MichAelis 5 669 Opublikowano sobota o 06:58 Opublikowano sobota o 06:58 1 godzinę temu, Paolo de Vesir napisał(a): Ukryj zawartość no, ale wybór rudej suczyldy bardzo zrozumiały Spoiler Wybrał ją bo nie miał żadnego powodu żeby iść z Pania Casey. To nawet nie był wybór, uratował mu żone i tyle. 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 665 Opublikowano sobota o 06:59 Opublikowano sobota o 06:59 1 minutę temu, MichAelis napisał(a): Ukryj zawartość Wybrał ją bo nie miał żadnego powodu żeby iść z Pania Casey. To nawet nie był wybór, uratował mu żone i tyle. Pobudki oczywiście rozumiem, aczkolwiek nie wiem na jaki pozytywny scenariusz liczy Mark. Cytuj
mattaman 297 Opublikowano sobota o 08:59 Opublikowano sobota o 08:59 Kryminały są dobre: Czarny ptak, W obronie syna, Uznany za niewinnego.Bez problemu można stwierdzić że 90% zawartości jest bdb. 1 Cytuj
LeifErikson 1 150 Opublikowano sobota o 12:12 Opublikowano sobota o 12:12 (edytowane) 5 godzin temu, Paolo de Vesir napisał(a): Pobudki oczywiście rozumiem, aczkolwiek nie wiem na jaki pozytywny scenariusz liczy Mark. Innie Marka nie żywi uczuć do Gemmy, bo dla niego to tylko znajoma z pracy, dodatkowo w scenie... Spoiler rozmowy inniego i outiego Marka innie wspomina, że nie ufa outiemu w całym tym procesie ratowania Gemmy i przypuszcza, że po reintegracji jak tylko ją uratuje, to outie zapomni o inniem i że on przestanie istnieć w pewnym sensie. Więc w ostatniej scenie innie Marka idzie za głosem serca, nie kalkulując pewnie za bardzo skutków, dla niego nie ma innej sensownej opcji. Ciekawa sprawa też czy mamy wtedy do czynienia z Helly czy z Heleną, bo chyba nie jest to wprost pokazane, a to w sumie dość ważny element tego sezonu, że Hellena udaje Helly. Tak czy owak twórcy zostawili sobie masę różnych możliwości na kontynuowanie historii, ale oby nie zrobili z tego tasiemca i poprzestali na trzecim sezonie. Natomiast co mi się mocno nie podoba w drugim sezonie to kierunek rozwoju historii w kierunku jakiegoś chorego kultu jakim otoczony jest Lumon, razem z tymi motywami ofiar ze zwierząt, czczenia pomnikow/figur Kiera itp. Wszystko to mi wygląda na udziwnianie dla samego udziwniania. Dodatkowo pourywane wątki... Spoiler zemsty pani Cobel, której cały odcinek poświęcili, a później nic się w tym temacie nie dzieje czy tej pani Huang, którą pod koniec pakują do autobusu i nara. Plus nie wiadomo w sumie czym zajmował się Irving z całym tym malowaniem czarnego korytarza itd. Wiadomo że pewnie chcą to ciągnąć dalej w kolejnym sezonie, ale jak dla mnie za dużo tych znaków zapytania. Edytowane sobota o 12:22 przez LeifErikson Cytuj
Paolo de Vesir 9 665 Opublikowano sobota o 12:36 Opublikowano sobota o 12:36 Trochę się to rozwodniło, fakt. Mnie już ten drugi sezon nie trzymał w niepewności i napięciu jak swojego czasu zrobił to pierwszy. Nie jest to może casus OA które zamknąć powinni byli w jednym sezonie, dając mi w ten sposób serial 11/10 i topkę życia, ale też nie wiem jak miałoby zakończyć się Severance w sposób który by mnie satysfakcjonował. No nic, do zobaczenia w 2026. Cytuj
snejk04 474 Opublikowano sobota o 22:04 Opublikowano sobota o 22:04 Wiadomo, że cliffhanger musiał być, ale spodziewałem się jakiegoś mocnego pierdolnięcia na koniec, a dostaliśmy w sumie głównie granie na emocjach. Sporo wątków wciąż nie podjęto, część wyjaśniono bardzo nijako i rozczarowująco, no bo Spoiler całe to tajemnicze cold harbour jest po prostu kolejną traumą Gemmy, następnym testem, nie wiemy do tego dlaczego właściwie na końcu miała zginąć. I dlaczego ten eksperyment miał być jednym z najważniejszych momentów w historii ludzkości, co dokładnie miał na celu? Że rozdzielona osoba nie przeżywa smutków swojego altera? przecież u rozdzielonych pracowników wspomnienia nie przenikały pomiędzy osobowościami, potrzebne były te wszystkie pokoje żeby to potwierdzić? Poza tym np przewijające się cały czas kozy okazują się być po prostu częścią rytuału ofiarnego. Meh Niby jest ok, ale ja się dość mocno zawiodłem. Mimo, że drugi sezon od początku był trochę słabszy od pierwszego, to cały czas gdzieś ta atmosfera grozy, tajemniczości wisiała w powietrzu i czekałem aż w ostatnim odcinku wypłacą mi solidnego plaskacza jakimś zaskakującym płot twistem, a oni zamiast tego postawili głównie na nie najciekawszy jednak wątek Spoiler miłosny Czekam na S3, ale już bez takiej podjarania jak na S2. 1 Cytuj
LeifErikson 1 150 Opublikowano sobota o 22:14 Opublikowano sobota o 22:14 3 minuty temu, snejk04 napisał(a): Ukryj zawartość I dlaczego ten eksperyment miał być jednym z najważniejszych momentów w historii ludzkości, co dokładnie miał na celu? Z tego co zrozumiałem to dlatego że Spoiler ta ich procedura rozdzielania świadomości testowana na Gemmie skutecznie zablokowała wszystkie negatywne wspomnienia, włącznie z największą traumą w postaci straty dziecka, co miało być tym super osiągnięciem. Ale dlaczego mieli ja później zabić to nie wiem... może dlatego żeby nie wyszło na jaw że w takich eksperymentach brała udział, zwłaszcza, że oficjalnie zginęła w wypadku (?) Cytuj
mugen 2 020 Opublikowano sobota o 22:41 Opublikowano sobota o 22:41 Spoiler Myślę, że to "zabicie" mogło polegać na usunięciu podstawowej osobowości i pozostawieniu jako głównej jakiejś zindoktrynowanej ideowo Kierowskiej wersji. A w ogóle masterplan może być taki, że na podstawie wszczepu Gemmy stworzą taki model który będzie mógł coś takiego zrobić każdemu. Cytuj
MichAelis 5 669 Opublikowano niedziela o 09:50 Opublikowano niedziela o 09:50 Spoiler Mnie zastanawia, czemu ona niby zginęła w wypadku a tak naprawdę ja porwali. Czemu ona? 1 Cytuj
mugen 2 020 Opublikowano niedziela o 17:34 Opublikowano niedziela o 17:34 7 godzin temu, MichAelis napisał(a): Ukryj zawartość Mnie zastanawia, czemu ona niby zginęła w wypadku a tak naprawdę ja porwali. Czemu ona? Spoiler A nie leczyła się wcześniej u tego doktorka psychiatrycznie? Cytuj
Aleks 547 Opublikowano niedziela o 18:00 Opublikowano niedziela o 18:00 8 godzin temu, MichAelis napisał(a): Pokaż ukrytą zawartość Mnie zastanawia, czemu ona niby zginęła w wypadku a tak naprawdę ja porwali. Czemu ona? Daleko idące rozważania... Spoiler Właściwie to było powiedziane, że została porwana? A może Casey to klon? Gemma nie żyje. Te wszystkie testy, które przechodziła w Lumon miały za zadanie zbudować najwierniejszą kopie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi