kanabis 22 421 Opublikowano 11 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 stycznia 2020 Bardzo fajnie figaro jestes gosc. Nie przejmuj sie tymi tfu biegaczami. Beda kalekami po 40 z rozwalonymi stawami. Beda z wozkow patrzec z lzamk w oczach na te twje 5 minutowe prawie biegi. A tak bardziej serio lepiej 5minut niz wcale. Ale proponowalbym wydluzac ten bieg stopniowo o 2 minuty, 3 czy 5..Przynajmniej do tych 30min 3 razy w tygodniu. Ja widze w chu.j zmiane po odstawieniu tabsow i inwestycji w owoce i warzywa. Szybsza regeneracja, wieksza witalnosc, moc. Kielki napewno tez pomagaja. Da sie na wyciskarce zrobic soki z warzyw? Czy tylko owoce? Mam dobra sokowirowke ale zrezygnowalem po ilosci zmywania dla szklanki soku z buraka codziennie. Slaba psychika 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 11 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 stycznia 2020 Tak będzie wydłużał ten bieg to za jakiś czas będzie sprintem biegał przez 1h. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 287 Opublikowano 11 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 stycznia 2020 Pitny burak? A moze to? https://alkalicznystylzycia.com/2014/08/zakwas-buraczany-przepis.html 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 11 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 stycznia 2020 Babcia na takim zakwasie robi ten wigilijny. Zaje.biste, kwaśne aż syczy:), chyba zrobię sam, dzięki za przepis. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 11 stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 stycznia 2020 3 godziny temu, kanabis napisał: Da sie na wyciskarce zrobic soki z warzyw? Czy tylko owoce? Mam dobra sokowirowke ale zrezygnowalem po ilosci zmywania dla szklanki soku z buraka codziennie. Slaba psychika Można. Oczywiście nie polecam pić samego soku z buraka. Nie jest to mądre. Zakwas buraczany? No dzisiaj właśnie go spróbuję, po tygodniowej fermentacji. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 11 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 stycznia 2020 4 minuty temu, Figaro napisał: Można. Oczywiście nie polecam pić samego soku z buraka. Nie jest to mądre. A dlaczego? Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 11 stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 stycznia 2020 Burak powinien być jedynie dodatkiem do soku, nie powinno się z nim przesadzać. Jeden burak do soku z marchewek i jabłkiem styknie. Jak będzie pić sam sok z buraka, to szybko się podda. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 11 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 stycznia 2020 Wręcz przeciwnie, ja piję tylko sam sok z buraka i po jakimś czasie nawet mi zasmakował taki zimny. A jaka pompa po nim, hoho. Cytuj Odnośnik do komentarza
kanabis 22 421 Opublikowano 11 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 stycznia 2020 Wystarczy dodac jedno jabluszko i zupelnie inaczej wchodzi. Ja nie jestem wybredny wypijalem i pol litra samego soku z buraka. Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 11 stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 11 stycznia 2020 a Ty @krupek od jak dawna ciśniesz wegański lajfstajl? No chyba, że coś mi się zdawało, ale kojarzę, że ostatnio dużo propagujesz wege. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 11 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 11 stycznia 2020 (edytowane) Wegański, czy nawet wegetariański to za dużo powiedziane. Myślę, że tak od pół roku jadłem mięso może z 5 razy, przy czym sam ani razu nie kupiłem. Kupuję tylko nabiał w postaci paczki sera raz w tygodniu, no i jajka regularnie. Może coś tam odzwierzęcego jeszcze pomijam, o czym teraz nie pomyślałem. Edytowane 11 stycznia 2020 przez krupek Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 19 stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 stycznia 2020 A ja połowę soboty spędziłem na fermentacji. Zamówiłem sobie też grzybki tybetańskie i starter na jogurt. W głowie mnóstwo pomysłów. Ogromna zdrowotna zawartość. Jak będę miał więcej czasu, to podzielę się obszerniej. Ale jasnym jest, że fermentacja to sztuka, która nie może zostać zapomniana. Od lewej resztka brokuła, marchewki i cztery różne kimchi (pod względem pikantności i dodatków). Zakochałem się w kimchi, choć tę kapustę posoliłem solą morską jodowaną. Choć negatywne efekty soli jodowanej na fermentacji mogą być trochę przesadzone (przynajmniej według tych badań https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0740002018300121 ). 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 19 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 stycznia 2020 Marchew ukwasiles? ja zrobiłem zakwas buraczany z przepisu Mejma - tzn link wkleił ostatnio. Wyszło za(pipi)iscie. 3 słoiki - 1 dałem mamusce, drugi wypiłem, a trzeci chyba barszcz będzie. Tydzień trwało to kwaszenie, a tak szybko poszło następnym razem zrobię więcej słoików:) Ps. Figaro i takie zdjęcie słoików wrzucasz na fejsa?:/ Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 19 stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 19 stycznia 2020 Też ostatni zrobiłem zakwas, był wporzo. Cieszę się, że też hodujesz religię fermentowania. Bóg z Tobą. PS. Nie mam fejsa. Zdjęcie specjalnie dla moich forumkowych przyjaciół. Cytuj Odnośnik do komentarza
Masorz 13 188 Opublikowano 19 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 19 stycznia 2020 Ja miesiąc temu pierwszy raz kisiłem buraki. Na początek zrobiłem 6 słoików, ale według osób postronnych wyszło tak jak trzeba. (Fotka w trakcie zalewania, teraz kolor jest dużo ciemniejszy) Trzy sloiki jeszcze zostały, resztę w większości sam wypiłem i zjadłem W sobotę mam plan na kolejne kiszonko, tym razem właśnie marchewki i selery. Jaram się bardzo, bo lubię próbować robić nowe rzeczy. 1 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 20 stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2020 Wygląda piknie. Tak coś czułem, że górole znajo się na fermentacji. A czy te buraki zalewasz posolonym wrzątkiem? Jakby co to poletzam. Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 20 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2020 10 godzin temu, Figaro napisał: PS. Nie mam fejsa. Zdjęcie specjalnie dla moich forumkowych przyjaciół. Dziwne, bo adres zdjęcia pochodzi z serwera fejsa: fbcdn.net Z innej beczki. Kojarzycie te papryczki nadziewane serkiem? Teściowa zrobiła swoją wersję wrzucę foty jak będę w domu. 1 2 Cytuj Odnośnik do komentarza
Grabek 2 772 Opublikowano 20 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2020 Niezly programista z tego figlaro 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 20 stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2020 Godzinę temu, grzybiarz napisał: Dziwne, bo adres zdjęcia pochodzi z serwera fejsa: fbcdn.net Nie wiem co jest niezrozumiałe. Zdjęcia przesłałem na messengera i skopiowałem na forumek A przed chwilą do słoika wpierniczyłem pęczek rzodkiewek z dodatkiem ogórka, marchwii, selera, czosnku i imbiru. Ponoć świetnie smakują. Zobaczymy. Cytuj Odnośnik do komentarza
krupek 15 475 Opublikowano 20 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2020 A niedługo: Mój stary to fanatyk fermentacji jedzenia. Całe mieszkanie zaje.bane słoikami. 1 Cytuj Odnośnik do komentarza
Plugawy 3 661 Opublikowano 20 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2020 (edytowane) @Figaro Podczas fermentacji nie przykrywasz sloika szmata tylko dajesz nakretke? Edytowane 20 stycznia 2020 przez Plugawy Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 20 stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2020 Nom, a powinienem dawać szmatę? Bo chyba pierwszy raz słyszę, więc ciekaw jestem. Cytuj Odnośnik do komentarza
grzybiarz 10 291 Opublikowano 20 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2020 daje się nakrętkę, ale luzem, bez zakręcania Cytuj Odnośnik do komentarza
Figaro 8 200 Opublikowano 20 stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2020 Zależy, ale zazwyczaj tak. Cytuj Odnośnik do komentarza
Mejm 15 287 Opublikowano 20 stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 20 stycznia 2020 A ktory z waz zakisil ogora? Grzybiarz, ten zakwas pije sie w malych ilosciach, okolo 50mln dziennie. W ile oje.bales dwa sloiki? xD Cytuj Odnośnik do komentarza
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.