy umrzemy i po co ten wysiłek, lepiej od razu się odjebać

wchodzisz w niepotrzebne gierki, ja wiem, że ty tak lubisz się siłować, ale daj spokój z takimi tekstami, serio

• Plusik 2
Opublikowano
3 minutes ago, krzysiek923 said:

jezu, przestańcie filozofować. to nie jest normalna cena, jaką ta karta powinna mieć, cenę wyjebało do góry przez problemy z dostępnością i tyle. z każdą kolejną generacją ocenia się jej wydajność per cena w porównaniu z wcześniejszą generacją i akurat pipolinio powinien wiedzieć, że wpływa to na ocenę kart w recenzjach takich sprzętów

A kto normuje cenę? Rynek. Nie pasuje Ci? Głosujesz portfelem. Tak jak w każdym innym przypadku. Oszołmstwem jest bieganie i krzyczenie, że ja chce ale za drogie i nikt ma nie kupować bo jak kupuje takie drogie to jest oszołom. No śmiech na sali chłopie

Opublikowano

@krzysiek923 no nie jest ale kart nie ma na rynku, na cały polski rynek trafiło tylko kilkaset 5090 na premierę. Ludzie mają FOMO a bogaci są w stanie przepłacić aby od premiery cieszyć się kartą. 4090 też kosztowała 15 tysięcy jak jej brakowało w sklepach a jak się rynek uspokoił to spadła do 7400 zł. 

Opublikowano
Teraz, Homelander napisał(a):

A kto normuje cenę? Rynek. Nie pasuje Ci? Głosujesz portfelem. Tak jak w każdym innym przypadku. Oszołmstwem jest bieganie i krzyczenie, że ja chce ale za drogie i nikt ma nie kupować bo jak kupuje takie drogie to jest oszołom. No śmiech na sali chłopie

a to nie ty biegałeś z krzykiem, że series x nie jest warty tego ile kosztuje i series s kosztuje tyle ile jesteś w stanie zapłacić za to co oferuje xbox?

Opublikowano
4 godziny temu, Starh napisał(a):

Patrząc na obecne ceny gpu i cpu serio cena ps5 pro jest dobra... Nigdy nie doiło się hardwarem pctowych graczy jak teraz.

Oczywiście, że PS5 Pro jest dobrze wyceniona na obecne realia cen GPU, Sony nie będzie dopłacało dużo do HW, tym bardziej teraz przy braku konkurencji i PS6 będzie droższe, hello.