Skocz do zawartości

Half-Life: Alyx

MBeniek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak podepniesz do PC to wszystko ze steama pójdzie. Tzn. każda gra ma w sklepie wymienione urządzenia jakie wspiera, ale wszystko da radę ustawić ewentualnie. @Bzduras teraz jak mam nową kartę graficzną to mam ból dupy, że nie kupiłem, czekam na zimową wyprzedaż.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 4.12.2020 o 21:01, Widget napisał:

Jak podepniesz do PC to wszystko ze steama pójdzie. Tzn. każda gra ma w sklepie wymienione urządzenia jakie wspiera, ale wszystko da radę ustawić ewentualnie. @Bzduras teraz jak mam nową kartę graficzną to mam ból dupy, że nie kupiłem, czekam na zimową wyprzedaż.

Jak podpinasz Oculus-a 2 ? Właśnie kupiłem i zastanawiam się opcja kabel czy Virtual Desktop, niby brak kabli to lepsza opcja ale nie mam zaufania do sieci .

Opublikowano
13 godzin temu, SpacierShark123 napisał:

Jak podpinasz Oculus-a 2 ? Właśnie kupiłem i zastanawiam się opcja kabel czy Virtual Desktop, niby brak kabli to lepsza opcja ale nie mam zaufania do sieci .

Virtual Desktop kupiony na Queście, do tego Virtual Desktop Streamer na PC i jeszcze trzeba wgrać patcha z sidequesta do gogli żeby steam działał i jest zajebiście. Samo korzystanie z sidequesta to chwile zabawy bo trzeba włączyć tryb deweloperski w goglach, ale warto. Jestem w tym samym pokoju co router, 5 Ghz, opóźnienie niewyczuwalne. Dodałem cię na steam, jak masz pytania to pisz.

Opublikowano
Godzinę temu, Widget napisał:

Virtual Desktop kupiony na Queście, do tego Virtual Desktop Streamer na PC i jeszcze trzeba wgrać patcha z sidequesta do gogli żeby steam działał i jest zajebiście. Samo korzystanie z sidequesta to chwile zabawy bo trzeba włączyć tryb deweloperski w goglach, ale warto. Jestem w tym samym pokoju co router, 5 Ghz, opóźnienie niewyczuwalne. Dodałem cię na steam, jak masz pytania to pisz.

Super , w weekend przeciągam kabel ethernet bezpośrednio do pokoju i podpinam router. W sumie gry na Quest 2 obecnie mi wystarczą ale kusi mnie by przez święta ograć Alyx-a . Niespodziewałem się że Quest 2 będzie tak ogromnym skokiem jakościowym względem PSVR , fakt że okulary działają bez kamerki zmienia kompletnie odbiór zabawy . Taki pistol whip gdzie mogę paść na ziemie albo walking dead gdzie nie ma problemu w sięganiu do każdej szafki(nawet tych dolnych) to dla mnie game changer. Jestem mega zadowolony z okularów i nawet jakby Valve index stał cenowo tak samo to już umieszczanie jakiś czujników zabija dla mnie te swodobe dlatego chciałem ominąć wszelkie kabelki.

• Plusik 1
  • 1 rok później...
Opublikowano

Pograłem troszkę w Alyxa na quest 2. Jedno co od razu rzuca się w oczy to unikalny feeling half-life. Doszedłem tylko do momentu gdy wchodzi kombinat i te opancerzone dziady z shotgunami. Nie wiem, 1/3 gry?  Bardzo solidna produkcja, ale muszę powiedzieć że po ograniu większości exów na psvr, to alyx nie robi jakiegoś piorunującego wrażenia. No nastawiłem się na mesjasza VR a dostałem bardzo dobrą grę. Ok, nie ukończyłem, ale jakiś tam pogląd mam.

Na pewno chciałbym przejść całość gdy się da. 

• 2 lata później...
Opublikowano

Chciałem tylko napisać, że Half-Life: Alyx to bardzo dobra GIERKA. Strasznie podoba mi się, że Valve mogliby zrobić ze swoim budżetem jakiś chory cinematic experience, a robią grę, w której nie ma filmów, są zagadki środowiskowe, eksploracja, walka, pomysłowość dawkowana przez całą kampanię oraz po prostu jest miejsce na frajdę ze wszystkiego. Piękny pacing.

To, jak przeniesiono rozgrywkę i tożsamość HL do VR-a, zasługuje na kudosy.

Szczerze przyznam, że mimo, że spodziewałem się więcej (po tym mesjaszowaniu), a gierka jest dość kameralna w porównaniu do HL2 (mniejsze skala, lokacje, swoboda i jakieś chore epickie momenty), to jednocześnie granie na VR w taką działającą, klimatyczną i w pełni interaktywną grę, to mocno odświeżające doświadczenie. No i ten klimacik HL jest osom - aż szkoda, że nic nie pamiętam z poprzednich części. Dwójkę z dodatkami uwielbiałem, a do jedynki i remake'u miałem kilka nieudanych podejść. Hm, może w VR mi się będą bardziej podobały? :)