Figaro 8 200 Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 30 minut temu, krupek napisał: Jeden ch.uj a nie trzeba zawalać mieszkania jakimiś akwariami do siania. Pewnie mniej ekonomicznie wychodzi. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 No to chyba jedyna przewaga sklepowych kiełków nad tymi z domowej uprawy, bo różnica w wartościach pewnie znikoma i nieodczuwalna. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 17 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Środek tygodnia, za oknem epidemia, a ten jeszcze będzie mnie triggerował. Jak nie chce się komuś hodować kiełków (bo jest zbyt leniwy na podlanie czegoś raz w dniu), to warto chociaż je kupować. Ale domowe są o wiele lepsze. Cytat Sklepowe kiełki są zwykle gorszej jakości niż te uprawiane w domu gdyż: nie mają dostępu do światła słonecznego – ich uprawa na dużą skalę często przebiega w całkowicie zaciemnionych halach, co znacznie zmniejsza ilość zawartych w nich witamin i składników odżywczych dostarczenie ich do sklepu wymaga transportu i magazynowania – narażone są wtedy na gwałtowne zmiany temperatury i zanieczyszczenia mają opakowanie – często jest nim plastikowe pudełko czy folia, które nie zapewniają dostępu świeżego powietrza i sprzyjają rozwojowi pleśni i grzybów są źle przechowywane – dojrzałe kiełki powinny stać w lodówce; w sklepach różnie z tym bywa, widziałam kiełki ułożone pośród innych warzyw, na sklepowej półce nie są nawadniane w czasie przechowywania – należy pamiętać, że podczas przechowywania w lodówce kiełki nadal się rozwijają, tylko nieco wolniej niż w cieple, z tego względu powinny być raz dziennie przepłukane, aby pozostały odpowiednio nawodnione i odżywione mogą zawierać preparaty przeciwko pleśni – zdarza się traktowanie kiełków specjalnymi preparatami zapobiegającymi rozwojowi pleśni, przez co dłużej mogą nadawać się na sprzedaż 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 17 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 17 Marca 2020 Z tym pakowaniem to bym nie przesadzał, one mają zwykle 2-3 dni przydatności do spożycia. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 20 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Marca 2020 (edytowane) W dniu 17.03.2020 o 16:30, Figaro napisał: Zakupiłem też sobie nową szklarenkę i wróciłem do tych microgreensów. Na zdjęciu trzy różne typy, lucerna, sałata i rokietta. Tak wygląda Day 2. Fajnie jest sobie dbać o takie dziecinki. Podlewam sobie przed i po pracy, hihi. A tak wyglądają 3 dni później: No tak jeszcze parę dni i można jeść. Chociaż te środkowe już praktycznie gotowe. Edytowane 20 Marca 2020 przez Figaro Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 420 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Lol. Jakie zawalac domu akwariami. Ja mam pod parapetem tacke z 30cmx10cm i mam codzienna dostawe 20g kielkow rzezuchy. Taka tacka starcza na 4-6 dni. To jest zerowy klopot jesli chodzi o miejsce i robote. Rano i wieczore psikne spryskiwaczem z woda i tyle. Zawiodlem sie na tobie krupek. A z innej beczki planuje zrobic kolejny krok do samowystarczalnosci na czas apokalipsy i chorych cen w sklepach. Planuje kupic ze dwie , trzy kury na dzialeczke. Tylko jeszcze musze poczytac jak to sie obsluguje Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Otwierasz rano kurnik, sypiesz ziarno na "podworko" aka dzialeczke, po poludniu znow sypiesz ziarno, wieczorem zamykasz kurnik. Co jakis czas sprawdzasz czy sa jajka. Jesli jestes pewien, ze w okolicy nie ma lisow to mozesz ograniczyc sie tylko do sypania ziarna. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Ajj fajnie byłoby mieć swoje jajka. Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 420 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 1 godzinę temu, Mejm napisał: Otwierasz rano kurnik, sypiesz ziarno na "podworko" aka dzialeczke, po poludniu znow sypiesz ziarno, wieczorem zamykasz kurnik. Co jakis czas sprawdzasz czy sa jajka. Jesli jestes pewien, ze w okolicy nie ma lisow to mozesz ograniczyc sie tylko do sypania ziarna. No fajnie. Ale myslisz ze kurnik to sie w obi kupuje? Trzeba go zbudowac. No i ile powinny miec miejsca zeby nie czuly sie niekomfortowo, nie chcialbym zeby mialy jakies do mnie pretensje. Chce zebysmy zostali przyjaciolmi 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 23 Marca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 A ja kozę bym chciał. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 A to też, ale nie dla mleka, tylko jako zwierzę ogrodowe. Najlepiej dwie. To samo krowy. Jakbym zostanę milionerem to sobie ranczo zbuduję. Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 420 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Koze? Fiharo ty perwersie Akurat mnie na kury wzielo bo sa tanie, tanie w utrzymaniu a profit jest calkiem spory. Za krowami to juz trzeba sie nazapie.rdalac wiem bo u dziewczyny mieli. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 2 godziny temu, kanabis napisał: No fajnie. Ale myslisz ze kurnik to sie w obi kupuje? Trzeba go zbudowac. No i ile powinny miec miejsca zeby nie czuly sie niekomfortowo, nie chcialbym zeby mialy jakies do mnie pretensje. Chce zebysmy zostali przyjaciolmi Na 1 kure kosz wiklinowy mniej wiecej 2x jej wielkosci. Z sianem. No i grzeda sztuk 1. Moze w obi sa gotowe budy dla duzych psow to powinno starczyc. Ale zawsze mozesz zrobic murowanke i zdobyc kolejnego zyciowego skila. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Gość Rozi Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Może najpierw utrzymajcie swoją farmę w Stardew Valley, a potem dopiero planujcie w prawdziwym życiu??? Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 Kabi. Te kury dla jajek, czy będziesz na mięso hodował? Tylko żeby Ci nie uciekły, lepiej im jakaś siatkę zrobić z wyznaczonym terenem, bo tak Ci działkę cała rozkopią. Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 420 Opublikowano 23 Marca 2020 Udostępnij Opublikowano 23 Marca 2020 No wlasnie nad tym sie zastanawiam, jak to zabezpieczyc i w ktorym miejscu na dzialce. Juz mam plan w weekend pojade i zobacze jak to by wygladalo. No i do obi po jakas siatke by sie przydalo jechac a nie chce mi sie szlajac zbytnio W sumie tylko nad tym bo kupic i wyżywic taka kure to zaden problem. Na mięso? Czlowieku ja juz imiona mam dla nich i tematy rozmow a ty takie pytania 3 godziny temu, Rozi napisał: Może najpierw utrzymajcie swoją farmę w Stardew Valley, a potem dopiero planujcie w prawdziwym życiu??? Musze kur.de w koncu w to zagrac 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 9 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 9 Lipca 2020 Lucerna na małej wannie kiełkowniczej - win. W takim przypadku ładnie rosną też korzenie, które również warto zjadać. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 20 Lipca 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 Lipca 2020 Od lewej burak, szpinak, gorczyca. Jeszcze sobie porosną parę dni. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 3 Września 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 KIEŁKI. 1 3 Cytuj Odnośnik do komentarza
20inchDT 3 361 Opublikowano 3 Września 2020 Udostępnij Opublikowano 3 Września 2020 Miałeś robić wypad Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 420 Opublikowano 22 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 22 Maja 2021 Moze nie kielki ale tez troche prozdrowotnego szitu ktory polecam. Syrop z pedow sosny. Mozna tez zrobic naleweczke No i material dostepny dla kazdego. Mi tez po prostu smakuje 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Okie from Muskogee 2 850 Opublikowano 23 Maja 2021 Udostępnij Opublikowano 23 Maja 2021 Taki sobie ten buch chyba, same łodygi. Cytuj Odnośnik do komentarza
Kenny tJJger 3 784 Opublikowano 12 Czerwca 2021 Udostępnij Opublikowano 12 Czerwca 2021 Z pozdrowieniami dla wszystkich kiełkowiczów. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 10 Lutego 2022 Autor Udostępnij Opublikowano 10 Lutego 2022 siema kiełkowe wariaty, wracamy z tematem nowa kiełkownica, na razie standardowy starter pack - mung, słonecznik i lucerna. narka kiełkowe świry, wesołego kiełkowania, kiełkowego weekendu, niech kiełkuje się wam udana przyszłość Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 283 Opublikowano 11 Lutego 2022 Udostępnij Opublikowano 11 Lutego 2022 Duzo jest z tym je.bania czy wysypujesz nasiona, spryskujesz woda i czekasz? Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi