Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

ASX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

W takim scenariuszu taka ucieczka z Xboxa na PS5 z powodu pudełek to byłoby co najwyżej zyskanie trochę czasu i odwleczenie nieuniknionego, bo nośniki fizyczne na obu konsolach czeka ten sam los. 

Opublikowano
42 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Fajnie jakby zaoferowali jakąś możliwość przypisania gier pudełkowych do swoich kont tak aby można było pobrać je w formie cyfrowej w przyszłości, ale raczej to nierealne bo każdy by pożyczał gry i sobie je dodawał do konta albo odsprzedawał od razu.

Jest możliwe, ale to raczej musiałby powstać jakiś uniwersalny system, pewnie we współpracy ze wszystkimi wydawcami + zmiany w umowach wydawniczych na poszczególne tytuły itp. W przypadku gier zagadnienia prawa własności intelektualnej są tak zawiłe (z uwagi na ogromną ilość podmiotów uczestniczących w produkcji każdej jednej gry), że jakakolwiek ingerencja w umowę wydawniczą i prawa powiązanych z tym podmiotów uniemożliwiają jakiekolwiek zautomatyzowane działania.

Opublikowano
45 minut temu, Czoperrr napisał(a):

Fajnie jakby zaoferowali jakąś możliwość przypisania gier pudełkowych do swoich kont tak aby można było pobrać je w formie cyfrowej w przyszłości, ale raczej to nierealne bo każdy by pożyczał gry i sobie je dodawał do konta albo odsprzedawał od razu.

Nie znam się, ale czy gry obecnie nie mają już w kodzie jakichś zabezpieczeń pozwalających na identyfikację konkretniej kopii? Jeżeli tak, to można to zrzucić tylko na karb lenistwa twórców sprzętu i chęć dodatkowego zysku poprzez wymuszenie kupna cyfry.

Opublikowano
W dniu 31.01.2025 o 15:02, krzysiek923 napisał(a):

no oddając własne eksy a nie dostając ich od konkurencji niektórym odebarno sens posiadania tej konsoli zamiast ps5, gracze xboksa uzyskali tylko uczucie bycia frajerami na których korzystają wszyscy tylko nie oni

Exy dalej będą na Xboxach, a co chcesz z ps5 jako rekompensatę? Sony ma lipę na kilka lat do przodu i czym mają się dzielić jak bieda tam wieje między nogami, ich ostatnie premiery na steam to też dosyć marne wyniki, zresztą w tym roku zobaczysz kilka portów exów z ps5 a ich prezesi mówią to samo co Spencer o otwartym kierunku na różne platformy  :)

W dniu 31.01.2025 o 15:21, szurubur napisał(a):

A co jesli plan jest taki. MS wyda w tej generacji wszystkie swoje bomby na sony, zakorzeni się w świadomosci niebieskich jako wydawca świetnych gier a przy okazji nowej generacji rzuci hasłem

"podobało się? to kup nowego xboxa bo tam dostaniesz kolejne części i inne nowe produkcje których nie zobaczysz na playstation, w cenie miesięcznego gp. Gdzie w tym samym czasie Sony rozleniwione swoją pozycją lidera będzie wydawał mało gier w cenie za 350-400zł."

Jak dla mnie to mogłoby zadzialać, bo do tej pory MS był zły a ich gry kaszanami bo Sony rozgrywało dobrze marketingiem którym blokowało swoich użytkowników przed tym by przesiedli się na xboxa, bo przecież nawet nie warto zwracac uwagi na gry zielonych a teraz okazuje się, że jest na to popyt i te złe gry nagle są w top 10 sprzedawanych gier. 

Podobne rzeczy czytało się jak Sony weszło na PC ,,to tylko przystawka żeby ludzie kupili konsole dla innych gier" 

sea of thieves prawie 10 letnia gra sprzedała się lepiej od astro bota, więc marne szanse ale z drugiej strony to MS który zmienia strategię co trzy lata jak wiatr zawieje, mogą jednym ruchem kiedyś pójść w full wydawce, mogą jednym ruchem odciąć gry poza kolosami online z innych konsol.

W dniu 31.01.2025 o 17:30, szurubur napisał(a):

Jestem dorosły, mam mniej czasu a mimo to zazwyczaj w gp mam miesięcznie przynajmniej jeden tytuł do ogrania, baaa ostatnio od listopada do kwietnia kalendarz spokojnie wypełniony grami które mnie interesują, na ps5 musiałbym za to wybulić  prawie 2 tysiące, cod 6 (300) stalker (200), indiana (200),ekspedycja 33(200), doom (300), avowed (200), ninja gaiden (200), a to przeciez nie wszystko. 

Dodatkowo mowisz o cenie netflixa, przeciez on kosztuje podobnie jak gp w tej najdrozszej opcji. Xbox wbrew pozorom jako glowna konsola wydaje się lepszym wyborem, bo czlowiek zaoszczędzi sporo kasy, a exy playstation zawsze mozna ograc pod koniec generacji kupujac po taniosci uzywke ps5. 

Dokładnie, XGP może kosztować i stówkę miesięcznie i to dalej będzie najlepszy deal z grami :obama: a kwestia exów w przyszłości to garstka gier na obu konsolach i reszta na co się da (z wyjątkiem Nintendo które nie może sobie pozwolić na romanse z innymi platformami)

Opublikowano

Paczka informacji o serii Age na 2025:

- AoE2:DE oraz Age of Mythology: Retold na PS5,

- nowe DLC do Retold w marcu (Chińczycy),

- 2 nowe DLC do AoE IV,

- 1 nowe DLC do AoE2:DE.

Opublikowano

Ja jebe, ostatnio dali wszystkie "podstawowe" DLC do AoE2 i juz widze ze pewnie do konca zycia tego nie ogram. Dokupiłem dawno temu jeszcze kampanie która jest tak jakby całą jedynką i widziałem teraz że pojawila się całkowicie nowa której jako jedynej nie dali do "Definitive Edition". Pewnie z 300h mi zejdzie na ogranie tego co juz mam. Zajebiscie nie umiem w to grać :balon:

Opublikowano (edytowane)
4 minuty temu, pawelgr5 napisał(a):

Ja jebe, ostatnio dali wszystkie "podstawowe" DLC do AoE2 i juz widze ze pewnie do konca zycia tego nie ogram. Dokupiłem dawno temu jeszcze kampanie która jest tak jakby całą jedynką i widziałem teraz że pojawila się całkowicie nowa której jako jedynej nie dali do "Definitive Edition". Pewnie z 300h mi zejdzie na ogranie tego co juz mam. Zajebiscie nie umiem w to grać :balon:

W IIDE nie ma większości DLC ;) Oni co roku wydają od 1 do 3 DLC do IIDE.

Edytowane przez SnoD
  • Plusik 1
Opublikowano
4 minuty temu, SnoD napisał(a):

W DE nie ma większości DLC ;) Oni co roku wydają od 1 do 3 DLC do IIDE.

Przyznaję się do błędu. Masz rację. teraz sprawdziłem na lapku. Kupiłem Return to Rome. Dostałem za free: Dynasties of India, Dawn of the Dukes oraz Lords of the West. Z tych co widze to zakupic można obecnie jeszcze 3 DLC z kampaniami i jakieś gówno dodatki bez znaczenia. Na ten moment nawet z tym co mam to kilkadziesiąt kampanii po kilka misji więc z moim autyzmem strategicznym to serio bedzie z 300h xDDD. Eh a w C&C czy W40k to mi idzie w miare lajtowo.

Opublikowano

Jeżeli ktoś zastanawia się nad Razer Kishi itp kontrolerem do telefonu to ja polecam to 

Galileo G8+, działa w trybie dualshocka 4. Jest wygodny i ma zmienne grzybki, a co najważniejsze - rozszerza się tak że pasuje też do 10 calowego iPada. Gra się całkiem wygodnie

mam Xbox handhelda w domu xD i Steam decka w sumie też.

IMG_4782.jpeg

IMG_4781.jpeg

• Plusik 6
Opublikowano
2 godziny temu, Daddy napisał(a):

Dziwne że 16 ominie znicza 2 

Patrząc jak długo SE zajmuje zrobienie pojedynczego portu na jedną tylko platformę, to nie dziwi fakt, że na Znicza 2 priorytetem jest FFVII.

• Plusik 1
Opublikowano
1 minutę temu, SnoD napisał(a):

Patrząc jak długo SE zajmuje zrobienie pojedynczego portu na jedną tylko platformę, to nie dziwi fakt, że na Znicza 2 priorytetem jest FFVII.

FF VII jest prio, bo jest popularniejszy, lepszy, bardziej pasuje do przenośnego grania i 3cia część wyjdzie wszędzie prawdopodobnie day1, a marketing zacznie się już w najbliższej przyszłości.