Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

ASX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Xbox jest w tak złej kondycji, że w ostatnim czasie ich studia wydały Hellblade 2, Age of Mythology, BO6, MFS 2024, zaraz Indiana, w lutym Avowed - a w tym samym czasie Sony się zastanawia komu teraz podpłacić żeby gry na X'a wydał rok albo dwa lata po czasie :p

MS ze swoim działem gamingu ustawił się w miarę komfortowej sytuacji. Mają swoje exy i multiplatformy którymi sobie kręcą w zależności od potrzeb.

A konsole będą dalej wydawać bo zarabiają 30% haraczu na grach, bo to na konsolach mają większość abonentów GP itd. Nie mają powodu by z tego rezygnować, nie kiedy Xbox generował 2x większe przychody od całego Activision Blizzard.

Dalej też będą rozwijać segment PC, os na handeldy itp. bo to też im się opłaca.

Zarówno MS jak i Sony to już w mniejszym lub większym stopniu wydawcy multiplatformowi i ten udział multiplatformowości będzie z biegiem czasu coraz większy.

Edytowane przez SnoD
  • beka z typa 1
Opublikowano

Ja mam nadzieję, że przyspieszą z dodawaniem gier multiplatformowych do apki na pc i będą to robić konsekwentnie, bo na ten moment np. jest tylko pierwsza Mafia i Residenty 2, 3 oraz 7, a co z resztą?

Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, drozdu7 napisał(a):

Ale też nie róbmy fikołów. Xbox był w swojej najwyższej formie właśnie wtedy gdy skupiał się na napierdalaniu z Sony na gry. Na exy. Ba, przecież zaistniał dzięki nim. 

A najwyższe przychody ma kiedy nie napierdala się z Sony i sprzedaje 3x mniej konsol ;)

It Just Works!

Edytowane przez SnoD
Opublikowano (edytowane)
1 minutę temu, drozdu7 napisał(a):

No ale tak na dobrą sprawę interesują Cię gry czy przychody?

Bo mnie gry ;)

No mnie też i mam ich obecnie więcej niż kiedykolwiek wydając 10x mniej. Dla mnie obecna polityka MS jest zajebista i czekam na kontynuację :)

Edytowane przez SnoD
  • beka z typa 1
Opublikowano
3 minuty temu, drozdu7 napisał(a):

No ale tak na dobrą sprawę interesują Cię gry czy przychody?

Bo mnie gry ;)

mnie interesuje to, żeby ten biznes microsoftowi wyszedł i ich pozycja na rynku nie była zagrożona. jest ok, tylko niech konsole wypuszczają i rozwijają się na pc. o gry jestem spokojny.

Opublikowano

No ja czekam aż prawdopodobnie największy wydawca wyda coś na poziomie największych z branży. 

Bo niby trochę gier jest w tej generacji ale tak:

- masa opóźnień, legendarne Halo z multi które zdechło 

- Starfield bez mapy, w porównaniu z obietnicami to jest jakiś zawód totalny xd

- hellblade 2 walking SIM gotowany 6 lat na 6h z uproszczonym gameplayem względem jedynki 

-redfall

-forza bez contentu

Prawie wszystko w 30fps bo nie potrafią okiełznać najmocniejszej konsoli w historii.

No będzie Indiana zaraz i Awoved. Czy będą miały problemy, oby nie.

Gry Sony są lepsze i gorsze, ale tam chociaż technicznie jest poukładane.

Chodzi mi o to że to MS powinien wyznaczać standardy i tyle 

Opublikowano

no ale właśnie moim zdaniem ten bałagan z grami spowodowany jest zaniedbaniami dlatego, że ten ich pomysł na biznes cały czas ewoluuje, wprowadzają i rozwijają kolejne rzeczy, usługi, i na tym się skupiają, zaniedbując niestety same gry, tak jakby sami mieli podejście "najpierw cała para w rozwój usług"

Opublikowano

No gry Sony może i są dopracowane technicznie, ale to też chyba najnudniejsza szkoła robienia gier jaką można sobie wyobrazić. Najbardziej odtwórcza. Od czasów PS3 różnorodność ich gier poleciała na pysk.

• Minusik 1
Opublikowano
45 minut temu, SnoD napisał(a):

Xbox jest w tak złej kondycji, że w ostatnim czasie ich studia wydały Hellblade 2, Age of Mythology, BO6, MFS 2024, zaraz Indiana, w lutym Avowed - a w tym samym czasie Sony się zastanawia komu teraz podpłacić żeby gry na X'a wydał rok albo dwa lata po czasie :p

Myślę, że jak prześledzić dobrze temat to nikt nie narzeka na słabą kondycję XGS, a na słabą kondycję Xboxa, bo wszystkie decyzje zarządu zdają się uderzać w konsolowców. Będąc bardziej precyzyjnym - aby XGS mogło rosnąć otwierać się należy na inne rynki, a to działanie na szkodę/niekorzyść Xboxa.

Chociaż zastanawiam się czy ta multiplatformowość nie jest po prostu zapowiedzią tego, że idzie nowe i kondycja Xboxa jest po prostu tego objawem, a nie skutkiem. Po prostu, jak to Microsoft ma w zwyczaju, jako pierwsi podłapią temat, a Sony pójdzie ich śladami z fanbazą która tę wewnętrzną zmianę przyjmie z obojętnością, bo szlak przetarł już Microsoft.

• Plusik 1
Opublikowano

Po prostu w tej firmie nie ma już pasjonatów gier. Ostatnimi takimi ludźmi był oddział od wstecznej kompatybilności, jak zostało to zaorane to z każdej kolejnej ich decyzji wieje chłodem, liczy się zimna kalkulacja a nie pasja do gier. 

• Plusik 1
Opublikowano

No właśnie ciekawe, bo gdyby była tylko kalkulacja to powinni kopiować cinematyki jak Sony jeden za drugim. A jednak mają inne pomysły, tak jak teraz Indiana który na przekór wszystkiemu nie będzie Uncharted

Opublikowano
2 godziny temu, drozdu7 napisał(a):

Obejrzałem sobie do kawki pogadankę Rysława z Andrzejem nt przyszłości Xboxa. 

Szanuję Ryśka ogólnie ale momentami kurwa nie szło tego słuchać xd 

"Nie ma nic w temacie sprzętu, niby coś robią ale ja nie wierzę" - nie wiem, przecież raz za razem mówią że będą kolejne konsole, co miałby Spencer wyjść do wywiadu z nowym Xboxem pod pachą?

"Odejście od fizyków, sprzedawanie nowej konsoli bez napędu teraz z dyskiem 2tb" - no ok, ale wypadałoby wspomnieć że podobne praktyki ma konkurencja ale tam nikogo to nie rusza 

I inne kwiatki jak zmiana nazwy z Xboxa na Gamepass (bo przecież kurwa nie można normalnie kupować gier) albo ze kolejnego Xboxa już nie będzie ;)

Ja wszystko rozumiem i wiele rzeczy mnie wkurza ale niektórzy to trochę przesadzają 

Mówi wyraźnie, że JEGO zdaniem to ostatnia konsola i chciałby się mylić. 

Wspomina też że Switch 2 będzie rządzić- bo mówi o tym co już pisałem. Mają swoje gry na swoim sprzęcie i nigdzie indziej. 

Wymienia gry które nadchodzą na Xboxa, a będą na PS5. Argumentuje tym że pograsz obojętnie gdzie w ich gry i nie potrzeba do tego dedykowanej konsoli od nich. 

Rozmawiają też o tym że GP kanibalizuje, bo gra się nie sprzeda jak jest dostępna dayone w abonamencie. Nie wierzą w gadki PR Spencera. Ja tam żadnej odklejki nie usłyszałem

CloudBox, Gamepass box, no o tym też tu pisaliśmy na forum. Przystawka na poziomie Apple TV, pad po BT i grasz. 

Opublikowano

wczoraj mi mignęło info, że poza grami z gamepassa, teraz dorzucili do xcloud też kilkanaście/kilkadziesiąt tytułów, któe możesz ogrywać, jeśli masz je zakupione i nie muszą być one obecnie w gp. no to pewnie będzie oferowane przeniesienie swojej biblioteki z konsol w chmurę, jak odwidzi im się kiedyś wydawanie dedykowanej skrzynki pod tv, w ten sposób wasze gry zostaną "przeniesione". oczywiście mogą to również rozwijać jako kolejną opcję, ale kto wie, czy nie robią tego też z myślą o przyszłości widzianej w ten sposób

Opublikowano
5 minut temu, iluck85 napisał(a):

Wspomina też że Switch 2 będzie rządzić

Rysława i Andrzeja można nie lubić ale nie można im zarzucić braku rzetelnego researchu przed filmami. Andrzej zawsze ma kilka stron notatek, z których wyciąga wcześniej przygotowane dane. Zawsze rozbierają temat na czynniki pierwsze dlatego ich wspólne filmy zwykle przekraczają godzinę czasu.

Opublikowano

No w porządku, faktycznie mogą mówić co chcą. Chociaż przecież Bond i Spencer zapewniali że konsole będą. 

Godzinę temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Chociaż zastanawiam się czy ta multiplatformowość nie jest po prostu zapowiedzią tego, że idzie nowe i kondycja Xboxa jest po prostu tego objawem, a nie skutkiem.

Tego właśnie nikt nie wie, na tym polega cały cyrk ;) albo MS robi to co nieuniknione albo nie. Chociaż patrząc jak nieśmiało pewne rzeczy wprowadza Sony, to hooy wie. 

Opublikowano
2 minuty temu, GearsUp napisał(a):

Rysława i Andrzeja można nie lubić ale nie można im zarzucić braku rzetelnego researchu przed filmami. Andrzej zawsze ma kilka stron notatek, z których wyciąga wcześniej przygotowane dane. Zawsze rozbierają temat na czynniki pierwsze dlatego ich wspólne filmy zwykle przekraczają godzinę czasu.

Ale padło, że nasze growe "dziennikarstwo"  tak wygląda i taki poziom.  Podają pewne dane które sprawdzili, wysuwają swoje tezy i przypuszczenia. 

Nie słyszę niczego odklejonego w ich rozmowie, dlatego dziwi mnie te poruszenie na forum o tej ich gadce. 

O samym X jest 40min plus minus. 

Opublikowano
8 minut temu, drozdu7 napisał(a):

Chociaż patrząc jak nieśmiało pewne rzeczy wprowadza Sony, to hooy wie. 

sony jest obsrane najbardziej, co było widać po batalii o coda w abonamencie (ms obiecywał multiplatformowość i umowę na 10 lat) i właśnie naśladowaniu ms, w zasadzie zaczęli kolejny raz kopiować krok po kroku. ps plus jako - ekhem - odpowiedź na gamepassa, eksy na pc i połączenie z konsolowym kontem... teraz są na górze, ale aż tacy idioci tam nie pracują żeby nie widzieć, że idzie nowe i w tym nowym nikoniecznie pozostaną na tronie, bo ms usługami im ucieka, trzeba zmian, bo rynek na którym rzadzą w przyszłości może nie istnieć albo być marginalny

Opublikowano
17 minutes ago, GearsUp said:

Lubię ich słuchać ale masz rację jedynie co do Andrzeja, on jest kumaty i zawsze przygotowany. Ryslaw niekoniecznie, często bredzi, myli fakty i jeszcze się kłóci nie mając racji. Szczególnie w pamięć mi zapadło jak się kłócił że Dolphin to nazwa kodowa Wii a nie Gamecube, Andrzej mu mówił że Gamecube a ten dalej się upiera. I tak co chwilę.

5 minutes ago, krzysiek923 said:

sony jest obsrane najbardziej, co było widać po batalii o coda w abonamencie (ms obiecywał multiplatformowość i umowę na 10 lat) i właśnie naśladowaniu ms, w zasadzie zaczęli kolejny raz kopiować krok po kroku. ps plus jako - ekhem - odpowiedź na gamepassa, eksy na pc i połączenie z konsolowym kontem... teraz są na górze, ale aż tacy idioci tam nie pracują żeby nie widzieć, że idzie nowe i w tym nowym nikoniecznie pozostaną na tronie, bo ms usługami im ucieka, trzeba zmian, bo rynek na którym rzadzą w przyszłości może nie istnieć albo być marginalny

Kolejna kopiowana rzecz to granie w gry z chmury bez konsoli.

Opublikowano
13 minut temu, iluck85 napisał(a):

Ale padło, że nasze growe "dziennikarstwo"  tak wygląda i taki poziom.  Podają pewne dane które sprawdzili, wysuwają swoje tezy i przypuszczenia. 

Nie słyszę niczego odklejonego w ich rozmowie, dlatego dziwi mnie te poruszenie na forum o tej ich gadce. 

O samym X jest 40min plus minus. 

Ja o tym rysławie napisałem pierwszy ale nie po to by wyszło że dziennikarze źli bo gadają na Xboxa. 

Akurat przeglądając ten temat to chyba mam najbardziej krytyczne zdanie o Xboxie jako jego użytkownik. 

Opublikowano

moim zdaniem sony nie ma szans z ms w takim układzie i mimo wszystko powinno pozostać "sobą"/iść drogą nintendo, mieć ten swój kawałek tortu, mniejszy, bo mniejszy, ale stabilnie, takiej rywalizacji nie wygrają. jeśli oni naprawdę dorzucą do tego jeszcze kurs na ubicie płyt i forsowanie cyfry, chmury... to ich wykończy. psx odniósł sukces grami, ale nie tylko, wiele okoliczności się na to złożyło, nawet same czasy i rozwój technologii wtedy. później długo jechali na sentymencie i przy tym powinni pozostać, a oni na każdym kroku obrzydzają markę i zacierają dziedzictwo. jeszcze te obrzydliwe remastery... jak sobie przypomnę tą "FATALNĄ" generację ps3 i jakie gry tam wydawali...