Figaro 8 287 Opublikowano 26 października 2019 Opublikowano 26 października 2019 (edytowane) Siema wariaty. Czy brakuje wam tego wielkanocnego zapachu rzeżuchy hodowanej przez mamusię? Czy brakuje wam wartościowych białek, mikroelementów, soli mineralnych, omega-3 i żelaza? Kiełki są dla was i to niewielkim kosztem. Starczy słoik. Albo talerz z gazą. A najlepiej kiełkownicę, o taką jaką ja mam: Kupujesz nasiona kiełek (za grosze, w castoramie czy innym sklepie), wsypujesz do słoika i wlewasz wodę na parę godzin. Potem wodę odlewasz i nasiona wsypujesz do właśnie takiej trzypoziomowej kiełkownicy (na trzy rodzaje) i podlewasz je raz-dwa dziennie przegotowaną wodą. Po 3-5 dniach masz wyrośnięte, pyszne kiełki, które pasują do wszystkiego. Są idealne do kanapek, na jajecznicę, do sałatek i innych potraw. Można też kupić kiełki w sklepie, ale nie dość, że kosztują koło 6 zł, to są o wiele mniej zdrowe i zazwyczaj hodowane w złych warunkach. Za tak małą pracę warto samemu spróbować, pomijając frajdę z małego ogrodniczka na parapecie. Z internetu o zaletach kiełek: Cytat Kiełki znane i stosowane jako żywność i lek były już w Starożytnych Chinach. Na Zachodzie uznane zostały stosunkowo niedawno, jednak szybko zdobywają sobie popularność – szczególnie wśród wegetarian. W kiełkujących nasionach uaktywniane są enzymy, dzięki którym w młodych kiełkach powstają duże ilości witamin. Wielkocząsteczkowe substancje zapasowe (białka, węglowodany i tłuszcze) skumulowane w nasionach są podczas procesu kiełkowania rozkładane na związki proste, łatwo przyswajalne przez organizm człowieka. Enzymy biorące udział w rozkładaniu tych substancji ułatwiają również trawienie pokarmów jedzonych z dodatkiem kiełków. Świeże kiełki obfitują w wartościowe białka i kwasy tłuszczowe omega-3, są także bogate w błonnik. Regularne ich spożywanie przeciwdziała wielu poważnym schorzeniom, wzmacnia system odpornościowy, uzupełnia niedobory witamin i składników mineralnych, a także działa przeciwnowotworowo. Niektóre kiełki są naprawdę cenne. Odkryto np., że kiełki brokuła zawierają likwidujące wolne rodniki sulforafany stosowane w profilaktyce nowotworów. Zawartość tej cennej substancji w kiełkujących nasionach jest nawet 20-30 razy większa niż w dojrzałej roślinie. Z kolei o lucernie powinni pamiętać wegetarianie. Roślinę tę Arabowie nazwali Alf-al-fa (ojciec wszelkiego pożywienia). Jej kiełki są fantastycznym źródłem żelaza i łatwo przyswajalnego białka. Ciekawostką jest, że starożytni arabscy wojownicy nie tylko karmili swoje konie lucerną, lecz jedli ją sami, co pozwalało im sprostać trudom morderczych wypraw. Niezwykle zdrową zieloną pigułką są kiełki soczewicy zawierające kwas foliowy o działaniu krwiotwórczym. Podobnie jak kiełki lucerny mogą jeść je osoby, które nie tolerują preparatów żelaza. To także dobry naturalny dodatek diety dla kobiet w ciąży – kwas foliowy niezbędny jest w procesach kształtowania systemu nerwowego przyszłego dziecka. A to tylko początek plusów kiełków. Taką trzypoziomową kiełkownicę kupisz w byle sklepie castoramowym za jakieś 2-3 dyszki. Mi najbardziej smakują kiełki słonecznika, rzodzkiewki, pszenicy i ofkors rzeżucha. Istnieją też mikrolistki (microgreens), które są czymś pomiędzy kiełkami, a dorosłymi roślinami i mają swój cenny zestaw właściwości. Też mogę o tym popisać. Edytowane 26 października 2019 przez Figaro 5 1 Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 26 października 2019 Opublikowano 26 października 2019 Ta propaganda zdrowozywieniowa robi sie nieznosna. Cytuj
Figaro 8 287 Opublikowano 26 października 2019 Autor Opublikowano 26 października 2019 To samo można powiedzieć o propagandzie energetyków. Ja chyba jednak wolę propagandę czegoś zdrowego. Cytuj
grzybiarz 10 313 Opublikowano 26 października 2019 Opublikowano 26 października 2019 Kiełki rzodkiewki czasem kupię w biedrze i smakują jakby rzodkiew Cytuj
Figaro 8 287 Opublikowano 26 października 2019 Autor Opublikowano 26 października 2019 devilbot, wariacie dzięki za minusa za post o kiełkach, trzymaj się tam Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 26 października 2019 Opublikowano 26 października 2019 Mam taka sama doniczke wariacie mam w niej drzewko mandarynki 1 Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 26 października 2019 Opublikowano 26 października 2019 Fajnie przedstawiony temat. Nie powiem zachęciłeś mnie do czegoś takiego. Tylko będę musiał to jakoś estetycznie zrobić bo w mieszkaniu mam wolne okna tylko w sypialni i salonie. 1 Cytuj
Figaro 8 287 Opublikowano 26 października 2019 Autor Opublikowano 26 października 2019 Dzięki, post z nic nie wnoszącym gifem, godny użytkownika maciucha. parę różnych przemyśleń - warto jeść kiełki w potrawach z olejem/oliwą, gdyż lepiej wtedy wchłaniasz właściwości. Choć istnieją odmienne opinie. Ale kropla oliwy na taką kanapeczkę rządzi. - uprawa kiełków to uprawa organiczna, potrzebujesz jedynie wody, nasion, światła i powietrze. Żadnych pestycydów, sztucznych preparatów i chemii. Pod tym względem są lepsze niż warzywa kupowane w sklepie. - dla przykładu kiełki brokuła (pozdro bartek -_-,) posiadają 30 krotnie więcej sulfofranu niż faktyczny brokuł. 2 Cytuj
Tokar 8 278 Opublikowano 26 października 2019 Opublikowano 26 października 2019 3 godziny temu, Figaro napisał: Czy brakuje wam tego wielkanocnego zapachu rzeżuchy hodowanej przez mamusię? Nie Cytuj
Blaise 3 614 Opublikowano 26 października 2019 Opublikowano 26 października 2019 Kiełkiarz pier,dolony Raczej spoko, uprawiaj sobie je jak tam chcesz, ale możesz się z tym nie obnosić na forum? Dzieciak Reda czasami patrzy na komputer i on już trochę kuma. 1 Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 26 października 2019 Opublikowano 26 października 2019 @Figaro Dzięki za podsunięcie pomysłu, bo nawet nie pomyślałem, żeby samemu sobie "hodować" takie zielsko. Jadłem kilka razy kiełki rzodkiewki i lucerny z biedry i mi smakowały, ale cena nieadekwatna do tego co się dostaje. Cytuj
Figaro 8 287 Opublikowano 26 października 2019 Autor Opublikowano 26 października 2019 (edytowane) 15 minut temu, 20inchDT napisał: @Figaro Dzięki za podsunięcie pomysłu, bo nawet nie pomyślałem, żeby samemu sobie "hodować" takie zielsko. Jadłem kilka razy kiełki rzodkiewki i lucerny z biedry i mi smakowały, ale cena nieadekwatna do tego co się dostaje. Miło to przeczytać. Co do kiełek ze sklepów, początkowo sam je kupowałem. Cytując internet: Sklepowe kiełki są zwykle gorszej jakości niż te uprawiane w domu gdyż: nie mają dostępu do światła słonecznego – ich uprawa na dużą skalę często przebiega w całkowicie zaciemnionych halach, co znacznie zmniejsza ilość zawartych w nich witamin i składników odżywczych dostarczenie ich do sklepu wymaga transportu i magazynowania – narażone są wtedy na gwałtowne zmiany temperatury i zanieczyszczenia mają opakowanie – często jest nim plastikowe pudełko czy folia, które nie zapewniają dostępu świeżego powietrza i sprzyjają rozwojowi pleśni i grzybów są źle przechowywane – dojrzałe kiełki powinny stać w lodówce; w sklepach różnie z tym bywa, widziałam kiełki ułożone pośród innych warzyw, na sklepowej półce nie są nawadniane w czasie przechowywania – należy pamiętać, że podczas przechowywania w lodówce kiełki nadal się rozwijają, tylko nieco wolniej niż w cieple, z tego względu powinny być raz dziennie przepłukane, aby pozostały odpowiednio nawodnione i odżywione mogą zawierać preparaty przeciwko pleśni – zdarza się traktowanie kiełków specjalnymi preparatami zapobiegającymi rozwojowi pleśni, przez co dłużej mogą nadawać się na sprzedaż są dużo droższe – wyhodowanie samodzielnie kiełków wychodzi sporo taniej: domowe kiełki lucerny (nasiona Diet Food) – 10,70 zł/kg sklepowe kiełki lucerny (Biedronka) – 80 zł/kg Edytowane 26 października 2019 przez Figaro Cytuj
MaZZeo 14 241 Opublikowano 26 października 2019 Opublikowano 26 października 2019 Figaro a jak tam programowanie? Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 26 października 2019 Opublikowano 26 października 2019 Dobra pare faktow. A.Ktore kielki maja najwiecej witamin i tych innych modnych substancji zeby byc zdrowym i szczescliwym, brokuł? B. Ile takich kielkow zrec dziennie C.Ile czasu taki kielek wschodzi Cytuj
Figaro 8 287 Opublikowano 26 października 2019 Autor Opublikowano 26 października 2019 12 minut temu, kanabis napisał: A.Ktore kielki maja najwiecej witamin i tych innych modnych substancji zeby byc zdrowym i szczescliwym, brokuł? Nie ma czegoś takiego jak kiełki z największą ilością witamin. Kiełki fasoli mung obniżają "zły" cholesterol, lucerna posiada kanwaninę (substancja pomagająca zapobiegać szczególnym odmianom nowotworów, takich jak rak trzustki, okrężnicy, leukemia), kiełki rzodkiewki posiadają właściwości dezynfekujące, moczopędne, przeciwzapalne. Rzeżucha w starożytnej Europie wykorzystywana była do celów leczniczych jako środek pobudzający, poprawiający urodę i regulujący zaburzenia tarczycy. Warto kupić sobie taką trzypoziomową kiełkownicę i hodować sobie trzy rodzaje na raz. The list goes on. 17 minut temu, kanabis napisał: Ile takich kielkow zrec dziennie Można je sobie tak wpieprzać jak czipsy, ale najlepiej smakują i są najlepiej wchłaniane jako dodatki do potraw. Oczywiście wszystko z umiarem. 19 minut temu, kanabis napisał: C.Ile czasu taki kielek wschodzi Zależy od gatunku. Fasola mung jest jadalna po 3 dniach, a kiełki cebuli po 10 dniach. Ale większość zjesz po 3-5 dniach. Tu taka ciekawostka, choć nie do końca potwierdzona (bardziej opinia miłośnika) że warto zjadać kiełki we wcześniejszym stadium, niż późniejszym. 1 Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 26 października 2019 Opublikowano 26 października 2019 24 minuty temu, kanabis napisał: Dobra pare faktow. A.Ktore kielki maja najwiecej witamin i tych innych modnych substancji zeby byc zdrowym i szczescliwym, brokuł? B. Ile takich kielkow zrec dziennie C.Ile czasu taki kielek wschodzi Ale chyba nie jestes z tych poje.bow co licza mase pestek w wisniach? Figaro to bardzo szlachetnie, ze objawiasz nam prawde o kielkach. Moze zalozysz temat o wodzie? Zdrowa ta woda? Ktora pic? Ktorej uniakac? Dlugo sie ta woda wyobywa? Cytuj
Figaro 8 287 Opublikowano 26 października 2019 Autor Opublikowano 26 października 2019 Przepraszam Mejm, o czym ja w ogóle myślałem, zamknijcie ten temat i popiszmy sobie dalej w temacie nowej edycji Fame MMA. Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 26 października 2019 Opublikowano 26 października 2019 7 minut temu, Mejm napisał: Ale chyba nie jestes z tych poje.bow co licza mase pestek w wisniach? Bardziej chodzi mi o wydajnosc takiego przedsiewziecia czy jest sens wogole brac sie za to zeby regularnie to zrec i cos dawalo czy tylko taka ciekawostka Oks dzieki figaro wyprobuje jakies 3 odmiany Dalbym plusa ale nie mam bo musialem w ramach vendetty dac 8 minusow z rana uzytkownikowi luk234 Cytuj
Figaro 8 287 Opublikowano 26 października 2019 Autor Opublikowano 26 października 2019 (edytowane) 4 minuty temu, kanabis napisał: Bardziej chodzi mi o wydajnosc takiego przedsiewziecia czy jest sens wogole brac sie za to zeby regularnie to zrec i cos dawalo czy tylko taka ciekawostka Zdrowotność kiełek to oczywistość od setek lat. A to serio praktycznie zero pracy. Starczy przed robotą wlać wodę na górę kiełkownicy (ta woda następnie podlewa wszystkie trzy poziomy) i to tyle. Jedynie koszt kiełkownicy za 25 zł i nasion za 2 zł. W zamian dostajesz samo naturalne zdrowie No ale jak się komuś nie chce, albo nie czuje potrzeby, to nic go nie zmusi nawet do tak małej ilości roboty. Edytowane 26 października 2019 przez Figaro Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 26 października 2019 Opublikowano 26 października 2019 Nie no kanabis, kielki mega spoko. Dziwie sie, ze sie w ogole zastanawiasz. A hodowanie tego przy twoich dzialkowych uprawach to przeciez nic. Czasem kupie sklepowe ale jak to w moim przypadku bardziej dla smaku niz odzywczosci. 1 Cytuj
Ukukuki 7 101 Opublikowano 26 października 2019 Opublikowano 26 października 2019 Jak dla mnie super sprawa do kanapek czy jako dodatek do posiłków w ramach czegoś zielonego. 1 Cytuj
Tokar 8 278 Opublikowano 27 października 2019 Opublikowano 27 października 2019 Nieświadomie możesz stworzyć inteligentną rasę kiełków, która w przeciągu nocy zdoła wytworzyć wysokozaawansowaną kulturą ze skomplikowaną strukturą społeczną. Cytuj
kanabis 22 644 Opublikowano 27 października 2019 Opublikowano 27 października 2019 Wlasnie zauwazylem ze w lidlu sa po 2 zl. No i git, kupałem brokuł, lucerne i jeszcze jedna rukole chyba czy chu.j wie zapomnialem nazwy Cytuj
Mejm 15 363 Opublikowano 27 października 2019 Opublikowano 27 października 2019 Kielki brokula jadowite, uwazaj. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.