ASX 14 801 Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu 8 minut temu, iluck85 napisał(a): Nie wiedziałeś tego kupując one czy series x? Że oprócz PC pójdą w inne konsole, kupią firmy, będą wydawać, a Ty wierny fanie od 1 konsoli masz wybór- tak, masz wybór. Tak żeby być uczciwym to te 10 lat temu nikt raczej tego nie wiedzial. Cytuj
iluck85 3 017 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu No ale napisałeś że idą w tym kierunku konsekwentnie od 10 lat. Firma nastawiona na zysk, konsole nie idą, to ładujemy w ABO, ale tu też stagnacja, no to wydajemy gdzie się da. Na końcu to wszystko zamkną, DEL i elo. Było miło i nikomu tam powieka nie drygnie. Wystarczyło mieć swoje marki, gry, konsole i to tyle. Albo AŻ tyle. A że jakiś tytuł trafia po roku albo lepiej na PC? Mi to zwisa, bo jako posiadacz konsol i PC nie będę obiektywny. Ale mając samego Xboxa czułbym się wydymany, zostawiony z kawałkiem dobrego sprzętu który inni omijają, gier w pudełku nie mogę sobie kupić, cyfry też.... Osobiście uważam że finalnie skończą jak Sega- żadnego sprzętu, bo ludzie kupią konkurencję z racjonalnego powodu. Finalnie się to nie będzie im spinać. Cytuj
ASX 14 801 Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu No gdzieś od 2016 r. Idą konsekwentnie w to że Xbox to coś więcej niż konsola. Apka Xboxa na Windowsa, wszystkie gry na PC, gry Xboxa na Steam, gry w chmurze itd. więc kierunek był zasadniczo dosyć jasny i chyba każdy widział że raczej nie idą w ślady Nintendo Ale w to że będą gotowi tak szybko wydawać swoje gry nawet na PS i tak jest zaskoczeniem. A sam Game Pass akurat wyszedł głównie dzięki CoDowi ze stagnacji i od kilku miesięcy znowu rośnie. A co do gier, które omijają Xboxa, to masz jakiś konkretny tytuł na myśli oprócz Wukonga? Bo jak dla mnie to wychodzi mnóstwo gier, i o ile sam może nie jestem fanem, to wsparcie z takoej Azji jest o wiele lepsze niż w czasach Xboxa One, wtedy dopiero mnóstwo gier omijało Xboxa ( jak np. Yakuzy czy Persony) Cytuj
iluck85 3 017 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu To o czym pisał Drozdu- małpa, Finale które były czasowym exem. Brak wydań pudełkowych- np Ninja Gaiden Collection, teraz NG2 Black. Wyszukało by się więcej, ale jako jedyna platforma słabo. Chyba że ktoś chce płacić rocznie 800zł i ogrywać co ma w ABO, no to może spoko. Czyli ABO też nie spełnił oczekiwań, skoro COD sprawił że coś podskoczyło. Cytuj
Patapon 48 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Problem jest taki, że teraz jak siądzie sprzedaż po całości to wydawcy third party uciekną od X-a i pójdą na Switcha 2, który w pierwszym roku sprzeda się prawie tyle co Xbox w 4 lata, a znając życie to jeszcze Sony posmaruje w gratisie, żeby omijać zieloną platformę. Cytuj
Hubert249 4 288 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Godzinę temu, Beelzeboss napisał(a): I przejdziesz to wszystko od razu na premiere czy to bedzie sie ciagnęło miesiącami? Gry tanieją, a miesiac wynajmu kosztuje 74zł Szybko zmienisz gadkę jak nie bedzie można ładowac kodów z Indii Wynajmu xD no tak zapomniałem, że w tych chorych czasach ludzie mają "kolekcje" cyfrowych gier Cytuj
iluck85 3 017 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Mi tu trudno być obiektywnym jak już wspomniałem. Ja Wu Konga na PC ograłem, pudełko sobie dokupię na PS5. Prawie w ogóle już nie kupuję gier na Xboxa. Ale jako posiadacz tylko Xboxa, no drętwo ujmując jednym słowem patrząc dokąd to idzie. Ale ja też jestem fanem pudełek, może ktoś kto nie kupuję pudełek inaczej patrzy. No nie wiem. Nie wiem np jakbym miał dzisiaj wybrać konsole, ale nie mam PC. Kupiłbym Xboxa, bo za 800zł rocznie ogrywam spoko gry, ale na konkurencji są inne i szybciej. To może PS5 bym wybrał. Rysław też mówił, że jak ma kupić pudełko, to wybiera PS5. Cytuj
drozdu7 2 972 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 15 minut temu, ASX napisał(a): No gdzieś od 2016 r. Idą konsekwentnie w to że Xbox to coś więcej niż konsola. Apka Xboxa na Windowsa, wszystkie gry na PC, gry Xboxa na Steam, gry w chmurze itd. więc kierunek był zasadniczo dosyć jasny i chyba każdy widział że raczej nie idą w ślady Nintendo No myślę że nawet pomimo tego wszystkiego co wymieniłeś NIKT, DOSŁOWNIE NIKT nie wierzył że takie coś może się wydarzyć, do momentu gdy jebły pierwsze przecieki. Nie wierzę że świadomie można pisać, że w sumie można było się tego spodziewać 8 minut temu, iluck85 napisał(a): To o czym pisał Drozdu- małpa, Finale To to są przykłady które krążą już od miesięcy. Trochę memiczne jest jeszcze SH2 ale jemu kończy się ekskluzywność w listopadzie. Czyli na Xboxie może będzie w połowie 2026. Wu Kong to mam wrażenie że wogóle nie wyjdzie i hooy. Ja zwracałem uwagę bardziej na to że nie wynegocjowano nic w zamian, dosłownie nic. Czy to starsze first party czy ostatnie third party. To jest właśnie to, od dziś będziemy widzieć festiwal ogłoszeń i premier na inne platformy, chwalenie się ile to nie zarobiły. A w tym czasie gracze Xboxowi może doczekają się na jakiekolwiek porty. Mówię, jakieś ruchy typu "hej fani Xboxa z radością informujemy że udało nam się skrócić ekskluzywność SH2" albo "udało nam się wynegocjować niektóre IP Sony, porty są w przygotowaniu" coś takiego. Ale nic takiego się nie wydarzy i po prostu masz się cieszyć z tego że Ci nic nie zabrano, podczas gdy inni będą dostawać do swoich bibliotek nowiutkie (dla nich FH5 jest nowe) gry. Ale będę się cieszył razem ze Spencerem że może dostarczyć gry wszędzie 2 Cytuj
iluck85 3 017 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 1 minutę temu, drozdu7 napisał(a): To to są przykłady które krążą już od miesięcy. Trochę memiczne jest jeszcze SH2 ale jemu kończy się ekskluzywność w listopadzie. Czyli na Xboxie może będzie w połowie 2026. Wu Kong to mam wrażenie że wogóle nie wyjdzie i hooy. Ja zwracałem uwagę bardziej na to że nie wynegocjowano nic w zamian, dosłownie nic. Czy to starsze first party czy ostatnie third party. To jest właśnie to, od dziś będziemy widzieć festiwal ogłoszeń i premier na inne platformy, chwalenie się ile to nie zarobiły. A w tym czasie gracze Xboxowi może doczekają się na jakiekolwiek porty. Mówię, jakieś ruchy typu "hej fani Xboxa z radością informujemy że udało nam się skrócić ekskluzywność SH2" albo "udało nam się wynegocjować niektóre IP Sony, porty są w przygotowaniu" coś takiego. Ale nic takiego się nie wydarzy i po prostu masz się cieszyć z tego że Ci nic nie zabrano, podczas gdy inni będą dostawać do swoich bibliotek nowiutkie (dla nich FH5 jest nowe) gry. Ale będę się cieszył razem ze Spencerem że może dostarczyć gry wszędzie I teraz ktoś kto ma Xboxa to obserwuję, to wybierze kolejnego Xboxa czy Ps6? IMO wybór jasny, pójdzie po PS6. Sprzęt się nie sprzeda. Nutela wzywa Spencera na dywanik i pyta dlaczego konsola o którą męczył dupę się nie sprzedaję? BO FANI CZEKALI Phil, jebnij promkę do nachosów, niech stan magazynowy zejdzie i kończymy zabawę, a tym od hardłeru daj wypowiedzenie i po Windowsie w boxie. To jest dla mnie jasny kurs, konsekwentnie od 2023 idą w tym kierunku Ale z drugiej strony- no bo kij ma dwa końce, jak wygląda sprzedaż konsol pod względem gracze świadomi (np ludzie z forum tutaj) vs gracze których interesuję tylko Fifa i Minecraft- dzieciaki z konsola pod choinką. Cytuj
Mustang 1 790 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Just now, iluck85 said: I teraz ktoś kto ma Xboxa to obserwuję, to wybierze kolejnego Xboxa czy Ps6? IMO wybór jasny, pójdzie po PS6. Sprzęt się nie sprzeda. Nutela wzywa Spencera na dywanik i pyta dlaczego konsola o którą męczył dupę się nie sprzedaję? BO FANI CZEKALI Phil, jebnij promkę do nachosów, niech stan magazynowy zejdzie i kończymy zabawę, a tym od hardłeru daj wypowiedzenie i po Windowsie w boxie. To jest dla mnie jasny kurs, konsekwentnie od 2023 idą w tym kierunku Ale z drugiej strony- no bo kij ma dwa końce, jak wygląda sprzedaż konsol pod względem gracze świadomi (np ludzie z forum tutaj) vs gracze których interesuję tylko Fifa i Minecraft- dzieciaki z konsola pod choinką. Ale oni nie są idiotami i mają dział marketingu. Podejrzewam, że bardziej od sprzedaży konsol interesuje ich obecnie Xbox jako usługa. Może w ogóle odpuszczą w kolejnej generacji konsole w stylu XSX, wypuszczą za to coś taniego w rodzaju XSS pod passa, a hardcorowi gracze przejdą na PS6 albo złożą sobie PC pod usługę Xbox. Mnie w tej chwili dużo bardziej niż kolejna generacja stacjonarek interesuje ten potencjalny Xbox przenośny, bo ostatnio mam dużo większą ochotę do grania w czasie dojazdów do pracy niż po pracy. Mógłbym już teraz brać coś z tych dostępnych pseudokonsol przenośnych, ale MS coś planuje, więc na razie poczekam i pogram czasem w Pokemony na Switchu. Cytuj
iluck85 3 017 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu No to mi się ROG cudownie sprawdza. Ale zobaczę co wymyślą i też będę obserwować. Kolejny ROG na Z2 czy MS. Cytuj
ASX 14 801 Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu No ciężko żeby Finale wyszly na Xboxa kiedy Sony zapłaciło żeby nie wyszły. Ale jest kwestią czasu kiedy remake, rebirth i XVI trafia na konsole. A kolejne gry, już potwierdzono będą na premierę. A co braku wersji pudełkowych to niestety konsekwencja tego że na Xboxie zdecydowana większość sprzedaży to cyfra, i wydawcom coraz mniej opłaca się wypuszczać pudełka. I będzie w tym temacie tylko gorzej niestety. Cytuj
Mustang 1 790 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 4 minutes ago, iluck85 said: No to mi się ROG cudownie sprawdza. Ale zobaczę co wymyślą i też będę obserwować. Kolejny ROG na Z2 czy MS. Ta, kusi taki Ally, ale chwilę poczekam jeszcze. Cytuj
Shen 9 979 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 5 minut temu, ASX napisał(a): No ciężko żeby Finale wyszly na Xboxa kiedy Sony zapłaciło żeby nie wyszły. Ale jest kwestią czasu kiedy remake, rebirth i XVI trafia na konsole. A kolejne gry, już potwierdzono będą na premierę. W sumie się nie dziwie, FF od dawna nie jest zadnym system sellerem, ani rebirth ani 16 nie rozbiły banku. Cytuj
krzysiek923 1 785 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 11 minut temu, Mustang napisał(a): Może w ogóle odpuszczą w kolejnej generacji konsole w stylu XSX, wypuszczą za to coś taniego w rodzaju XSS pod passa jakie argumenty za tym stoją? mocna konsola musiałaby być nieopłacalna w sensie dokładania do jej produkcji, mocno marginalnej sprzedaży i ludzie na niej grający musieliby nie kupować gier/abonamentu. nieprodukowanie mocniejszej wersji konsoli "bo nie" to strata klientów, bo wtedy jedyną mocną konsolą będzie ps6, a na ps6 nie będą sprzedawać gamepassa i cyfrowych gier (wszystkich) Cytuj
Mustang 1 790 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 3 minutes ago, krzysiek923 said: nieprodukowanie mocniejszej wersji konsoli "bo nie" to strata klientów, bo wtedy jedyną mocną konsolą będzie ps6, a na ps6 nie będą sprzedawać gamepassa i cyfrowych gier (wszystkich) PC Masa ludzi grających na Xboxie przeszła lub jest skłonna przejść na PC, gdzie nadal będzie płacić za Gamepassa, grać w te same gry i kupować pady. Ja też jestem coraz bardziej otwarty na taką możliwość. Cytuj
SnoD 2 385 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 12 minut temu, Mustang napisał(a): Ta, kusi taki Ally, ale chwilę poczekam jeszcze. Spencer już mówił, że handheld to odległy temat. Nie ma co czekać na sprzęt, którego nawet nie zapowiedziano, tym sposobem od pół roku gram na Rogu. Cytuj
Mustang 1 790 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 2 minutes ago, SnoD said: Spencer już mówił, że handheld to odległy temat. Nie ma co czekać na sprzęt, którego nawet nie zapowiedziano, tym sposobem od pół roku gram na Rogu. Może też się tak skończy w pewnym momencie Cytuj
krzysiek923 1 785 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu ale wciąż są takie osoby, nawet tutaj na forum, które nie chcą grać na pececie, bo konsola to wciąż prostota i wygoda, z systemem sfokusowanym tylko na graniu. nie mam danych, nie wiem ile takich osób jest obecnie, ale na pewno nie jest to aż tak mała liczba (bo to też casuale pod których robi się grafikę w grach kosztem 60 klatek) Cytuj
drozdu7 2 972 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Najpierw MS skupi się na Xbox OS na istniejące urządzenia. A ze swoim urządzeniem wjadą pewnie spóźnieni bo co mogą zaoferować więcej niż to co jest na rynku? A co do jakiegoś przyszłościowego xss pod GP. Pracują na polepszeniem jakości chmury do 4k i graniem we własną biblioteke. Box nie bedzie potrzebny tylko tv Cytuj
SnoD 2 385 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 1 minutę temu, krzysiek923 napisał(a): ale wciąż są takie osoby, nawet tutaj na forum, które nie chcą grać na pececie, bo konsola to wciąż prostota i wygoda, z systemem sfokusowanym tylko na graniu. nie mam danych, nie wiem ile takich osób jest obecnie, ale na pewno nie jest to aż tak mała liczba (bo to też casuale pod których robi się grafikę w grach kosztem 60 klatek) Kolega chyba dawno na piecu nie grał :p Cytuj
krzysiek923 1 785 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 1 minutę temu, drozdu7 napisał(a): A co do jakiegoś przyszłościowego xss pod GP. Pracują na polepszeniem jakości chmury do 4k i graniem we własną biblioteke. Box nie bedzie potrzebny tylko tv i żeby grać w chumrze musisz wykupić abonament, nawet żeby grać w gry, które zakupiłeś 1 minutę temu, SnoD napisał(a): Kolega chyba dawno na piecu nie grał :p no obecnie gram tylko na pececie Cytuj
drozdu7 2 972 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 1 minutę temu, krzysiek923 napisał(a): żeby grać w chumrze musisz wykupić abonament, nawet żeby grać w gry, które zakupiłeś Ale do takiego boxa też będziesz musiał wykupić abo, bo jeśli myślisz że powstanie jakaś kolejna tania konsola typu XSS która narobi problemów, to to się nie wydarzy Cytuj
SnoD 2 385 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu No to wiesz, że granie na PC niczym się nie różni od konsoli. A na konsoli najczęściej jest teraz tak, że na wejściu dylemat - gówniany framerate i średnia rozdzielczość czy średni framerate i gówniana rozdzielczość XD Cytuj
Mustang 1 790 Opublikowano 3 godziny temu Opublikowano 3 godziny temu 3 minutes ago, krzysiek923 said: ale wciąż są takie osoby, nawet tutaj na forum, które nie chcą grać na pececie, bo konsola to wciąż prostota i wygoda, z systemem sfokusowanym tylko na graniu. nie mam danych, nie wiem ile takich osób jest obecnie, ale na pewno nie jest to aż tak mała liczba (bo to też casuale pod których robi się grafikę w grach kosztem 60 klatek) Tak, ale różnice się zacierają. Odpalenie na PC gry z Gamepassa jeśli nie gramy na jakimś śmieciu jest bajecznie proste. Opcje graficzne? Na konsolach też już mamy opcje graficzne i coraz więcej ustawień. Do tego granie na myszkach, crossplay z pececiarzami, ciągłe aktualizacje… Naprawdę różnica jest już minimalna, a na PC przynajmniej można iść na całość i złożyć sobie coś bardzo mocnego. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi