Berion 207 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 (edytowane) Czy ktoś mógłby mi skopiować pierwsze 512B partycji GADATA (za pomocą "dd", za pomocą "lsblk" wylistujesz wszystkie partycje, GADATA jest największa i będzie to chyba "/dev/sdc")? Jest tam klucz lub ziarno, ale nie wiem czy jest statyczny/e czy nie, więc im więcej dumpów tym lepiej. Coś w stylu: dd if=/dev/sdx of=/dev/mnt/<twój pendrive>/probka.bin bs=512B count=1 Z góry dzięki. Edytowane 12 czerwca 2019 przez Berion 6 1 Cytuj
Emtebe 2 524 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 (edytowane) Ty tak specjalnie szyfrem piszesz, by nikt nie rozumiał? Ale w Twoim mniemaniu myślał, że jesteś elo i cool? Pewnie masz konto premium na elektrodzie Edytowane 12 czerwca 2019 przez Emtebe Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 po rozpakowaniu poleciało Spin me right round, uwazaj berion Cytuj
Gość ragus Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 Było. Następnym razem użyj opcji szukaj. Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 Temat do kasacji, wystarczy ten post wrzucić do tematu o hackowaniu playstation classic. No i poza tym - nie kupiłeś jeszcze konsoli za 119 zł, a po co Ci te pliki? Cytuj
Grabek 2 780 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 W piatek kupie to wylistuje czy co tam kur wa sobie chcesz, tak bedzie, pozdrawiam 1 1 Cytuj
devilbot 3 682 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 Berion nas obraził. Nie widzicie tego? Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 Wchodzi berion do baru i mówi: Czy ktoś mógłby mi skopiować pierwsze 512B partycji GADATA (za pomocą "dd", za pomocą "lsblk" wylistujesz wszystkie partycje, GADATA jest największa i będzie to chyba "/dev/sdc")? Jest tam klucz lub ziarno, ale nie wiem czy jest statyczny/e czy nie, więc im więcej dumpów tym lepiej. 1 Cytuj
mcp 2 001 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 Czy ukończony kurs programowania tu pomoże? Cytuj
Emtebe 2 524 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 jeśli programowałeś w Komeniusz Logo , to tak. Cytuj
Meanthord 325 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 2 godziny temu, Berion napisał: Czy ktoś mógłby mi skopiować pierwsze 512B partycji GADATA (za pomocą "dd", za pomocą "lsblk" wylistujesz wszystkie partycje, GADATA jest największa i będzie to chyba "/dev/sdc")? Jest tam klucz lub ziarno, ale nie wiem czy jest statyczny/e czy nie, więc im więcej dumpów tym lepiej. Coś w stylu: dd if=/dev/sdx of=/dev/mnt/<twój pendrive>/probka.bin bs=512B count=1 Z góry dzięki. Berion, zaczynam się Ciebie bać :D. Cytuj
Mejm 15 306 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 Dzieki za kolory Berion, bez tego byloby nie do ogarniecia. Cytuj
Berion 207 Opublikowano 12 czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 czerwca 2019 (edytowane) Już tłumaczę łopatologicznie. Otóż: PlayStation Classic posiada wbudowaną pamięć masową eMMC (tak jak np. niektóre PS3 Super Slim >> te z 12GiB pamięcią na pudełkach ;)). Wgrany jest tam system operacyjny Linux, zaś sama pamięć podzielona na partycje. Windows montuje partycje automatycznie i oznacza je literami alfabetu np. "C:\", "D:\" itd. Linuksy tak nie robią, to użytkownik decyduje którą i kiedy zamontować, a co ciekawsze gdzie i nie można się do systemu plików odnosić przez np. manager plików jak w Windows jako do urządzenia. I teraz, w obecnych czasach m.in partycje są listowane w "/dev" (od devices) jako sda, sdb, sdc, sdd itd. Jeśli kogoś interesuje temat jeszcze bardziej łopatologicznie to [klik]. I teraz tak, partycja na której znajdują się m.in gry, nazywa się GADATA, ma dokładnie 16GiB (z jakimś tam systemem plików, gdzieś tam montowanym, to dla nas nieistotne teraz). Każda dystrybucja linuksowa zawiera binutils czyli zestaw programów, które służą do różnych rzeczy i jednym z nich jest "dd", który pozwala m.in na dyskowe operacje i jednym z nich jest też "lsblk", który to z kolei listuje listę partycji na danym urządzeniu. Nawet jeśli binutils jest niekompletne to musi być busybox (tak jak na Androidzie, który też ma linuksowe jądro i na tym niższym poziomie niż customowy userland pozwala uruchamiać takie programy), który zapewnia te same możliwości. System operacyjny PSC odszyfrowuje GADATA i montuje jako tam coś tam. Natomiast mnie nie interesują dane z systemu plików, tylko zaszyfrowane dane, a więc w dokładnie takiej formie w jakiej naprawdę są. Będąc precyzyjnym, pierwsze sektory tej partycji ponieważ znajduje się tam plain tekstem klucz (lub ziarno), które bierze udział w deszyfracji tej partycji. I to ono mnie interesuje, ponieważ jestem ciekawy czy klucz jest dla wszystkich urządzeń taki sam, czy dla każdego z osobna inny. Po co mi to? Bo interesuje mnie informatyka śledcza, konsole, grzebanie tam gdzie nie trzeba i samorozwój. Być może, jak uda mi się to rozgryźć to w przyszłości możliwe będzie odratowanie konsoli zewnętrznym flasherem po perm bricku (pozostałe partycje nie są szyfrowane). PS: Nie rozumiem o co wam chodzi. Skoro zebrała się grupka łamaczy konsol to założyłem, że choć w mikroskopijnym stopniu jest zainteresowana tzw. sceną tej konsoli. A więc posiada jakieś podstawy IT. Ale dobra, jak coś jest jeszcze niejasne to wytłumaczę, piszcie. Edytowane 12 czerwca 2019 przez Berion 2 Cytuj
Butt 3 428 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 (edytowane) Godzinę temu, milan napisał: Wchodzi berion do baru i mówi: Czy ktoś mógłby mi skopiować pierwsze 512B partycji GADATA (za pomocą "dd", za pomocą "lsblk" wylistujesz wszystkie partycje, GADATA jest największa i będzie to chyba "/dev/sdc")? Jest tam klucz lub ziarno, ale nie wiem czy jest statyczny/e czy nie, więc im więcej dumpów tym lepiej. A barman mówi Wypierdalaj! Edytowane 12 czerwca 2019 przez Butt 1 Cytuj
Berion 207 Opublikowano 12 czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 czerwca 2019 (edytowane) Dobra, magiczny skrypt będzie mniej więcej taki: /bin/dd if=/dev/mmcblk0 of=/media/test.bin bs=2M count=1 Powyższe skopiuje całą eMMC, dlatego należy się posłużyć "/bin/lsblk" aby określić oznaczenie partycji (poznasz po rozmiarze, jest największa). "if" czyli skąd, "of" czyli dokąd, "bs" po to ile, a "count" ile razy. "/media" to będzie na PSC system plików na pendrive'ie (na FAT32 nie wejdzie więcej niż 4GiB, więc całego mmcblk0 się nie da i tak). Pomylenie "if=" z "of=" zabije konsolę na amen. Edytowane 12 czerwca 2019 przez Berion Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 czyli ktoś ma ryzykować brickiem, dla testów? 1 minutę temu, Berion napisał: Pomylenie if/of zabije konsolę na amen. Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 Berion, cicha woda, wszyscy myśleli że normalny, a to psychopata który chce zbrickowac ci konsole 1 Cytuj
Berion 207 Opublikowano 12 czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 czerwca 2019 (edytowane) Jak zrobi to dobrze to ryzyko jest zerowe. W porządku, to jakby ktoś mógł mi przekierować wyjście z lsblk do pliku tekstowego ("/bin/lsblk >> /media/cudanakiju.txt") i wkleić tutaj, to podam na 100% poprawne kalumnie. Edytowane 12 czerwca 2019 przez Berion Cytuj
grzybiarz 10 294 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 kurłą berion sam se kup konsole i sobie rób te testy hackerskie. sorry, ale no po prostu nie mogę tego słuchać. Najwięcej masz do powiedzenia (informatycznym żargonem), a żal Ci wydać te 120 zeta na piękną konsolę imitującą PSXa + 2 pady do tego. 1 Cytuj
Berion 207 Opublikowano 12 czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 czerwca 2019 (edytowane) Tak. Mam już PSTV, uruchamia gry z PSX. ;p Nie zmuszam nikogo. To dla pasjonatów. Nie wiem, może takich tutaj nie ma, ale spróbować warto. Edytowane 12 czerwca 2019 przez Berion Cytuj
milan 7 022 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 Nastepny temat z wynurzeniami wojownika Maryi, ratunku 1 Cytuj
czapa 670 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 Zawsze możesz sobie testowo zbrickować konsolę żeby potem ją odbrickować więc zakup jakiś sens ma Cytuj
Berion 207 Opublikowano 12 czerwca 2019 Autor Opublikowano 12 czerwca 2019 Nieodbrickujesz na chwilę obecną. Cytuj
MYSZa7 8 920 Opublikowano 12 czerwca 2019 Opublikowano 12 czerwca 2019 to chyba tylko chłopaki z Berlina albo inne kustry zrozumieją co pisze Berion 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi