friedrich 70 Opublikowano 19 września 2019 Opublikowano 19 września 2019 (edytowane) Korzystając z dwumiesięcznego passa oraz apetytu na coś klasycznego i RPG-owatego zarazem ściągnąłem i zacząłem grać w tytułowego cRPG-a będącego na PC od pewnego czasu, a na konsolach chyba od miesiąca. I jest dobrze. Na początek co zauważyłem w porównaniu do recenzji wersji PC (bo dostajemy "wersję reżyserską"): opcja filtrowania sprzętu i materiałów w ekwipunku, chyba poprawione tłumaczenie PL (mam 5 godzin gry i babola żadnego jeszcze nie zauważyłem), na poziomie gry normal (ew. drugi lub trzeci z kolei bo nazwy nie pamiętam) opcja zapisu dostępna w każdej chwili (nie tylko przy słupach - te ostatnie dodatkowo odnawiają punkty wytrzymałości). Jak na razie nie wyszedłem jeszcze ze Skara Brae: graficznie szału nie ma ale i nie straszy (później ma być znacznie lepiej). Walki wymagają na razie skupienia (co mi się podoba) podobnie warto co jakiś czas przemyśleć wybór aktywnych umiejętności i używanego wyposażenia. Typowo klasycznie. W momencie premiery na PC narzekano na długie loadingi i haczenie się grafiki. Na XO i XOX loadingi skrócono, a i haczenie zdarza się sporadycznie - przynajmniej w Skara Brae. Na marginesie - w scenach ballady grubego barda elfie uszy jednego ze słuchaczy są dość nieudolnie nałożone na obraz co wygląda dość humorystycznie Generalnie gra mnie wciągnęła. Hitem sprzedaży pewnie nie będzie ale dla osób głodnych klasycznych cRPG powinna być warta zainteresowania. Edytowane 19 września 2019 przez friedrich Cytuj
20inchDT 3 362 Opublikowano 19 września 2019 Opublikowano 19 września 2019 To jest coś w stylu Etrian Odyssey? Miałem ochotę zagrać, ale nie lubię gier, w których grind jest celem samym w sobie. Cytuj
Gość suteq Opublikowano 19 września 2019 Opublikowano 19 września 2019 Nie powiedziałbym, że w grze trzeba grindować. To jest RPG, ale dosyć prosty w swoich założeniach i na Easy czy nawet na Normalu jest się w stanie przejść większość gry ciągnąc tylko wątek fabularny. Owszem, na Legendary już nie ma tak łatwo, ale tak naprawdę wszystko rozbija się o dobranie odpowiednich członków party oraz rozwinięcie ich w dobrym kierunku. W połowie gry można mieć już taki OP build, że nawet na najwyższym poziomie trudności będzie się szło jak przecinak, a co dopiero na niższych. Cytuj
friedrich 70 Opublikowano 23 września 2019 Autor Opublikowano 23 września 2019 Wciągnęło mnie. Zagadek sporo. Ale mam pytanie dotyczące elfiej broni: Zrobiłem elfi topór. Po wejściu w inwentarzu w szczegóły pokazała się zagadka która po rozwiązaniu uaktywniła mi bonus do krytyka. Ale na rękojeści jest jeszcze jedna układanka - puzzle - problem w tym iż jej ułożenie nic nie daje. Nie wiem również do czego (i w jaki sposób) służą elfie kolumny do broni bo przecież swoją elfią broń już uaktywniłem w inwentarzu? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi