Skocz do zawartości

Baldur's Gate 3

ireniqs

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
12 minut temu, pawelgr5 napisał:

Wedlug mniejest odrobine latwiej, tam wydawalo mi sie po prostu trudno. Lekko zjebalem rozwoj postaci ale uparlem sie ze cos tam chce pozmieniac. Zawsze mozesz wlaczyc latwiejszy poziom zeby sie nie wkurzac.

Można przecież zrobić respec w obozie. No chyba, że nie chcesz.

Opublikowano
3 minuty temu, Gregorius napisał:

Można przecież zrobić respec w obozie. No chyba, że nie chcesz.

Wlasnie nie chcialem, uparlem sie na cos i wyszlo jak wyszlo. Pomimo tego gra jest wymagajaca i w porownaniu do innych gier z dzisiejszych czasow mozna nazwac ja trudna (DOS2). BG3 gram bez zbednego kombinowania i jest odrobine prosciej chociaz juz kilka razy wpierdol wjechal. 

Opublikowano

Divi 2 poza wyjątkami to nie trudna na klasyku, o ile się używa terenu i rozstawia postacie przed walką i zaczyna z zasadzki. Cieszy, że tutaj też tak jest. Mam tylko nadzieję że nie wyskoczą z 30fps w wersji konsolowej we wrześniu. 

Opublikowano
25 minut temu, pawelgr5 napisał:

Wlasnie nie chcialem, uparlem sie na cos i wyszlo jak wyszlo. Pomimo tego gra jest wymagajaca i w porownaniu do innych gier z dzisiejszych czasow mozna nazwac ja trudna (DOS2). BG3 gram bez zbednego kombinowania i jest odrobine prosciej chociaz juz kilka razy wpierdol wjechal. 

Ja dużo gram w turówki, również D&D, grałem w Solastę niedawno również na 5e. Tutaj będę polował na tactician evil team, bo mam wrażenie, że evil mają łatwiej i tactician tam to za drugim podejściem będzie lajcik. Teraz sobie gram w tym środkowym, na "zwykłych zasadach" i jest ok, w sam raz.

Jedna walka na koniec act1 przy konkretnym "dobrym, prawym, paladyńskim" wyborze jest bardzo trudna, ale np. "zły" wybór to miałby lajtową ścieżkę (jestem na początku act2), a wybór neutralny to w ogóle bez walki. Na tym poleca główne piękno tej gierki, ahh, coś pięknego :). 

20 minut temu, Daffy napisał:

Pisali że celują w 60fps w jakimś tam trybie na ps5

Patrząc jak działa na moim PC (w 1 akcie to chyba nie miałem spadku poniżej 60, a procek wcale nie tej generacji R5 3600, karta 3080) i jakie są opinie z Decka, bałbym się tylko o tytułowe miasto, bo tam na pewno będzie więcej wszystkiego na mapie, ale ta gra ze spadkami może żyć, spadki nie będą gamechangerem, w negatywnym tego słowa znaczeniu. 

27 minut temu, messer88 napisał:

Divi 2 poza wyjątkami to nie trudna na klasyku, o ile się używa terenu i rozstawia postacie przed walką i zaczyna z zasadzki. Cieszy, że tutaj też tak jest. Mam tylko nadzieję że nie wyskoczą z 30fps w wersji konsolowej we wrześniu. 

W Divi 2 więcej jest chyba tych żywiołów i "terenu" tzn. tutaj też, ale mam wrażenie, że mniej jest wylanej wody, albo spalonej ziemi itp. 

Opublikowano
Godzinę temu, messer88 napisał:

Na decka se nie bierzesz? Dobrze śmiga.

Opublikowano
36 minut temu, devilbot napisał:

Czytać tyle tekstu zgarbionym przed monitorem w wieku 40 lat? Raczej nie. Gdyby nie możliwość gry pod kołderką w trybie handheld olałbym bg3

Może wygodniejszy fotel? Wiesz, że przed PCtem nie trzeba się garbić? Tego nikt nie sprawdza

Opublikowano

A tak w ogóle co do resetów postaci - czy tylko ja z tutaj zgromadzonych od razu zmienił domenę Shadowheart, gdy tylko nadarzyła się okazja? :kekw:

Gdybym fabularnie coś na tym stracił to bym się nad tym zastanowił, ale po 25~h nie ma z tym żadnego problemu, więc nie widzę sensu trzymać się domeny oszustwa, zwłaszcza, że w papierowym dnd nigdy nie byłem jej fanem i tutaj pewnie też bym pewnie nie był. Domena Światła i Burzy kozak, ale wybrałem drugą dla ciężkiego pancerza i gra się wybornie :banderas:

Opublikowano
4 godziny temu, Daffy napisał:

Pisali że celują w 60fps w jakimś tam trybie na ps5

Nie wiem co w tej grze jest wymagającego dla obecnych konsol. Wygląda ładnie ale wycisnąć z tego 60fps to chyba nie jest wielkie wyzwanie. Na laptopie z RTX 2060 gra domyślnie wchodzi na ustawienia ultra i śmiga bardzo płynnie.

Opublikowano

Na moim rzęchowym lapkowym 1650ti 4GB w 1080p gra z automatu ustawiła ultra detale. I jakoś daje radę.

Właśnie w jednym miejscu pozbawiłem się dwóch questów- jeden wiem dlaczego, a w drugim postać z którą miałem niby pogadać była martwa. 

Ta krew na ciele i wdziankach :good:

received_1303815583672171.jpeg

Opublikowano

Ta gra to małe mistrzostwo świata, dawno się tak dobrze nie bawiłem.

Teraz zacząłem 3 akt i jestem w 

Spoiler

cyrku

Przykładowe itemki które rozłożyły mnie na łopatki :kekw:

Spoiler

image.png.7624e8a5ba88a7f0705ef24847eb42bc.pngimage.png.bc637cafd016da0f7eb829da6cc5ce56.pngimage.png.fa0043e49196fc6e5763a8b337f5e1a2.png

Opublikowano

Ja na razie skromne 11h i jak utrzyma poziom to goty z miejsca i do panteonu najlepszych gier ever. Ostatnio tak mnie sama kreacja baśniowego swiata pochłonęła w wiesku3 ale tutaj te questy, dialogi, wybory to jest poziom totalnie wyższy. 

Opublikowano
50 minut temu, Daffy napisał:

Ja na razie skromne 11h i jak utrzyma poziom to goty z miejsca i do panteonu najlepszych gier ever. Ostatnio tak mnie sama kreacja baśniowego swiata pochłonęła w wiesku3 ale tutaj te questy, dialogi, wybory to jest poziom totalnie wyższy. 

U mnie po 30h to jest również poziom znany tylko z dwóch RPGów: w 2000 Baldura 2 i 2015 Wieśka 3 - totalne zauroczenie tym co zrobili i jak wynieśli pewne aspekty na nowy level w klomatach idealnie pasujacych mojej osobie. Naprawdę ciężko będzie komukolwiek to przebić przez następne kilkanaście lat w dziedzinie RPG. 

A nawiązań do starych Baldurów jest bardzo dużo, o to bałem się najbardziej, a tymczasem mimo, że gra toczy się 100 lat później, to już 3 postacie spotkałem z poprzednich części. 

Tej gry nie trzeba hypować, po prostu trzeba ograć samemu. 

Jest to też bardzo innowacyjna gra, jeżeli jeszcze można w 2023 roku mówić o innowacji, takiego systemu dialogów, spięcia z nimi związków przyczynowo skutkowych to nie było nigdy, i to wszystko w pelnym 3D i prawie pełnym voice actingu.

Opublikowano

Tytaniczna praca za twórcami, po prostu tytaniczna

Wojenki o goty tego roku wydawać się nie mają już sensu. Są gusta, guściki ale to co tu zrobiło Larian zasługuje na totalny szacunek. Chyba ktoś z totalną awersja do turowych walk i ktoś absolutnie nie lubiący czytać/słychać dialogów się od tej gry odbije 

• Plusik 1