Skocz do zawartości

Kiełki? Kiełki.

Figaro

Rekomendowane odpowiedzi

Środek tygodnia, za oknem epidemia, a ten jeszcze będzie mnie triggerował.

Jak nie chce się komuś hodować kiełków (bo jest zbyt leniwy na podlanie czegoś raz w dniu), to warto chociaż je kupować. Ale domowe są o wiele lepsze.

Cytat

Sklepowe kiełki są zwykle gorszej jakości niż te uprawiane w domu gdyż:

• nie mają dostępu do światła słonecznego – ich uprawa na dużą skalę często przebiega w całkowicie zaciemnionych halach, co znacznie zmniejsza ilość zawartych w nich witamin i składników odżywczych
  • dostarczenie ich do sklepu wymaga transportu i magazynowania – narażone są wtedy na gwałtowne zmiany temperatury i zanieczyszczenia
  • mają opakowanie – często jest nim plastikowe pudełko czy folia, które nie zapewniają dostępu świeżego powietrza i sprzyjają rozwojowi pleśni i grzybów
  • są źle przechowywane – dojrzałe kiełki powinny stać w lodówce; w sklepach różnie z tym bywa, widziałam kiełki ułożone pośród innych warzyw, na sklepowej półce
  • nie są nawadniane w czasie przechowywania – należy pamiętać, że podczas przechowywania w lodówce kiełki nadal się rozwijają, tylko nieco wolniej niż w cieple, z tego względu powinny być raz dziennie przepłukane, aby pozostały odpowiednio nawodnione i odżywione
  • mogą zawierać preparaty przeciwko pleśni – zdarza się traktowanie kiełków specjalnymi preparatami zapobiegającymi rozwojowi pleśni, przez co dłużej mogą nadawać się na sprzedaż

•  
  • Dzięki 1
W dniu 17.03.2020 o 16:30, Figaro napisał:

Zakupiłem też sobie nową szklarenkę i wróciłem do tych microgreensów. Na zdjęciu trzy różne typy, lucerna, sałata i rokietta.

Tak wygląda Day 2.

F1ZiNiw.jpg

Fajnie jest sobie dbać o takie dziecinki. Podlewam sobie przed i po pracy, hihi.

A tak wyglądają 3 dni później:

iKiHsbL.jpg

No tak jeszcze parę dni i można jeść. Chociaż te środkowe już praktycznie gotowe.

Edytowane przez Figaro

Lol. Jakie zawalac domu akwariami. Ja mam pod parapetem tacke z 30cmx10cm i mam codzienna dostawe 20g kielkow rzezuchy. Taka tacka starcza na 4-6 dni. To jest zerowy klopot jesli chodzi o miejsce i robote. Rano i wieczore psikne spryskiwaczem z woda i tyle.

Zawiodlem sie na tobie krupek.

A z innej beczki planuje zrobic kolejny krok do samowystarczalnosci na czas apokalipsy i chorych cen w sklepach. Planuje kupic ze dwie , trzy kury na dzialeczke.

Tylko jeszcze musze poczytac jak to sie obsluguje

1 godzinę temu, Mejm napisał:

Otwierasz rano kurnik, sypiesz ziarno na "podworko" aka dzialeczke, po poludniu znow sypiesz ziarno, wieczorem zamykasz kurnik. Co jakis czas sprawdzasz czy sa jajka.

Jesli jestes pewien, ze w okolicy nie ma lisow to mozesz ograniczyc sie tylko do sypania ziarna.

No fajnie. Ale myslisz ze kurnik to sie w obi kupuje? Trzeba go zbudowac. 

No i ile powinny miec miejsca zeby nie czuly sie niekomfortowo, nie chcialbym zeby mialy jakies do mnie pretensje. Chce zebysmy zostali przyjaciolmi

• Haha 1
2 godziny temu, kanabis napisał:

No fajnie. Ale myslisz ze kurnik to sie w obi kupuje? Trzeba go zbudowac. 

No i ile powinny miec miejsca zeby nie czuly sie niekomfortowo, nie chcialbym zeby mialy jakies do mnie pretensje. Chce zebysmy zostali przyjaciolmi

Na 1 kure kosz wiklinowy mniej wiecej 2x jej wielkosci. Z sianem. No i grzeda sztuk 1. Moze w obi sa gotowe budy dla duzych psow to powinno starczyc. Ale zawsze mozesz zrobic murowanke i zdobyc kolejnego zyciowego skila.

• Dzięki 1

No wlasnie nad tym sie zastanawiam, jak to zabezpieczyc i w ktorym miejscu na dzialce. Juz mam plan w weekend pojade i zobacze jak to by wygladalo. No i do obi po jakas siatke by sie przydalo jechac a nie chce mi sie szlajac zbytnio W sumie tylko nad tym bo kupic i wyżywic taka kure to zaden problem. 

Na mięso? Czlowieku ja juz imiona mam dla nich i tematy rozmow a ty takie pytania

3 godziny temu, Rozi napisał:

Może najpierw utrzymajcie swoją farmę w Stardew Valley, a potem dopiero planujcie w prawdziwym życiu???

Musze kur.de w koncu w to zagrac

• Haha 1
  • 3 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...
  • 8 miesięcy temu...
  • 3 tygodnie później...
  • 7 miesięcy temu...