Skocz do zawartości

Kiełki? Kiełki.

Featured Replies

Opublikowano
  • Autor
7 minut temu, kanabis napisał:

Wlasnie zauwazylem ze w lidlu sa po 2 zl. No i git, kupałem brokuł, lucerne i jeszcze jedna rukole chyba czy chu.j wie zapomnialem nazwy

No i fajnie. Daj proszę znać jak Ci pójdzie z kiełkowaniem. Warto położyć kiełki przed oknem gdzie nie świeci ciągle słońce, ale jest jasno. Podlewać wodą przegotowaną, letnią (protip - woda która przejdzie przez kiełki i wyląduje na dole, jest idealna do podlewania kwiatów/roślin).

• Odpowiedzi 306
  • Wyświetleń 52,7 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Most Popular Posts

• Jak zmieszasz zielone kiełki z czerwonymi to będą lepiej działać, sprawdzone info.

• Siema wariaty. Czy brakuje wam tego wielkanocnego zapachu rzeżuchy hodowanej przez mamusię? Czy brakuje wam wartościowych białek, mikroelementów, soli mineralnych, omega-3 i żelaza? Kiełki są dla was

• Grzybiarz juz chyba rozpoczął operację święta z  whisky.

Opublikowano

o nawet nie widzieałem że tak można, a kupował jak gamoń w sklepie.

Opublikowano

Jak cos warzywa tez mozna sadzic samemu, da sie. Potwierdzone info

Opublikowano

Juz kielkuja mi brokuly. 

Dzisiaj kupuje gaze i projektuje wlasna kielkownice. Nazwe ja strefa gazy :nosacz3: Lapiecie nie? Bo gaza

Kupie sobie takie pudeleczka jak do kanapek plastikowe, poloze na to gaze , na to nasienka. Zrobie gwozdzikiem dziurki zeby nadmiar wody splywal dolem i tadam

Niezle figaro co

Opublikowano
  • Autor

podziel się zdjęciami potem bo nie mogę tego sobie zobrazować

KABANIS TY TO ŁEBSKI JESTEŚ

Opublikowano

Mowisz masz ziom, nawet nie musialem dziurek robic. Kupilem w obi za 3 zl doniczki do storczykow , gaze , gumke recepturke.

Spaniała kontrukcja, nadmiar wody sobie wyplywa przez dziureczki. Oczywiscie narazie to tylko prototyp , chce zobaczyc co i jak, ile bede tego jadl , jak to rosnie itp

9eHems3g.jpg

jjUaAgyg.jpg

Opublikowano
  • Autor

No zobaczymy. Ja mam podobną, a nawet identyczną, ino kiełki są w srodku słoika. Zobaczymy jak ci wyrosną. 

A namoczyles te kielki w wodzie na pare h?

Opublikowano

Ta wczoraj duzo poczytalem o nich. Faktycznie swietna sprawa. W dodatku tak tanim kosztem. 

No mam tez sprzed kilku dni wersje na tacce i kielki sa nie na a pod gazą. Wlasnie chce sprawdzic co bedzie lepiej lub wygodniej dla mnie rosło 

Opublikowano
  • Autor

Mi kobieta uchyliła okno na noc pod kiełkami i wszystkie jak jeden mąż zdechły :( No nic, jutro wsypię pszenicę, rzodkiewkę oraz fasolę adzuki.

A dziś się dowiedziałem, że istnieją kiełki marchwi, pora czy buraka ćwikłowego. Zamówiłem przed chwilą po 10 gramów i będzie próbowane.

Cytat

Kiełki marchwi wspomagają trawienie i oczyszczają jelita, pobudzają pracę nadnerczy i trzustki. Wiążą toksyny i kwasy żółciowe, hamując tym samym ich wchłanianie, wspomagają pracę wątroby. Pomagają w walce z problemami wzroku i kurzą ślepotą, w utrzymaniu zdrowego naskórka.  Poprzez systematyczne spożywanie kiełków marchwi skóra uzyskuje jednolity koloryt, do czego przyczyniają się zawarte w marchwi witaminy. Kiełki marchwi są bogate w witaminy (A, kompleks B, C, E, G, K) i substancje mineralne. Marchew i kiełki zawierają bardzo duże ilości prowitaminy A, beta karotenu.

Opublikowano
7 godzin temu, Figaro napisał:

Mi kobieta uchyliła okno na noc pod kiełkami i wszystkie jak jeden mąż zdechły

Będziesz następny :shotgun:

Opublikowano

Słabo rosna zauwazylem ze tak zamontowana gaza szybko schnie, za szybko. 

Ale juz mam nowy pomysl. Stay tuned

Opublikowano
28 minut temu, Ukukuki napisał:

Nie lepiej wydać te 20 zł i mieć 3 szufladki? 

Po co jak sie ma łepetynke na karku i juz zrobilem z plastikowej gornej czesci wytloczki na jajka super prototyp. Zrobione 3 dziurki nozykiem, wyscielone gazą i zobaczycie za tydzien.

20zl? Plus wysylka bo pewnie u mnie tego nigdzie nie kupi i za tyle pieniedzy to ja moge sobie na pizze isc. 

Opublikowano

Kielkowe pytanko.Chodziłem sobie w szczęśliwych latach 90tych do przedszkola ,i tam nam często podawali kiełki które mi bardzo smakowały-co to mogło być(tak wiem-kiełki)?Ostatnio kupiłem gotowce rzodkiewkowe,ale nie za bardzo mi podeszły.Co jest/było najpopularniejszym warzywem do "produkcji" kiełek/ków?

Cytat

Opublikowano
  • Autor

A jaki miały kolor? Czy były w formie fasoli? Może rzeżucha.

Edytowane przez Figaro

Opublikowano

Albo fasola albo rzezucha bo to najszybsze i najprostsze w kielkowaniu. 

Edytowane przez kanabis

Opublikowano

@wojcieszek a sprawdź czy to nie kiełki pszenicy. Ja u dziadków to jadałem i właśnie sobie przypomniałem ten dziwny smak.

Opublikowano

Teraz podszedlem bardziej profesjonalnie do sprawy. Teraz bedzie idealnie juz kielkuja pierwszego dnia. Pozdrawiam

fIZCJgl.jpg

Opublikowano

Haha. 

Od lewej brokuł, rzodkiewka, fasola mung

Opublikowano

Ta, juz krupek zachwalal. Gdzie dostac po taniosci? Bo widzialem w zabce a tam wiadomo, ze ceny dla tych co sniadania za 80zl jadaja.