Skocz do zawartości

Kiełki? Kiełki.


Figaro

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
56 minut temu, Mejm napisał:

Grzybiarz, ten zakwas pije sie w malych ilosciach, okolo 50mln dziennie.

szklane-dwie można wypić, tak było na przepisie, a i babcia mi nie polewała 50tkę, tylko normalnie się piło ze szklanki. A zostało mi z pół litra.

Opublikowano

no akurat ja to lubię gotować, poza graniem na kąsoli.

Przy kaloryferze bym nie dawał, bo spleśnieje od ciepła. Normalnie na meblach stało i ok. A przykryłem tylko nakrętką, bez zakręcania. No i codziennie zbierałem pianę, aż do momentu zlania i wstawienia do lodówki.

  • Plusik 1
Opublikowano
2 godziny temu, Plugawy napisał:

Buraki bym se zakwasil, ale w przepisie od @Mejm jest zeby szmatke dawac a u Ciebie byla nakretka. To ma stac w cieplym miejscu czyli do ilu stopni? Przy kaloryferze bedzie ok? W sumie jak grzybiarz ogarnal to moze tez dam rade xD

Yebać szmatki, te parę dni żeby tylko stało w temperaturze pokojowej, bez dogrzewania. A potem sruu do ciemnicy/piwnicy.

Opublikowano (edytowane)

@Figaro dobra alternatywa dla sklepowych wędlin to długo dojrzewające mięcho. Sam parę razy to uskutecznione ale obecnie towarzystwo psa mi to uniemożliwia

5tl2BFl.jpg

Edytowane przez Rillas
  • Plusik 1
Opublikowano

Jutro wykopie przepis, w dużym skrócie peklujesz trochę w soli, trochę w cukrze, obtaczasz w przyprawach i potem wieszasz w rajstopie na miesiac lub dwa. Ze względu na temperaturę to lepiej robić w zimę niż lato, ale jak ktoś ma piwnice to myślę że całorocznie mógłby dojrzewac

Opublikowano

Of korsik, ze wlasne (wykonanie, bo sam przepis z neta klik). Ja to robilem zawsze troche inaczej, po 5 dniach marynowania wsadzalem w ponczoche, wieszalem i zostawialem na kilka tygodni. Poledwica ze zdjecia dojrzewala 4 tygodnie.

  • Dzięki 1
Opublikowano

No to mam nowy projekt na nadchodzący weekend. Dzięki za linka.

 

Ostatnio zamarynowałem schabika, upiekłem go, pokroiłem na plastry i zamroziłem w porcjach. I tak sobie je wyciągam. Ale nie ma co ukrywać, kosztowne to jest w porównaniu do prostego podejścia do lady i kupna paru plasterków krakowskiej.

Opublikowano

Kosztowne? A jaka jest różnica w cenie? Poza tym, kanapka z takim schabem i warzywami to przynajmniej odżywczy i wartościowy posiłek, czego o krakowskiej powiedzieć nie można.

Opublikowano

Według mnie to wychodzi taniej a nie drożej, bo kilogram schabu z tego przepisu drogi przecież nie jest. Do tego przyprawy, które każdy chyba ma w domu. To jest tańsze, zdrowsze ttylko bardziej czasochlonne.

Opublikowano (edytowane)

Z takiego kilogramu schabu zostanie polowa, bo marynata wyciaga cale soki z miecha. Taniej niz krakowska nie wyjdzie to na bank, ale nieporownywalnie jesli chodzi o jakosc. Zreszta tak mozna powiedziec o wszystkim co zrobisz samemu i porownasz do sklepowego odpowiednika.

Edytowane przez Rillas
Opublikowano
39 minut temu, krupek napisał:

Kosztowne? A jaka jest różnica w cenie? Poza tym, kanapka z takim schabem i warzywami to przynajmniej odżywczy i wartościowy posiłek, czego o krakowskiej powiedzieć nie można.

 

No kupić najpierw schabik (z 12 zł za kilo), do tego przyprawy, prąd za piekarnik (xD), pomijając już czas - a potem na końcu wychodzi z 10 plastrów, jak nie kroisz cienko. No ale warto, dlatego w weekendzik spróbuję to powyżej.

Opublikowano
W dniu 21.01.2020 o 11:40, Figaro napisał:

 

No kupić najpierw schabik (z 12 zł za kilo), do tego przyprawy, prąd za piekarnik (xD), pomijając już czas - a potem na końcu wychodzi z 10 plastrów, jak nie kroisz cienko. No ale warto, dlatego w weekendzik spróbuję to powyżej.

 

No zdrowe jak cholera jak to z marketu z mięsa pakowanego antybiotykami. XD

Opublikowano (edytowane)
56 minut temu, Jotrazydwa napisał:

 

No zdrowe jak cholera jak to z marketu z mięsa pakowanego antybiotykami. XD

 

Jak jesteś ze wsi i masz kontakty z sonsiadami-rolnikami, to niekoniecznie :ogor:

2 godziny temu, kanabis napisał:

ponczochy

 

A tak w temacie, to pończochy nylonowe są świetne do kiełków, moczysz i wieszasz nad zlewem. Wielu ludzi za granicą tak robi.

Edytowane przez Figaro

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...