Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

ja nie polecam od siebie płyt gigabyte - stawianie sytemu na aorusie to była masakra. Przestawianie ustawień w biosie, patenty aby windows odpalił się bez wifi, bo karta sieciowa nie działała. Teraz problemy w RGB (płyta nie czyta wentylatorów), a w signalu ich nie widać.

Opublikowano

Ja powiem tylko że dzisiaj przyjechałem z nową płytą główną co prawda ten sam chipset B650- MSI Gaming Plus WiFi i zotac nadal nie działa… XD jaja, albo z chipsetem się gryzą albo trafiłem druga wadliwą sztukę.

to samo co z pierwszym, brak obrazu, w Windowsie nawet po reinstalacji w ogóle nie wykrywa karty, ech a takie ładne.

no nic poszedł zwrot i nie wiem na co czekamy, ale po tych zajebistych doświadczeniach z 5080 już nie chce się ryzykować z 5090 za 2 razy większe pieniądze…

Opublikowano

Zasilacz dopiero nowy kupiłem i używam oryginalnego tego 600w. BeQuiet 1000 Gold, 4080 zanim sprzedałem na nim chodziła.

moze po prostu Zotac nie wydał aktualizacji do B650, na 2 różnych płytach 2 różne karty (Solid i OC) i czarny ekran.

Oddawalem to Pan powiedział że 3ci dzisiaj i chyba opinia Zotaca podupadnie, ale może biznesmeni z OLX…

Opublikowano

Kurde jak czytam te posty ostatnie to się włos jeży na głowie, a chce nową budę składać na wakacje, 5090 za 20k, pali się, 9800 x3d wybucha, płyty nie obsługują nowych rzeczy. 

Chyba trzeba składać na potężnym 9070XT 

Opublikowano

Kolejne jaja z płytą gigabyte  - ping w grach latał jak powalony X: Dopiero po wyłączeniu manualnie "oszczędzania energii" wbudowanej karty sieciowej problem ustąpił, ale ile ja się naszukałem aby to naprawić kobicie.

Także gdybym miał teraz kupować płytę główną to pewnie tylko od MSI.

btw ceny nowych radeonów

from-twitter-what-yall-think-supposed-aib-pricing-v0-qme9g8kg55me1.thumb.webp.71e78e76adafec5e1064f9a3e73c5a83.webp

Opublikowano (edytowane)
2 godziny temu, KrYcHu_89 napisał(a):

Kurde jak czytam te posty ostatnie to się włos jeży na głowie, a chce nową budę składać na wakacje, 5090 za 20k, pali się, 9800 x3d wybucha, płyty nie obsługują nowych rzeczy. 

Chyba trzeba składać na potężnym 9070XT

Awaryjność to zazwyczaj mniej niż 1%. W Internecie zawsze wszystko rozdmuchane ile się da. Wyżej byłem osrany bo pipolino napisał, że AsRock pali 9800X3D, a później wkleił źródło o 32 zgłoszonych przypadkach. Powiedzmy, że rocznie sprzedadzą 3mln płyt (a to chyba bardzo mocno zaniżona wartość), a niezgłoszone przypadki pomnóżmy nawet razy 1000 = 32000. To jest i tak 1.06% awaryjności. Dodajmy fakt, że ludzie to debile - źle dociskają coldplate, źle nakładają pastę, nie do końca wpinają ramy, źle montują wiatraki na chłodnicy albo w budzie, nie dociskają kabla od GPU, żydzą tam gdzie się nie powinno (zasilacz). Nawet w pre-buildach bubli pełno znajdziesz. Jak dobrze dobierzesz bebechy to jesteś bezpieczny chłopie. Tylko w to Mirror's Edge nie pograsz na 5090 w więcej niż 7fps niestety. Ale może naprawią.

Jakie plucie do ryja xd

Edytowane przez MarekCol
Opublikowano

Jak się chce po prostu korzystać z kompa i grać to płyta za tysiaka z hakiem w zupełności wystarcza. Mam taką od ponad 4 lat i zero problemów 

• This 1
Opublikowano

Oczywiście, że w większości te zgłoszenia na redditach i innych to jest przez to, że ludzie nie wiedzą jak się obchodzić ze sprzętem, później problemy rozdmuchane na forach jakby to był jakiś standard. Wystarczy dobrze dobrać podzespoły, właśnie nie oszczędzać na zasilaczu, to jest jeden z głównych błędów ludzi, że oszczędzają na PSU, dobrze powpinac odpowiednie kable itd. Ludzie uwalaja sobie przecież płyty główne, bo źle przykręcają do obudowy, później mają zwarcie czy coś. A że wadliwe egzemplarze się trafiają to wiadomo, zawsze jakiś procent tego będzie. Chociaż osobiście sam raczej jestem zwolennikiem nie kupowania na premierę, zawsze lepiej trochę poczekać, bo same sterowniki potrafią być nie do końca dopracowane na początku pod nowy sprzęt ale to też nie jest żadna reguła.

Opublikowano

Panowie, prośba o pomoc, tylko na spokojnie, bez kłótni :cool2:

Dostałem nowego RTXa 4080 super po wymianie gwarancyjnej. Powodem były problemy z głośnością. Wył jak odkurzacz.

Teraz jest wyraźnie ciszej. Nawet w wieśku obciażonym 4k i ray tracingiem komputer było słychać, jednak akceptowalnie. Problem pojawił się przy Kingdom Come Deliverence 2 i Spidermanie Miles Morales. Otóż pojawiły się dziwne, sekundowe lub kilkusekundowe skoki wentylatorów GPU. Czujnik wskazał nawet 7 i 10k, ale on chyba był jakiś zyebany, bo przecież to niemożliwe. Podsyłam screen z HWinfo.

image.jpeg.f49b59242b6388ac59b6fae0c6a400c5.jpeg
Zrobiłem więc undervolting w kilku wariantach (podnosząc wykres przy 1000 mv o 195 mhz, 170 itd). Jednak najlepszy efekt uzyskałem (niskie skoki, normalne działąnie gier), nie podnosząc go wcale, a jedynie wypłaszczając. I finalnie wygląda to tak.
xcc.thumb.jpg.230638fde0b128e12e45682ee72c4962.jpg

No i już skoków nie słychać. HWinfo wskazuje takie wartości:

image.jpeg.6d858f37f0ba8d34fadddc901cc69bc8.jpeg

image.jpeg.7c8cf53f902240840d5d3596264dd771.jpeg

Temperatury wydają się ok. Ale to 4,5k na wentylatorze pokazuje właśnie ten najwyższy skok. Przy czym prawdopodobnie tej wartości nie osiąga, bo raczej bym to słyszał. Wcześniejsza karta przy ledwie ponad 2,2k rpm wyła jak rakieta. Tu jest spokój.

Więc ogólnie:

Skoki na pewno występują, bo przed undervoltingiem słyszałem je w KCD2.

Obecnie ich nie słychać, lecz widać na wykresie. Sytuacja dotyczy na razie tylko dwóch wspomnianych tytułów. Wiesiek, F12024, COD BO 6, a nawet Indiana przy full rt jest ok.

Aha, bawiłem się też krzywą wentylatorów, nawet histazę ustawiałem, ale bez efektów.

Mam parę pytań:

1. Zostawić takie ustawienie w msi afterburner, czy jednak powinienem podnieść krzywą? (wówczas były wyższe skoki)

2. Macie jakieś pomysły, aby tych skoków uniknąć?

3. To się po prostu zdarza czy jednak mowa o jakimś poważnym problemie?

Opublikowano

Ja już wszytko napisałem w temacie. Od początku pisałem żeby puścić occt na full power i zobaczyć co się zadzieje i wyszło na to że i tak wymieniałeś gpu a miało wszystko śmigać. Teraz też nie wygląda to normalnie bo jeden wentyl się kręci bez opamiętania - na moje to temperatury są za wysokie (z jakiegoś powodu) i karta odpala ten jeden wentyl bo się nie chce przegrzać. Z tego co pamiętam to ten model powinen na tym biosie latać koło 65 stopni przy 1500 rpm. Przy 75 st to nie powinno być wg mnie 1800 rpm jak na drugim wentylu ale co program pokazuje to jedno a jak jest naprawdę to sam zobacz. 4500 rpm usłyszysz i zobaczysz. To że w jednej grze jest ok nic nie znaczy. Moja rada (jeśli jej chcesz) to odpal occt i puść test gpu na full power. Koniecznie bez uv. Uv zamaskuje tylko problem. Ta karta ma działać na stock normalnie bez szaleństw. Jak jest sprawna.  Jeśli coś jest nie halo to w tym programie od razu będzie wyła bo on wymusi pełny pobór mocy czego w każdej (właściwie mało w której)grze nie zobaczysz. 
Edit - sprawdź jeszcze czy karta jest równo nie opada - czasem taki obaw jest spowodowany opadaniem  karty w slocie. 

Opublikowano
Godzinę temu, mozi napisał(a):

Ja już wszytko napisałem w temacie. Od początku pisałem żeby puścić occt na full power i zobaczyć co się zadzieje i wyszło na to że i tak wymieniałeś gpu a miało wszystko śmigać. Teraz też nie wygląda to normalnie bo jeden wentyl się kręci bez opamiętania - na moje to temperatury są za wysokie (z jakiegoś powodu) i karta odpala ten jeden wentyl bo się nie chce przegrzać. Z tego co pamiętam to ten model powinen na tym biosie latać koło 65 stopni przy 1500 rpm. Przy 75 st to nie powinno być wg mnie 1800 rpm jak na drugim wentylu ale co program pokazuje to jedno a jak jest naprawdę to sam zobacz. 4500 rpm usłyszysz i zobaczysz. To że w jednej grze jest ok nic nie znaczy. Moja rada (jeśli jej chcesz) to odpal occt i puść test gpu na full power. Koniecznie bez uv. Uv zamaskuje tylko problem. Ta karta ma działać na stock normalnie bez szaleństw. Jak jest sprawna.  Jeśli coś jest nie halo to w tym programie od razu będzie wyła bo on wymusi pełny pobór mocy czego w każdej (właściwie mało w której)grze nie zobaczysz. 
Edit - sprawdź jeszcze czy karta jest równo nie opada - czasem taki obaw jest spowodowany opadaniem  karty w slocie. 

Dzięki. W OCCT rozkręciłem je do 80 stopni i kręciły się obydwa równo bez żadnych skoków.

To nie jest tak, że podczas gry jeden wentyl odpala. Zazwyczaj pracują równo. Po prostu czasami pojawia się sekundowy skok, który słychać KCD2 na maksymalnych ustawieniach.

W slocie wygląda w porządku.

Opublikowano
57 minut temu, mozi napisał(a):

Ja już wszytko napisałem w temacie. Od początku pisałem żeby puścić occt na full power i zobaczyć co się zadzieje i wyszło na to że i tak wymieniałeś gpu a miało wszystko śmigać.

I wszystko śmigało. Kolega zapomniał napisać, że po niecałych 2 miesiącach pasta straciła właściwości i miał na hot spot kosmiczne temperatury. I wtedy powiedziałem żeby odesłał. 

A poprzedni problem dotyczył czegoś zupełnie innego :)