Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

ASX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
52 minuty temu, drozdu7 napisał(a):

Teraz sprzedali 30 baniek mając konsolę tanią i droższa. Kawał generacji jadąc na obietnicy gier, ktore w dodatku będą w GP i najpotężniejszej konsoli.

Ale zrobią mocny drożdży sprzęt i sprzedadzą te 40-50 baniek nie mając już eksów xd kto ma to kupić, skoro sami stwierdzacie że rynek nie rośnie. Użytkownik PlayStation ma sobie to dokupić? A może użytkownik PC? 

Ja myślę że część to odpłynie z tego statku całkowicie i te 30 mln to będzie już ogromny problem uzbierać 

De facto to już XSX i XSS były pierwszymi konsolami w historii bez żadnych ekskluzywnych gier. A mimo to te 30+ milionów konsol sprzedali i wciąż sprzedają. 

Pamiętam że już wówczas kiedy ogłaszali jednoczesne premiery na PC prawie 10 lat temu to miał być już koniec Xboxa jako konsoli, bo po co kupować konsole skoro wszystko i jeszcze więcej jest na PC. Ale z perspektywy czasu to była trafiona decyzja, która przyniosła więcej korzyści niż strat i za którą teraz podążają inni. Nie zdziwie się więc jeśli w sumie nic się nie zmieni, konsole wciąż będą istnieć, i gry wciąż będą wychodzić.

• Plusik 1
Opublikowano
7 minutes ago, Czoperrr said:

Większość użytkowników PC również.

Znaczy pecetowych graczy? No jednak sądzę, że procentowo o wiele większa ilość graczy pecetowych jest bardziej zorientowana w technikaliach niż graczy konsolowych. Chociażby z tego powodu, że pecetowi gracze są niejako do tego zmuszeni ilością możliwych konfiguracji i ustawień, podczas gdy gracze konsolowi nie mają tego praktycznie wcale

Opublikowano

No ale Asaxowi wystarczy że konsole po prostu będą i będą gry. Tylko że te gry będą też na innych konsolach, więc kto wybierze nowego Xboxa zamiast PS6 ? (Wyłączając z tego równania Gamepassa, ale to będzie na coraz większej ilości urządzeń). Normalny gracz konsolowy nie będzie się nawet zastanawiał. Kurwa ja sam mimo że kibicuję zielonym to nie będę miał wątpliwości. 

Już pomijam to że piszesz z perspektywy gościa który ma też PC. 

Opublikowano
6 minut temu, creatinfreak napisał(a):

Asx ale na początku tej gen było Xbox+pc tak więc jak ktoś nie chciał kompa (bo nie lubi/woli konsole) to i tak do gier ms musiał kupić x. Teraz nie musi bo te gry ogra też na playstation. O to się rozchodzić, że sami kanibalizują własną konsolę. 

ale czy wychodzenie gier na PC nie "kanibalizowało" wcześniej ich konsoli? 
Oczywiście że tak, i nie zdziwie się jęsli wciąż będą osoby które będą grały na konsolach xboxa, bo tak jak wcześniej lubią/wolą Xboxa, bo tu mają swoje gry kupowane przez lata, zapisy, osiągniecia i znajomych, ten słynny ekosystem pomiędzy konsolą, pc i chmurą. 

Opublikowano
12 minutes ago, drozdu7 said:

No ale Asaxowi wystarczy że konsole po prostu będą i będą gry. Tylko że te gry będą też na innych konsolach, więc kto wybierze nowego Xboxa zamiast PS6 ? (Wyłączając z tego równania Gamepassa, ale to będzie na coraz większej ilości urządzeń). Normalny gracz konsolowy nie będzie się nawet zastanawiał. Kurwa ja sam mimo że kibicuję zielonym to nie będę miał wątpliwości. 

Już pomijam to że piszesz z perspektywy gościa który ma też PC. 

Kto normalny? Ten kto będzie chciał za konsolę zapłacić 300-350$ i do tego dołoży sobie Gamepassa. Zamiast wydać 500-600 na nowe Playstation i po 70-80$ za grę. Ja wiem, że bycie na forum trochę zaburza perspektywę, ale najlepiej sprzedający się ex z PS4, czyli Spider-Man sprzedał się w około 20 milionów. Nieźle, nie? Z tym, że PS4 sprzedało się 117 milionów. Czyli 17% posiadaczy PS4 kupiło najlepiej sprzedającego się exa na PS4. Daje do myślenia, co? Pamiętasz płacz o remake TLoU? No wszyscy ograli. WSZYSCY. 18 baniek na PS4. 15%. 85% posiadaczy PS4 NIE kupiło The Last of Us. Ponad 100 MILIONÓW posiadaczy konsoli PS4 NIE kupiło The Last of Us. Może jednak czas spojrzeć z szerszej perspektywy?

Opublikowano
37 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Większość użytkowników PC również.

Nie do końca, po problemach intela sprzedaż tych procesorów się załamała a AMD odnotowała ogromny wzrost. Więc jak to wyjaśnisz? 

Dane na podstawie sprzedaży na amazon i mindfactory podawane przez purepc. 

Opublikowano
17 minut temu, ASX napisał(a):

Oczywiście że tak, i nie zdziwie się jęsli wciąż będą osoby które będą grały na konsolach xboxa, bo tak jak wcześniej lubią/wolą Xboxa, bo tu mają swoje gry kupowane przez lata, zapisy, osiągniecia i znajomych, ten słynny ekosystem pomiędzy konsolą, pc i chmurą. 

Rozumiem i przyjmuję taki argument.

Pytanie czy tak mało urządzeń nie zmieni podejścia developerów, niedojebanych wersji, opóźnień itp 

Opublikowano

Koniec Xboxa nie nastąpił, bo nie każdy ma ochotę na budę, kilometr kabli i zagrać sobie biurko. Konsola mała pod tv i koniec tematu. 
Homelander też nie leci do PC :) 

No i za 2200 nie postawimy PC, a chyba tyle kosztuje dziś XSX. 

Opublikowano
Just now, iluck85 said:

Koniec Xboxa nie nastąpił, bo nie każdy ma ochotę na budę, kilometr kabli i zagrać sobie biurko. Konsola mała pod tv i koniec tematu. 
Homelander też nie leci do PC :) 

No i za 2200 nie postawimy PC, a chyba tyle kosztuje dziś XSX. 

Nie ma opcji. Rozważyłbym PC gdyby Valve wypuściło stacjonarnego Steamdecka w fajnej cenie

Opublikowano
2 minutes ago, Bzduras said:

To się nazywa PC z BazziteOS.

Nie, to się nazywa PC, którego muszę sam skonfigurować, wgrać system, potem to co napisałeś, poustawiać i każdorazowo dobierać optymalne ustawienia pod moją konfigurację. Więc nie. Nawet nie jest blisko

Opublikowano

Steam Decka nie potrzebujesz sam skonfigurować, poustawiać, każdorazowo dobierać optymalne ustawienia pod twoją konfigurację? Bo chyba jednak potrzebujesz, jedyna różnica jest taka, że masz system zainstalowany od nowości, a Bazzite trzeba ściągnąć i odklikać instalację.

Opublikowano
1 minute ago, Bzduras said:

Steam Decka nie potrzebujesz skonfigurować, poustawiać, każdorazowo dobierać optymalne ustawienia pod twoją konfigurację? Bo chyba jednak potrzebujesz, jedyna różnica jest taka, że masz system zainstalowany od nowości, a Bazzite trzeba ściągnąć i odklikać instalację.

Nie, nie muszę nic dobierać, bo ludzie testują to za mnie. Wszyscy mają taką samą, nie muszę nic dobierać, testować, ani sprawdzać. Wchodzę na stronkę, przeklepuję, wszystko. 3 minuty. Tyle mogę poświęcić. 

Opublikowano

Nie wiem jak jest na tym BazziteOS, ale na Windowsie gry, przynajmniej u mnie same dobierają, ustawienia. Wgranie systemu to jednorazowa, banalna operacja. A  poustawianie kończy się na przypisaniu pada do komputera podobnie jak na konsoli. 

Mam wrażenie, że ta trudność z obsługą PCta jest często demonizowana. Jeśli ktoś daje sobie radę ze SteamDeckiem gdzie gry czasami mają problem z kompatybilnością to tym bardziej poradzi sobie ze obsługą PCta. 

Opublikowano
1 minute ago, ASX said:

Nie wiem jak jest na tym BazziteOS, ale na Windowsie gry, przynajmniej u mnie same dobierają, ustawienia. Wgranie systemu to jednorazowa, banalna operacja. A  poustawianie kończy się na przypisaniu pada do komputera podobnie jak na konsoli. 

Mam wrażenie, że ta trudność z obsługą PCta jest często demonizowana. Jeśli ktoś daje sobie radę ze SteamDeckiem gdzie gry czasami mają problem z kompatybilnością to tym bardziej poradzi sobie ze obsługą PCta. 

Ta. Czytam tutaj posty o "zabawach" z Windowsem na ROGu na przykład, tematy pecetowe. Bardziej Ty koloryzujesz niż ja demonizuję

Opublikowano

No widzę, że Gregu ma od tego ludzi, a finalnie i tak musi sam wszystko odklikać. No nie rozumiem tej potrzeby stacjonarnego sprzętu od Valve gdy istnieją pecety. Jedyna różnica to byłaby taka, że masz jedną czy tam dwie narzucone z góry konfigurację, ale... takie sprzęty też istnieją i nazywają się "konsole". No nie wiem Andrzeju.

Opublikowano
2 minutes ago, Bzduras said:

No widzę, że Gregu ma od tego ludzi, a finalnie i tak musi sam wszystko odklikać. No nie rozumiem tej potrzeby stacjonarnego sprzętu od Valve gdy istnieją pecety. Jedyna różnica to byłaby taka, że masz jedną czy tam dwie narzucone z góry konfigurację, ale... takie sprzęty też istnieją i nazywają się "konsole". No nie wiem Andrzeju.

Dlatego właśnie mam konsolę, a nie PC :) Przekładam bezproblemowość i wygodę użytkowania ponad ładniejszą grafę czy kilka klatek więcej :) 

Opublikowano
1 minutę temu, Homelander napisał(a):

Ta. Czytam tutaj posty o "zabawach" z Windowsem na ROGu na przykład, tematy pecetowe. Bardziej Ty koloryzujesz niż ja demonizuję

no widzisz taka jest miedzy nami różnica, że ja posiadam zarówno konsole, Steam Decka jak i PC i pisze o własnym doświadczeniu, a ty swoją wiedze na temat grania na PC opierasz z tematów na forum.
To tak jakbym ja napisał że to PS5 to chyba ledwo działa, bo temat o awaryjności na forum ma już 87 stron i co chwila ktoś ma jakiś problem. 

Opublikowano
1 minute ago, ASX said:

no widzisz taka jest miedzy nami różnica, że ja posiadam zarówno konsole, Steam Decka jak i PC i pisze o własnym doświadczeniu, a ty swoją wiedze na temat grania na PC opierasz z tematów na forum.
To tak jakbym ja napisał że to PS5 to chyba ledwo działa, bo temat o awaryjności na forum ma już 87 stron i co chwila ktoś ma jakiś problem. 

Może i racja. Z tym, że ustawianie Steamdecka to maks z czym chcę mieć do czynienia przy konfigurowaniu gier. Zresztą nie mam absolutnie potrzeby posiadania PC. Od ponad roku na PS5 skończyłem jedną grę pudełkową, Astro Bota. Na przenośnym Steamdecku i Switchu chyba już kilkanaście. A Xboxa ostatni raz włączyłem chyba przy okazji Hellblade 2. A wcześniej Starfielda. Obydwa podejścia po kilka godzin. Stacjonarny PC dołączyłby do kolekcji sprzętów na których nie gram. ALE gdyby w przyszłej generacji Valve wypuściłoby takiego stacjonarnego PC w dobrej cenie to rozważyłbym zamiast Xboxa