Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

https://www.polygon.com/reviews/22947204/elden-ring-review-from-software

Demon’s Souls and Dark Souls game director Hidetaka Miyazaki has not taken comparisons of those games to The Legend of Zelda series with much joy. “I feel deeply unworthy of the comparison,” Miyazaki has said, calling the early Zelda games “monumental” works. But it is hard not to see the Zelda series’ influence, particularly the groundbreaking open-world adventure The Legend of Zelda: Breath of the Wild, on his company FromSoftware’s new game, Elden Ring.

Nintendo’s 2017 Zelda game appears to have had a powerful, and overwhelmingly positive, impact on FromSoftware’s beloved style of action-RPG. Elden Ring is a deeply impressive adventure of incredible breadth and depth, blending From’s style of rich, challenging combat with exploration, discovery, and new levels of player freedom.

It starts with the Tree Sentinel. This meaty, golden warrior sitting astride a powerful steed is the first thing you encounter in Elden Ring’s vast fantasy world, the Lands Between. He’s nigh-impossible to defeat in your weak starting state. But just behind him is a church in which to find refuge and supplies, and a bit farther, a castle to explore. Around you are woods with abundant natural resources, with which you can craft curative items. Elden Ring communicates quickly that your means of survival require exploration, learning, growth, and returning to face challenges, like the Tree Sentinel, when you’re physically and mentally ready for them.

Anyone who’s ever faced down a Lynel in Breath of the Wild will know that process.

• Minusik 6
Opublikowano
10 minut temu, mozi napisał:

Obejrzałeś to w ogóle? PC 9/10 ps5 10/10 wiec gdzie tutaj mniej pozytywnie?

1 minutę temu, Hubert249 napisał:

FC to jeden z najlepszych Soulslikowych jutubrów. Serio chłop zjadł zęby na tej serii i dla mnie jest cholernie obiektywny i na prawdę wie co gada. Polecam posłuchać, zwłaszcza fragmentu o konstrukcji misji i tego jak można utknąć w miejscu, bo po prostu quest nie powie ci co robić dalej. 

Tak jak Hubert mówi.

W skrócie:

Spoiler

Brak entuzjazmu

Słaby balans broni, czarów, bossów

Bugi

Średnio działający system questów. Dobre do Soulsów, ale nie w open world.

Tragiczna optymalizacja na PC. Dropy do 10fps grając na 3080 za cenę dwóch konsol.

Nie mógłby zejść poniżej 9/10, bo szkoda tracić subskrypcje. Z opisu brzmiało jak 8/10.

Opublikowano
1 minutę temu, marcinwks napisał:

Czy jakieś recenzje podają przybliżony czas potrzebny na ukończenie głównego wątku/głównych bossów? 

From mówiło o 30 godzinach, ale raczej trzeba liczyć więcej.

Nikt nie skupiał się tylko na głównej ścieżce, więc nie wiadomo dokładnie.

• Plusik 1
Opublikowano
4 minuty temu, marcinwks napisał:

Czy jakieś recenzje podają przybliżony czas potrzebny na ukończenie głównego wątku/głównych bossów? 

coś między 80 a 100h z tego co gada większość. 

e: 

teraz doczytałem, że głównego. Problem w tym, że nie ma jasnej drogi głównej. Wiadomo, że za jakiś czas pojawi się roadmap i będzie wiadomo o co kaman.

• Plusik 1
Opublikowano

Nie miałem czasu dokładnie czytać tych recenzji, czy wspominają gdzieś, że widać jakiś wpływ RR Martina na Lore albo cokolwiek związanego z grą czy to jest bardziej pod marketing zrobione?

Opublikowano
5 minut temu, Rotevil napisał:

Nie miałem czasu dokładnie czytać tych recenzji, czy wspominają gdzieś, że widać jakiś wpływ RR Martina na Lore albo cokolwiek związanego z grą czy to jest bardziej pod marketing zrobione?

Nic nie słyszałem, ale podobno jest tym razem jakaś fabuła, która ma jakiś sens. 

• Plusik 1
Opublikowano
5 minut temu, Rotevil napisał:

Większość mówi, że nie widać różnicy.

• Plusik 1
Opublikowano
6 minut temu, Rotevil napisał:

Zwykły PR. Ta gra to DS4 w otwartym świecie. Narracja jest podobno identyczną jak w trójce. 

• Plusik 1
Opublikowano
1 minute ago, Wiolku said:

Przyznam się, że kupiłem cyfrę ale u Turasa i mi pokazuje, że za 24h mogę już grać. It is a dream czy jakiś błąd?

W Turcji masz 0:00 wiec normalne.

• Lubię! 1
Opublikowano
2 minuty temu, Dr.Czekolada napisał:

Czemu? Będzie trzeba nosić 20 broni, bo zaraz ta w dłoni sie rozleci i biegać po pustym pastwisku, na którym nie ma nic do roboty? 

Sprawdzi się w piąteczek jak te pastwiska w Zelduni 2 wyglądają :)

• Minusik 6
Opublikowano
4 minuty temu, Dr.Czekolada napisał:

Czemu? Będzie trzeba nosić 20 broni, bo zaraz ta w dłoni sie rozleci i biegać po pustym pastwisku, na którym nie ma nic do roboty? 

Nie odpisujcie mu, to sobie pójdzie.

Cirexa też możecie nie cytować? Dzięki.

Opublikowano (edytowane)

Gra się  zainstaluje, i do końca Horizona 2 nie tknę jej nawet bo mam dziwne wrażenie że miałbym konflikt wewnętrzny w co grać, a Ruda  była pierwsza i na to nie zasługuje.

Plus taki że gra będzie za miesiąc pewnie w 100% naprawiona. Z całym szacunkiem dla  mistrzów z FS, to ich pierwszy openworld a jak widać nawet doświadczeni muszą patchować.

Planowałem najpierw skończyć sekiro, ale widząc jak ta gra wygląda nie będę jej dalej odkładał. 

Mam nadzieję że nie inne bliskie premiery nie dobiją się  im na sprzedaży, ja swoją  cegiełkę już dałem.

Edytowane przez Rtooj