Skocz do zawartości

+++ CHCESZ KUPIC/ZMODERNIZOWAC KOMPA?

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nie mam płyty jeszcze, a co takiego ma AM5? Raczej i tak wątpię bym się zdecydował na amd. Podobnie było z 9 gen konsol pierw wybrałem series X a później i tak kupiłem PS5 😄 Plej to plej Intel to Intel 😁.

Opublikowano
11 minut temu, RYXYQINOM napisał(a):

Nie mam płyty jeszcze, a co takiego ma AM5? Raczej i tak wątpię bym się zdecydował na amd. Podobnie było z 9 gen konsol pierw wybrałem series X a później i tak kupiłem PS5 😄 Plej to plej Intel to Intel 😁.

Jak nie masz płyty jeszcze to tylko AM5, jest obecnie bezkonkurencyjne no i nie jest to martwa platforma jak intel. 

Opublikowano
5 minut temu, RYXYQINOM napisał(a):

Co takiego złego w tym intelu ? I jaki Cpu np na to am5?

Intel martwa platforma, afery z degradującymi się procesorami, większe zapotrzebowanie na energię niż AMD. Nowe biosy obcinają wydajność tych procków więc testy w necie są już nieaktualne. 

AM5, ciągle żywa platforma która dostanie jeszcze jedną lub dwie generacje procków, zdecydowanie mniejszy apetyt na prąd co dalej też niższe temperatury. W podobnej cenie większa wydajność. Brak masowych awarii procesorów. 

I piszę to z perspektywy posiadacza 14700 :)  Jak ktoś ma już płytę pod intela to spoko ale składać od zera i brać intela w obecnej sytuacji to trzeba nie szanować swoich pieniędzy. 

Opublikowano
2 godziny temu, RYXYQINOM napisał(a):

Ma ktoś intela 14600k ? To się faktycznie tak grzeje? 🤔 Jak tak to wezmę 14400F to ma tdp 65w a nie 125

Ja miałem i wcale się nie grzeje ten proc, testowany na aio 360, 240 jak i powietrzu. Jak tanio dorwiesz i5 z płytą to można się zastanowić. Ale jak składasz od nowa na nowych częściach to zdecydowanie am5. Najlepsze procki do gier? Am5 i x3d. Możliwość upgradu? Am5 i zen6. 

Opublikowano
W dniu 23.03.2025 o 21:47, Starh napisał(a):

Chociaz wlasnie czytam testy i wlasnie karty zotaca sa jednymi z najcichszych

image.png.569301221077fcdf6b30e150e3b91634.png
AMP najwyższa wersja Zotaca i to samo 66 stopni i 1600 rpm, nie wiem po co, moze zaleta ukrytego hotspota.

Opublikowano
3 godziny temu, RYXYQINOM napisał(a):

Te x3d są konkretne ale cena także, a nie chce wydawać dużo jak wspomniałem mam ps5 na steam może z 3 gry i to tylko takie których nie ma na konsoli. Co do amd podobny cenowo do 14400 ryzen 7500 https://www.topcpu.net/en/cpu-c/Intel-Core-i5-14400F-vs-AMD-Ryzen-5-7500F

To jak dla mnie to samo a więc intel :) 

Później będziesz chciał upgrade i wszystko do zmiany. Na am5 podmienisz tylko proca. Ale skoro wolisz intela to droga wolna.

Opublikowano

Jasne ale wciąż jest 2 razy droższa karta, jak cena naprawdę zejdzie poniżej 5000 to z takim potencjałem i MFGx3 karta z najbardziej hejtowanego modelu może stac się mocno opłacalną kartą.