Skocz do zawartości

Tales of Arise

Hendrix

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Trochę recki pooglądałem i najbardziej obawiam się tego co w demie - za dużego chaosu w walce. Ale może wprowadzanie po kolei mechanik i skilli pomoże.

Do tego świetnie wyglądają miescówki i gra jest liniowa co dla jRPG jest na plus.

Pierwszy Tales od PS2, jaranko.

A i na XSX od wczoraj/dziś jest preload, więc wejdzie płytka i tylko wrzucimy i gramy.

Opublikowano

Mam ochotę na jakąś chińszczyznę. I znów ludzie zachwyceni, recenzji wystawiają dysie. Ale tak samo było z przechujowym ScarletNexus, ludzie też chwalili w kosmos, a największą zaletą tej gry było to, że tak szybko o niej zapomniałem. 

OD FFX nie grałem w dobrego jrpg i trochę tęsknię:( 

Jak ScarletNexus mi się bardzo nie podobał to jest szansa, że to będzie? Bo filmiki w sumie spoko

• Haha 1
Opublikowano

To demko takie średnie jest. Chaos nie miłosierny. Wrzucony w wir, dużo skilii, postaci, fan może się odnajdzie, ale dla laika trochę ciężko temat. Jednak grało się przyjemnie i jeśli fabuła będzie dobra to na pewno będę miał na oku.

Opublikowano
9 godzin temu, gekon napisał:

OD FFX nie grałem w dobrego jrpg i trochę tęsknię:( 

Jak ScarletNexus mi się bardzo nie podobał to jest szansa, że to będzie? Bo filmiki w sumie spoko

Że Scarlet Nexus ci się nie podobał, to tak wiele nie znaczy, jak to, że żaden jRPG przez ostatnie 20 lat. A wyszło trochę naprawdę dobrych...

Opublikowano
4 godziny temu, blantman napisał:

Jak coś wersja na xboxa w empiku za 163 zł xD jakby ktoś chciał kupić sam miałem nie brać ale się skusiłem z odbiorem w salonie 

Ja pierdole że też dopiero to zobaczyłem :/

Już normalna cena

Cytat

OD FFX nie grałem w dobrego jrpg i trochę tęsknię:(

Współczuję w takim razie doboru gier bo wyszło multum gier o wiele lepszych od ffx.

• Plusik 1
Opublikowano
22 godziny temu, Basior napisał:

Trochę recki pooglądałem i najbardziej obawiam się tego co w demie - za dużego chaosu w walce.

Dokładnie takie same odczucia miałem po przegraniu kilkunastu minut w demo. Walki są widowiskowe, ale co z tego, kiedy na ekranie dzieje się tyle, że nawet nie widzę jak wyglądają animacje moich skilli :D Nie wiem czy w pełnej wersji też tak będzie, ale momentami męczyło mashowanie przycisków, żeby odpalać skille 6 postaci

Opublikowano

W pełniaku to pewnie przede wszystkim będzie trochę czasu, zeby się w ten system wdrożyć, ogarnąc nowych ludków jak będą stopniowo dołączać, a nie takie hop siup w późniejszy etap gry jak w demku.

• Plusik 1
Opublikowano (edytowane)

Też mam właśnie identyczne obawy jak kolega wyżej, ale myślę, że jak powoli będziemy się wykręcać jedną postacią to będzie inaczej. Ja np. lubię grać tylko jedno postacią w RPG więc wybiorę faworyta i nim będę większość czasu grał. I tak jak devilbot pisał, wystarczy włączyć walkę z większym przeciwnikiem na poziomie hard i od razu pokazuje gdzie nasze miejsce jeśli bezmyślnie głównie mashujemy ataki :)

Edytowane przez Sedrak
Opublikowano

Demka gier RPG chyba ogólnie rzadko kiedy są w stanie odpowiedzieć na pytanie, czy gra się nam spodoba. Demko NEO TWEWY to dosłownie początek gry z możliwością przeniesienia save'a, ale i tak mi się nie podobało - chyba dlatego, że nie chciało mi się wkręcać w coś co zaraz się skończy i moje wkręcenie w rozwój historii i postaci i uczenie się zasad itd. będzie bezowocne.

• Plusik 1
Opublikowano

Gram na Hard i teoche kisne na pierwszym Bossie xD 

Co bardzo cieszy to to ze w porownaniu do starych Tales of kamera nie dostaje ocipca jak tylko zaczniesz odpalac skille. 

Cieszy tez fakt ze jest NG+ I ponoc bardzo duzo End Game contentu.

Opublikowano

5h za mna i jasny chvj, ale to jest dobre :banderas: poziom DQ XI

Co do systemu walki, gra powoli i stopniowo wprowadza wszystkie mechaniki, wiec nie ma problemow z ogarnieciem (aczkolwiek jakiegos przecietnego manualnego skilla trzeba miec).

Jak ktos lubi lizac sciany, korzystac ze wszystkich systemow, ktore gra ma do zaoferowania i nie pomija zbyt wiele zwyklych walk, to polecam grac na hardzie - dla mnie idealny poziom trudnosci, przynajmniej przez pierwsze 5h gry. 

• Plusik 2
Opublikowano

Jestem w drugim świecie i z każdym skillem, postacią gierka się rozwija. Na razie jeden z lepszych jRPG, w które grałem w ostatnich latach(DQ11 mnie zmulił). Postacie i fabuła w miarę ciekawa. Trochę przerysowania postaci i dla mnie zbyt anime vibe nadal za duży. Fajnie, że nie trzeba mashować przycisków. A i styl graficzny, taki ala obraz pastelowy, daje radę. 

I ponownie - grać tylko na Hard.

Opublikowano

17h za mna, dalej jest pieknie. Kurde czuc na kazdym roku te lata developingu wlozone w te gre. Miejscowki sa dopieszczone designersko i artystycznie chyba nawet bardziej niz w DQ, bo i przyjemniej sie to eksploruje, i ladniej wyglada. Walka jest satysfakcjonująca i nie nudzi, chyba nie pominalem zadnego przeciwnika jeszcze, bo po prostu sam z siebie chce walczyc, nawet jesli nie ma takiej potrzeby. Na ekranie faktycznie jest duzy chaos, ale nie ma on znaczenia, bo tempo nauki jest idealne i na etapie, kiedy sa juz 4 postacie w druzynie i milion mechanik, to masz wszystko tak obcykane ze doskonale wiesz co robisz i co sie dzieje (jedynie moze byc problem z odczytaniem atakow przeciwnika, ale generalnie nie doswiadczylem ani grama frustracji). Fabula i postaci to klasyczne talesy w dobrym wydaniu, czyli fajni anime-bohaterowie, mnostwo interakcji miedzy nimi (skity) i historia oparta na ratowaniu swiata z przewodnim motywem niewolnictwa. Wydaje sie, ze tematycznie historia do czegos zmierza, i pojawiaja sie czasem ciekawsze dialogi, wiec moze wyjdzie z tego cos fajnego koniec koncow.

W kazdym razie, najlepsze talesy od lat z potencjalem na najlepsze kiedykolwiek :banderas: 

• Plusik 1