Opublikowano 24 stycznia 20205 l Autor No i listonosz właśnie zapukał z paczką kiełek Tylko lucernę próbowałem (i polecam), a reszta to nowe horyzonty. Zaraz sobie otworzę książkę i poczytam.
Opublikowano 26 stycznia 20205 l W dniu 24.01.2020 o 20:13, Mejm napisał: Lucerna? Dziadek na wsi karmil tym swinie. Umarla ktoras na raka albo cukrzyce? Nie sądze.
Opublikowano 29 stycznia 20205 l Autor Mmm, ale ta konicznynka legancko rośnie. I jest pyszna. Legancka do jajek. Edytowane 29 stycznia 20205 l przez Figaro
Opublikowano 10 lutego 20205 l Kiełki rzodkiewki to jest jakiś dramat. Dramatycznie się odbijają, pewnie jeszcze śmierdzi z ryja po nich.
Opublikowano 10 lutego 20205 l Autor Cytat Kiełki rzodkiewki (Raphanus sativus) opinię wspaniałego leku na przeziębienie zawdzięczają nie tylko dużej zawartości witaminy C (zawierają jej 2,5 raza więcej niż korzeń rzodkiewki), ale również działaniu wyksztuśnemu. Dzięki temu kiełki rzodkiewki oczyszczają drogi oddechowe i zatoki. Duża zawartość witaminy C podnosi odporność organizmu. Są dobrym źródłem potasu, magnezu i jodu przyspieszającego przemianę materii. Zawierają dużo siarki, dlatego wpływają korzystnie na stan skóry, włosów i paznokci. Posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne i przeciwzapalne. Szczególnie wskazane przy anemii, schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.
Opublikowano 10 lutego 20205 l Jakies wrazliwe te jelita macie. Dla mnie kielek to kielek. Po wszystkich funkcjonuje tak samo. A nie jadam na kanapeczce a zrywam garsc i do geby jak zwierze. Jedynie smakiem sie roznia. Dla mnie brokul najgorszy bo taki nijaki. Zupelnie nie tak kolorowy jak ten śp z forumka. Reszta spoko smakuja w sumie jak dorosle odpowiedniki tylko nawet intensywniej chyba. Grochu sa zaje.biste bo grube , nie takie piz.dryki. Ale dluzej wschodza i latwo sie wysuszaja. Podsumowujac zostalem jedynie przy rzeżuszce. Dobrze wschodzi, szybko, nasion jest duzo na paczke , bomba wit c. Jem codziennie 15g. Jak taka dobra kępa łoniaków
Opublikowano 10 lutego 20205 l Autor Ja sobie zakupiłem kilka ciekawych kiełeczek, w tym Szarłat: Cytat Szarłat zawiera dużo skrobi i substancji balastowych jest idealnym źródłem energii, zwłaszcza że zawarte w nim węglowodany przetwarzane są w organizmie szybciej niż te z innych zbóż. Jednym ze ciekawszych składników występujących w ziarnach amarantusa jest lizyna, która należy do aminokwasów nie syntetyzowanych w ludzkim organizmie, przez co musi być dostarczana poprzez zbilansowaną dietę. Warto wiedzieć, że lizyna występuje w innych zbożach niezwykle rzadko. Zaletą amarantusa jest bogactwo tłuszczów, z czego 50% przypada na cenny kwas linolowy, będący niezbędnym składnikiem diety. Niech ino listonosz wpadnie
Opublikowano 17 lutego 20205 l Autor No i listonosz wpadł. To chyba głównie ja podtrzymuję sklep przy życiu, bo nawet dorzucili gratisy w postaci nasion do majeranku i hyzopu lekarskiego. Przyda się na wiosnę. Jarmuż czarny toskański - zawiera duże ilości soli mineralnych i witamin: C,B1,B2,E,K i PP, prowitaminę A, kwas foliowy oraz jest źródłem potasu, żelazo, fosforu, wapnia łatwo przyswajalnego, gdyż nie zawiera kwasu szczawiowego i magnezu. Szarłat - post wyżej. Kapusta pekińska - Nie znalazłem w necie żadnych informacji o kiełkach kapusty pekińskiej. Ciekawe jak to będzie wyglądało, smakowało? Marchew - wspomagają trawienie i oczyszczają jelita, pobudzają pracę nadnerczy i trzustki. Wiążą toksyny i kwasy żółciowe, hamując tym samym ich wchłanianie, wspomagają pracę wątroby. Pomagają w walce z problemami wzroku i kurzą ślepotą, w utrzymaniu zdrowego naskórka. Poprzez systematyczne spożywanie kiełków marchwi skóra uzyskuje jednolity koloryt, do czego przyczyniają się zawarte w marchwi witaminy. Kiełki marchwi są bogate w witaminy (A, kompleks B, C, E, G, K) i substancje mineralne. Marchew i kiełki zawierają bardzo duże ilości prowitaminy A, beta karotenu. Koniczyna - są doskonałym źródłem izoflawonów, które mogą być pomocne w zapobieganiu chorobom takim jak osteoporoza, rak, miażdżyca oraz w zwalczaniu symptomów menopauzy. Genisteina, substancja należąca do grupy izoflawonoidów, hamuje rozwój komórek nowotworowych. Są źródłem wysoko przyswajalnego wapnia i magnezu.
Opublikowano 17 lutego 20205 l A co jesli bedziesz zbyt zdrowy i wyjscie na skazone smogiem powietrze cie zabije?
Opublikowano 18 lutego 20205 l Ale Figaro kolego sympatyczny ile tego jesz? Bo bardzo duzo kupujesz, trzy kielki do kanapki? Moja dzienna dawka. I zjem to na raz , bez chlebka. Tak wyglada prawdziwy kiełkowy swir a nie podrabiance jakies
Opublikowano 21 lutego 20205 l Autor rzeżucha xd czy my mamy 1996 rok trochę zieleni, czerni i różu. Tylko wyjątkowo długo rosną, jeszcze nie do jedzenia. Ten szarłat mnie intryguje. Cytat Ale Figaro kolego sympatyczny ile tego jesz? ja jem codziennie, dodaję do praktycznie każdego obiadu, śniadania i kolacji (no chyba że jem owsiankę). Kolego złoty, taki pęczek kiełek do jajecznicy to zzzłoto. Edytowane 21 lutego 20205 l przez Figaro
Opublikowano 24 lutego 20205 l Lidlowske nerkowce w kadrze zeby zwiekszyc prestiz? Jade na rzezusce bo szybko rosnie i wydaje mi sie najwydajniejsza. Po prostu mam zamiar jesc ja juz zawsze. A reszta jest spoko ale sam wiesz ze czas wzrostu jest strasznie zroznicowany. Tez czasem posadze ale wlasnie bardziej dla smaku zeby przegrysc niz tak jak w przypadku rzezuchy dostarczyc codzienna dawke niesmiertelnosci
Opublikowano 17 marca 20205 l Autor A ja sobie hoduję teraz kiełki kozieradki i niewidocznej na zdjęciu pszenicy. Podoba mi się szybkość kiełkowania w porównaniu do moich ostatnich dzieci w postaci marchwi i szarłatu. Zakupiłem też sobie nową szklarenkę i wróciłem do tych microgreensów. Na zdjęciu trzy różne typy, lucerna, sałata i rokietta. Tak wygląda Day 2. Fajnie jest sobie dbać o takie dziecinki. Podlewam sobie przed i po pracy, hihi. Edytowane 17 marca 20205 l przez Figaro
Opublikowano 17 marca 20205 l A ja ostatnio w Leclercu sobie kupiłem 3 rodzaje kiełków gotowych, duży wybór mają.
Opublikowano 17 marca 20205 l 41 minut temu, krupek napisał: kiełków gotowych NIE O TYM JEST TEN TEMAAAAAAAAT!1!1!1!!
Opublikowano 17 marca 20205 l Autor No i o co ci @Grabek chodzi dzisiaj, co? Co? Najpierw życzysz jednemu userowi śmierci w innym temacie, a tutaj jakieś nieprzyjemne emotki wysyłasz. W dodatku masz wulgarny avatar. Weź ty może spadaj, co???? PS. Pisałem już co myślę o gotowych kiełkach. Chuyowa sprawa, w skrócie ujmując hehe. Edytowane 17 marca 20205 l przez Figaro
Opublikowano 17 marca 20205 l po prostu troche cringelem, sorry ziomeczku. forsti to nie user tylko smiec tak gwoli scislosci
Opublikowano 17 marca 20205 l 19 minut temu, Figaro napisał: PS. Pisałem już co myślę o gotowych kiełkach. Chuyowa sprawa, w skrócie ujmując hehe. Jeden ch.uj a nie trzeba zawalać mieszkania jakimiś akwariami do siania. Pewnie mniej ekonomicznie wychodzi.
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.