mozi 2 003 Opublikowano 13 lutego Opublikowano 13 lutego Oglądałem materiał debauera i coś chyba tam do końca nie pyklo. Gość umie wtyczkę wsadzić a stopił kable z obu stron. Fakt ze miał swój custom blok na 5090 ale trzeba poczekać co się będzie działo. Cytuj
creatinfreak 3 910 Opublikowano 13 lutego Opublikowano 13 lutego Dlatego mocno kibicuje AMD z tymi nowymi Radeonami. Na ich szczęście NVIDIA nie poprawiła znacząco rt, tak więc mają szansę ich chociaż trochę dogonić. Wiadomo to nie będzie top dla entuzjastów, ale dla mainstreamu jeżeli dobrze to wycenią i będą konkurencji w wydajności zarówno rester jak i rt (tu najbardziej obecne po dupie dostają) to może się im udać. Z Intelem sobie poradzili (bo w sumie sam się podłożył) to i może chociaż część rynku nvidii odbiją (która karty ma tylko na papierze i jeszcze mogą się spalić). Cytuj
KrYcHu_89 2 548 Opublikowano 13 lutego Opublikowano 13 lutego Coś czytałem wczoraj, że AMD chce wrzucić 32 GB VRAM do serii 9070, ciekawa decyzja. Hint: Oczywiście te 32 GB to będzie dobre pod AI, po tym co zasłyszałem to w USA wykupili wszystkie 7900 XTX bo były w nim wydajne, a 5090 też nie ma, także szykują się czarne czasy lol. Cytuj
MarekCol 371 Opublikowano sobota o 00:17 Opublikowano sobota o 00:17 (edytowane) To jest jakieś kurwa niepoważne. O braku towaru na premierę towaru już beka była toczona. O skalperach też już każdy wiedział na zapas. Ale te palące się wtyczki, no japierdole. Korpo przymyka oczy na neglect poprzedniej generacji i robi to samo w zalążku obecnej. Jak ja mam się nie bać kupić produkt za 10 koła, który jak już będzie dostepny do kupna, to będzie kosztował 20 koła, i jeszcze przejmować się jebaną wtyczką 12vhpwr xd Jak 4090 wyszło, to userzy-debile źle wpinali kabel, a dziś nawet dobrze wpięty kabel nie gwarantuje, że się to nie zesra xd Co to w ogóle ma być, że "nvidia nie rekomenduje używania kabli 12vhpwr starszej generacji z nowymi kartami". Nvidia przyznaje sama, że nie wie co tu się odkurwia XD Obejrzałem te tony GB filmów od der8auer, Jezusa, Jay2cents i problem już nie dotyczny 1% debili co źle wpieli kabel, ale czasem po małym cieniutkim miedzianym kabelku, który ma gwarant do 12A płynie ponad 20A. Żeby było śmieszniej, wypniemy go z karty i wepniemy spowrotem to już natężenie może być inne niż wcześniej, bo się rozłoży lepiej na pozostałe kable, comedy gold po prostu. Oprócz tego, te nowe sterowniki co robią jakieś zwiechy i black screeny. Zawsze uważałem, że Jensen to solidna firma. Chyba kolejne 2 lata na 9800X3D+4090 przesiedzę żeby uniknać pożaru w domu. Na marginesie - 30% więcej wydajności za 30% więcej watów, żadna łaska. Technologicznie progres zerowy. Po prostu więcej brute-force. Poza tym, 5. generacja ge-force zawsze była jakaś zjebana, ktoś pamięta serię FX? Wtedy Radeon 9800 je rozpierdalał. Wtedy byłem marzycielem, bo nie było mnie na te karty stać. Dziś jestem cynikiem i sceptykiem. Edytowane sobota o 00:49 przez MarekCol Cytuj
PiPoLiNiO 786 Opublikowano sobota o 07:45 Opublikowano sobota o 07:45 7 godzin temu, MarekCol napisał(a): który ma gwarant do 12A płynie ponad 20A. 9.5A to max przewidywany Ogólnie zalecenie jest proste, wsadzasz 5090 to wsadzasz nowy przewód i problemu nie ma. I to masz też już potwierdzone w każdym filmie. No i jako użytkownik 4090 powinieneś być świadomy, że kable 12vh od samego początku mają podawany przez producentów limit podłączeń, zwykle 5-8, po czym kabel należy wymienić. Tyle, że większość o tym zapomniała/olała i teraz przy poborze 600W robi się problem Suma sumarum, tu dalej jest wina użytkowników. Derbauer już też dodał kolejny film gdzie kupił nowy kabel i wszystko jest okej Oczywiście to nie zmienia faktu, że 12vhpwr to gówno No ale jak trzymasz się zaleceń sprzętu to nie masz problemów. Cytuj
easye 3 444 Opublikowano sobota o 08:22 Opublikowano sobota o 08:22 a do 4080 można używać kabla 12vhpwr czy też mam go przełożyć na 3x1. Cytuj
PiPoLiNiO 786 Opublikowano sobota o 08:58 Opublikowano sobota o 08:58 Wszędzie możesz a nawet powinieneś używać kabla 12vh po obu stronach. Przejściówki same w sobie to zawsze zło większe lub mniejsze I przejściówkę też obowiązuje wymiana po iluś wpięciach Cytuj
Bielik 766 Opublikowano sobota o 10:51 Opublikowano sobota o 10:51 Nie no co tu sie odkurwia, kable zasilające z limitem wpięcia i wypięcia z gniazda zasilania, tego nawet najstarsi audiofile nie widzieli Cytuj
PiPoLiNiO 786 Opublikowano sobota o 11:00 Opublikowano sobota o 11:00 @Bielik Dostosuj się lub giń No jest to sraka straszna. Po prostu te piny są za cienkie, co powoduje że same te złote zaciski są cienkie i się rozłażą, a potem robi się ogień z dupy Cytuj
Ukukuki 7 441 Opublikowano sobota o 12:24 Opublikowano sobota o 12:24 1 godzinę temu, Bielik napisał(a): Nie no co tu sie odkurwia, kable zasilające z limitem wpięcia i wypięcia z gniazda zasilania, tego nawet najstarsi audiofile nie widzieli Stary standard też był projektowany o ile pamiętam pod tę samą ilość wpięć i wypięć. Ogólnie wszystko co kupujesz z elektroniki jest projektowane na ileś cykli. Dlaczego te kable są projektowane pod tak żałośną ilość wpięć i wypięć? Nie mam pojęcia. Cytuj
PiPoLiNiO 786 Opublikowano sobota o 12:54 Opublikowano sobota o 12:54 Ale trzeba też spojrzeć z drugiej strony. Normalny człowiek kupuje kartę w 2025 roku i wpina kabel, potem może w 2027 zmienia, więc wypina i wpina znowu. Kolejny kupi kartę w 2025 i 5 lat nie robi nic. Więc w teorii nie jest to problemem. Ale w praktyce już wiadomo, że te przewody nawet nie wypinane potrafią po pół roku tracić właściwości i trzeba wymianiać Zresztą był nawet kilka dni temu na innym forum test gościa, jak kupił oryginalny przewód corsair to wtyczka miała okolice 50 stopni, po pół roku zmierzył i już okolice 75 stopni. Także kurwa elo i do przodu mordy 😎 Cytuj
Ukukuki 7 441 Opublikowano sobota o 13:12 Opublikowano sobota o 13:12 16 minut temu, PiPoLiNiO napisał(a): Ale trzeba też spojrzeć z drugiej strony. Normalny człowiek kupuje kartę w 2025 roku i wpina kabel, potem może w 2027 zmienia, więc wypina i wpina znowu. Kolejny kupi kartę w 2025 i 5 lat nie robi nic. Więc w teorii nie jest to problemem. Ale w praktyce już wiadomo, że te przewody nawet nie wypinane potrafią po pół roku tracić właściwości i trzeba wymianiać Zresztą był nawet kilka dni temu na innym forum test gościa, jak kupił oryginalny przewód corsair to wtyczka miała okolice 50 stopni, po pół roku zmierzył i już okolice 75 stopni. Także kurwa elo i do przodu mordy 😎 Raczej wątpię ,że się przewód degraduje tak szybko. Problem jest taki ,że wiele osób lubi grzebać w PC i wpina i wypina te kable nie licząc ile razy to już robił. Projekt jest pewnie pod korek bez marginesu błędu a moc już konkretna płynie tym przewodem. Źle zaprojektowany i tutaj nie ma co się rozwodzić. Cytuj
Ukukuki 7 441 Opublikowano poniedziałek o 21:05 Opublikowano poniedziałek o 21:05 https://www.purepc.pl/nvidia-geforce-rtx-5070-ti-nowa-karta-graficzna-jest-nieco-szybsza-od-ukladu-rtx-4070-ti-super-w-testach-3dmark No tak średnio bym powiedział. Cytuj
easye 3 444 Opublikowano poniedziałek o 21:27 Opublikowano poniedziałek o 21:27 Zajebista premiera, dobrze że wycofali wszystkie karty 40XX, mogą po 3 latach sprzedawać znowu to samo, tylko drożej xD seria 50XX to oficjalnie PS5 Pro kart graficznych… 1 Cytuj
Ukukuki 7 441 Opublikowano poniedziałek o 21:36 Opublikowano poniedziałek o 21:36 5090 spoko jak spadnie do 7k, tylko ile to potrwa xd Cytuj
easye 3 444 Opublikowano poniedziałek o 21:38 Opublikowano poniedziałek o 21:38 No z 2-3 lata xD chyba że jeszcze parenascie spłonie z hasłem reklamowym: fake frames real flames! Cytuj
drozdu7 3 020 Opublikowano wczoraj o 06:41 Opublikowano wczoraj o 06:41 https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/komputery-pc/komputery-stacjonarne/komputer-mad-dog-geforce-rtx4070-super-purepc-edition-2-windows-11-home https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/komputery-pc/komputery-stacjonarne/komputer-lenovo-legion-t5-26irx9-i7-14650hx-32gbd5-1tssd-rtx4070-w11h Brat wysłał mi takie dwa kompy, który ma lepszy procesor i który wybrać? Żeby nie było, on wie że przepłaca ale ma wyjebane, nie chce mu się składać itp. Weźmie sobie raty i elo. Dzięki za pomoc 1 Cytuj
Donatello1991 1 497 Opublikowano wczoraj o 07:19 Opublikowano wczoraj o 07:19 37 minut temu, drozdu7 napisał(a): https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/komputery-pc/komputery-stacjonarne/komputer-mad-dog-geforce-rtx4070-super-purepc-edition-2-windows-11-home https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/komputery-pc/komputery-stacjonarne/komputer-lenovo-legion-t5-26irx9-i7-14650hx-32gbd5-1tssd-rtx4070-w11h Brat wysłał mi takie dwa kompy, który ma lepszy procesor i który wybrać? Żeby nie było, on wie że przepłaca ale ma wyjebane, nie chce mu się składać itp. Weźmie sobie raty i elo. Dzięki za pomoc No ten pierwszy. Jak ma wyjebane to chociaż będzie miał dysk 2tb xd Cytuj
drozdu7 3 020 Opublikowano wczoraj o 07:20 Opublikowano wczoraj o 07:20 Bo to i tak pod monitor 1440p ma być Cytuj
Paolo de Vesir 9 519 Opublikowano wczoraj o 07:22 Opublikowano wczoraj o 07:22 Bliźniaczo podobny zestaw za ok. 6.5K złożył TechLipton, więc bardzo solidny zestaw w tych pieniądzach. https://techlipton.pl/2025/polecane-zestawy-komputerowe-luty-2025/ Cytuj
Czoperrr 5 404 Opublikowano wczoraj o 08:27 Opublikowano wczoraj o 08:27 RX 9070 XT podobno za $649 Cytuj
Ukukuki 7 441 Opublikowano wczoraj o 08:56 Opublikowano wczoraj o 08:56 2 godziny temu, drozdu7 napisał(a): https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/komputery-pc/komputery-stacjonarne/komputer-mad-dog-geforce-rtx4070-super-purepc-edition-2-windows-11-home https://www.mediaexpert.pl/komputery-i-tablety/komputery-pc/komputery-stacjonarne/komputer-lenovo-legion-t5-26irx9-i7-14650hx-32gbd5-1tssd-rtx4070-w11h Brat wysłał mi takie dwa kompy, który ma lepszy procesor i który wybrać? Żeby nie było, on wie że przepłaca ale ma wyjebane, nie chce mu się składać itp. Weźmie sobie raty i elo. Dzięki za pomoc Pierwszy ma lepsze możliwości rozbudowy w przyszłości. Ten drugi to już martwa platforma. Cytuj
drozdu7 3 020 Opublikowano wczoraj o 09:06 Opublikowano wczoraj o 09:06 Ok. Bo 4060 8gb i ryzen 7 7800x3d to słabsze będzie mocno? Cytuj
creatinfreak 3 910 Opublikowano wczoraj o 09:52 Opublikowano wczoraj o 09:52 (edytowane) Lepiej mieć szybsze GPU. A kiedyś będzie można tam wsadzić lepszego proca. Edytowane wczoraj o 09:58 przez creatinfreak 1 Cytuj
Ukukuki 7 441 Opublikowano wczoraj o 09:57 Opublikowano wczoraj o 09:57 50 minut temu, drozdu7 napisał(a): Ok. Bo 4060 8gb i ryzen 7 7800x3d to słabsze będzie mocno? GPU zdecydowanie lepiej mieć mocniejsze tak jak kolega wyżej pisze. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi