Skocz do zawartości

Baldur's Gate 3

ireniqs

Rekomendowane odpowiedzi

Gość MacLSkr
Opublikowano

Myślę czy nie kupić wersji fizycznej na PS5. Wiadomo może, czy na płytach będzie wersja PL?

Opublikowano
21 hours ago, Ukukuki said:

Nie miałeś pokusy żeby wybrać opcji dialogowej zepchnij do wody :sadkek:

Ja zawsze wybieram opcję taką, która pozwala przegadać, uniknąć walki. Uwielbiam grać charyzmatycznymi postaciami, które wychodzą tak z opresji. Poczekam aż grę skończą i wtedy zrobię drugie przejście gdzie już będę się bawił. 

Opublikowano
10 minut temu, Sedrak napisał:

Ja zawsze wybieram opcję taką, która pozwala przegadać, uniknąć walki. Uwielbiam grać charyzmatycznymi postaciami, które wychodzą tak z opresji. Poczekam aż grę skończą i wtedy zrobię drugie przejście gdzie już będę się bawił. 

Najlepiej przegadać a potem i tak ubić, każdy fan rpg ci to powie XD

Opublikowano
W dniu 20.03.2024 o 11:52, MacLSkr napisał:

Myślę czy nie kupić wersji fizycznej na PS5. Wiadomo może, czy na płytach będzie wersja PL?

Ja właśnie dostałem update, że będą wysyłać później i najciekawsze z tego maila jest to, że wersja XBOXowa, zamiast pierwotnie planowanych trzech dysków, dostanie 4 - że niby gierka jest tak k#rewsko duża.

LarianUpdate.thumb.jpg.7922787f813123fe6e82069b516cda7a.jpg
Ja zamówiłem wersję PS5, więc mam nadzieję, że będzie tyleż samo płytek :obama:

• Plusik 1
  • Minusik 1
Opublikowano
26 minut temu, Wredny napisał:

Ja właśnie dostałem update, że będą wysyłać później i najciekawsze z tego maila jest to, że wersja XBOXowa, zamiast pierwotnie planowanych trzech dysków, dostanie 4 - że niby gierka jest tak k#rewsko duża.

LarianUpdate.thumb.jpg.7922787f813123fe6e82069b516cda7a.jpg
Ja zamówiłem wersję PS5, więc mam nadzieję, że będzie tyleż samo płytek :obama:

PS5 ma mniej płytek przez jakąś kompresję danych. Piszę ogólnie nie wiem jak będzie w przypadku BG3 ale jak gierka ma dwie płytki na XSX to często mieści się na jednej do PS5.

Opublikowano
2 minuty temu, Sedrak napisał:

Larian ogłosił, że nie będzie żadnego DLC do BG3 oraz, że nie pracują nad kolejną częścią i kończą współpracę z Wizard of the Coast 

Wizard of the Coast chce bardzo dużo pieniędzy od nich po sukcesie Baldura, Sven podobno chce się na nich wysrać i taki jest obecnie status, że robią zapewne kolejne Divinity z budżetem Baldura, natomiast w zasadzie taniej, bo bez kasy dla Wizard and Coast. Urośli bardzo, nowe biura, pracownicy, zobaczymy jak im to pójdzie. Trochę szkoda, że nie na licencji, bo uwielbiam D&D, ale Divinity lub nowe IP też chętnie przyjmę :). 

• Plusik 2
Opublikowano (edytowane)

I bardzo dobrze robią. Uwielbiam takie zagrywki korpo. Chcieli więcej kasy i finalnie gówno dostaną, a Larian świetnie poradzi sobie, bo nad DoS 3 pewnie już pracują, a chyba jeszcze jedną grę chcą robić jeśli dobrze kojarzę. A WotC już parę razy pokazało, nawet przy papierowym DnD, że dla nich $$ jest najważniejsza. 

Edit: i najwięcej zarzutów było do systemu walki, a w DoS nie będą sztucznie ograniczani mechaniki. Kurczę aż bym ograł znowu drugą część, ale tyle gier jest, że nie wiadomo kiedy to zrobić. Jak w ogóle wygląda i działa DOS2 na XSX 65"?

Edytowane przez Sedrak
  • Plusik 2
Opublikowano
3 minuty temu, Sedrak napisał:

I bardzo dobrze robią. Uwielbiam takie zagrywki korpo. Chcieli więcej kasy i finalnie gówno dostaną, a Larian świetnie poradzi sobie, bo nad DoS 3 pewnie już pracują, a chyba jeszcze jedną grę chcą robić jeśli dobrze kojarzę. A WotC już parę razy pokazało, nawet przy papierowym DnD, że dla nich $$ jest najważniejsza. 

Edit: i najwięcej zarzutów było do systemu walki, a w DoS nie będą sztucznie ograniczani mechaniki. Kurczę aż bym ograł znowu drugą część, ale tyle gier jest, że nie wiadomo kiedy to zrobić. Jak w ogóle wygląda i działa DOS2 na XSX 65"?

Są plotki, że robią dwa projekty teraz. Dużo też schematów mają już wypracowanych z Baldura, bo opracowali do tej gry masyw narzędzi. Wiadomo, nie każda firma radzi sobie z sukcesem, więc trzeba na chłodno, ale obstawiam, że do końca 2026 DOS3 będzie przynajmniej w early access. 

DOS2 grałem na konsoli PS4 - było bardzo wporzo, zakładam, że na XSX nie będzie gorzej :). 

• Plusik 1
Opublikowano
Godzinę temu, KrYcHu_89 napisał:

Wizard of the Coast chce bardzo dużo pieniędzy od nich po sukcesie Baldura, Sven podobno chce się na nich wysrać i taki jest obecnie status, że robią zapewne kolejne Divinity z budżetem Baldura, natomiast w zasadzie taniej, bo bez kasy dla Wizard and Coast. Urośli bardzo, nowe biura, pracownicy, zobaczymy jak im to pójdzie. Trochę szkoda, że nie na licencji, bo uwielbiam D&D, ale Divinity lub nowe IP też chętnie przyjmę :). 

Chyba mieszasz, współpraca z Wizard of the Coast była świetna ale Hasbro wyjebało wszystkich z Wizarda co współpracowali z Larianem i chcą szybko monetyzować sukces BG na co Larian nie chce się zgodzić.

Opublikowano
9 minut temu, Ukukuki napisał:

Chyba mieszasz, współpraca z Wizard of the Coast była świetna ale Hasbro wyjebało wszystkich z Wizarda co współpracowali z Larianem i chcą szybko monetyzować sukces BG na co Larian nie chce się zgodzić.

Niby tak, ale to Hasbro jest od jakiegoś czasu właścicielem Wizard of the Coast, chyba od roku 1999 :)

Opublikowano

Ukończone. Przez chwilę miałem ochotę nowy zapis od razu odpalić, ale na razie się wstrzymam. Niech to jeszcze połatają do końca, zwłaszcza w końcówce gry miałem sporo drobnych problemów.

Niemniej to wspaniała przygoda, skala tej gry i to ile oni przygotowali ścieżek dialogowych i możliwych rozwiązań poraża, pozytywnie.

Trochę mnie ostatnia walka rozczarowała, takie pędzenie na łeb i szyję przed siebie. Do tego migający ekran między dwoma lokacjami, strasznie to irytujące było. 

Postawili wysoko poprzeczkę dla tego gatunku, wątpię żeby ktoś się odważył tworzyć grę o podobnej skali i wartości produkcyjnej.

Szkoda też że odejdą od D&D w następnej grze, mają materiał na pięć kolejnych gier w zasadzie z gotowymi scenariuszami, ale jak podejrzewam chodzi o pieniądze. Koszta licencji i czas produkcji to duże ryzyko, a możliwe że nie chcą poświęcić kolejnych sześciu lat na jeden projekt.

• Plusik 1
  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

The Bafta Games Awards winners in full:

• Debut game: Venba
  • Audio achievement: Alan Wake 2
  • Multiplayer: Super Mario Bros. Wonder
  • Evolving game: Cyberpunk 2077
  • Game design: Dave the Diver
  • British game: Viewfinder
  • Artistic achievement: Alan Wake 2
  • New intellectual property: Viewfinder
  • Narrative: Baldur's Gate 3
  • Performer in a supporting role: Andrew Wincott, Raphael in Baldur's Gate 3
  • Family: Super Mario Bros. Wonder
  • EE Players' Choice: Baldur's Gate 3
  • Animation: Hi-Fi Rush
  • Music: Baldur's Gate 3
  • Game Beyond Entertainment: Tchia
  • Technical achievement: The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom
  • Performer in a leading role: Nadji Jeter, Miles Morales in Marvel's Spider-Man 2
  • Best game: Baldur's Gate 3
  • Plusik 1
Opublikowano

Co do następnej ich gry to wiadomo że day one, nie ważne czy Baldur czy Divi - w sumie chyba wolałbym Divi przez bardziej taktyczną walkę, tylko niech dowiozą z poziomem kompanów tak samo jak tutaj i będzie kolejna świetna gra. 

Opublikowano
23 minuty temu, messer88 napisał:

Co do następnej ich gry to wiadomo że day one, nie ważne czy Baldur czy Divi - w sumie chyba wolałbym Divi przez bardziej taktyczną walkę, tylko niech dowiozą z poziomem kompanów tak samo jak tutaj i będzie kolejna świetna gra. 

Juz wiadomo ze nie Baldur, nawet nie DLC do Baldura. Rozwijaja dwa projekty, ale za wczesnie mowic co to bedzie. 

Opublikowano
14 minut temu, pawelgr5 napisał:

Juz wiadomo ze nie Baldur, nawet nie DLC do Baldura. Rozwijaja dwa projekty, ale za wczesnie mowic co to bedzie. 

musi być to Divi 3 (w sensie jedno z nich) + nowe IP. Ten spinoff taktyczny Divinity został porzucony. 

Opublikowano

Chyba najbardziej realne to W40k albo W:F. GamesWorkszop rozdaje licencję na prawo i lewo. Tolkien pewnie chcieliby miliony monet za prawa, a Bethesda to ciężko powiedzieć czy, by zleciła zewnętrznemu studio zrobić grę i jeszcze nie wpieprzac się w produkcję. 

• This 1