krzysiek923 1 711 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Akurat nie miałem na myśli niczego konkretnego, gry mogą wydawać gdzie chcą, ale zawsze może wrócić narracja Xbox = konsola pod TV. Cytuj
izon 1 005 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) 6 godzin temu, Czoperrr napisał(a): W tym roku miałem chwilowe załamanie i myślałem nad sprzedażą części kolekcji i kupnie PC ale się opamiętałem bo to jednak ponad 10k za coś sensownego z 4080 Super a przypomniałem sobie że w sumie nie ma obecnie gier wartych wydania takiej kasy. Do XSX dokupiłem PS5 i mi przeszło, dwie konsole obecnej generacji, Steam Deck i lapek do mniej wymagających gier wystarcza aż nadto. U mnie to podobnie wygląda, myślałem nad blachą ale stwierdziłem, że nie ma to teraz sensu i do XSX dokupię PRO, które pewnie za 2 miechy będzie w godziwych pieniądzach. Gamingowy lapek spokojnie mi ciągnie BG3, wiec wychodzę z założenia, że dopóki nie wyjdzie Wiedźmin 4 to zakup kompa odpuszczam. Edytowane 16 godzin temu przez izon Cytuj
iluck85 2 962 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 4 minuty temu, ASX napisał(a): Dla mnie cała ta dyskusja PC vs konsole i tak prowadzi donikąd zwłaszcza w świetle tych wszystkich napływających z wielu źródeł informacji, że Xbox zamierza sprawić by następne ich konsole bardziej przypominaly PC niż klasyczne konsole. A argumenty w 2024 r. O wygodzie korzystania z konsoli, rozmiarze czy wstecznej brzmią śmiesznie. Zwłaszcza że żaden inny sprzęt nie ma takiej wstecznej kompatybilności jak PC. Różnice zresztą już od jakiegoś czasu się zacierają co widać po Steam decku, który jest pecetem, ale wiele osób traktuje go jak konsole, a wyjdzie jeszcze wiele podobnych urządzeń które coraz trudniej będzie sklasyfikować. Ale my jesteśmy w 2024 i Zara 2025 tu i teraz nie wiem jak śmieszne może być że konsola jest mniejsza. Dla mnie ustawienie Budy koło tv jest śmiesznie. Można robić różne fikołki i wciskać to w różne obudowy. To nie Mac mini, a te małe obudowy ciekawe jak sobie radzą z ciepłem. Chętnie bym też posłuchał, jak dla wielu Ps4 to start promu kosmicznego i słyszą cewki w ps5. W tym małych budach PC śmiem wątpić w dobrą kulturę pracy. Samo korzystanie z konsoli jest łatwiejsze, jedyne ustawienia to jasność żeby logo było ledwo widoczne, potem chcesz ładnie czy szybko i tyle. Kolejne fikołki to klawiatura i myszka na BT żeby czasem coś ogarnąć na tym PC podpiętym do TV w „salonie” Konsola sobie stoi obok, wszystko zrobisz padem. No nie ogarniam co tu śnieżnego. Zgoda tylko że wsteczna. A Xbox sobie może być PC, nie nasza brocha ich słupki sprzedaży. Jest Nintendo i Sony jeszcze Więc nie wiem czy dyskusja konsola vs PC prowadzi donikąd. Xbox to nie wyrocznia- to wybór. A luźno patrząc na sprzedaż, to ani ich GP nie wyprowadził na wyżyny konsolowego rynku ani dobra konsola ani połączenie się z PC. Wygrywają nadal klasyczne konsole. Robisz z MS Mesjasza gejmjngu jak kiedyś próbowano z komórek zrobić konsole do gier. Angry Birds na przystanku ok, ale nadal klasyczne, przenośne urządzenie z fizycznymi guzikami wygrało. I to nawet kobyły pokroju SD czy Legiona. A przyszłość pokaże jak im te połączenie wyjdzie. Cytuj
ASX 14 716 Opublikowano 16 godzin temu Autor Opublikowano 16 godzin temu To też nie wróci, oni już od 2016 r. Traktują konsole tylko jako jeden z punktów wejścia do tzw ekosystemu Xboxa, część większej calosci. Pamiętam nawet że ok. 2018 r. Słuchałem podcastu z Majorem Nelsonem i Spencerem gdzie ten pierwszy mówił że telefon i Pc to też Xbox i Spencer mu przytakiwał. Te ich ostatnie działania to bardziej przyspieszenie planów w ramach strategii którą realizują od lat, niż jakaś zmiana planów. Cytuj
ASX 14 716 Opublikowano 16 godzin temu Autor Opublikowano 16 godzin temu 33 minuty temu, iluck85 napisał(a): Ale my jesteśmy w 2024 i Zara 2025 tu i teraz nie wiem jak śmieszne może być że konsola jest mniejsza. Dla mnie ustawienie Budy koło tv jest śmiesznie. Można robić różne fikołki i wciskać to w różne obudowy. To nie Mac mini, a te małe obudowy ciekawe jak sobie radzą z ciepłem. Chętnie bym też posłuchał, jak dla wielu Ps4 to start promu kosmicznego i słyszą cewki w ps5. W tym małych budach PC śmiem wątpić w dobrą kulturę pracy. Samo korzystanie z konsoli jest łatwiejsze, jedyne ustawienia to jasność żeby logo było ledwo widoczne, potem chcesz ładnie czy szybko i tyle. Kolejne fikołki to klawiatura i myszka na BT żeby czasem coś ogarnąć na tym PC podpiętym do TV w „salonie” Konsola sobie stoi obok, wszystko zrobisz padem. No nie ogarniam co tu śnieżnego. Przecież sam piszesz o małych obiadowych, więc zdajesz sobie sprawę że PC to nie zawsze wielką buda wysokości PS5 ale też mniejsze obudowy i płyty ITX. Co do ich kultury pracy to wszystko zależy od komponentów, bez problemu możesz zbudowac sobie niewielkiego peceta który nie będzie głośny jak odrzutowiec czy PS4. Co do wygody korzystania z Pc, to kolejny raz nie wiem skąd to wyobrażenie Z mojego doświadczenia wynika że gra na PC włącza się i jest dokładnie tyle ekranów do wyboru co na konsoli. Nie trzeba siedzieć w ustawieniach czy robić jakiś konfiguracji. Włączam grę i gram, gra sama dobiera mi ustawienia, rozdzielczość i reszte. Mogę się tylko zgodzić z tym że nie da się PC tak łatwo obsługiwać wyłącznie padem jak konsole. Ale nawet i to się zmienia, bo są już inicjatywy jak Bazzite Czy to: Które z powodzeniem przenoszą konsole doświadczenie na pc. A pewnie kwestią czasu jest kiedy będzie można na PC zainstalować Xbox OS. Cytuj
krzysiek923 1 711 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 28 minut temu, ASX napisał(a): To też nie wróci, oni już od 2016 r. Traktują konsole tylko jako jeden z punktów wejścia do tzw ekosystemu Xboxa, część większej calosci. No tak, ewoluują od lat i przy tym pozostaną, pod warunkiem, że zakładany plan się spełni i długoterminowo będzie zakładany zysk. Ale ewolucja wciąż trwa i w sumie nie wiadomo co będzie. Cytuj
iluck85 2 962 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 24 minuty temu, ASX napisał(a): Przecież sam piszesz o małych obiadowych, więc zdajesz sobie sprawę że PC to nie zawsze wielką buda wysokości PS5 ale też mniejsze obudowy i płyty ITX. Co do ich kultury pracy to wszystko zależy od komponentów, bez problemu możesz zbudowac sobie niewielkiego peceta który nie będzie głośny jak odrzutowiec czy PS4. Co do wygody korzystania z Pc, to kolejny raz nie wiem skąd to wyobrażenie Z mojego doświadczenia wynika że gra na PC włącza się i jest dokładnie tyle ekranów do wyboru co na konsoli. Nie trzeba siedzieć w ustawieniach czy robić jakiś konfiguracji. Włączam grę i gram, gra sama dobiera mi ustawienia, rozdzielczość i reszte. Mogę się tylko zgodzić z tym że nie da się PC tak łatwo obsługiwać wyłącznie padem jak konsole. Ale nawet i to się zmienia, bo są już inicjatywy jak Bazzite Czy to: Które z powodzeniem przenoszą konsole doświadczenie na pc. A pewnie kwestią czasu jest kiedy będzie można na PC zainstalować Xbox OS. A Ty tak poważnie z tym itx? Mój 4080 potrafi odpalić wiatraki na maxa i słychać jak to chodzi. Nie wyobrażam sobie tej małej budy na gierce wymagającej. A mowa o PC za 3,5 który zgruzuje PS5. No nie mogę sobie wyobrazić tej cichej kultury pracy w tej małej obudowie Ale to jest właśnie apogeum PC żeby mieć lepiej i mocniej, to ta wygoda i te ustawienia które są właśnie na PC. I teraz to się kłóci z ideą posiadania PC. Ale rozumiem o co Ci chodzi. Można sobie postawić kozak budę z 4090 i mieć na wszystko wywalone jaja. Samo się ustawi i zgruzuje wszystkie 3 konsole od razu. I też rozumiem że chodzi Ci o to że to wszystko zmierzy i tak do tej jedynej drogi którą opisałeś. Ale na dzisiaj i pewnie kolejna generacja będzie imo nadal klasycznie. Na bank tak będzie przy PS6 i Switchu 2. Skoro duże markety już obniżyły Pro, to szału nie ma. Cytuj
Dalhi 211 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu (edytowane) Kontrolerem można wywołać windowsowy tryb gry i przez niego odpalić steam, który uruchomi się w trybie big picture jak go odpowiednio ustawimy, nawet jeśli nie to kontrolerem też można go wprowadzić we wspomniany wcześniej tryb dużego ekranu. Z tego punktu mamy pełną obsługę za pomocą pada, chyba że jakieś zewnętrzne apki po drodze się odpalają... Tego nie testowałem. Kulturą pracy konsole wygrywają, bez dwóch zdań. Xboxa mogłem sobie zostawić na noc żeby coś pobierał i mi to nie przeszkadzało w pokoju. Cisza i spokój... Natomiast musiałbym ohooyeć żeby PC mi chodził całą noc i mielił coś na dysku, a nie mam żadnych światełek poza tymi koniecznymi. Edytowane 15 godzin temu przez Dalhi Cytuj
Lukas_AT 1 209 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) 4 godziny temu, drozdu7 napisał(a): Każda strona jakieś sensowne argumenty ma. Ja to jednego dnia chciałbym tak a drugiego już znów kocham konsole xd Czasami tez tak myślę: Otrzaśni się, uspokój się. Czy warto wydawac 10k na gierki? Na poczatku będzie wow, a potem już normalne przyzwyczajenie i granie jak teraz. Teraz dostane wow, ale potem już kolejny xbox w 2026 mnie niczym nie zaskoczy. Ale pewnie gdyby Wiedzmin 4 wyszedł jutro i konsole by dostaly bieda wersje to by mnie to striggerowalo do zakupu PC. Ta kultura pracy i hałas też istotny argument. Siedzenia przy biurku u mnie żadnego nie będzie. Musi być kanapa i salon. Edytowane 15 godzin temu przez Lukas_AT Cytuj
iluck85 2 962 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Wiedzmin 4 to i tak zapewne nowe konsole, więc spoko, nie będzie tragicznie. Teraz będzie problem przy GTA6. Cytuj
Czoperrr 5 240 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 21 minutes ago, Dalhi said: Kontrolerem można wywołać windowsowy tryb gry i przez niego odpalić steam, który uruchomi się w trybie big picture jak go odpowiednio ustawimy, nawet jeśli nie to kontrolerem też można go wprowadzić we wspomniany wcześniej tryb dużego ekranu. Z tego punktu mamy pełną obsługę za pomocą pada, chyba że jakieś zewnętrzne apki po drodze się odpalają... Tego nie testowałem. Kulturą pracy konsole wygrywają, bez dwóch zdań. Xboxa mogłem sobie zostawić na noc żeby coś pobierał i mi to nie przeszkadzało w pokoju. Cisza i spokój... Natomiast musiałbym ohooyeć żeby PC mi chodził całą noc i mielił coś na dysku, a nie mam żadnych światełek poza tymi koniecznymi. Jakie mielenie dysku? Masz jeszcze dysk talerzowy? Cytuj
Dalhi 211 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) 5 minut temu, Czoperrr napisał(a): Jakie mielenie dysku? Masz jeszcze dysk talerzowy? Nie, ale wentylatory hałasują, zwłaszcza w zasilaczu mam głośny. Żałuję że go nie wymieniłem zaraz po zakupie. Kultura pracy jest nieporównywalnie słabsza niż w konsoli, ale możliwości większe. Coś za coś. Edytowane 15 godzin temu przez Dalhi Cytuj
izon 1 005 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu A GTA 6 wychodzi na premierę na PC? Można skończyć dyskusje czy blacha ma sens Cytuj
Paolo de Vesir 9 232 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Pytanie czy nie będzie powtórki z cymbergaja na konsole i jeszcze raz - ja kompa za dychę nie mam, ale wiem z pierwszej ręki od ludzi którzy mają że to już jest PS6PRO dostępne od ręki Xbox nie wydał wersji Pro, ale robi mi za nią mój wysłużony i7-9700 + 3060Ti gdzie mogę sobie dzięki DLSS wyciągnąć już dzisiaj świetnie wyglądające na ekranie 4K i w 60 klatkach, a to przecież przedpotopowa platforma. Forza Horizon 5 w 4K/60 (natywnie) to jakiś kosmos. Dla podobnego efektu musiałbym kupić PRO, a jeszcze wcześniej kupiłem PS5, czyli 2.5K + 3.5K + 0.5K aby grać w „najlepszej konsolowej jakości” na daną chwilę. Cytuj
GearsUp 285 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu Godzinę temu, ASX napisał(a): Przecież sam piszesz o małych obiadowych, więc zdajesz sobie sprawę że PC to nie zawsze wielką buda wysokości PS5 ale też mniejsze obudowy i płyty ITX. Co do ich kultury pracy to wszystko zależy od komponentów, bez problemu możesz zbudowac sobie niewielkiego peceta który nie będzie głośny jak odrzutowiec czy PS4. Co do wygody korzystania z Pc, to kolejny raz nie wiem skąd to wyobrażenie Z mojego doświadczenia wynika że gra na PC włącza się i jest dokładnie tyle ekranów do wyboru co na konsoli. Nie trzeba siedzieć w ustawieniach czy robić jakiś konfiguracji. Włączam grę i gram, gra sama dobiera mi ustawienia, rozdzielczość i reszte. Mogę się tylko zgodzić z tym że nie da się PC tak łatwo obsługiwać wyłącznie padem jak konsole. Ale nawet i to się zmienia, bo są już inicjatywy jak Bazzite Czy to: Które z powodzeniem przenoszą konsole doświadczenie na pc. A pewnie kwestią czasu jest kiedy będzie można na PC zainstalować Xbox OS. Ciekawe jak aktualizuje sterowniki albo zmienia dane w plikach tekstowych żeby niektóre starsze gry się w ogóle odpalały Cytuj
Dalhi 211 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu 7 minut temu, GearsUp napisał(a): Ciekawe jak aktualizuje sterowniki albo zmienia dane w plikach tekstowych żeby niektóre starsze gry się w ogóle odpalały Zdalnym pulpitem przez switch. Cytuj
Lukas_AT 1 209 Opublikowano 15 godzin temu Opublikowano 15 godzin temu (edytowane) GTA zawsze ogrywalo sie na konsoli w dniu premiery i ma sie pewnosc, ze Rockstar wykrzesie z konsol wszystko, co sie da, prze co dostaniemy ladnie wygladajacy tytul. Nawet dzis moge RDR2 odpalic na PS4 Pro i podziwiac grafike, gdzie z Cyberpunkiem i wieloma multiplatformami tak nie ma. Grajac w GTA 6 na PS5 bede mial podejscie, ze to w koncu jakis next-genowy tytul, ktory wykorzystuje moc konsoli i odstawia inne gry. Nawet dzis odpalajac GTA5 na 7 generacji mam poczucie, ze to produkt pelny, ktoremu nic nie brakuje, a nie cos robione na kolanie albo popluczuny, nawet majac obok wersje na PS5. Moze z GTA 4 tak nie jest na PS3 hehe, ale to byl raczej wypadek przy pracy. No i na premiere nie bedzie wersji pecetowej. Po prostu pozniej sie zagra ponownie w lepsza wersje. Zawsze tak robilem z kazdym GTA. Edytowane 14 godzin temu przez Lukas_AT Cytuj
addhoc 65 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Teraz, Paolo de Vesir napisał(a): Pytanie czy nie będzie powtórki z cymbergaja na konsole i jeszcze raz - ja kompa za dychę nie mam, ale wiem z pierwszej ręki od ludzi którzy mają że to już jest PS6PRO dostępne od ręki ...a w jakich gra ta kosmiczna technologia się objawia? Cytuj
ASX 14 716 Opublikowano 14 godzin temu Autor Opublikowano 14 godzin temu No tak, ale ITX to nie jest obudowa pod rtx 4080, bo taka karta nawet się w takiej obudowie nie zmieści. Cytuj
Paolo de Vesir 9 232 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 3 minuty temu, addhoc napisał(a): ...a w jakich gra ta kosmiczna technologia się objawia? Chociazby w Cymbergaju właśnie z Path Tracingiem, Indianie czy ogólnie w grach o wysokich rozdzielczościach gdzie na konsolach masz często jakiś podły upscalling z 720p-1080p. Cytuj
shoegaze 47 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu Ja wypisałem się z tej błazenady, zwyczajnie nie zamierzam inwestować w ekosystem zarządzany przez ludzi, którzy mają w poważaniu ponad dwie dekady ciężkiej pracy, budowania tożsamości, zaangażowania klientów i reszty zmiennych przekładających się na wartość marki X B O X. Nie mam na myśli poszerzania zainteresowania PC-tami czy chmurą, bo otwieranie się na nowe rynki (zwłaszcza te odznaczające się dużym wzrostem) jest naturalnym następstwem dla bilionowego korpo. Luzik, you can put Game Pass on every screen, Idgaf. Natomiast to, co obecnie dzieje się z samą konsolą, jest już poniżej jakiejkolwiek krytyki. Ograniczanie dostaw, odpuszczanie strategicznych regionów, zerowy marketing samej marki, zerowa promocja gier first-party, zerowa komunikacja z zaniepokojonymi konsumentami, zerowa transparentność, niedotrzymywanie obietnic i można tak bez końca. Also, nie bardzo rozumiem, po co w ogóle dyskutujecie na temat przyszłości Xboxa, skoro ta stała się oczywista z dniem 15.01 - czyli datą publikacji najobszerniejszego i najprecyzyjniejszego leaku w historii branży. Klik Ciekawi mnie to, w jaki sposób ziomek wpadł w posiadanie wszystkich informacji. Przecież o szczegółach związanych z tak diametralną zmiana kursu w prowadzonym biznesie wie pewnie maksymalnie kilka osób na szczycie. Nie ma szans na to, że szeregowy pracownik dłubiący przy grach mógł chociaż zasłyszeć jakąś plotkę. Czyżby ktoś wbił się Spencerowi na maila? A może porobiony Booty wysypał się jakiejś gówniarze po jednej z imprez dla zarządu? W każdym razie niesłychane, że wszystko potwierdziło sie z dokładnością co do linijki. Pozostaje co prawda kwestia multiplatformowości Flight Simulatora i calkowite ubicie konsoli stacjonarnej na rzecz jakichś gówien w stylu AsusBoxa, ale i to wydaje się tylko kwestią czasu. 3 Cytuj
iluck85 2 962 Opublikowano 14 godzin temu Opublikowano 14 godzin temu 31 minut temu, ASX napisał(a): No tak, ale ITX to nie jest obudowa pod rtx 4080, bo taka karta nawet się w takiej obudowie nie zmieści. 3 godziny temu, ASX napisał(a): O wygodzie korzystania z konsoli, rozmiarze czy wstecznej brzmią śmiesznie. I widzisz, jednak konsola lepsza Nie zrobisz w ładnej i kompaktowej obudowie jak XSX i do tego za 3,5 żeby go zgruzowało. Więc jak widać, dyskusja do końca bezsensu nie jest. Godzinę temu, Lukas_AT napisał(a): GTA zawsze ogrywalo sie na konsoli w dniu premiery i ma sie pewnosc, ze Rockstar wykrzesie z konsol wszystko, co sie da, prze co dostaniemy ladnie wygladajacy tytul. Nawet dzis moge RDR2 odpalic na PS4 Pro i podziwiac grafike, gdzie z Cyberpunkiem i wieloma multiplatformami tak nie ma. Grajac w GTA 6 na PS5 bede mial podejscie, ze to w koncu jakis next-genowy tytul, ktory wykorzystuje moc konsoli i odstawia inne gry. Nawet dzis odpalajac GTA5 na 7 generacji mam poczucie, ze to produkt pelny, ktoremu nic nie brakuje, a nie cos robione na kolanie albo popluczuny, nawet majac obok wersje na PS5. Moze z GTA 4 tak nie jest na PS3 hehe, ale to byl raczej wypadek przy pracy. No i na premiere nie bedzie wersji pecetowej. Po prostu pozniej sie zagra ponownie w lepsza wersje. Zawsze tak robilem z kazdym GTA. I fajnie, ale tu się wszystko będzie rozchodzić o to, że na konsoli marne 30fps, a na PC będzie 60 min, a u nielicznych to i 120 fps. To jest dopiero granie. I większość dyskusji krąży dookoła tego jak przybyło nam PC na forum. W takim GTA czy RDR nie wadzi mi kompletnie 30 klatek, bo to zupełnie inne gry. Tam wszystko ma być powolne i się toczyć swoim własnym życiem. To nie Marcus ze spluwą wielkości prawie samego bohatera i jazda bez trzymanki. Te 60 fps to takie trochę Full Frame w fotografii, wszyscy do tego dążyli ślepo, ale nie wszyscy tego potrzebowali finalnie. Cytuj
Paolo de Vesir 9 232 Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Summa summarum - nieważne jak, ważne że na konsoli. Cytuj
Lukas_AT 1 209 Opublikowano 12 godzin temu Opublikowano 12 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, iluck85 napisał(a): fajnie, ale tu się wszystko będzie rozchodzić o to, że na konsoli marne 30fps, a na PC będzie 60 min, a u nielicznych to i 120 fps W kazde GTA gralem w 30fps na premiere i z GTA 6 bedzie tak samo. Pogodzilem sie z tym faktem. Wole by cala moc szla w szczegolowosc i zyjace miasto. Nawet gdybym mial moc powiedziec Rockstar czy maja robic gre na konsole z mysla o 30 klatek czy 60 to bym powiedzial robcie dalej z mysla o 30. Eksytacja tytulem i tak zabije mysli w ilu klatlach sie gra. Nie chcialbym jedynie drastycznych spadkow widziec albo powtorki z GTA 4 z PS3. I wtedy bede szczesliwy. Edytowane 12 godzin temu przez Lukas_AT Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi