Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

ASX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Just now, Shago said:

GamePass, QuickResume, lepsza kultura pracy..

Mówię o kolejnych konsolach nieaktualnej generacji bo tutaj już Xboxa nikt nie wybierze. Co do tej kultury pracy, kupiłem PS5 Slim 3 miesiące temu i bałem się o kulturę pracy a konsola nie wydaje z siebie absolutnie żadnego szumu ani cykania cewek, kompletna cisza. 

Opublikowano

to niech wybierze PS6, Microsoft ostatecznie i tak pewnie na nim zarobi.

Jeśli Microsoftowi nie zależy aby ludzi kupowali ich konsole, bo będą mieli swoje gry wszędzie, to dlaczego gracze tak się tym przejmują. 

Opublikowano
3 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Co do tej kultury pracy, kupiłem PS5 Slim 3 miesiące temu i bałem się o kulturę pracy a konsola nie wydaje z siebie absolutnie żadnego szumu ani cykania cewek, kompletna cisza. 

O glosniej ps5 przeczytalem tylko na tym forum.

Opublikowano

skoro to jest taka super gurwa strategia, wydawać wszystko wszędzie, kochajmy się wszyscy, make love not war, to ciekawe dlaczego wcześniej nie prowadzili takiej wspaniałomyślnej strategii. no przecież to takie oczywiste i proste, że jak wszyscy grają na wszystkim to wszyscy wygrywają i to nie ma minusów, ASX już w 2006 to wiedział. co wtedy nakazywało microsoftowi nie dzielić się wszystkim? hmm, może widoki na wygranie rywalizacji z sony, które prysły ostatecznie? może sukces abonamentów? bo przecież nie dobro graczy

2 minuty temu, ASX napisał(a):

Jeśli Microsoftowi nie zależy aby ludzi kupowali ich konsole, bo będą mieli swoje gry wszędzie, to dlaczego gracze tak się tym przejmują. 

hmmm... może dlatego, że nie zaczęli biznesu pod nową marką, tylko podpięli się pod nazwę "xbox", która zasłynęła z czegoś innego i wryłą się ludziom w głowy inaczej? jak powiedział spencer "wciąż będziemy produkować konsole, bo przecież wciąż mamy "box" w nazwie". przecież pozostanie przy tej nazwie robi im więcej szkód niż pożytku, to co sobie wypracowali latami na tej nazwie dzisiaj budzi tylko złe skojarzenia. niech nazwą kolejne pudło pod tv Microsoft Gaming Console, tak jak przemianowali Xbox Game Studios na Microsoft Game Studios i jadą z nowym w całości

Opublikowano
2 minuty temu, Mejm napisał(a):

Bez kitu, mój prosiak cichutki, nie ma w ogóle porownania do ps4 pro którego slyszałem przez słuchawki grajac w Wieśka. Ziomek z discorda ma xboxa i ps5 pro, mowi, ze Sonka ciszej pracuje. Jednostkowe przypadki? Wątpie.

Opublikowano
1 minute ago, Shen said:

Bez kitu, mój prosiak cichutki, nie ma w ogóle porownania do ps4 pro którego slyszałem przez słuchawki grajac w Wieśka. Ziomek z discorda ma xboxa i ps5 pro, mowi, ze Sonka ciszej pracuje. Jednostkowe przypadki? Wątpie.

PS5 Slim pracuje ciszej od mojego XSX bo ma 3 miesiące, a Xbox 4 lata i jeszcze go nie otwierałem, dopiero niedawno usłyszałem lekki szum wentylatora w niektórych grach, wcześniej też był bezszelestny. Obie konsole w tej generacji są wspaniałe jeśli chodzi o kulturę pracy i nie ma porównania z PS4, który miał najgorszą w całej mojej karierze gracza.

Opublikowano
13 minut temu, Shago napisał(a):

GamePass, QuickResume, lepsza kultura pracy..

game passa odpalisz na lodówce w chmurze to i loadingi nie straszne, no i możesz to odpalić na czymś co nie generuje hałasu

Opublikowano
6 minut temu, ASX napisał(a):

Microsoft ostatecznie i tak pewnie na nim zarobi.

wielu xboxowym ludziom chyba zależy tylko na tym... żeby Microsoft zarobił :/ ja to bym wolał żeby Xbox był fajny po prostu

6 minut temu, Mejm napisał(a):

jak napęd rozpoczyna pracę to jest głośno ale jak już odczyta sobie to co musi (nie wiadomo po co) to jest cichutko no i tak jak już mówiłem jeśli o te kilka decybeli PS5 jest głośniejsze to Xbox nadrabia to hałaśliwie klikającymi przyciskami w padzie 

Opublikowano

10 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Wszystko fajnie, ale niech mi ktoś poda argumenty dlaczego ktoś kto idzie do sklepu po konsolę i stanie przed wyborem: PS albo Xbox miałby wybrać tą drugą opcję?

Myślę że game pass razem z dostępnością gier zarówno na PC jak i chmurze może być przekonywująca nadal.

W przypadku Playstation masz remastery za full price, kasowane gierki i studia, nastawienie na gaasy, wydawanie sprzętu potem jego olewanie (PS VR2) i gry portowane na peceta w szybszym tempie, niż Microsoft wydający gry na Playstation. Dosłownie wczoraj wyszedł Spiderman 2 na steamie, PS5 nie ma żadnej gry oprócz Gran Turismo dla której warto kupić ten sprzęt, bo wszystko jest już na PC.

• beka z typa 1
Opublikowano

Strategia się zmieniła kiedy ich konsole zaczęły wchodzić w okres stagnacji. Korpo jak to korpo musi nieustannie rosnąć, więc gdy nie było wzrostu na ich konsolach, zaczęli wydawać gry na PC w dniu premiery, potem na Steama, a teraz pierwsze gry trafiają na PS5 a wkrótce na Switcha 2. 

7 minut temu, Krzysztof93 napisał(a):

wielu xboxowym ludziom chyba zależy tylko na tym... żeby Microsoft zarobił :/ ja to bym wolał żeby Xbox był fajny po prostu

Mi zależy przede wszystkim na tym aby było w co grać. I jak na razie mój xbox całkiem spoko mi tego dostarcza, gier jest w tej chwili więcje niż mam czasu na granie. Ale jak ktoś nie chcę go kupować iwoli grać w Indiane Jonesa czy Forze Horizon 5 na PS5 to nic mi do tego, jego sprawa. Niech gra jak mu się podoba. 

Nie zamierzam kogoś przekonywać że musi mieć kosnole, gdy gry są dostępne niemal wszędzie. 

A sam xbox mimo iż do niczego nie jest niezbędny, to wciąż całkiem fajne urządzenie, ciche, stosunkowo wydajne, gry odpalają się szybko i wychodzi na niego dużo gier. 

Opublikowano
2 minuty temu, ASX napisał(a):

Strategia się zmieniła kiedy ich konsole zaczęły wchodzić w okres stagnacji.

a kiedy ich konsole zaczęły wchodzić w okres stagnacji i dlaczego? bo wydaje mi się, że ta marka zawsze wpadała w bagno, kiedy MS "coś próbował". jak nie kinecty, to premiera tv tv tv.

sony wciąż wydając na pc ma atuty których ms pozbawił xboksa

Opublikowano
8 minut temu, krzysiek923 napisał(a):

a kiedy ich konsole zaczęły wchodzić w okres stagnacji i dlaczego? bo wydaje mi się, że ta marka zawsze wpadała w bagno, kiedy MS "coś próbował". jak nie kinecty, to premiera tv tv tv.

sony wciąż wydając na pc ma atuty których ms pozbawił xboksa

Jeśli mowa o Kinectcie z ery z X360 to ten akurat dał im bardzo dużego boosta. No i nie tylko ich konsole weszły rynek w stagnacji, cały rynek konsolowy od wielu lat nie rośnie. 

Problem z Xboxem jest taki że gdy już poczuli się dosyć pewnie na rynku konsol po X360 to nie potrafią się zadowolić tym czym mają i zawsze szukają czegoś więcej. Stąd te kombinacje z Xboxem One który był bardziej promowany jako multimedialne centrum rozrywki niż konsola bo wierzyli że to pozwoli im przeskoczyć wynik X360, co ostatecznie okazało się ślepą uliczką bo każdy dziś ma SmartTV w swoim telewizorze. Stąd też teraz taki nacisk na Game Passa czy granie w chmurze i PC.

Sony a tym bardziej Nintendo jest w swoich zrachowaniach o wiele bardziej zachowawcze i bezpieczne. Mniej skłonne do ryzykownych zagrań jak wrzucenie swoich gier do dniu premiery do abonamentu czy wydawanie gier na PC. 

Opublikowano
40 minut temu, MaZZeo napisał(a):

Myślę że game pass razem z dostępnością gier zarówno na PC jak i chmurze może być przekonywująca nadal.

No właśnie chodzi o to że większość ludzi ma w dupie pc i że może sobie odpalić na pięciu ekranach. A do chmury nie trzeba konsoli ;)

Jeśli wyjąć z równania Gamepassa, bo podejrzewam że nawet na Xboxie jest grupa ludzi którzy GP nie lubią i wolą kupować gry. Więc wiadomo co wybiorą w przyszłej generacji.

A no i żeby być precyzyjnym. OD TERAZ Plejka dostanie wszystko co Xbox i co jakiś czas port z przeszłości. 

Opublikowano
14 minut temu, ASX napisał(a):

Problem z Xboxem jest taki że gdy już poczuli się dosyć pewnie na rynku konsol po X360 to nie potrafią się zadowolić tym czym mają i zawsze szukają czegoś więcej. Stąd te kombinacje z Xboxem One który był bardziej promowany jako multimedialne centrum rozrywki niż konsola bo wierzyli że to pozwoli im przeskoczyć wynik X360, co ostatecznie okazało się ślepą uliczką bo każdy dziś ma SmartTV w swoim telewizorze. Stąd też teraz taki nacisk na Game Passa czy granie w chmurze i PC.

Sony a tym bardziej Nintendo jest w swoich zrachowaniach o wiele bardziej zachowawcze i bezpieczne. Mniej skłonne do ryzykownych zagrań jak wrzucenie swoich gier do dniu premiery do abonamentu czy wydawanie gier na PC. 

no i to jest w tym wszystkim najśmieszniejsze, że zazdroszczą sony i nintendo ich pozycji, a właśnie zachowawczość i konsekwencja pozwoliły im ją uzyskać. premiera series x to mógł być wspaniały nowy start, po prostu gry, gry gry, jakiś marketing, przynajmniej w części ekskluzywne gry (mogli wydawać większość na inne platformy, ale COŚ zostawić, żebvy zawsze był ten powód do zakupu) bo sama konsola świetna. udało się zatrzeć niesmak po x one s, ludzie na nowo nabrali oczekiwań i ekscytacji, a oni znowu to pogrzebali. ludzie podekscytowani, chcieli dać drugą szansę, powoli zwracali zaufanie, a później spencer wyjeżdża z wątpliwymi argumentami typu "nie mamy szans z sony, bo za czasów ps4/xone ludzie budowali swoje biblioteki cyfrowe na playstation". no kurwa

Opublikowano
59 minutes ago, Czoperrr said:

Wszystko fajnie, ale niech mi ktoś poda argumenty dlaczego ktoś kto idzie do sklepu po konsolę i stanie przed wyborem: PS albo Xbox miałby wybrać tą drugą opcję?

Xbox jako konsola i czysty hardware? Kultura pracy, pad.

Xbox jako system operacyjny i usługa? Gamepass, możliwość grania na urządzeniach innych niż konsola, w szczególności na urządzeniach przenośnych i to w ramach już opłaconego Gamepassa.