ASX 14 654 Opublikowano 2 września 2021 Autor Opublikowano 2 września 2021 ciekawe kiedy ten rynek się nasyci? chyba jeszcze nigdy nie było takiego ssania na konsole co teraz Cytuj
Paolo de Vesir 9 126 Opublikowano 2 września 2021 Opublikowano 2 września 2021 Pewnie od razu jak konsole zaczną być dostępne od ręki. Cytuj
Mani 685 Opublikowano 2 września 2021 Opublikowano 2 września 2021 Jak ktoś szuka to znajdzie. Ja kupiłem w MM nówkę za 2259 ziko także nie ma, że nie ma? Cytuj
creatinfreak 3 828 Opublikowano 6 września 2021 Opublikowano 6 września 2021 Jeżeli gracie w jakąś grę z quick resume, a później poprzez xcloud to wyłączającie grę na konsoli. Mi w hades wjebało jeden ukończony run. Przy próbie ponownego włączenia na konsoli po graniu w chmurze wyjebał monit z wyborem save bo na konsoli jest starszy niż w chmurze i musiałem wybrać. Cytuj
Donatello1991 1 424 Opublikowano 6 września 2021 Opublikowano 6 września 2021 (edytowane) Czy to normalne, że napęd chodzi jakby miał padaczkę? Edit: Jak dałem na leżąco konsolę to już nie trzeszczy płyta w napędzie. Co to za fuszerka. Edytowane 6 września 2021 przez Donatello1991 Cytuj
beardo0 125 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 (edytowane) On chodzi jak te oldskulowe, pierwsze napędy dvd A, sorki, zobaczyłem nick Donatello1991 i z biegu pomyślałem, że to temat PS5 (powyższe tyczy się PS5) @Donatello1991 jakbyś kondona na komin nie zakładał, to może by dobrze chulał Xbox Series S bardzo dobra i cicha kultura pracy bez napędu Edytowane 7 września 2021 przez beardo0 Cytuj
pawelgr5 1 460 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 Do dziś nie rozumiem dlaczego model X nie jest oferowany bez napędu. Akurat to jedno mogliby odgapic od Sony. Cytuj
messer88 6 479 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 Ile się czeka na refund za gierkę? Co do napędu to wyje jak się coś instaluje dopiero, tak w trakcie gry to raczej cichy jest tylko przy wyłączaniu konsoli coś tam zgrzytnie. Cytuj
Moldar 2 249 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 Ja pieniądze dostałem tego samego dnia. Cytuj
Mustang 1 741 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 1 hour ago, pawelgr5 said: Do dziś nie rozumiem dlaczego model X nie jest oferowany bez napędu. Akurat to jedno mogliby odgapic od Sony. Bo model S jest bez napędu. A nabywcy X to hardkorowi gracze, dysponujący często kolekcją gier ze starszych modeli i na razie chcący zachować napęd. PS5 digital mimo niższej ceny i lepszego designu wydaje się budzić mniejsze zainteresowanie i tak naprawdę trudno powiedzieć, czy opracowanie tej wersji się opłacało. Cytuj
pawelgr5 1 460 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 Eee sam gram ile mozna i mam milion pudełek w mieszkaniu ale akurat mając taką usługe jak GPU więm ze na XSX nie kupie nawet jednego. Po prostu dopłaciłem bez sensu za komponent który jest mi zbędny. Wolałbym mieć wybór. 1 Cytuj
ASX 14 654 Opublikowano 7 września 2021 Autor Opublikowano 7 września 2021 ja ostatnio po raz pierwszy od prawie roku wrzuciłem płytkę do swojej konsoli jednak człowiek bardzo szybko przyzwyczaja się do wygody i komfortu związanego z cyfrą i game passem, a kiedyś nie wyobrażałem sobie grania bez pudełek i płytek Cytuj
Mustang 1 741 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 54 minutes ago, pawelgr5 said: Po prostu dopłaciłem bez sensu za komponent który jest mi zbędny. Wolałbym mieć wybór. Czyli z punktu widzenia producenta generalnie sukces - nie zrezygnowałeś z zakupu i nawet zapłaciłeś więcej. Wiadomo, idealnie byłoby mieć wersje z i bez napędu, z różnymi rozmiarami pamięci i najlepiej w różnych kolorach (sam mógłbym dopłacić do większego dysku i wolałbym białą konsolę), ale rynek jest w zasadzie duopolem, ostatnio popyt przewyższa podaż, więc niestety trudno będzie o większe zróżnicowanie oferty. Cytuj
PanKamil 1 108 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 Teraz, Mustang napisał: Czyli z punktu widzenia producenta generalnie sukces - nie zrezygnowałeś z zakupu i nawet zapłaciłeś więcej. Wiadomo, idealnie byłoby mieć wersje z i bez napędu, z różnymi rozmiarami pamięci i najlepiej w różnych kolorach (sam mógłbym dopłacić do większego dysku i wolałbym białą konsolę), ale rynek jest w zasadzie duopolem, ostatnio popyt przewyższa podaż, więc niestety trudno będzie o większe zróżnicowanie oferty. Biorąc pod uwagę, że ms ciagle dopłaca do konsoli to jednak oni stracili. Cytuj
Mustang 1 741 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 No to już zależy czy zysk/strata na hipotetycznie tańszej konsoli bez napędu byłaby wyższa czy niższa. W przypadku PS5 jednak założę, że dołożenie napędu nie zwiększa kosztu produkcji o 100 USD/EUR, czyli generalnie opłaca im się sprzedawać wersje standardowe bardziej niż digital. Cytuj
ASX 14 654 Opublikowano 7 września 2021 Autor Opublikowano 7 września 2021 z punktu widzenia korporacji czy to $ony czy M$, w perspektywie bardziej opłaca się sprzedawać konsole bez napędu, bo odcinają w ten sposób konsumentów od rynku wtórnego na którym nie zarabiają. 2 Cytuj
Mustang 1 741 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 Teoretycznie tak. W praktyce aspekt jest nieco bardziej skomplikowany. Tradycyjnie najlepsza sprzedaż gier przypada na okres świąteczny, dlatego też późna jesień to okres tak wielu premier. Czyli gry są klasycznym prezentem. Obecnie wersje konsolowe dostępne w sklepach są jeszcze na nośnikach fizycznych, więc konsole bez napędu = mniej zakupów gier na prezent. Pewnie z czasem kody w pudełkach zastąpią płyty, co będzie zdecydowanie najlepsze dla Sony czy MS. Cytuj
Square 8 605 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 43 minuty temu, Mustang napisał: Pewnie z czasem kody w pudełkach zastąpią płyty, co będzie zdecydowanie najlepsze dla Sony czy MS. Ja tam bym się nie pogniewał na takie coś. Cyfra bardziej mi pasi, bo jest po prostu wygodniejsza, ale cenowo to jednak pudełka wychodzą taniej jak nie ma się parcia na premierę. Tylko, ze wtedy też pudła pójdą w górę. Cytuj
Mustang 1 741 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 Dla mnie też by było ok. Tracimy możliwość odsprzedaży, ale za to kupujemy wygodniejszą potem wirtualną wersję, mogąc równocześnie skorzystać ze sklepowych promocji, zapłacić za grę gotówką albo kupić komuś prezent. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 Tracimy możliwość odsprzedaży i dostęp so gry, w wypadku braku internetu. Płyty i pudełka nigdy nie przejdą do lamusa. I dobrze. Cytuj
20inchDT 3 361 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 Tylko cyfra, bo wspiera się twórców nie sprzedając gry Cytuj
ASX 14 654 Opublikowano 7 września 2021 Autor Opublikowano 7 września 2021 5 minut temu, 20inchDT napisał: Tylko cyfra, bo wspiera się twórców nie sprzedając gry + oczywiście Game Pass, bo pieniążki z niego też płyną do twórców Cytuj
Shago 3 563 Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 42 minuty temu, Rozi napisał: Tracimy możliwość odsprzedaży i dostęp so gry, w wypadku braku internetu. Płyty i pudełka nigdy nie przejdą do lamusa. I dobrze. Jak dla mnie płyty straciły rację bytu w momencie kiedy intsalując grę z płyty muszę pobrać kilka/kilkanaście/kilkadziesiąt GB patch day one. Poza tym czysta wygoda, nie ma się co czarować. Cytuj
Gość Rozi Opublikowano 7 września 2021 Opublikowano 7 września 2021 Jakbym miał kupować cyfrowe wersje gier za 339 złotych, to skończyłbym z graniem. Pisanie, że gry na płytach powinny zniknąć, kiedy branża growa dyma nas z cenami, to niezła martwica mózgu. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi