easye 3 442 Opublikowano 5 lutego Opublikowano 5 lutego a czy ktoś ma 5080 już na stanie i mógłby mi napisać jak na tej karcie sprawdza się MFG? Bo okazuje się, że tak karty wywiało, że zaraz sam będę mógł swapnąc 4080 na 5080 za 1200-1600 zł i się zastanawiam czy przy takiej cenie dla tej funkcji warto. Bo dla samych 10% to raczej na pewno nie... A no doszedł koszt zasilacza - 589, bo już sam wziąłem 1000W na przyszłość. Cytuj
Chewie 194 Opublikowano 5 lutego Opublikowano 5 lutego 51 minut temu, easye napisał(a): a czy ktoś ma 5080 już na stanie i mógłby mi napisać jak na tej karcie sprawdza się MFG? Bo okazuje się, że tak karty wywiało, że zaraz sam będę mógł swapnąc 4080 na 5080 za 1200-1600 zł i się zastanawiam czy przy takiej cenie dla tej funkcji warto. Bo dla samych 10% to raczej na pewno nie... I czy naprawdę trzeba przy niej wymieniać zasilacz z 750 na 850? Imo nie warto, do tego karta się grzeje, dolicz sobie koszt zmiany zasilacza i będziesz miał z 2k Ja tam zmieniam dopiero kiedy mogę zyskać 100% więcej mocy, ciekawe czy następna generacja będzie miała coś sensownego. Na razie tylko 4090 i 5090 da mi taki upgrade a nie zamierzam wydawać 10k Cytuj
easye 3 442 Opublikowano 5 lutego Opublikowano 5 lutego Czy się grzeje? nie wiem znajomy wziął 5080 MSI i temperatury do 70 stopni, wiec jak w 5080. za 10K to długo tej karty raczej nie zobaczymy. Może gdzieś będą sklepy wstawiać po 13-14 tys. Pytanie do tych którzy jednak kupili (nie wiem może przeszli z seri 3080) jak MFG wypada na 5080, bo w sieci piszą różnie - że game changer, że super sprawa, a inni że czują IL, chociaż na sieci wszyscy pokazują, ze nawet z FGx4 średnio to 55 mls... Nie powiem taki MFS, Alan Wake, Cyberpunk, SH czy parę innych, których nie skończyłem by mnie jarało! Cytuj
MarekCol 371 Opublikowano 5 lutego Opublikowano 5 lutego (edytowane) Przecież to jest oczywista rzecz. Proste jak jebanie. Sprawdź se w Indiana Jones, bo gra ma spory rozstrzał w klatkach między dżunglami i nie-dżunglami. Żeby czerpać korzyści z mfg bazowy fps musi być jakoś 60-70fps, nieważne jakim kosztem uzyskany (czyli czy DLSS performance czy quality). Żeby nie puścić pawia na oleda 4K, mając te bazowe 60-70fps, mfg zrobi ci te 200 klatek, po sprzętowym AI podatku, bez większego niesmaku ze względu na bycie oszukiwanym w grach single player. Żeby czerpać realne korzyści musisz mieć ekran 240Hz. Wtedy może jakoś przekonasz sam siebie, że nie jesteś totalnym jebanym frajerem, że kupiłeś GeForce RTX 5080. Bądźmy poważni - 5080!!?? I jak chcesz skończyć MFS? Przelecisz cały świat? Edytowane 6 lutego przez MarekCol Cytuj
easye 3 442 Opublikowano 6 lutego Opublikowano 6 lutego gram w 175hz - w Cyberpunku już przy tej rozdzielczości jak włączę wszystko to mam czasami 80 fpsow, z MFG będzie 2-3 razy więcej? pytanie bardziej skierowane do tych, którzy używają niż do pieniaczy. Jeżeli IL jest mały nie ma artefaktów, to chyba wiadomo, że wole grać w 200 fpsach nawet z AI niż 70-80? Cytuj
MarekCol 371 Opublikowano 6 lutego Opublikowano 6 lutego No piszę na własnym przykładzie. Indiana Jones, dżungla z początku gry oraz Sukhothai - muli to na 4090, 45-50 klatek z PT, z FG 70-80fps, ale czuć, że to pływa. Pozostała część gry już ponad 60fps bez FG, po włączeniu 100-120 i jest okay, IL praktycznie nieodczuwalny. Ale to x2. x3 i x4 tego laga dalej pogłębiają, ale przy bazowych 80 klatkach, sztuczne 200 powinny być akceptowalne. Cytuj
creatinfreak 3 910 Opublikowano 6 lutego Opublikowano 6 lutego Chłopaki 32gb czy 64gb ram? Niby 32 wystarczy a 64 przyszłościowo. Ale czy do czasu zanim gry będą potrzebować 64 nie będzie już 11800x3d i nowa platforma, albo jakieś kosmiczne pamięci z transferami 12000? Co myślicie? Bo dziś przyjdą oba zestawy i nie wiem, które zostawić. Cytuj
Ukukuki 7 440 Opublikowano 6 lutego Opublikowano 6 lutego 20 minut temu, creatinfreak napisał(a): Chłopaki 32gb czy 64gb ram? Niby 32 wystarczy a 64 przyszłościowo. Ale czy do czasu zanim gry będą potrzebować 64 nie będzie już 11800x3d i nowa platforma, albo jakieś kosmiczne pamięci z transferami 12000? Co myślicie? Bo dziś przyjdą oba zestawy i nie wiem, które zostawić. Do gier bez sensu. Cytuj
easye 3 442 Opublikowano 6 lutego Opublikowano 6 lutego Godzinę temu, MarekCol napisał(a): No piszę na własnym przykładzie. Indiana Jones, dżungla z początku gry oraz Sukhothai - muli to na 4090, 45-50 klatek z PT, z FG 70-80fps, ale czuć, że to pływa. Pozostała część gry już ponad 60fps bez FG, po włączeniu 100-120 i jest okay, IL praktycznie nieodczuwalny. Ale to x2. x3 i x4 tego laga dalej pogłębiają, ale przy bazowych 80 klatkach, sztuczne 200 powinny być akceptowalne. No i o to mi chodzi, tylko że nadal nie jestem pewny czy warto dopłacac do nowego oprogramowania prawie 2k. Jeszcze, gdyby ta karta była te 20% mocniejsza niż 5080, nie wiem sam. Ale mam dużo nieskonczonych gier pod MFG, jak właśnie Cyber, Alan, SH2 itp, Digital Foundry propsuje technologie, twierdzą, że za dużego lagu cżłowiek nie odczuwa nawet przy x4. Cytuj
Qbon 408 Opublikowano 6 lutego Opublikowano 6 lutego Te najnowsze sterowniki Nvidii to jest jakieś gówno, odkąd je zainstalowałem to randomowo mi się na sekundę czarny ekran robił, musiałem odinstalować przed DDU i wrzucić te z grudnia Cytuj
tjery 1 338 Opublikowano 6 lutego Opublikowano 6 lutego U mnie akurat luz, mam od paru dni i jest git Cytuj
Qbon 408 Opublikowano 6 lutego Opublikowano 6 lutego 2 godziny temu, tjery napisał(a): U mnie akurat luz, mam od paru dni i jest git To tak randomowo występuje. Wiadomo, nie wszyscy będą mieć problem ale z tymi sterownikami jest coś nie tak, dużo ludzi zgłasza problemy. Cytuj
easye 3 442 Opublikowano 6 lutego Opublikowano 6 lutego no jest od groma problemów - u mnie np ekrany się z wygaszania nie wybudzają... xD Masakra co oni odwalili z tymi sterownikami i tą premierą. Cytuj
Qbon 408 Opublikowano 6 lutego Opublikowano 6 lutego No ja akcja DDU w safe mode i potem instalacja 566.36. Niech naprawią to następne wrzucę ale póki co to za duża loteria tym bardziej, że sam odczułem problemy z nimi. Stery w wersji alpha kurde czy co to ma być, no nie przystoi takiej firmie. 15 minut temu, easye napisał(a): Masakra co oni odwalili z tymi sterownikami i tą premierą. Jaka premiera 5xxx takie sterowniki na ich premierę... Cytuj
creatinfreak 3 910 Opublikowano 6 lutego Opublikowano 6 lutego (edytowane) No to upgrade zrobiony. Z i5 14600kf na 9800x3d. Na razie kompa złożyłem, komp wstał. Ogólnie zakładałem, że części będą w piątek. No a że były dziś to z podniecenia długo nie myśląc zacząłem składać. A miałem zrobić jeszcze jakieś testy i......bootowalnego pena. Tak więc dziś hardware a jutro wycieczka do kumpla zrobić pena czyli zabawa w software. Edytowane 7 lutego przez creatinfreak 1 2 Cytuj
creatinfreak 3 910 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego Dla porównania płyty No i pytanie. Za ile to wycenić? Wszystko na gwarancji kupione w maju zeszłego roku w Mediaexpert. 1 Cytuj
MarekCol 371 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego Ostatnio też pogrzebałem trochę w moim niesamowitym skurczybyku, upgradem bym tego nie nazwał, bo uciekłem tylko od Intela, któremu nic nie dolegało, ale wydawało mi się, że psim swędem tą 5090 jakoś kupię (ale chuj mi w dupę od potężnego Jensena Huanga), więc wziąłem już tego najlepszego gejmingowego 9800X3D. No musiała wjechać nowa płyta i pamięci, oczywiście. Przesiadka z 13700KF, 32GB 7200 C34, MSI z790 PRO, więc słaba przesiadka. Płyta chyba jako jedyna z istniejących X870E nie kradnie żadnej z 16 linii PCI 5.0 dla karty graficznej, bez wzgledu na to co do niej będziemy wsadzać (hehe), tym się głownie kierowałem. No i jak to u AsRock, super VRM, audio chip bardzo dobry, nie wiem, mnóstwo recek robiło z niej królową płyt do Rajzena to kupiłem. Jasne, nie wstanie z ramem 8200, ale nikt normalny tego nie oczekuje. Rajzen jak Rajzen, siedzi se, a kondensatory biją pokłony do krula gejmingu kurwa. No i pierwsze zgrzyty się zaczęły xD Moje super chłodzenie Arctic Freezer II 360 oczywiście wspiera socket AM4/5, ale jak go 2 lata temu kupowałem, to gdzieś posiałem w pizdu mounting kit pod AMD, no nie wiem jak to się stało, nigdy nie wywalam takich rzeczy, po prostu brackety do poprawnego zamontowania AF2 na nowym procesorze mi wyparowały z jebanych 100m2 domu, szukałem wszędzie. Nie znalazłem. No to komp rozjebany leżał dzień, póki nowe AIO nie przyszło. Bałem się tego iCUE H150i RGB ELITE od Corsaira, bo strasznie popularne i rzekomo pompka słyszalna, ale ku mojemu zaskoczeniu dobrze się prezentuje i działa wzorowo, domyslnie nawet bardziej ciche od AF2 mimo węższej chłodnicy 360, łatwe w instalacji, dobre oprogramowanie i po prostu robi co ma robić, to najważniejsze, w grach mam na 9800X3D jakieś 50-55 stopni, co było nie do pomyślenia na 13700KF. Lubię pamięci Corsair Vengeance, jakoś mam do nich zaufanie, zawsze działały ze wszystkim na wszystkim. 64GB nie wiem po co mi, ale niech będzie. 6000Mhz, CL30, nie można bardziej sztampowo zaszaleć z Rajzenem 9800 iks de trzy. No i parę fotek z prawie gotowego złoma (tak, wiem, wiatraki obudowy są ujebane): Podpórkę pod GPU też mam, nie miejcie strachu. Ten kabel jest niby customowy, Fasgear co ponad 600W da radę, ale jak patrzę na te cieniutkie linki to trochę się cykam tam 5090 wsadzać. Trzeba śledzić sytuację i monitorować jak to się topi u beta testerów. No i teraz mam trochę elektrośmieci na sprzedaż (oprócz koca): Ktoś chce 13700KF, 32GB 7200 CL34, MSI 790 PRO-A Wifi i Arctic 2 360? Nie to nie. 2 Cytuj
easye 3 442 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego No przesiadka jeszcze chyba mniej dająca niż moje z 4080 na 5080 xD A tak swoją drogą te PCE 5.0 to tym się Panowie nie sugerujcie, bo 5090 to nie wykorzystuje pełnej przepustowości PCIe 4.0 x16... Na 5.0 będziemy grać może za parę lat... 1 Cytuj
Ukukuki 7 440 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego Ładne FOMO wleciało ale czasem człowiek ma ochotę mimo wszystko. Cytuj
easye 3 442 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego No ja na szczęście z tą 5080 póki co ochłonąłem. Cytuj
PiPoLiNiO 786 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego 5080 to karta do zaorania. 4090 ma wyższy 1% low niż 5080 średnią 🤣 Tylko 4090 albo 5090 jak ktoś wymienia na topkę. Cytuj
creatinfreak 3 910 Opublikowano 7 lutego Opublikowano 7 lutego No niby te ryzeny takie zajebiste. Ramy na expo, xmp, manualnie nic nie działa powyżej 4800. Sprawdzane na dwóch różnych ramach. Może to płyta do dupy, a może proc chujowa sztuka. Nie wiem, może jutro jeszcze coś zobaczę, ale mam ogromną chęć oddać to wpizdu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi