Skocz do zawartości

Kiełki? Kiełki.

Featured Replies

Opublikowano

Bardzo fajnie figaro jestes gosc. Nie przejmuj sie tymi tfu biegaczami. Beda kalekami po 40 z rozwalonymi stawami. Beda z wozkow patrzec z lzamk w oczach na te twje 5 minutowe prawie biegi.

A tak bardziej serio lepiej 5minut niz wcale. Ale proponowalbym wydluzac ten bieg stopniowo o 2 minuty, 3 czy 5..Przynajmniej do tych 30min 3 razy w tygodniu. 

Ja widze w chu.j zmiane po odstawieniu tabsow i inwestycji w owoce i warzywa. Szybsza regeneracja, wieksza witalnosc, moc. Kielki napewno tez pomagaja.

 

Da sie na wyciskarce zrobic soki z warzyw? Czy tylko owoce? Mam dobra sokowirowke ale zrezygnowalem po ilosci zmywania dla szklanki soku z buraka codziennie. Slaba psychika

  • Odpowiedzi 306
  • Wyświetleń 52,8 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Najpopularniejszy posty

Opublikowano

Tak będzie wydłużał ten bieg to za jakiś czas będzie sprintem biegał przez 1h.

Opublikowano

Babcia na takim zakwasie robi ten wigilijny.
Zaje.biste, kwaśne aż syczy:), chyba zrobię sam, dzięki za przepis.

Opublikowano
  • Autor
3 godziny temu, kanabis napisał:

Da sie na wyciskarce zrobic soki z warzyw? Czy tylko owoce? Mam dobra sokowirowke ale zrezygnowalem po ilosci zmywania dla szklanki soku z buraka codziennie. Slaba psychika

 

Można.

 

Oczywiście nie polecam pić samego soku z buraka. Nie jest to mądre.

 

Zakwas buraczany?  No dzisiaj właśnie go spróbuję, po tygodniowej fermentacji.

Opublikowano
4 minuty temu, Figaro napisał:

 

Można.

 

Oczywiście nie polecam pić samego soku z buraka. Nie jest to mądre.

A dlaczego?

Opublikowano
  • Autor

Burak powinien być jedynie dodatkiem do soku, nie powinno się z nim przesadzać. Jeden burak do soku z marchewek i jabłkiem styknie.

 

Jak będzie pić sam sok z buraka, to szybko się podda.

Opublikowano

Wręcz przeciwnie, ja piję tylko sam sok z buraka i po jakimś czasie nawet mi zasmakował taki zimny. A jaka pompa po nim, hoho.

Opublikowano

Wystarczy dodac jedno jabluszko i zupelnie inaczej wchodzi. Ja nie jestem wybredny wypijalem i pol litra samego soku z buraka. 

Opublikowano
  • Autor

a Ty @krupek od jak dawna ciśniesz wegański lajfstajl? No chyba, że coś mi się zdawało, ale kojarzę, że ostatnio dużo propagujesz wege.

Opublikowano

Wegański, czy nawet wegetariański to za dużo powiedziane. Myślę, że tak od pół roku jadłem mięso może z 5 razy, przy czym sam ani razu nie kupiłem. Kupuję tylko nabiał w postaci paczki sera raz w tygodniu, no i jajka regularnie. Może coś tam odzwierzęcego jeszcze pomijam, o czym teraz nie pomyślałem.

Edytowane przez krupek

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano
  • Autor

A ja połowę soboty spędziłem na fermentacji. Zamówiłem sobie też grzybki tybetańskie i starter na jogurt. W głowie mnóstwo pomysłów. Ogromna zdrowotna zawartość. Jak będę miał więcej czasu, to podzielę się obszerniej. Ale jasnym jest, że fermentacja to sztuka, która nie może zostać zapomniana.

 

82775158_169700551029041_724753784346614

 

Od lewej resztka brokuła, marchewki i cztery różne kimchi (pod względem pikantności i dodatków). Zakochałem się w kimchi, choć tę kapustę posoliłem solą morską jodowaną. Choć negatywne efekty soli jodowanej na fermentacji mogą być trochę przesadzone (przynajmniej według tych badań https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0740002018300121 ).

 

 

Opublikowano

Marchew ukwasiles?

ja zrobiłem zakwas buraczany z przepisu Mejma - tzn link wkleił ostatnio. Wyszło za(pipi)iscie. 3 słoiki - 1 dałem mamusce, drugi wypiłem, a trzeci chyba barszcz będzie. Tydzień trwało to kwaszenie, a tak szybko poszło :/ następnym razem zrobię  więcej słoików:)

Ps. Figaro i takie zdjęcie słoików wrzucasz na fejsa?:/

Opublikowano
  • Autor

Też ostatni zrobiłem zakwas, był wporzo. Cieszę się, że też hodujesz religię fermentowania. Bóg z Tobą.

PS. Nie mam fejsa. Zdjęcie specjalnie dla moich forumkowych przyjaciół.

Opublikowano

Ja miesiąc temu pierwszy raz kisiłem buraki. Na początek zrobiłem 6 słoików, ale według osób postronnych wyszło tak jak trzeba.

(Fotka w trakcie zalewania, teraz kolor jest dużo ciemniejszy)

82495503_3033938703303090_53358962269885

Trzy sloiki jeszcze zostały, resztę w większości sam wypiłem i zjadłem :usmiech:

W sobotę mam plan na kolejne kiszonko, tym razem właśnie marchewki i selery.

Jaram się bardzo, bo lubię próbować robić nowe rzeczy.

Opublikowano
  • Autor

 Wygląda piknie. Tak coś czułem, że górole znajo się na fermentacji. A czy te buraki zalewasz posolonym wrzątkiem? Jakby co to poletzam.

Opublikowano
10 godzin temu, Figaro napisał:

PS. Nie mam fejsa. Zdjęcie specjalnie dla moich forumkowych przyjaciół.

Dziwne, bo adres zdjęcia pochodzi z serwera fejsa: fbcdn.net

Z innej beczki. Kojarzycie te papryczki nadziewane serkiem? Teściowa zrobiła swoją wersję :) wrzucę foty jak będę w domu.

Opublikowano
  • Autor
Godzinę temu, grzybiarz napisał:

Dziwne, bo adres zdjęcia pochodzi z serwera fejsa: fbcdn.net

 

Nie wiem co jest niezrozumiałe. Zdjęcia przesłałem na messengera i skopiowałem na forumek :lapka:

 

A przed chwilą do słoika wpierniczyłem pęczek rzodkiewek z dodatkiem ogórka, marchwii, selera, czosnku i imbiru. Ponoć świetnie smakują. Zobaczymy.

 

83415302_1451130028387626_47578807308837

Opublikowano

A niedługo: Mój stary to fanatyk fermentacji jedzenia. Całe mieszkanie zaje.bane słoikami. 

Opublikowano
  • Autor

Nom, a powinienem dawać szmatę? Bo chyba pierwszy raz słyszę, więc ciekaw jestem.

Opublikowano

A ktory z waz zakisil ogora? :)

 

Grzybiarz, ten zakwas pije sie w malych ilosciach, okolo 50mln dziennie. W ile oje.bales dwa sloiki? xD

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

Ostatnio przeglądający 0

  • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.