Skocz do zawartości

Baldur's Gate 3

Featured Replies

Opublikowano
32 minutes ago, KrYcHu_89 said:

16/12/14/8/10/16, ale to już po +2 z lvl 4, które wrzuciłem w siłę

Największy problem paladyna, że nie można full w główny stat pójść. Ale dla mnie rpg bez postaci w dużą charyzmą ( czy odpowiednikiem) to nie rpg. 

• Odpowiedzi 2,5 tys.
  • Wyświetleń 275,1 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Tak naprawdę pograłem zaledwie 2.5 godziny, z czego większość czasu w tutorialu dziejącym się na statku mindflayerów. W kreatorze postaci też chwilę posiedziałem.   Pierwsze wrażenia są taki

• Dr.Czekolada
    Dr.Czekolada

Nic nowego. TLOU2 już był interaktywną torturą 

Opublikowano
1 minutę temu, Sedrak napisał:

Największy problem paladyna, że nie można full w główny stat pójść. Ale dla mnie rpg bez postaci w dużą charyzmą ( czy odpowiednikiem) to nie rpg. 

Si, w starym D&D można było sobie losować kostką, tutaj nie ma tak łatwo, ale są na konretnych levelach +1/2 do cech i do tego dochodzą itemki, da radę dobić do tych 18.

@Il Brutto jeszcze dobry hint do UI, jak czytasz opisy skilli, wcisnij T, "zablokuje Ci opis na wierzchu i możesz tam potem kontekstowo lecieć dalej z podświetlaniem linków itp. Ogólnie UI po tych 40h grania zaczyna mi się podobać, już się nie gubię zbytnio i jest to i tak krok naprzód w stosunku do Divinity (K+M). Wymaga po prostu przyzwyczajenia, a to pewnie ze względu na ilość zasad, skilli, czarów itp. 

Chujowe UI do D&D 5.0 to masz w Solaście :D. 

Opublikowano
21 minut temu, Sedrak napisał:

To idziesz w padlocka jak ja :leo: Zaczynasz jako palek, potem 3 lvl w czarownika dla paktu miecza i dalej wiadomo. Minusem oczywiście opóźnione 2 ataki, ale nie narzekam i gra się bardzo legancko.

Edytowane przez Bartolinsky

Opublikowano

Nie wiem czy był taki hint, ale wciskając tyldę "~" podświetlisz postaci podczas walki, a wciskając "alt" podświetlisz przedmioty w polu widzenia. W Baldurze był "Tab", ale i tak dobrze, że zachowali taką funkcję.

Opublikowano

Te lochy Shar w ch2 to jest side content? Coś niemożliwego. 

:fsg:

Też was denerwuje, że jak mamy pochodnie w ręce, to tracimy punkty akcji na zmianę broni w 1 turze, albo 2 punkty na zmiany jeszcze na tarczę jak mamy 1h + tarcza, z tą tarczą to mi się wydaje, że to bug nawet, w każdym razie to taki element to zapamiętania, żeby przełączyć przed walką. 

14 minut temu, beardo0 napisał:

Nie wiem czy był taki hint, ale wciskając tyldę "~" podświetlisz postaci podczas walki, a wciskając "alt" podświetlisz przedmioty w polu widzenia. W Baldurze był "Tab", ale i tak dobrze, że zachowali taką funkcję.

Si, i warto jeszcze korzystać z wyszukiwarki google na przedmioty :D. 

Opublikowano

U mnie ze 2 dni temu widziałem buga przy zapisie gry manualnym - nie zmienia nazwy save i ilosci przegranego czasu po lewej stronie. Moze juz naprawili jakims patchem, ciezko powiedziec.

Opublikowano
33 minuty temu, beardo0 napisał:

U mnie ze 2 dni temu widziałem buga przy zapisie gry manualnym - nie zmienia nazwy save i ilosci przegranego czasu po lewej stronie. Moze juz naprawili jakims patchem, ciezko powiedziec.

Były już 2 hotfixy, gdzie naprawili 450 rzeczy, więc pewnie tak :D. 

No na PS5 to już będą mieć jeszcze lepiej wypieczony pączek :). Ja osobiście na razie jestem zaskoczony na plus tak małą ilością bugów, trafiły mi się może jakieś 3-4 pomniejsze z nieodpalającą się cutscenką czy dialogami po angielsku w wersji polskiej. 

Jak na ten poziom skomplikowania jest dobrze. 

Opublikowano

Nvidia wypuściła właśnie sterowniki pod Baldura, znacząco zmniejszają użycie karty i poprawiają performance

Opublikowano
11 minut temu, UberAdi napisał:

Nvidia wypuściła właśnie sterowniki pod Baldura, znacząco zmniejszają użycie karty i poprawiają performance

No nie będę musiał grę wyłączyć :D 

Opublikowano

Okazuje się, że ta ikona też jest fajnie ukryta w spellbooku i pozwala na nauke czarów ze zwojów z jednego zbiorczego menu :notbad:

image.thumb.png.baab3e3c899353566b4904467d571a69.png

Opublikowano

A to menu pijawki przy sterowaniu konsolowym gdzie jest?

Opublikowano
46 minut temu, Daffy napisał:

Po prawej w menu kolowym pod R2.

Opublikowano

Najlepszy artefakt w grze to

Spoiler

oko od Volo.

ta scena to jest hit xD. 

Opublikowano

Takie pytanko mam: czy w grze jest jakiś konkretny i dość szczegółowy tutorialik? Pytam, ponieważ tak się składa, że nigdy nie zagrałem w żadną "turówkę"...

Opublikowano

Tutorial jest ale szczegółowy nie, dużo lepiej by mógł być zrealizowany i dużo nie wyjaśnia.

Opublikowano

Tutorial jest słaby, np. Aury, skille, to trzeba się nauczyć podczas gry. 

Opublikowano

Jak komuś się nudzi, warto przynajmniej pierwszą minutę obejrzeć, nie ma spoilerów. Idealnie oddaje to czym ta gra jest.  

Edytowane przez KrYcHu_89

Opublikowano
12 minut temu, KrYcHu_89 napisał:

Jak komuś się nudzi, warto przynajmniej pierwszą minutę obejrzeć, nie ma spoilerów. Idealnie oddaje to czy ta gra jest.  

Oglądałem xd

No kusi ta gra strasznie.

Opublikowano
1 minutę temu, Donatello1991 napisał:

Oglądałem xd

No kusi ta gra strasznie.

Trochę gorzej jak narkotyki xD. 

Opublikowano
12 minut temu, Donatello1991 napisał:

A poziom trudności jest do wyboru czy jeden narzucony?

Są 3. Zmiana w dowolnym momencie. Środkowy jest nawet dosyć trudny. No nie mam mowy o spacerku, chyba, że grasz Bardem, wtedy można wszystko rozwiązać gitarką. 

Opublikowano

Nie wiem, jak wy możecie to oglądać - kiedyś się skusiłem na LP tego jegomościa z Mutant Year Zero, o matko nigdy więcej :leo:

Przy premierze Elden Ringa też gdzieś tam podrzucało filmiki i zobaczcie sami (23:15 - 24:33):

"Za pierwszym razem hehe"

Wracając do tematu - BG1&2 ograłem na wszelkie sposoby z dodatkami oraz różnymi modami (Tactics :kratoswoke:), czekając na konsolową premierę, nie śledziłem żadnych newsów i mam tylko jedna obawę: czy aby tu nie za dużo Divinity OS? Z pobieżnych screenów nie widzę tam nic z Baldura.

Opublikowano
2 minuty temu, stoodio napisał:

Nie wiem, jak wy możecie to oglądać - kiedyś się skusiłem na LP tego jegomościa z Mutant Year Zero, o matko nigdy więcej :leo:

Przy premierze Elden Ringa też gdzieś tam podrzucało filmiki i zobaczcie sami (23:15 - 24:33):

"Za pierwszym razem hehe"

Wracając do tematu - BG1&2 ograłem na wszelkie sposoby z dodatkami oraz różnymi modami (Tactics :kratoswoke:), czekając na konsolową premierę, nie śledziłem żadnych newsów i mam tylko jedna obawę: czy aby tu nie za dużo Divinity OS? Z pobieżnych screenów nie widzę tam nic z Baldura.

Hehehe

Screeny kłamią, jest tam zadziwiająco dużo z materiału źródłowego i dziesiątki smaczków i postaci z tychże, oczywiście nie pod względem systemowym. 

Jak ktoś jeszcze się martwi, że 12 lvl to jakoś tak nisko to 

Spoiler

smoki mają 10 xD

Opublikowano
7 godzin temu, Daffy napisał:

Podłączyłem pada by sprawdzić jak to wygląda i jakoś mnie nie przekonuje zbytnio ten układ kołowy…

Opublikowano

Za duzo grania we współczesne tytuły moze ogłupić.

Przechwytywanie.JPG.a25ded3fb1bc853987b37805478c4861.JPG