Paolo de Vesir 9 427 Opublikowano poniedziałek o 20:43 Opublikowano poniedziałek o 20:43 To byłoby zbyt dobre, chociaż przy tempie prac nad grami otrzymam trójkę na czterdzieste urodziny. Cytuj
Homelander 2 433 Opublikowano poniedziałek o 21:23 Opublikowano poniedziałek o 21:23 Grzegorz z Okiem Deva zna się z ludźmi z Moon Studios i dziś na streamie powiedział, że oni w tej chwili praktycznie całą parą pracują nad Rest for the Wicked. Bardzo niewielkie zasoby są zwolnione na inne projekty, więc Ori 3 to nie wcześniej niż 3 lata Cytuj
Magik 1 126 Opublikowano poniedziałek o 21:56 Opublikowano poniedziałek o 21:56 W dniu 26.01.2025 o 19:51, pawelgr5 napisał(a): A ja bym chciał zeby nastepny xbox faktycznie byl potezny. Nie ze po prostu mocniejszy niz obecny bo to oczywiste ale mocniejszy niz zwykly skok generacji konsolowej. Ja bym chciał żeby skok był chociaż w połowie taki jak kiedyś Porównując to co mamy obecnie do sytuacji sprzed dwóch dekad...to kiedyś gry na sprzętach tej samej generacji (np. Chaos Theory na X vs PS2) potrafiły pokazać większą różnicę niż teraz gry dostępne na PS5 i PS4 (i analogicznie SeX i One). Cytuj
Paolo de Vesir 9 427 Opublikowano poniedziałek o 22:02 Opublikowano poniedziałek o 22:02 Jest to już obecnie niewykonalne - diminishing returns - gry graficznie osiągnęły w generacji ósmej poziom który tylko delikatnie da się obecnie podnosić. Nie mówiąc już o tym, że aby zagwarantować na konsolach skok graficzny rodem z PSX -> PS2. Cytuj
krzysiek923 1 785 Opublikowano poniedziałek o 22:42 Opublikowano poniedziałek o 22:42 Cytat Gram obecnie w Indiana Jones and the Ancient Circle na Xbox Series S i wygląda świetnie. To pokazuje, że konsola radzi sobie doskonale z grami obecnej generacji spencer grający na series s xd zapewne sytuacja finansowa lub brak dostpności nie pozwala na zakup series x Cytuj
łom 2 088 Opublikowano poniedziałek o 22:54 Opublikowano poniedziałek o 22:54 47 minut temu, Magik napisał(a): Ja bym chciał żeby skok był chociaż w połowie taki jak kiedyś Porównując to co mamy obecnie do sytuacji sprzed dwóch dekad...to kiedyś gry na sprzętach tej samej generacji (np. Chaos Theory na X vs PS2) potrafiły pokazać większą różnicę niż teraz gry dostępne na PS5 i PS4 (i analogicznie SeX i One). Tu też chodzi o wydajność samego sprzętu, to nie te czasy gdzie w przeciągu 6 lat next gen był pod każdym względem przynajmniej 10x mocniejszy od poprzedniej konsoli dodatkowo pakując nowe bajery, już nie mówiąc o tym że same częstotliwości mocno szły w górę więc devowie nie musieli się bawić w optymalizację na wiele wątków. Kolejny przeskok będzie jak dosłownie wszystkie gry zaczną korzystać z pełnego RT ale żeby do tego doszło to najsłabszy sprzęt pod którego będą projektowane musi sobie z tym radzić... może za jakieś 5 lat to nastąpi. A tak naprawdę zamiast skupić się na grafice to wolał bym żeby zasoby poszły w poprawę fizyki, zniszczalności otoczenia czy AI. 2 Cytuj
drozdu7 2 973 Opublikowano wtorek o 04:28 Opublikowano wtorek o 04:28 Jezu ale te sklejki tego co było gadane z rok temu albo dalej, a co jest teraz xd brakuje tylko rosnącego nosa Spencera. Pod tym względem trochę mi się gotuje że kurwa wstali z Nadellą pewnego razu i stwierdzili że chcą tylko więcej pieniędzy. Bo narazie tylko gada jak to chce się dzielić grami, jak kocha inne platformy. To może załatw chłopie coś dla swoich użytkowników? Skoro tak zajebiście współpracujesz z Nintendo i Platinum to zapłać za port Astral Chain. Gadasz z Gabenem? Może Black Mese na Xbox byśmy zobaczyli. Albo jakies info "hej udało nam się odnowić licencję na starsze Spidermany i Transformersy". Pokazać że coś dla swoich są w stanie ogarnąć. Cytuj
McDrive 3 130 Opublikowano wtorek o 04:55 Opublikowano wtorek o 04:55 23 minuty temu, drozdu7 napisał(a): Jezu ale te sklejki tego co było gadane z rok temu albo dalej, a co jest teraz xd brakuje tylko rosnącego nosa Spencera. Pod tym względem trochę mi się gotuje że kurwa wstali z Nadellą pewnego razu i stwierdzili że chcą tylko więcej pieniędzy. Bo narazie tylko gada jak to chce się dzielić grami, jak kocha inne platformy. To może załatw chłopie coś dla swoich użytkowników? Skoro tak zajebiście współpracujesz z Nintendo i Platinum to zapłać za port Astral Chain. Gadasz z Gabenem? Może Black Mese na Xbox byśmy zobaczyli. Albo jakies info "hej udało nam się odnowić licencję na starsze Spidermany i Transformersy". Pokazać że coś dla swoich są w stanie ogarnąć. Ja tam twierdzę, że on już tylko gada to co zarząd zadecydował. On pewnie nie miał za wiele do gadania. W korpo liczą się cyferki. Z tego samego powodu w Sony skasowali tak dużo gaasów. Po spadku akcji po concord przeliczyli i wyszło im pewnie, że taniej będzie to wszystko wyjebać do kosza niż mieć przypiętą łatkę woke. Cytuj
ASX 14 801 Opublikowano wtorek o 07:15 Autor Opublikowano wtorek o 07:15 Ciekawe jest to co mówił w kontekście Series S, że gry dzisiaj są tak robione aby skalowane od stosunkowo slabych urządzeń na baterie jak Steam Deck czy ROG Ally do mocarnych RTX 4090 i Series S daje im tę przewagę że w domyśle mają już gotowe wersję przenośne wielu gier. Odnośnie następnych konsol mówił że chciałby żeby były innowacyjne i różne od tego co dzisiaj jest na rynku. I to też jest ciekawe, bo XSX i PS5 to chyba dwie różn,e ale jednocześnie najbardziej podobne do się ie konsole w historii, a przez to też... Nudne. Wychwalał za to Nintendo za ich innowacyjne podejście, chociaż moim zdaniem akurat Switch 2 też zapowiada się dosyć nudno. Cytuj
drozdu7 2 973 Opublikowano wtorek o 07:40 Opublikowano wtorek o 07:40 Taa o sprzęcie mówił że celują w coś innowacyjnego. Ale też studził zapędy gdy padło pytanie o ten biggest Technological leap. No i na pytanie o Steama na Xboxie tylko się uśmiechnął, trudno cokolwiek wnioskować Cytuj
krzysiek923 1 785 Opublikowano wtorek o 08:30 Opublikowano wtorek o 08:30 48 minut temu, drozdu7 napisał(a): Taa o sprzęcie mówił że celują w coś innowacyjnego. Ale też studził zapędy gdy padło pytanie o ten biggest Technological leap. I dlatego radzę się wstrzymać z oczekiwaniami (ktoś jeszcze jakieś ma xd), bo gdyby to chodziło o czystą moc sprzętową, to byłoby to powiedziane wprost, że chodzi o wydajność. Cytuj
ASX 14 801 Opublikowano wtorek o 10:19 Autor Opublikowano wtorek o 10:19 Na żaden wielki skok technologiczny się nie napalam, bo już jestem na to za stary by wierzyć w marketingowe hasła, a i zdaje sobie sprawę że następne konsole i tak będą musiały być słabsze niż mój obecny PC. Ale fajnie byłoby jakby faktycznie konsole zaoferowały coś nowego nie tylko w kwestii suchej mocy bo to nie wierze jak napisałem, ale bardziej w kwestii wygody użytkowania. Cytuj
Atherius 44 Opublikowano wtorek o 11:12 Opublikowano wtorek o 11:12 Qucik resume to było coś nowego, bez czego ciężko mi się obecnie gra, jeśli chodzi o ps5/pc, więc liczę na coś równie przełomowego. Cytuj
Paolo de Vesir 9 427 Opublikowano wtorek o 11:17 Opublikowano wtorek o 11:17 55 minut temu, ASX napisał(a): Na żaden wielki skok technologiczny się nie napalam, bo już jestem na to za stary by wierzyć w marketingowe hasła, a i zdaje sobie sprawę że następne konsole i tak będą musiały być słabsze niż mój obecny PC. Ale fajnie byłoby jakby faktycznie konsole zaoferowały coś nowego nie tylko w kwestii suchej mocy bo to nie wierze jak napisałem, ale bardziej w kwestii wygody użytkowania. Ja się już się pogodziłem z mocą konsol. Gier tak naprawdę fest spierdolonych technologicznie zbyt dużo nie ma, a jeśli są to i tak od partaczy których tytuły ogrywa się jak spadną do stówy. Dopóki będę miał możliwość grania w 60 klatkach na konsoli (stacjonarnej) dopóty będzie mnie to satysfakcjonować. Cytuj
Basior 1 147 Opublikowano wtorek o 11:24 Opublikowano wtorek o 11:24 Ja chcę pada jak od PS5. Plus handhelda Cytuj
Paolo de Vesir 9 427 Opublikowano wtorek o 11:27 Opublikowano wtorek o 11:27 Mam nadzieję, że odpowiednik DS to już pewniak. W dupie mam tego touchpada i głośniczek, ale przydałaby się wymiana na wibracje haptyczne. Cytuj
tedi007 707 Opublikowano wtorek o 11:35 Opublikowano wtorek o 11:35 (edytowane) Wielkich zmian nie będzie, ani drastycznego przeskoku jeśli chodzi o moc, wielkich zmian w architekturze też nie będzie. Żeby tak się stało, to musieliby gruba kreską odciąć się od poprzedniej generacji ale na 99% tego nie zrobią, bo nie porzuca tych milionów potencjalnych klientów na swoje produkty(gry), Sony zapewne też tego nie zrobi, dlatego przy kolejnych konsolach zwów będziemy oglądać przez pół ich "życia"(albo i dłużej) rozkrok generacyjny, bo gry będą wydawane też na poprzednią generację. Więc pewnie sobie tam pomyślą na cholerę wielki przeskok technologiczny, jak tej mocy nie będzie można w pełni wykorzystać, bo stary sprzęt też musi uciągnąć nasze produkcje. Edytowane wtorek o 11:37 przez tedi007 Cytuj
krzysiek923 1 785 Opublikowano wtorek o 11:38 Opublikowano wtorek o 11:38 12 minut temu, Basior napisał(a): Ja chcę pada jak od PS5. Plus handhelda jak w nowych padach nie będzie halla (a nie będzie, no nie oszukujmy się - jakby miały być to już teraz by wprowadzili) to sprzedaję nówkę zaraz po wyjęciu z pudełka i od razu biorę za ten hajs 8bitdo Cytuj
ASX 14 801 Opublikowano wtorek o 11:40 Autor Opublikowano wtorek o 11:40 Rozkrok generacyjny i crossgenowowśc wynika raczej nie z architektury, ale z budżetów gier. W dzisiejszych czasach każdy kombinuje jak sprzedawać swoje gry na największej liczbie urządzeń. Nawet jeśli nowe konsole zaoferowałyby jakąś rewolucyjną nową architekturę to i tak bedą wspierały stare generacje jak długo tylko mogły. Cytuj
SnoD 2 385 Opublikowano wtorek o 16:34 Opublikowano wtorek o 16:34 Najgorsze jest to, że większość deweloperów olewa kształcenie się w wymiarze optymalizacji, bo robotę za nich może zawsze odwalić DLSS lub inne FSR I mamy coraz mocniejsze sprzęty, z których tak naprawdę wyciska się coraz mniej. Cytuj
Mejm 15 477 Opublikowano wtorek o 17:07 Opublikowano wtorek o 17:07 Deweloperzy mocno podciagneli by sie w optymalizacji gdyby marketing nie kazal im rzezbic kolejna generacje w kolejnym K, zeby potem pokazywac ze kibice na trzecim planie sa o 16% wyrazniejsi. Cytuj
Lukas_AT 1 231 Opublikowano wtorek o 17:21 Opublikowano wtorek o 17:21 5 godzin temu, ASX napisał(a): Rozkrok generacyjny i crossgenowowśc wynika raczej nie z architektury, ale z budżetów gier. W dzisiejszych czasach każdy kombinuje jak sprzedawać swoje gry na największej liczbie urządzeń. Nawet jeśli nowe konsole zaoferowałyby jakąś rewolucyjną nową architekturę to i tak bedą wspierały stare generacje jak długo tylko mogły. Z tym budzetem tez idzie czas produkcji. Jak teraz chcesz zaczac produkcje gry AAA, ktora nie bedzie szybkim kopiuj-wklej, to skonczysz, gdy juz na rynku bedzie PS6. Cross-geny to juz wiec naturalna kolej rzeczy. Cytuj
ASX 14 801 Opublikowano wtorek o 17:34 Autor Opublikowano wtorek o 17:34 17 minut temu, Mejm napisał(a): Deweloperzy mocno podciagneli by sie w optymalizacji gdyby marketing nie kazal im rzezbic kolejna generacje w kolejnym K, zeby potem pokazywac ze kibice na trzecim planie sa o 16% wyrazniejsi. Ja rozumiem Mejm że dopiero nadrabiasz gry z PS4, ale od kilku lat się tak nie dzieje. Gry w tej generacji konsol chodzą często w gorszej rozdzielczości i mają mniej K niż w poprzedniej na XOX. Dzisiaj developerzy robią gry działające w jakimś sub HD w stylu 900p, potem upscalują to jakimś FSR albo PSSR i fajrant pora na CSa. Efektem czego jakość obrazu gier na tej generacji konsol jest często gorsza niż na poprzedniej. Oczywiście zdarzają się wyjątki jak ostatni Indiana Jones, ale generalnie pod tym względem można powiedzieć że konsole zrobiły duży krok wstecz. 1 Cytuj
drozdu7 2 973 Opublikowano wtorek o 17:36 Opublikowano wtorek o 17:36 Tu spostrzeżenia Parrisa. Wiem że to kumpel Phila, ale kilka rzeczy trafnie. Że już nie musimy chodzić i pytać czy wszystko może wyjść wszędzie, bo jasno jest powiedziane że może. Nie trzeba pytać o kolejną konsolę, bo jest powiedziane że będzie. I że MS będzie chciał Cię przekonać tym co ta konsola może (wg niego otwarta platforma to niemal pewnik) Można się wkurzać, można iść do obozu konurencji ale teraz już każdy wie. A nie tak jak kolega Paziu kurwa znów zaczyna filmik od tego że MS powinien przestać robić konsole xd co ten typ ma jazdy Cytuj
SnoD 2 385 Opublikowano wtorek o 18:38 Opublikowano wtorek o 18:38 Trzeba oglądać jakiegoś Parysza żeby zrozumieć to co zostało powiedziane dosłownie i wprost? :p Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi