Skocz do zawartości

US and A

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
7 minutes ago, balon said:

Naprawdę taki hajs za psiaka? Tysiąc dolców i więcej mówisz?

Za jamnika chcą od 3500$. W Polsce kupię za 5000zł, bilet jakieś 500$, więc się mi bardziej kalkuluje. A przy okazji może ktoś sobie zwiedzić Nowy Jork za darmo

Opublikowano

Na olx faktycznie sa po 5k xDDD Ale czym sie roznia od tych za 3k albo 1,5k to nie wiem. 

A, no i kwestia wwozu. Jak lecialem te 20lat temu to w samolocie trzeba bylo deklarowac czy sie jakiegos zarcia nie przewozi, a ja w torbie pasztety dla ciotki xD Teraz nie wiem, zmienilo sie to?

Opublikowano (edytowane)

Za wwóz (nawet między stanami) mięsa czy roślin/warzyw można wyłapać naprawdę srogi mandat. Więc lepiej się zapoznaj co możesz dla ciotki przewieźć. Jasne że szansa że cie złapią jest niewielka, no ale jest (raczej wszystkto Ci wyrzucą tylko, ale zależy na kogo trafisz), ja trafiłem źle, pokłóciłem się i skończyło się chyba 60usd za JEDNO JABŁKO (które dostałem w samolocie z Miami do LA). 

A co do psa to polecam się najpierw zapoznać z tym https://www.aphis.usda.gov/live-animal-import/commercial-dog-import 

Edytowane przez kislawa
  • Plusik 1
Opublikowano

To się tyczy chyba tylko roślin w ramach ochrony przed migracją gatunków i słyszałem o tym tylko w przypadku wjazdu do Californii. Jeżeli chodzi o mięsa i sery to jest problem z lotem z USA do Europy ale w drugą stronę to nie słyszałem.

Opublikowano
W dniu 19.04.2024 o 06:33, balon napisał:

Kurka jamnik w PL to 5 tys? To też niezły price. Czemu tak drogo? Bo rzadka rasa obecnie? 

Ale to rozumiem ktoś dopłaca 5k za zabranie jamnika?

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

No i na początku września ponownie zawitam w NY. Tym razem z kumplami z pracy, typowo budżetowy wyjazd. NY traktujemy jako bazę wypadową, poza tym chcemy zwiedzić Waszyngton, Filadelfię i Boston. Ja dodatkowo skoczę na US Open, bo akurat w tych dniach będzie w NY rozgrywany wielki szlem :). Udało nam się wyrwać bilety w świetnej cenie 1400zł w dwie strony z Berlina. Hostel na 6 nocy to kolejne  1400zł od osoby i jako, że lecimy w 6 osób dostaniemy w nim swój własny 6 osobowy pokój. Ogólnie to znam już troche vibe tego miasta i trochę je pozwiedzałem, więc będę przewodnikiem dla reszty. Nie mogę się już doczekać tych burgerów i kolejnej kanapki w Katz.

• Plusik 4
  • Lubię! 1
Opublikowano

Ja z kolei mam w planach wrześniowy Teksas. Oprócz szlagierów typu Austin, Houston i Dallas mam plan zrobić roadtripa na sąsiednie stany i zakończyć przejażdżką przez Route 66 po drodze zahaczając o Caddilac Ranch i próbując się zmierzyć z challengem zjedzenia 2 kg steka w https://www.bigtexan.com/ :obama: 

• Plusik 2
  • 5 tygodni później...
Opublikowano

Macie jakieś doświadczenia z wypożyczalniami samochodów w USA? Trochę km mam do przejechania i rozsądek podpowiada skorzystać z Avisa/Hertza, ale w polecajkach pojawia się też Turo (apka do carsharingu), ktoś coś?

Opublikowano
W dniu 11.08.2024 o 19:53, Kalel napisał(a):

Po raz 100 pytanie o NYC - jaka kartę na metro wziąć na 7 dni? Mogę kupić to online? Albo od razu na lotnisku po przylocie?

W automacie na pierwszej stacji metra po wyjściu z AirTrain. Ja zawsze biorę na 7 dni, jest śmiesznie tania a wygoda duża. Można też płacić za każdy przejazd swoją kartą, po osiągnięciu ceny za 7 dniowy pass przestaje naliczać za następne przejazdy ale to się resetuje w dany dzień tygodnia, nie wiem w jaki, więc to zależy czy się wstrzelisz czy nie.

• Plusik 1
Opublikowano
3 hours ago, Rudiok said:

Macie jakieś doświadczenia z wypożyczalniami samochodów w USA? Trochę km mam do przejechania i rozsądek podpowiada skorzystać z Avisa/Hertza, ale w polecajkach pojawia się też Turo (apka do carsharingu), ktoś coś?

Ja w Kanadzie wypożyczałem na lotnisku w Budget, z minivana dostałem upgrade na full size SUV (Suburban). Chcieli credit card. 
Turo to zależy jak trafisz, pewnie im bardziej normalny samochód i im więcej opinii, tym większa szansa na pozytywny experience. 
Na pewno w USA trzeba zwrócić uwagę czy dozwolony jest wyjazd ze stanu, Złomnik o tym wspomniał w tym swoim vlogu z roadtripa.

• Dzięki 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

No i już po krótkiej wycieczce. W porównaniu z lutym dziwnie mało bezdomnych i w metrze i widzianych na ulicach. Waszyngton fajny ale dziwnie mało ludzi na ulicach, wyglądał jak opuszczone miasto. Filadelfia super, taki Nowy Jork tylko bez tłumów ludzi, bezdomnych nie widziałem ale też nie zapuszczaliśmy się w dziwne rejony.

60D3FE56-D141-40D5-8286-69250FC363E1.jpeg

IMG_9698.jpeg

082798F3-1680-4539-B5A6-149B03BBDAFA.jpeg

IMG_9229.jpeg

• Plusik 3
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
8 minut temu, Sven Froost napisał(a):

Panowie, a kiedy zwiedzi ktos Compton? :sir: To bylby hicior na forum ze zdjeciami

Podczas wyjazdu każda osoba, którą spotkałem z Kaliforni albo się już stamtąd wyniosła, albo jest w trakcie. LA, Santa Monica, nawet ekskluzywne Palisades przestały być miejscami przyjaznymi do życia, ale nie tylko za sprawą bezdomnych, fentanylowców czy gangusów, ale też przez coraz częstsze kataklizmy (pożary, osuwiska, lawiny błotne). Zwiedzać parki to tak (Yosemite, Sekwoje, Redwood), ale pchać się w paszczę lwa jako biały heteroseksualny mężczyzna to krzyżyk na drogę. 

Co ciekawe, bo mnie też dosięgnął dysonans poznawczy, miasta najbliżej położone granicy jak San Diego w Kalifornii czy El Paso w Teksasie należą do najbezpieczniejszych w USA. Okazuje się, że mimo niepokojów na granicy i wiecznej narracji my/oni to społeczność meksykańska chce po prostu sobie grzecznie żyć i robić taco i jeść taco, więc wadzą społeczeństwu o wiele mniej niż pigmentododatnie gangi z dalszych terenów.

Opublikowano
1 godzinę temu, Sedrak napisał(a):

A jak noclegi? Mieliście całą trasę zaplanowaną od A do Z czy gdzie Was powiało tam spalliscie? Ile wyszło $$ jeśli można?

@iluck85 To był stricte solo trip bo podróż już zabukowana dużo wcześniej a plany się pozmieniały drugiej połowie. Generalnie to jakiś tam plan miałem, ale bardzo orientacyjny, bo jak gdzieś ktoś coś polecił albo widziałem drogowskaz to jechałem, zwiedzałem i spałem gdzie dojechałem robiąc tak 2 h wcześniej rezerwację przez Agode (wychodziło o wiele taniej niż Booking tam).

Kosztowo wyszło nawet poniżej zakładanego budżetu, ~2700 USD za 12 dni, w tym 8 platnych noclegów (4 noce u znajomych), samochód na 11 dni, wyżywienie, wstępy do parków, paliwo na te 3500 mil, pamiątki, bez węża w kieszeni ale też bez szaleństw. Noclegi średnio wyszły 100 USD za noc (raz taniej raz drożej, Nowy Meksyk to nawet i za 50 znajdzie, ale już koło Wielkiego Kanionu to bez 200 nie podchodź). No i na duży plus dobry kurs USD. Bilety 4k PLN w obie strony z dużym bagażem. 

@iluck85 KSC to nie w tę stronę trochę :P Ale już mam plan na kolejny trip w stronę Luizjany, Florydy i powrót stanami od północy znów na Teksas. Może next year :)

• Plusik 4
Opublikowano
17 godzin temu, Sven Froost napisał(a):

Panowie, a kiedy zwiedzi ktos Compton? :sir: To bylby hicior na forum ze zdjeciami

Jest taki gość, znany starszemu pokoleniu rapowemu jak DJ Cube. Zwiedził on masę znanych miejscówek związanych z amerykańską kulturą hip-hop - właśnie włącznie z Compton. Jest cała seria filmów na jego kanale YT. Pierwszy sezon dotyczy East Coast (głównie NY), natomiast drugi West Coast. Obejrzałem wszystkie odcinki. Nie robi z siebie pajaca. Mocno polecam! Dostał nawet za tę serię "On the Spot" popkilera, bodajże w zeszłym roku. Gdy ja będę planował wycieczkę do USA to na pewno zaczerpnę kilka pinezek z tych filmów. Owszem, nie wszystkie spoty są family friendly, ale bez przesady - nie jest to też Baltimore.

• Plusik 1
  • Dzięki 1
Opublikowano
17 godzin temu, iluck85 napisał(a):

Wiem, Floryda. Chodziło mi to że jeszcze nikt tu nie był i nie wrzucił fotek  

Ja byłem w kwietniu tego roku ale nie mam kiedy wrzucić fotek. Może w weekend się uda :)  Miami>Kennedy Space Center>Orlando>Key West>Miami>Miami Beach

• Plusik 1