Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

ASX

Rekomendowane odpowiedzi

13 minut temu, LiŚciu napisał:

Nie mogę z Was. Różnica jest taka że jak Sony kupi/stworzy (tak tam potrafią stworzyć studio) to powstaje z tego jakiś autorski projekt który jest exem i jest kojarzony z tą marką. Natomiast w MS jest taka historia że kupują marki gotowe, znane i lubiane przez graczy po to żeby je zamknąć na jednej konsoli. Typ co gra w CoDa od dekady będzie musiał iść po xboxa żeby dalej grać. Rozumiecie tą różnice? Czy nadal Jimbo sie spłakał o CoD? Gdyby Jim tylko płakał to by pewnie już dawno to przejęcie miało miejsce a jak widać nie tylko szef Sony i samo Sony ma z tym problem. Ale pewnie tutaj w tym toksycznym dziale i tak tego nie skumacie. 

Miałem Fajnala na X360, na Xone nie. Miałem SF na X360, na Xone nie.

Ach te autorskie projekty Sony XD

btw rozpieprza mnie ten mit że M$ kupuje studia, a Sony je tworzy. Jeśli spojrzeć na listę to na 23 aktualnie istniejących studiów Sony, założyli 8. Resztę czyli 15 kupili (https://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_Studios). Dla porównania podkupujący Xbox ma 23 studia, z tego założył 6. (https://en.wikipedia.org/wiki/Xbox_Game_Studios)

Różnica jest taka, że zakupy Xboxa są bardziej medialne, bo w ostatnich latach jest ich więcej i kupują większe studia bo mają więcej kasy na inwestycje, stąd może takie wrażenie u niektórych. 

18 minut temu, LiŚciu napisał:

W Twoim świecie ASX Capcom i Square Enix to studia Sony. 

Nie ma znaczenie czy to ich studia czy nie. Faktem jest że zapłacili za wydanie multipltformowych, znanych i lubianych od lat serii na swojej platformie i zrobili to nawet bez wykupowania studia. Różnica między tymi działaniami, a sytuacją z CoDem jest tylko taka że CoD to większą i popularniejsza marka, stąd tyle emocji 

To zemsta za nieudaną próbę zrobienia Starfielda exem na Sonkę.

Jebany angielski pijus zapiera się teraz rękami i nogami żeby CODa zatrzymać. Niech lepiej pozostanie przy dealach typu "rok czasowej ekskluzywności na quest w Hogwarts Legacy".

Nawet Forspoken wykupił na 2 lata chociaż grę można kupić na PC na Windows Store i wspiera tam nawet achievementy. Wszystko byle Xbox nie dostał gry. :kekw:

Edytowane przez Bigby
17 minut temu, ASX napisał:

btw rozpieprza mnie ten mit że M$ kupuje studia, a Sony je tworzy. Jeśli spojrzeć na listę to na 23 aktualnie istniejących studiów Sony, założyli 8. Resztę czyli 15 kupili (https://en.wikipedia.org/wiki/PlayStation_Studios). Dla porównania podkupujący Xbox ma 23 studia, z tego założył 6. (https://en.wikipedia.org/wiki/Xbox_Game_Studios)

Różnica jest taka, że zakupy Xboxa są bardziej medialne, bo w ostatnich latach jest ich więcej i kupują większe studia bo mają więcej kasy na inwestycje, stąd może takie wrażenie u niektórych. 

Różnica jest taka że samo Bethesda/Zenimax ma praktycznie tylu pracowników ile całe PS Studios (-Bungie) a Acti/Blizz (wg googla 9800) praktycznie więcej niż całe PS i XBox razem wzięte. Więc nic dziwnego że pozyskanie deva który zatrudnia nawet 1000 osób wywołuje mniejsze poruszenie niż takiego który ma 10 000 i jest dodatkowo wydawcą wielu dużych marek.

No to prawda, w tym tkwi różnica. Obie firmy robią to samo, czyli kupują studia gdy nadarzy się okazja, ale obie dysponują zupełnie różnymi potencjałami i środkami. Gdyby Sony miało taką okazję i środki M$, by kupić Bethesde czy Activision też by z tej okazji skorzystali. Nie przejmowaliby się wtedy "dobrem graczy". Taki jest po prostu ten biznes.

Trudno mieć pretensje że M$ inwestuje za dużo pieniędzy w gaming i żeby było fair powinien kupować mniejsze studia

Jak już tak patrzymy to różnica jest jeszcze taka, że w wielu przypadkach zakupów sony, to były kupna ekip, które blisko z sony już współpracowały, w przypadku Microsoftu ten bilans jest odwrotny.
30 minut temu, ASX napisał:

A mnie rozpieprza to że kreujesz się na wielkiego znawcę branży a nie jesteś w stanie zrozumieć JEDNEGO posta którego się do Ciebie pisze. Ciekaw jestem również jakiego zrobisz fikoła jak zapytam czego nie rozumiesz w zdaniu?

"to powstaje z tego jakiś autorski projekt który jest exem i jest kojarzony z tą marką"

Bo na tej liście 23 studiów Sony z czego kupili 15 raczej nie widzę gier które wcześniej były na innych konsolach. 

Pewnie w moim poście nie zrozumiałeś znaczenia "/" w zdaniu:

"że jak Sony kupi/stworzy"

Sorry asax ale Ciebie już nie można brać na poważnie. Odwaliło Ci z tą chorą propagandą.:lapka:

• Minusik 2
7 minut temu, Moldar napisał:

Jak już tak patrzymy to różnica jest jeszcze taka, że w wielu przypadkach zakupów sony, to były kupna ekip, które blisko z sony już współpracowały, w przypadku Microsoftu ten bilans jest odwrotny.

Z taką Bethesdą Microsoft blisko współpracuje już od 20 lat, przynajmniej od czasów Morrowinda. 

Playground Studios również ma lata bliskich kontaktów z MS.

I tak można wymieniać.

Edytowane przez Bigby
42 minuty temu, LiŚciu napisał:

A mnie rozpieprza to że kreujesz się na wielkiego znawcę branży a nie jesteś w stanie zrozumieć JEDNEGO posta którego się do Ciebie pisze. Ciekaw jestem również jakiego zrobisz fikoła jak zapytam czego nie rozumiesz w zdaniu?

"to powstaje z tego jakiś autorski projekt który jest exem i jest kojarzony z tą marką"

Bo na tej liście 23 studiów Sony z czego kupili 15 raczej nie widzę gier które wcześniej były na innych konsolach. 

Pewnie w moim poście nie zrozumiałeś znaczenia "/" w zdaniu:

"że jak Sony kupi/stworzy"

Sorry asax ale Ciebie już nie można brać na poważnie. Odwaliło Ci z tą chorą propagandą.:lapka:

Dobra, ale powiedz mi Liściu kochany jakie to ma dla mnie znaczenie czy Sony kupi jakieś studio czy podpisze ze studiem umowę na czasową ekskluzywność na 99 lat, jeśli tak czy inaczej nie zagram na Xboxie w street fightera V czy nowe Finał Fantasy, czyli jak sam napisałeś, marki znane i lubiane przez graczy. Nie mją znaczenia szczegóły biznesowe, to jak się nazywa umowa, czy do kogo należy studio, bo ostateczny skutek jest ten sam, Sony zamknęło te multiplatformowe gry na swojej platformie. 

Mam nadzieję że zrozumiałeś już na czym polega hipokryzja działań Sony

• Plusik 1
1 godzinę temu, LiŚciu napisał:

Nie mogę z Was. Różnica jest taka że jak Sony kupi/stworzy (tak tam potrafią stworzyć studio) to powstaje z tego jakiś autorski projekt który jest exem i jest kojarzony z tą marką. Natomiast w MS jest taka historia że kupują marki gotowe, znane i lubiane przez graczy po to żeby je zamknąć na jednej konsoli. Typ co gra w CoDa od dekady będzie musiał iść po xboxa żeby dalej grać. Rozumiecie tą różnice? Czy nadal Jimbo sie spłakał o CoD? Gdyby Jim tylko płakał to by pewnie już dawno to przejęcie miało miejsce a jak widać nie tylko szef Sony i samo Sony ma z tym problem. Ale pewnie tutaj w tym toksycznym dziale i tak tego nie skumacie. 

Przecież ms wydaje równolegle na xboxy i pc, więc nie zamykają marek dla jednej platformy. Sony z kolei łaskawie rzuca stare gry na pc i woła 300zł piękny kawalerze za starocia co na allegro po 40zł lata.
Japońce to ogólnie chciwe skurwysyny, bo nintendo też ma szemrane praktyki biznesowe nastawione na golenie frajerów, więc nie dziwne, że prokonsumencki wujek phil tak boli.

sonka sra w gacie, bo jak cod zniknie to na tej platformie pozostanie cały jeden fps - battlefield, bo te partacze nie umieją zrobić innej gry niż single player tpp action adventure

Edytowane przez Soban
  • Plusik 1

W życiu są dwie waluty czas i pieniądze. Żeby coś osiągnąć poświęcasz jedną albo drugą. Microsoft przespał poprzednią generację, więc nie ma czasu, żeby poświęcić "czas", dlatego musi poświęcić zasoby finansowe i to w dużej ilości, jeśli w tej generacji chce walczyć jak równy z równym z innymi producentami konsol. Do walki nie wystarczy kilka uznanych marek które ma w swoim portfolio, potrzebuje je rozszerzyć i robi to przy pomocy pieniędzy.

Microsoft kupuje całe studia, Sony wykupuje ekskluzywność albo blokuje możliwość wydawania gier na premierę w passie, ale to tylko MS jest zły i prowadzi działania antykonsumenckie i monopolistyczne. Microsoft wydaje swoje gry dla całego ekosystemu konsola, PC i chmura, Sony tylko na PlayStation, to w końcu kto bardziej zawęża możliwość ogrania własnych produkcji :philosoraptor:

Edytowane przez tedi007
  • Plusik 7

Najśmieszniejsze w tym wszystkim jest to, że klienci Sony nie zyskują absolutnie nic na tym ich podgryzaniu MS. Co więcej, wręcz na tym tracą, bo jak gra wyjdzie np. Na 2 zamiast 3 platform, to mniej ludzi zagra, teoretycznie gry będą wolniej tanieć, IP ma gorszą perspektywę na rozwój itd.

Edytowane przez SnoD
2 minuty temu, SnoD napisał:

Nikt Liściowi nie wmówi, że bisłe jest białe, a czarne jest czarne. Na chusteczkę drążyć temat?

Tak, tak Liściu gada bzdury a MS już sfinalizował zakup Acti/Blizz... 

Wy naprawdę myślicie że jeden Jim z Sony doprowadził do tego że dziesiątki czy nawet setki osób teraz pracują nad tym żeby ocenić tą transakcje? Jest duża i niezdrowa dla branży najwyraźniej. Były takie fikoły jak Bethesde kupili? No nie. 

@Soban Problem jest w tym że MS poleciał za daleko bo są niestety za bardzo pazerni. Sam przecież mam Xboxa i jakbym chciał CoDa to by mnie grzało czy będę strzelał na padzie takim czy innym. Wkurwia mnie mocno monopolizacja kolejnej branży, Teraz piszesz że Sony wrzuca starocie na PC i woła 300 PLN. Jak MS dostanie kolejne studia i będzie dyktować graczom za ile mają grać to będzie inna śpiewka obrońców Xboxa. Dajecie przyzwolenie na to żeby później nie mieć alternatyw. 

• Minusik 4
Cytat

"By giving Microsoft control of Activision games like Call of Duty, this deal would have major negative implications for gamers and the future of the gaming industry," the firm said in a statement to GamesIndustry.biz. "We want to guarantee PlayStation gamers continue to have the highest quality gaming experience, and we appreciate the CMA's focus on protecting gamers."

Chronią graczy podnosząc standard cenowy gier, oferując proste remake'i za 350 zł i płatne patche, zwiększając cenę konsoli 2 lata po premierze. A to tylko wierzchołek góry.

Tak trzymajcie tam w Sony.

• Plusik 1

Przejęcie Bethesdy miało dokładnie taką samą procedurę, też musiało zostać zaakceptowane przez rządy poszczególnych państw, z tego co się orientuję. 

Ale zakup Activision budzi znacznie większe kontrowersje, głównie z uwagi na to że to znacznie większa transakcja, a dodatkowo jak dowiedzieliśmy się z udostępnionych dokumentów rządowych, Sony mocno protestuje przeciwko temu przejęciu, głównie z uwagi na Call of Duty najlepiej sprzedająca się co roku grę na Playstation.

Ewentualne odcięcie Sony od tej serii stanowiłoby dla nich duży problem. Dlatego próbują oni chronić własne interesy starając się wymusić i zabezpieczyć by Call of Duty pozostało multiplatformowe. Wychodzą przy okazji na hipokrytów, gdy mówią że ekskluzywna zawartość jest zła dla graczy, a oni troszczą się o graczy. 

tak czy siak, myślę że do przejęcia dojdzie, chyba że M$ ma jakiś niepełnosprawnych prawników, niezdolnych wypunktować argumenty Sony, a Call of Duty ostateczni pozostanie multiplatformowe, ale to co się pośmialiśmy to jest już nasze. 

Edit: w sumie zapomniałem o jeszcze jednym, z dokumentów wynika że oprócz odcięcia od CoDa Sony obawia się jeszcze jednej rzeczy, mianowicie: wpływu Game Passa. Wg oficjalnych dokumentów Sony postrzega abonament M$ jako zagrożenie dla swojego tradycyjnego modelu dystrybucji i otwarcie przyznaje że żadna konkurencyjna usługa, w tym ich własna, nie jest w stanie z nim konkurować, dlatego wzmocnienie jego oferty o gry Acti i Blizzarda jest dla nich niebezpieczne. 

Najgorsze że przez kolejne miesiące będzie czytania o każdym pierdnięciu w przejęciu AB przez MS jak na jakimś pudelek.pl  grucha to już w siódmym niebie bo tyle newsów za 2zł i kilków  :obama:   do tego dwóch klapów prawników z kiosku tłumaczących na forum jak to powinno być xD

Biznes to biznes, niech Ryan kupi sobie chińczyków z SE i kończy płakać, na to akurat mają hajs a wpadnięcie do MS przy ich obecnej polityce to jedna z lepszych opcji jaka może się stać.