Ludwes 1 682 Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Premiera Final Cut 30 marca. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Cytuj Odnośnik do komentarza
nero2082 712 Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 rel na PS5 sprawia że mam to na radarze, a z tego co tu pisaliście zapowiada się na całkiem profesjonalny wygrzew Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Bardzo dobra gra. Sam właśnie planuję drugie przejście. Cytuj Odnośnik do komentarza
izon 997 Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Pięknie to wygląda, waham się, czy wziąć wersję na PC czy na PS5 ale chyba jednak wolę w takie gry grać "zgarbiony przy monitorze" Cytuj Odnośnik do komentarza
Wiolku 1 592 Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 To jest only englisz? Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 17 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2021 Tak. Cytuj Odnośnik do komentarza
_D23 83 Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Piękności Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 10 hours ago, Wiolku said: To jest only englisz? I to taki level master englisz. Jednak były zapowiedzi czy wyjdzie też z pl napisami Cytuj Odnośnik do komentarza
lukas_k96 304 Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Zapowiedzi chyba nie było, była jedynie ankieta, jaki język powinien mieć pierwszeństwo w kolejności do tłumaczenia, ale chyba polski nie dał rady z tureckim i jeszcze jakimś. Cytuj Odnośnik do komentarza
PanKamil 1 108 Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Jak w takiej grze gdzie jest masa advanced inglisz nie ma pl napisów to trochę smuteczek. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Lepszy jest advanced inglisz, niż spierdolone polskie tłumaczenie. Cytuj Odnośnik do komentarza
lukas_k96 304 Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Myślę, że najlepiej byłoby, gdyby była opcja tłumaczenia i grania w oryginale. Niestety, ale przez to gra traci sporo odbiorców w naszym kraju. Cytuj Odnośnik do komentarza
mugen 1 933 Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Jak ludzie sobie z Residentem nie poradzą po angielsku, to tu będzie rewolucja francuska. Cytuj Odnośnik do komentarza
PanKamil 1 108 Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 To już wynika z lenistwa. Kiedyś każda gra była po angielsku. Teraz jak masz do wyboru 9 na 10 gier pl i ta dziesiąta jest only inglisz to wygoda często wygrywa. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Shankor 1 595 Opublikowano 18 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 18 Marca 2021 Kiedyś czyli kiedy? Bo ja pamiętam, że w 1999 roku grałem w pierwszą część Baldur's Gate z polskim tłumaczeniem i dubbingiem. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Sedrak 766 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Ta gra to trochę inna liga. Ja angielski niby znam, ale ona pokazała gdzie moje miejsce w szeregu. Napisy PL by się bardzo przydały, ale domyślam się, że koszt tego tłumaczenia mógłby im się nie zwrócić Cytuj Odnośnik do komentarza
ogqozo 6 533 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Baldur's Gate był wydany przez Interplay, w Polsce przez CD Projekt, który był takim trochę światowym fenomenem, nie słyszałem żeby ktokolwiek inny w tak biednym kraju oferował takie wydania gierek po takiej cenie jak CDP. Baldur sprzedał miliony sztuk (no, co najmniej dwa miliony). Ciężkie porównanie do dosłownie indyka, który wyszedł tylko cyfrowo. Koszty - są dla ZAUM bardzo niewielkie, bo wszystkie tłumaczenia gry są robione przez fanów, nie przez profesjonalnych tłumaczy. Co jakoś mnie nawet nie napala na zobaczenie rezultatów. Przecież ta gra ma więcej tekstu niż Baldur's Gate 2, który był kilkukrotnie większy od jedynki. No i, hm, trochę trudniejszego językowo tekstu niż w Baldurze. Sam kiedyś brałem udział w fanowskim tłumaczeniu gry, ale tutaj nie jest chyba tak łatwo o zapewnienie takiego samego poziomu jak w oryginale. Nie wiem no, może w tym momencie Orbitowski z Jadowską i Dukajem siedzą weekendami i powolutku klepią wybitne tłumaczenie Disco Elysium i za rok będzie, ale jakoś się nie napalam. Żeby tylko to wyszło kiedyś faktycznie na Switcha, geez, może być bez czytanych dialogów, serio najmniej potrzebna rzecz. Cytuj Odnośnik do komentarza
blantman 5 780 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 W dniu 17.03.2021 o 20:36, izon napisał: Pięknie to wygląda, waham się, czy wziąć wersję na PC czy na PS5 ale chyba jednak wolę w takie gry grać "zgarbiony przy monitorze" jeżeli masz możliwość nie rób sobie tego i nie kupuj na konsoli. Lepiej ograć na pc to jest gra ewidentnie pod myszkę i do czytania duuużo tekstu na monitor. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Shankor 1 595 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 @ogqozo Bardziej odnosiłem się do opinii, że tłumaczenie jest niepotrzebne bo "kiedyś" wszystko było po angielsku i był git-majonez. Inna sprawa jest taka, że w 2021 roku Polska jest na tyle dużym rynkiem, że może warto zainwestować w tłumaczenie i przyciągnąć więcej klientów. Cytuj Odnośnik do komentarza
estel 806 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 To fakt, że użyty tu angielski jest trudny, ale można przecież sięgnąć po słownik jak się czegoś nie wie, a jak się będzie sięgać często to jest szansa, że nawet można się nowych słów nauczyć. Ja tak ogrywałem Little Big Adventure 2 z mamą za dzieciaka, gdzie żadne z nas po angielsku nie mówiło, ale ze słownikiem daliśmy radę 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
PanKamil 1 108 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Słownikami to można dupe podetrzeć jak się pojawią jakieś związki frazeologiczne all right wszystko prawo Cytuj Odnośnik do komentarza
Paolo de Vesir 9 041 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Całe szczęście internet natychmiastowo znajdzie Ci definicje szukanego słowa czy frazy. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
izon 997 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 Ludzie, co Wy sobie jaka robicie, że te angielski to taki problem? Ja m.in na serii Final Fantasy się tego języka uczyłem, a jeszcze nie było wtedy google translatora. Cytuj Odnośnik do komentarza
Wredny 9 446 Opublikowano 19 Marca 2021 Udostępnij Opublikowano 19 Marca 2021 8 godzin temu, estel napisał: To fakt, że użyty tu angielski jest trudny, ale można przecież sięgnąć po słownik jak się czegoś nie wie, a jak się będzie sięgać często to jest szansa, że nawet można się nowych słów nauczyć. Ja tak ogrywałem Little Big Adventure 2 z mamą za dzieciaka, gdzie żadne z nas po angielsku nie mówiło, ale ze słownikiem daliśmy radę Tak właśnie uczyłem się angielskiego - grając w Ishar II na Amidze - słownik pod ręką i wertowanie pożółkłych karteczek. Dziś angielski znam perfect, w 90% dzięki grom właśnie. Chętnie przekonam się, jak to faktycznie jest z moją znajomością języka, grając w Disco Elysium. Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi