iluck85 2 939 Opublikowano 2 października Opublikowano 2 października 27 minut temu, Marcin_wawa napisał(a): Ja byłem w kwietniu tego roku ale nie mam kiedy wrzucić fotek. Może w weekend się uda Miami>Kennedy Space Center>Orlando>Key West>Miami>Miami Beach Nie wiem czy będzie mi danę być, ale jakbym bym, to zaliczam na 100%. Cytuj
Marcin_wawa 450 Opublikowano 6 października Opublikowano 6 października (edytowane) Floryda 2024 Pojechaliśmy z żoną na wakacje, które miały być krótkim wypadem 7-8 dni do Miami i Key West, a skończyło się na 14 pełnych dniach na miejscu, czego nie żałujemy. Kupowaliśmy bilety w listopadzie 2023 i sugerowaliśmy się najniższą ceną. Po tym fakcie żałowaliśmy, że nie kupiliśmy biletów na dłuższy okres z uwagi na ilość miejsc jakie chcieliśmy zobaczyć, ale zmiana biletów to było 500 zł za bilet w 1 stronę, więc odpuściliśmy. Za to LOT zrobił nam prezent na gwiazdkę i anulował oba loty. Dzięki temu mogliśmy zmienić oba terminy. Tak więc wylecieliśmy kilka dni wcześniej i powrót wybraliśmy na kilka dni później od pierwotnych dat bez dopłaty. Zwiedziliśmy Miami, Everglades, Kennedy Space Center, okolice Orlando (słynne Springs), Key West i Miami Beach. To nasza druga wizyta w USA, po podróży poślubnej w 2017 gdzie zwiedziliśmy Nowy York i kawałek Kalifornii (głównie miasta). Na pewno w planach są Parki Narodowe w Kalifornii i okolicach. Ale to za 2 lata na 40. urodziny. Co do wyjazdu, to próbowano nas oszukać oczywiście na Ocean Drive. Zachęceni od naganiaczki na drinki, gdzie drugi jest gratis to usiedliśmy w jednej knajpie. Drinki mega mocne i ogromne, więc trochę nas walnęło. Jeszcze zanim zamówiliśmy upewniliśmy się dwa razy u tej babki i potem u kelnerki, że jest "happy hour". Po jakimś czasie przychodzi do płacenia a tam zamiast $25 wyszło $50. No to kręcimy awanturę, poprosiłem managera, bo kelnerka się wypierała, że coś takiego mówiła i nie wie co to happy hour. Swoją drogą średnio mówiła po angielsku ale to temat na dłuższego posta. Pogadała z jakimś typem wskazując na nas po czym poprawiła paragon. Jebańcy. Ogólnie tam ciężko było z angielskim szczególnie w knajpach, na stacjach benzynowych i w sklepach z odzieżą. Na meczu NBA pomyliliśmy miejsca i jakiś meksykaniec na migi nam tłumaczył, że to jego ale odpuścił jak nie mógł się dogadać, był bardzo miły i wycofany. W radiu myślę, że więcej niż 50% spikerów mówi po hiszpańsku i puszczają latynoskie kawałki. Miami, to niezła dziura w połączeniu z ogromnym kapitałem. Jedna przecznica to stare domy patologii z amstafami na podwórkach, i rozwalającym się płotem o wysokości do pasa. A obok piękne nowoczesne apartamentowce i biurowce. I to w centrum miasta. Nie mogę się doczekać GTA 6, bo tak jak zwiedziłem LA po ograniu GTA 5, tak teraz będę zwiedział już "poznane" miasto i poznany klimat Florydy, bo jest to dość dziwne uczucie. Ale napewno wrócę. Mieszkać nigdy bym tam nie chciał, ale dla turysty jest jak najbardziej super. Spoiler Samochody to również oddzielny temat. W pierwszy rzędzie typowy pickup, dalej jedno z najwięszych aut typu SUV dostępnych na rynku europejskim - Toyota Highlander Springs - okolice Orlando Ale taką motoryzację to szanuję: Droga na Key West - obowiązkowo w cabrio Obowiązkowo Lobster Roll Oczywiście rejsik po zatoce musiał się odbyć Jak ktoś będzie, to polecam hotel CitizenM w samym centrum przy stadionie Miami Heat. Przepyszne kanapki kubańskie (Sanguich Little Havana) Wszędzie daleko ale drogi zajebiste. Historia jest taka, że chcieliśmy taniego sedana na kilka ostatnich dni coś jak Toyota Camry. Gość z Sixta próbował nam wcisnąć BMW za dopłatą $50 dolarów za dzień. To tak nam nie zależało, że jak zapytał ile jesteśmy w stanie dopłacić, to powiedziałem $15 za cały okres (3dni). Zgodził się ale mieliśmy mu dobrą recenzję zrobić jak przyjdzie ankieta. xD Takie rzeczy tylko w usa. Widok z Miami Beach na Miami Corolla GR Ostanie kilka dni zaszaleliśmy w hotelu Riu w Miami Beach. Niczego nie żałuję Edytowane 6 października przez Marcin_wawa 4 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi