Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ale co? Wczytujesz w biosie profil i się wysypuje na starcie czy później w Windowsie cyrk? Bez sensu, 6000M/T CL30 to byle odpad robi. Jaka płyta? Jakieś stare 650, 670? Miałeś węża w kieszeni jak płytę kupowałeś? ;> Bios najnowszy?

Opublikowano
10 godzin temu, easye napisał(a):

No  przesiadka jeszcze chyba mniej dająca niż moje z 4080 na 5080 xD

A tak swoją drogą te PCE 5.0 to tym się Panowie nie sugerujcie, bo 5090 to nie wykorzystuje pełnej przepustowości PCIe 4.0 x16...

Na 5.0 będziemy grać może za parę lat...

Proszę nie siać dezinformacji. Na wszystkich płytach X870E, oprócz AsRock Nova Phantom Gaming, jak za dużo powsadzasz w sloty PCI, albo powsadzasz nie tam gdzie trzeba, to bez ostrzeżenia zapierdolą ci 8 linii PCI z GPU, co zazwyczaj skutkuje tym, że masz 1-2 fps mniej w grach. Takie są najnowsze badania na ten temat. Sprawdź jak nie wierzysz.

Opublikowano

no to strasznie chujowe te drogie płyty, bo nawet na mojej B650 co najwyżej jeden slot (PCIE3 x4) wyłącza.

No i co to za argument "jak powsadzasz nie tam gdzie trzeba"...

59 minut temu, creatinfreak napisał(a):

No niby te ryzeny takie zajebiste. Ramy na

expo, xmp, manualnie nic nie działa powyżej 4800. Sprawdzane na dwóch różnych ramach. Może to płyta do dupy, a może proc chujowa sztuka. Nie wiem, może jutro jeszcze coś zobaczę, ale mam ogromną chęć oddać to wpizdu.

Sprawdzałeś przed zakupem kompatybilność ramek z płytą na stronie producenta? 6000 powinien 1 klawiszem ustawić.

Z 2 strony nie chce nawet zaglądać jakie różnice są miedzy 4800 a 6000, bo zaraz się znowu okaże że żadne :facepalm:

Opublikowano

To już jest temat gdzie trzeba na spokojnie usiąść, porozmawiać.

Przede wszystkim u nikogo się to nigdy nie wydarzy.

Chyba, że ktoś główny dysk wsadza w piąty w kolejce slot PCI.

Opublikowano

ano właśnie, PCE 5.0 przed głupotą też nie ratuje, prawda natomiast jest taka, ze póki co to kolejny marketingowy bajer, który nikomu, kto składa PC do grania, nie jest potrzebny.

Zanim wyjdą karty obsługujące PCE 5.0 to wszyscy tutaj zdążą już parę razy wymienić swoje pecety ;)

Opublikowano

Szczerze pisząc, nie spotkałem się z 'in-yo-face' nagabywaniem do kupna czegokolwiek co PCI 5.0.

Te teoretyczne przepustowości są warte nic. Na kanale GN to fajnie pokazali (z Wikipedii xd):

Raczej chodzi tutaj o to, żeby nie być za bardzo w tyle. 2 klatki animacji to przepaść.

ZkLnMUZ.png

Opublikowano
36 minut temu, easye napisał(a):

No i co to za argument "jak powsadzasz nie tam gdzie trzeba"...

MOBO, nawet te hi-end mają swoje humory, że nie możesz mieć więcej niż 2 NVME, bo ucinamy 8 linii PCI dla twojego potężnego GTX1050Ti.

Słabe to jest, ale co zrobisz.

Opublikowano
7 godzin temu, creatinfreak napisał(a):

No niby te ryzeny takie zajebiste. Ramy na

expo, xmp, manualnie nic nie działa powyżej 4800. Sprawdzane na dwóch różnych ramach. Może to płyta do dupy, a może proc chujowa sztuka. Nie wiem, może jutro jeszcze coś zobaczę, ale mam ogromną chęć oddać to wpizdu.

Nie wiem jak to u ciebie wygląda ale ja na płycie z 2021 wyciągam bez problemu stabilne 6200. Więc raczej masz coś źle ustawione, bo nie wiem czy wadliwa płyta/procesor dawały by takie objawy. 

Opublikowano

Nowa płyta Gigabyte b850 aorus wifi 7 dopiero co niedawno wypuszczona, najnowszy chipset b850, nowy i jedyny bios jaki jest na stronie producenta, ramy jedne jak i drugie na liście kompatybilności. Trochę poczytałem i ludzie mają takie problemy, niby loteria krzemowa, że można aż tak chujowo trafić. Intel niby chujowy ale mi działał. Z tego wszystkiego aż pomyślałem sprzedać to wszystko w pizdu i o zgrozo kupić konsole :sick:

Opublikowano
51 minut temu, creatinfreak napisał(a):

Nowa płyta Gigabyte b850 aorus wifi 7 dopiero co niedawno wypuszczona, najnowszy chipset b850, nowy i jedyny bios jaki jest na stronie producenta, ramy jedne jak i drugie na liście kompatybilności. Trochę poczytałem i ludzie mają takie problemy, niby loteria krzemowa, że można aż tak chujowo trafić. Intel niby chujowy ale mi działał. Z tego wszystkiego aż pomyślałem sprzedać to wszystko w pizdu i o zgrozo kupić konsole :sick:

Już za późno :D nie da się wrócić ale możesz próbować. 

Ciężko uwierzyć ,że można aż tak źle trafić ,że jedyne co pójdzie to 4800. 

Opublikowano
3 minuty temu, creatinfreak napisał(a):

Ja to kurwa głupi jestem. Źle patrzyłem na tę biosy. Z nerwów teraz też pobrałem zły. W końcu zainstalowałem właściwy nowy bios. Odpaliłem stare ramy na profilu xmp i kurwa działa. A ja chciałem wszystko wyjebać :beka:

:sapek:

Opublikowano
7 minut temu, creatinfreak napisał(a):

Ja to kurwa głupi jestem. Źle patrzyłem na tę biosy. Z nerwów teraz też pobrałem zły. W końcu zainstalowałem właściwy nowy bios. Odpaliłem stare ramy na profilu xmp i kurwa działa. A ja chciałem wszystko wyjebać :beka:

Ale szkalowanko pececików bozych już poszło, także już cie nie lubimy. 

• Plusik 1
  • Haha 1
  • Smutny 1