Opublikowano 31 lipca 20195 l Dla mnie realizm jest sprawą pierwszorzędną. Może to i nie mały smaczek, ale zwracam na ten aspekt dużo uwagi. W Manhuncie wystartowanie do trzech oponentów, gdzie jeden miał broń palną, albo nóż z góry skazane było na porażkę i kończyło się ucieczką ( z obowiązkowym oglądaniem się ża siebie ustawionym na prawym analogu /i tu jest smaczek! /).
Opublikowano 31 lipca 20195 l Swojego czasu grając w The Last of Us była strzelanina gdzie za pomocą celnego headshota skończyłem trud przeciwnika, a ten elegancko przeleciał przez niską do jego kolan barierkę i zakrył się nogami. Pamiętam, że zrobiło mi to niesamowicie dobrze. To gra z 2013, a ta animacja to był 2033. Nie udało mi się odtworzyć tego efektu, więc mam nadzieję, ze nie był to bug. Za dobrze wyglądał.
Opublikowano 31 lipca 20195 l Robienie rozróby w RDR w barach. Pod koniec gry w ogóle to odkryłem, że mogę bić po twarzy kogoś (nie miałem chyba ani jednej misji związanej z biciem rękami). To jak postaci spadają ze schodów jak ich się popchnie specjalnie było całkiem zabawne.
Opublikowano 31 lipca 20195 l dziwie się że do tej pory nikt nie wrzucił powiewających na wietrze włosów na klacie Nathana Drake'a realistyczna fizyka wody w RDR2 fizyka wody w SoT liczona na żywo w chmurze, co prawda pierwszą grą która zastosowała taką technologie był Battlefield 4 ale gra Rare robi to znacznie lepiej i na znacznie większą skale i przelewająca się woda na pokładzie System pogodowy w SoT - niespotykane bo większość obiektów pogodowych takie jak wolumetryczne chmury, burza, mgła, pioruny są w pełni fizyczne i wchodzą w interakcje, np. kierunek wiatru wpływa na kierunek opadania kropli deszczu. Do tego dosyć rzadko spotykane w grach wolumetryczne chmury tworzące randomowo różnego kształtu baranki na niebie
Opublikowano 31 lipca 20195 l Autor Burza w RDR2 i oświetlanie okolicy przez piorun Edytowane 31 lipca 20195 l przez XM.
Opublikowano 31 lipca 20195 l Przychodzi mi do glowy obracajacy się wokół własnej osi ksieżyc w Borderlands2 w lokacji z Jackiem i Warriorem. Ogólnie cenię wszystkie gry gdzie są realistycznie odwzorowane gwiazdozbiory i niebo nocą, uwielbiam tego typu smaczki Edytowane 31 lipca 20195 l przez SebaSan1981 Literki, cyferki
Opublikowano 31 lipca 20195 l Deszczyk w Driveclub Animacje w Nier Automata Przywiązanie do pierdółek pana Kojimy Wypadki w GTA IV, po raz pierwszy zabawa z silnikiem Euphoria
Opublikowano 31 lipca 20195 l 8 minut temu, SebaSan1981 napisał: Ogólnie cenię wszystkie gry gdzie są realistycznie odwzorowane gwiazdozbiory i niebo nocą, uwielbiam tego typu smaczki A propos gwiazda polarna i zaćmienie słońca występujące w grze co kilka godzin a zmieniając temat to opady deszczu w Days Gone 9 minut temu, ireniqs napisał: deszczyk w Driveclub można dodać jeszcze śnieżek
Opublikowano 31 lipca 20195 l Swego czasu mocno robiły mnie mokre nogawki Drake'a w pierwszym Uncharted - nigdy wcześniej czegoś takiego nie widziałem. X-Ray w serii Sniper Elite - z każdą kolejną częścią coraz bardziej szczegółowy i niesamowicie rajcowny. Nadciągająca z daleka burza w trzecim Wiedźminie też robiła mocno - ciemne chmury i błyski w oddali, coraz silniejszy wiatr, kołyszący drzewami... Ostatnio najbardziej siusiaka wytarmosił mi Red Dead Redemption II, pod wieloma względami, ale najbardziej chyba ten śnieg, osadzający się na połach płaszcza i ogólnie brodzenie w nim - przejażdżka w te mroźne strony, obojętnie o jakiej porze dnia, to magiczne uczucie.
Opublikowano 31 lipca 20195 l Wszystko związane ze śniegiem w dodatku do Horizon, najlepszy śnieg ever.
Opublikowano 1 sierpnia 20195 l Mrówki odkryte w rdr1 po kilku latach od premiery mnie rozyebało nie mogę znaleźć nawet screena na necie więc później chyba wstawię swoje foto z duszą
Opublikowano 1 sierpnia 20195 l W dniu 31.07.2019 o 15:18, Paolo de Vesir napisał: Swojego czasu grając w The Last of Us była strzelanina gdzie za pomocą celnego headshota skończyłem trud przeciwnika, a ten elegancko przeleciał przez niską do jego kolan barierkę i zakrył się nogami. Pamiętam, że zrobiło mi to niesamowicie dobrze. To gra z 2013, a ta animacja to był 2033. Nie udało mi się odtworzyć tego efektu, więc mam nadzieję, ze nie był to bug. Za dobrze wyglądał. Swego czasu w pierwszym RDR w jakiejś misji w Thieves Landing była strzelanina w chacie, ustawiłem się plecami do ściany i strzelałem zza winka. Akurat tak pocisk pierwszy padł, że typ dostał heada, krew trysnęła na ścianę a silnik Euphoria sprawił, że ciało poleciało na ścianę a potem osunęło się na podłogę. 10 lat prawie mija a ja nadal mam te scenę w pamięci, ale to mnie porobiło. Z reszta w RDR2 tez efekty zabójstw i fizyka są doskonale, może dlatego uwielbiam strzelaniny w tej grze. fizyka > grafika jeśli chodzi o wow factor
Opublikowano 2 sierpnia 20195 l temat troszeczkę przycichł więc pozwólcie że podzielę się kolejnym małym detalem o którym chyba mało kto wie otóż w Sea of Thieves każdy przedmiot począwszy od kubków, przez łopaty, broń a skończywszy na elementach architektonicznych jak mola, mosty i budynki zaprojektowany jest w taki sposób aby nie wyglądał na nowy i nosił jakieś ślady użytkowania i zużycia. Na każdej rzeczy można znaleźć jakieś przetarcia, zadrapania, zagięcia, zniszczenia lub inne wady jak np. krzywo zbite deski. W spoilerze przykłady mało tego, nawet ścieżka dźwiękowa jest nagrana za pomocą starych instrumentów. Kompozytor Robin Beanland podobno wybierał specjalnie lekko zużyte intrumenty, bo miały mieć więcej "duszy" i jeżeli wsłuchacie się w dowolny utwór to słychać że dźwięk nie jest najczystszy ale to tylko dodaje mu uroku Bardzo mały detal i mało kto to dostrzeże, ale taka konsekwencja i dbałość o każdy szczegół, nawet podświadomie, pomaga budować cały klimat gry
Opublikowano 3 sierpnia 20195 l 8 godzin temu, Mejm napisał: No pewnie nie jest to najbardziej spektakularny detal i być może nie tarmosi siusiaka, ale moim zdaniem to interesująca ciekawostka o której chyba mało kto wie, więc o tym napisałem
Opublikowano 3 sierpnia 20195 l Forsowanie? Napisałem po prostu ciekawy z mojego punktu widzenia nieznany detal w odpowiednim temacie. Proponuje aby zamiast przeżywac to że napisałem post na temat, przestali offtopować i napisali wlasne ciekawostki
Opublikowano 3 sierpnia 20195 l Śmieszne, ale zapomniałem, że na forum jarac się można tylko kotem w worku Kojimy albo eksikami od wyrobników
Opublikowano 3 sierpnia 20195 l No trochę beka z tego ciągłego czepiania się asaxa, bo wspomina o SoT w odpowiednim kontekście tematu. To już nie można mieć entuzjasty danej gry na forum zrzeszającym entuzjastów gier? Widać że większy problem że sobą mają Ci którym to uwiera, niż asax.
Opublikowano 3 sierpnia 20195 l Fajna mechanika to by bylo jakby zamachac malpie bananem a ta by zlazila z drzewa i go zjadala. Ale nie ku.rwa to, ze w grze o starych statkach sa "stare" TEKSTURY (no bo jakie maja byc, art deco?) xD Albo, ze jest "stara" muzyka bo typ uzyl starych instrumentow a nie casio syntezatora. Zreszta czy te informacje sa w grze, czy wplywaja na rozgrywke? Znajdujesz list w butelece i tam sa ciekawostki z "the makeing of..."? Nie, przeczytasz to na jakims forum czy w innym pamietniku dewelopera.
Opublikowano 3 sierpnia 20195 l Moim zdaniem to trochę wpływa bo taki detal buduje calą stylistyke i odbija się na klimacie, wpływąc na odbiór gry, podobnie jak np. zayebiście wykonany śnieg w Horizon czy efektowne warunki pogodowe w Driveclub. Ale uwaga mam też coś dla Ciebie mejm: Jak wyciągniesz banana, to świnia przestaje przed tobą uciekać Edytowane 3 sierpnia 20195 l przez ASX