Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

ASX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
30 minutes ago, Paolo de Vesir said:

7500F i RX 7700 XT i masz poziom PRO, a nie rozważasz czy twórcy dadzą patch i czy on będzie działać.

No raczej nie, za rok już będzie do niczego.

2 lata temu kupiłem lapka gamingowego za ponad 5 tysięcy a już nie da się na nim grać w Hellblade 2, a Silent Hill 2 miewał dropy do 20 FPS albo mniej a miałem DLSS, średnio niskie ustawienia. Zaraz ktoś powie że to lapek no ale na papierze był mocniejszy niż PS5 albo XSX.

Opublikowano
3 minuty temu, iluck85 napisał(a):

no i mamy leciutko ponad 2k. Do tego obudowa, dysk itd. Mocno naciągany ten budżet. Do tego tracimy ficzery graficzne biorąc czerwonych. 

Dzisiaj za 3.8K masz zestaw z 4060Ti który spokojnie zje to PRO. Poza tym jest pewna kwota graniczna ponad którą granie będzie paradoksalnie tańsze - bo kto zrobił interes życia: ktoś to zainwestował w blachę 5-6K ma DLSS, pełnowymiarowy mocy procek i spokoj do premiery PS6, bo nie musi martwić się czy twórcy zrobią patch pod jego grę czy posiadacz PRO za 3.5K ktory potrafi pogarszać wygląda gier, nie zagwarantuje wsparcia ze strony twórców, a po 2-3 latach i tak zastąpiony zostanie nowym sprzętem od Sony, pewnie za kolejne 2.5-3K?

• Plusik 1
Opublikowano

W tym roku miałem chwilowe załamanie i myślałem nad sprzedażą części kolekcji i kupnie PC ale się opamiętałem bo to jednak ponad 10k za coś sensownego z 4080 Super a przypomniałem sobie że w sumie nie ma obecnie gier wartych wydania takiej kasy. Do XSX dokupiłem PS5 i mi przeszło, dwie konsole obecnej generacji, Steam Deck i lapek do mniej wymagających gier wystarcza aż nadto.

• This 1
Opublikowano

Ja w drogą stronę - po doświadczeniach ze Switchem, PS5 i mając opcję ograć pewne duże tytuły z Xa na PC jestem już zdecydowany na blachę do salonu. No i ten cały mit o 10K to jest tylko mit - naprawdę przy połowie kwoty masz już bestię do grania.

Do niedawna był optował za konsolą, ale dzisiaj każda gra MS i niedługo każda gra Sony wyląduje na PC.

Opublikowano
9 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Ja w drogą stronę - po doświadczeniach ze Switchem, PS5 i mając opcję ograć pewne duże tytuły z Xa na PC jestem już zdecydowany na blachę do salonu. No i ten cały mit o 10K to jest tylko mit - naprawdę przy połowie kwoty masz już bestię do grania.

Do niedawna był optował za konsolą, ale dzisiaj każda gra MS i niedługo każda gra Sony wyląduje na PC.

Z grami Sony nie jestem taki pewny do końca. Nie wszystko jest na PC. Ta generacja to spokojnie te Ps5 można trzymać. Zwykłą slimke za 2k do tych 5 gier na krzyż. Zobaczymy w przypadku kolejnej konsoli. 

Za 5k masz bestie, ale na dzisiaj, za pół roku wyjdzie jakiś tytuł i już będzie kupa. Indiana ma wysokie wymagana dosyć i ten za 3,5 czy 5k komp nie pociągnie tego jak powinno być pociągnięte, będą szpagaty w ustawieniach. Coś wyłączyć, coś zmniejszyć i licznik FPS w narożniku żeby patrzeć. Kwintesencja PC. 

4080 to już prawie 5k. Reszta swoje zrobi. Do tego jak ktoś nie chce TV podpinać tylko monitor, to 10k nie starcza. Więc nie wiem czy taki MIT. Nie wspominam o 4090 który kosztuję kosmos i bliżej 20k się zrobi niż 10. Ale to dla garstki. Brakuje Nvidi mocnej konkurencji, bo cenami odlecieli. 

• Plusik 1
Opublikowano
5 minut temu, iluck85 napisał(a):

Za 5k masz bestie, ale na dzisiaj, za pół roku wyjdzie jakiś tytuł i już będzie kupa.

Tak, być może trzeba będzie zejść z ultra na wysokie :D z PC jest tak, że masz analizę Vs konsole i okazuje, że wersja konsolowa to naprawdę jakiś m ustawienia względem PC. Także sumarycznie - kwestia preferencji, ale obiektywnie blacha z RTX 4060Ti za 3.8K złomuje PRO. Tylko, że mówimy tu o sprzęcie który za 3-4 miesiące zastąpi nowa generacja kiedy w konsolach siedzi hw który nie dorasta nawet do obecnego.

Opublikowano

Z tym gruzowaniem nie wiem czy tak do końca będzie ;) 

W kwestii finansów trzeba podejść od innej strony. Jak ktoś chce zastąpić konsole tylko jednym PC, to te 10k czy 13k nie powinno robić problemu. Dwie konsole i TV, to i tak wyjdzie 10k jak nie ponad. Ale nie każdego kręci granie na 34' przy biurku. Ale to już inna para kaloszy. 

Można zrobić kompa za 6k, ale potem i tak będzie trzeba coś podmienić- pytanie jak szybko, po jakim czasie. Jak masz za półtora roku dokupić kartę za 5k, to i tak finalnie zakręcimy się w okolicy 10k. Lepiej wydać od razu więcej i mieć spokój na dłużej. Ale rozumiem że ta bariera może być trudna do przeskoczenia, tak samo jak wydanie takiej kasy. Oczywiste jest że łatwiej wydać 2,2 na konsolkę. 

Są też osoby które mają gdzieś graficzne tematy i klatki. Włożyć i grać. Czasy są dobre i PC nigdy tak dobrze nie stał. Czasy niebieskich ekranów za nami, FPS są też na konsoli, a na PC można pograć w Tekkena. W latach 90 nie było takie coś do pomyślenia. Nie zmieniło się tylko JEDNO. Oficjalnie dalej nie zagramy w Zelde na PC :) 

Opublikowano
57 minut temu, Czoperrr napisał(a):

No raczej nie, za rok już będzie do niczego.

2 lata temu kupiłem lapka gamingowego za ponad 5 tysięcy a już nie da się na nim grać w Hellblade 2, a Silent Hill 2 miewał dropy do 20 FPS albo mniej a miałem DLSS, średnio niskie ustawienia. Zaraz ktoś powie że to lapek no ale na papierze był mocniejszy niż PS5 albo XSX.

słyszałem że wśród laptokarzy coraz bardziej popularne jest granie w chmurze xd xd xd 

Opublikowano
20 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Chyba Lucek nie śledzisz forum, bo teraz temat PRO i wielu gier to rozkmina jaki tryb jakości wybrać, jaki upscalling na konsoli i czy opłaca się upgrade do nowej konsoli Sony. ;)

Namiętnie nie czytam, ale od razu wiedziałem że to sensu nie ma i nie będzie jakiegoś przeskoku- takiego jaki był już nie będzie. Ale nie powinno być wyboru nadal czy klatki czy wygląd. Powinno wyglądać i chodzić min w 60 klatkach. Coś tam zjebali nawet po patchu na pro. No to nie powinno mieć miejsca. 
No i nie ta cena. 

Opublikowano
53 minuty temu, iluck85 napisał(a):

Nie wszystko jest na PC. Ta generacja to spokojnie te Ps5 można trzymać.

Po co? Serio, jako potencjalny nabywca PS5 mając PC nie widzę potrzeby kupna plejki. Jeden Astrobot to za mało, był argument w postaci Rebirth, ale to też już nieaktualne.

Opublikowano (edytowane)

Gran Turismo. 
Nie wiem czy bym chciał czekać na Spider mana 2. GOW. To były gry które ogrywałem od razu. 

Oczywiście przy aktualnym backlogu można poczekać, ale ja osobiście mam tu i teraz- do it :kaz:

Slimke wyrwałem za 1950 nową na allegro. Koszt żaden w stosunku do PC. Niech sobie stoi. 
I czasem film zapodam z płyty na BR. 

XsX też trzymam, pomimo że taka Forza Horizon niszczy na PC, klatkarz taki że to leci, to czasem lubię na dużym ekranie z padem w fotelu posiedzieć. 

Edit- a FF 16 po jakim czasie wyszedł? Bo pamiętam że kumpel pececiarz kminil konsole. 2 lata? 
Czerwiec 2023- wrzesień 2024. Nie najgorzej. No okolice roku trzeba czekać. 

Edytowane przez iluck85
Opublikowano
2 godziny temu, Paolo de Vesir napisał(a):

Dzisiaj za 3.8K masz zestaw z 4060Ti

Nie widze sensu by inwestowac w ogole w PC o mocy Pro. Od razu godzisz sie na pewne kompromisy, od ktorych chcesz przeciez uciec. A to ray tracing nie bedzie w 60 klatkach, a to detale beda musialy byc sciete do medium itd. Jakbym mial kupowac PC (a mysli takie mam), to minimum z 4070. Owszem, za 5k masz dobry zestaw, ale jak juz PC to tylko na calosc hehe. Poza tym ja np musialbym budowac od zera. Dobre biurko gamingowe to niemaly koszt, nie ma mowy o zadnych 3.5k. Poza tym wiekszosc i tak wybiera PS5 Slim lub Series X za 2100zl i cieszy sie dobrym sprzetem do grania. Dlatego musialbym wykminic jak PC postawic kolo telewizora w salonie. Do pracy nic nie potrzebuje, bo mam laptopa, a wiec komp od razu idacy w Steam Big Picture by mnie satysfakcjonowal.

• Plusik 2
Opublikowano
19 minut temu, Lukas_AT napisał(a):

Dlatego musialbym wykminic jak PC postawic kolo telewizora w salonie. Do pracy nic nie potrzebuje, bo mam laptopa, a wiec komp od razu idacy w Steam Big Picture by mnie satysfakcjonowal

U mnie to samo - kiedyś w ramach eksperymentu podłączyłem blaszkę z 3060Ti pod TV i po Forzy w natywnym 4/60 nie było już powrotu. Na rynku jest teraz tyle opcji, że każdy znajdzie coś dla siebie - blacha czy konsola. Nawet retro (ale nie prehistoria) jest jeszcze tanie jak barszcz. 

Opublikowano

I do tego PC w salonie przy TV podłączacie mysz i klawę, żeby tę grę uruchomić? Dochodzi jeszcze koszt samego Windowsa (wiem, wiem, można kombinować tanio) i jego stabilności. Jeszcze mi się zawiecha samego Series X i PS5 nie przytrafiły (no dobra, Starfield się na premierę kilka razy wywalił), a na Win11 co chwilę problemy. Nie żebym hejtował pecety, bo sam pewnie coś złożę na początku 2025, ale nie oszukujmy się: żeby to miało sens, licząc peryferia, biurko itp. to jest koszt 2x takiego PS5 Pro, żeby fajnie pograć.

Opublikowano

Nie wiem skąd się zawsze przy wyborze PC-ta biorą wyliczenia o jakimś biurku kiedy rozmowa jest żeby wziąć PC do salonu xD Koszt Windowsa 50zl + jakaś klawiatura z touchpadem do obsługi multimediów, pada już pewnie każdy ma. To jak kminic, że skoro chce kupić konsolę to muszę wliczyć w to cenę sofy i telewizora odpowiedniego.

Opublikowano

Nie znam się ale komp za te mityczne 10k to nie zostanie dogoniony pewnie nawet przez PS6 pro ;)

A koszt Ps5, Ps5 pro i PS6 to taki budżet pokryje. 

Każda strona jakieś sensowne argumenty ma. Ja to jednego dnia chciałbym tak a drugiego już znów kocham konsole xd

Opublikowano
2 hours ago, drozdu7 said:

Nie znam się ale komp za te mityczne 10k to nie zostanie dogoniony pewnie nawet przez PS6 pro ;)

A koszt Ps5, Ps5 pro i PS6 to taki budżet pokryje. 

Każda strona jakieś sensowne argumenty ma. Ja to jednego dnia chciałbym tak a drugiego już znów kocham konsole xd

Myślisz że komp za 10k obecnie z 7800x3D i 4080 Super będzie nadal tak zajebisty w czasach PS6? Śmiem wątpić.

Opublikowano

Dokładnie, albo grubo albo wcale.

Ja np nie widzę podpiętego PC pod tv w pokoju czy tam „salonie” .

Pc to biurko, krzesło i garb :newell:

Ludzie na forum tak mają i chwała sobie. No i ok, co kto woli. Ja na PC robię inne rzeczy których nie lubię robić na laptopie. Tak samo jak iPad mi nie zastąpi laptopa. Wszystko ma jakiś sens i cel u mnie. 
W cenie PS5 pro to jest oled 34. 

8 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Myślisz że komp za 10k obecnie z 7800x3D i 4080 Super będzie nadal tak zajebisty w czasach PS6? Śmiem wątpić.

Zależy co wymyślą zieloni i czy będzie to tylko dostępne dla serii 5xxx. Na ultra nie pograsz tyko high i tyle. To już nie ten wyścig zbrojeń co kiedyś, teraz są detale.

Opublikowano
21 minutes ago, iluck85 said:

Dokładnie, albo grubo albo wcale.

Ja np nie widzę podpiętego PC pod tv w pokoju czy tam „salonie” .

Pc to biurko, krzesło i garb :newell:

Ludzie na forum tak mają i chwała sobie. No i ok, co kto woli. Ja na PC robię inne rzeczy których nie lubię robić na laptopie. Tak samo jak iPad mi nie zastąpi laptopa. Wszystko ma jakiś sens i cel u mnie. 
W cenie PS5 pro to jest oled 34. 

Zależy co wymyślą zieloni i czy będzie to tylko dostępne dla serii 5xxx. Na ultra nie pograsz tyko high i tyle. To już nie ten wyścig zbrojeń co kiedyś, teraz są detale.

To się kupi za 4 lata za 800 zł :)

Opublikowano
W dniu 20.12.2024 o 17:38, ASX napisał(a):

A jaki jest jest już dzisiaj kupować XSX czy XSS skoro można złożyć PC bez ograniczeń i mieć wszystkie gry w lepszej jakości (z wyjątkiem kilku gier we wstecznej z x360 i oryginalnego xboxa). 

Ich strategia zaklada nie ma sensu kupowania żadnego konkretnego urządzenia, będzie można grać na takim "Xboxie" jak komu jest wygodnie. 

W chmurze, oficjalnej konsoli od MS czy na pececie złożonym bez ograniczeń.

Jeśli powstanie coś w stylu Xbox  OS na pecety, to na pewno nie będą się też samoograniczać udostępniając go tylko pecetowym konsolom przenośnym, ale udostępnia go na wszystkich urządzeniach. 

Jaki sens?

- wygoda grania i prostota w obsłudze 

- wsteczna

- rozmiar konsol 

- cena 1k-2k 

- najważniejsze, optymalizacja gier pod daną konfigurację 

A dla MS ich marny sklep to trzyma Xbox, na PC to nie istnieje, z GP trochę lepiej ale i tak zdecydowana większość subskrypcji jest na konsolach ;)

MS i Sonka na własne życzenie swoimi grami jeszcze bardziej wzmocnili Steam, Gaben bez ich gier jak będą chcieli kiedyś się wycofać na luzie przeżyje za to Spencer i Jim bez Steama to szorowanie na dnie.

Opublikowano

Dla mnie cała ta dyskusja PC vs konsole i tak prowadzi donikąd zwłaszcza w świetle tych wszystkich napływających z wielu źródeł informacji, że Xbox zamierza sprawić by następne ich konsole  bardziej przypominaly PC niż klasyczne konsole. A argumenty w 2024 r. O wygodzie korzystania z konsoli, rozmiarze czy wstecznej brzmią śmiesznie. Zwłaszcza że żaden inny sprzęt nie ma takiej wstecznej kompatybilności jak PC. 

Różnice zresztą już od jakiegoś czasu się zacierają co widać po Steam decku, który jest pecetem, ale wiele osób traktuje go jak konsole, a wyjdzie jeszcze  wiele podobnych urządzeń które coraz trudniej będzie sklasyfikować. 

Opublikowano

MS i Sony mogłyby robić gry ekskluzywne jak dawniej i sprzedawać konsole, ale nie chcą, bo nie tam leżą największe pieniądze na rynku gier. A oni chcą walczyć o największe pieniądze, nie chcą się zadowalać "gorszym" biznesem niż robią inni, czyli Steam. Z biegiem lat pojawiły się nowe furtki do trzepania hajsu i nic dziwnego, że próbują. Czy im się to opłaci, trudno powiedzieć, w sumie walczą w ciemno, natomiast widocznie więcej pieniędzy można zyskać w razie wygranej, niż przegrać w razie przegranej i uważają ryzyko za warte świeczki. Przecież zawsze można wrócić do starego modelu, gracze szybko zapominają. Ba, pewnie w razie powrotu zrobią z ludzi odpowiedzialnych wówczas za Xboksa bohaterów.

Opublikowano

Nie wierzę w to że można wrócić do starego modelu, zwłaszcza gdy już zaczyna plynąć kasa z dodatkowych źródeł dochodu to nikt już z tego nigdy nie zrezygnuje. 

To jest droga w jedną stronę z której nie ma powrotu. Zwłaszcza jak gracze, zorientują się ze de facto nic nie tracą na multiplatformowosci.