Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Panowie, jeśli siedzicie gdzieś na forach tematycznych to słyszeliście może już coś konkretnego o RX 9070 XT? Wczoraj obiła mi się o uszy plotka, że karta zapowiadana jest jako RX 7900 XTX, ale z lepszym RT i sprzętowym upscallingiem czyli chyba kawał potężnego sprzętu w przyzwoitej cenie. Pytam, bo już wiercę się w miejscu z tym zakupem PC-ta i zastanawiam się czy w ogóle AMD wyjdzie z konkurencyjną ofertą.

chodzą plotki, że w marcu, więc można już poczekać na rozwój sytuacji.

Opublikowano

9070 XT może być mocny w segmencie mid-high, reveal (i być może benchmarki/recki tez wtedy) już za 3 dni, więc warto poczekać. 

Wciąż są jakieś ploty o wersji 9070 XTX z 32 GB, która to naprawdę w rastrze by dawała radę 7900 XTX, bo w RT to wiadomo, że 9070 będzie lepsze niż high end AMD z zeszłej gen. https://www.notebookcheck.pl/Tajemnicza-karta-graficzna-AMD-o-pojemnosci-32-GB-moze-zadebiutowac-jako-Radeon-RX-9070-XTX.961793.0.html

Wszystko kwestia ceny w Polandii, AMD zacznie niżej, ale nikt nie wie o ile. 

• Plusik 1
Opublikowano

Ja sobie właśnie miałem w planach przejście na pc wraz z rtx 50xx po 15 latach rozłąki a tu same cyrki:notlikethis:

A i pierwsze gierki jakie chciałem odświeżyć to batmany na pececiku ze wszystkim na full to oczywiście to mi physX zabierają. Jak żyć.

Opublikowano

No i jak, masz już to KOSMICZNE Astralne 24575 cuda cores, które nie wyciągną w Mirror's Edge 10-fps z PhysX?

Sprawdzałeś ROPy? Czy cię Jensen nie wyruchał na 5 procent?
Kabel się nie pali? A jeśli się pali to czy się topi? To ważne.

Tak wiele pytań tak mało odpowiedzi.

@PiPoLiNiO jesteś teraz jebanym wieszczem narodów.

• Haha 1
Opublikowano

Wszyscy niech napiją się herbatki. Sprzęcik albo siądzie albo nie, prosimy bez bez dramatów. Oczywiście jestem święcie przekonany, że zwykli ludzie widzą różnicę pomiędzy 120 a 144 fps przy gęści 82 lub 163 ppi  i dlatego oczekuję relacji użytkowników. Dajcie znać.

Opublikowano

ja radze też uważać jakby ktoś się łasił na zakupy z OLX nowych kart - sprawdziłem 2 5080 różne na swoim setupie i żadna karta nie ruszyła.

Za każdym razem czarny ekran, system nawet ich nie wykrywa. Pewnie jakiś błąd albo coś z płytą, ale gdybym kupił od scaplera byłbym w dupie, a tak mogę podjechać do sklepu i oddać.

Opublikowano (edytowane)

Panocki, a co tam za płyte główną polecacie do 9800X3D? Nie zależy mi na jakimś topie za 5k, ale budżetowej to też nie chce, taka jakaś za 2,5k? Czy coś w tych granicach się znajdzie żeby to fajnie i bezprblemowo współgrało z jakimś szybkim ramem?

Edytowane przez Wooyek
Opublikowano
W dniu 10.01.2025 o 10:00, KrYcHu_89 napisał(a):

Z poprzednią generacją było dokładnie tak samo cenowo, gdyby tak dorzucili coś pokroju 7900 XTX (+ oczywiście znaczna poprawa w RT i 32 GB VRAM) za 6-7k znowu bym brał, no ale nie zanosi się w najbliższym czasie. 

a 9700XT będzie w koncu lepsze do 7900 XTX, czy nie?

Opublikowano
5 minut temu, easye napisał(a):

a 9700XT będzie w koncu lepsze do 7900 XTX, czy nie?

W rasterze raczej nie, w RT raczej tak, oczywiście zakładając że wszystkie informacje podane przez AMD są w 100% prawdziwe.

• Haha 1
Opublikowano

Nosa nie widzę, muszę się postarać. A tutaj jakby mi świeciło obok, to mam wrażenie żeby mi tam oko uciekało co jakiś czas. 

Obstawiam że kwestia czasu i bym nie zwracał uwagi, ale pierwsze dni bym tam zerkał ukradkiem. Dlatego mnie to zastanawia zawsze jak widzę taki setup + jak ktoś to ma obok monitora. 

Opublikowano
38 minut temu, łom napisał(a):

W rasterze raczej nie, w RT raczej tak, oczywiście zakładając że wszystkie informacje podane przez AMD są w 100% prawdziwe.

Nawet jak kłamią z RT na folderach to ciężko, żeby nie przebili poprzedniej generacji, skoro nawet RT w PS5 Pro gniecie poprzednie modele. Ciężko powiedzieć, jak grafika AMD wypadnie w PT, ale to wciąż pojedyncze przypadki. 

No i przede wszystkim karty będą w sklepach, czego nie można powiedzieć o modelach Nvidii.

Opublikowano
3 godziny temu, PiPoLiNiO napisał(a):

Nie. Najpierw X-kom walił w uja, teraz inpost :) Pewnie poniedziałek, bo paczka nie jest jako weekendowa. 

Sprzęt za 20k to bym odbierał jednak osobiście:).

Opublikowano
3 godziny temu, Wooyek napisał(a):

Panocki, a co tam za płyte główną polecacie do 9800X3D? Nie zależy mi na jakimś topie za 5k, ale budżetowej to też nie chce, taka jakaś za 2,5k? Czy coś w tych granicach się znajdzie żeby to fajnie i bezprblemowo współgrało z jakimś szybkim ramem?

Ja mam tego procka w płycie Asus Prime X670E-Pro Wifi. To samo, ale w czarnym kolorze to wariant TUF. Ram leci na tym 6000 CL30 i nie ma problemów.

Opublikowano (edytowane)

No ja bym polecał moją. AsRock X870E Nova Wifi. Nie jest jakaś super droga a 2 rzeczy:
- legendarny VRM

- ilebyś nie wpinał pod nią gówna, to nigdy nie utnie 16 linii dla GPU

Były problemy z dostępnością, ale już chyba jest okay.

20:28 :)

Edytowane przez MarekCol