Szermac 3 079 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 1 minutę temu, Paolo de Vesir napisał(a): 339* tyle przynajmniej kosztował Ragnacock Ragnasraka tak, ale gry z Xa z tego co widzę, np: Doom za 299. Cytuj
Homelander 2 540 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu 40 minutes ago, Czoperrr said: Też tego nie rozumiem bo z tego powodu wybrałem na premierę XSX zamiast PS5 chociaż w poprzedniej generacji bibliotekę budowałem na PS4. No ale milionów klientów gry w abonamencie za 4zł nie przekonują i nadal wolą kupić PS5 i gry za normalną cenę. Ja wolę kupić grę niż grać w abonamencie. Mam jakąś dziwną blokadę, że nie potrafię grać w gry z Gamepassa. Miałem już wiele razy i za każdym razem kończyło się tak, że sprawdzałem jakieś gierki, ale chyba nigdy nic nie skończyłem. No, ale to jestem ja i mojego osobistego spierdolenia nie zamierzam używać jako argumentu w dyskusjach Teoretycznie różnicy nie ma, ale ja czuję się dziwnie. Podobnie jak gram w chmurze. Mam poczucie, że gram na pożyczonym sprzęcie i czuję się bardzo nieswojo. Cytuj
Moldar 2 310 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Dobrze nie mieć takich problemów, chmura coraz częściej grana w moim przypadku, a jeszcze niedawno twierdziłem, ze nie tknę tego palcem. Dobrze by było jakby Microsoft trochę odcinał się od poprzednich konsol, Series X nie miał takiego boomu i szoku nowości, bo po odpaleniu konsoli, wszystko było po staremu. O ile dash ps5 był gorszy niż na ps4, tak coś nowego, coś do odkrywania, to było fajne. No i jak chcą coś walczyć na PC, to aplikacja Xbox jest do zmiany, dziwnie to działa, co chwila tracę licencje na gry, takim czymś to oni nie powalczą. Oczywiście walczyć i tak nie ma o co, bo Steam jest już od dawna nie do pobicia. Najgorsze w przypadku Microsoftu, to te ciągłe zmiany zdania, cieżko powiedzieć co będzie za miesiąc, ale oni to już z tego znani są. Niemniej, kolejny Xbox i u mnie zawita, bo sprzęt lubię, a play anywehere i GP mi po prostu siedzi, bo mam PC i konsolę. Cytuj
Bzduras 13 148 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu Walka o PC byłaby bardzo prosta, wystarczy wywalić kompletnie UWP, zrezygnować z tych ich chorych zabezpieczeń plików gierki, dać developerom wolną rękę w kwestii patchowania bez żadnego QA ze strony MSu i... w sumie tyle. Tylko tyle i aż tyle. Z jakiegoś jednak powodu MS postawił sobie za punkt honoru posiadanie sklepiku i aplikacji na PC jeszcze gorszej od Ubisoftu, no i mamy co mamy. Cytuj
Czoperrr 5 437 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 26 minutes ago, Homelander said: Ja wolę kupić grę niż grać w abonamencie. Mam jakąś dziwną blokadę, że nie potrafię grać w gry z Gamepassa. Miałem już wiele razy i za każdym razem kończyło się tak, że sprawdzałem jakieś gierki, ale chyba nigdy nic nie skończyłem. No, ale to jestem ja i mojego osobistego spierdolenia nie zamierzam używać jako argumentu w dyskusjach Teoretycznie różnicy nie ma, ale ja czuję się dziwnie. Podobnie jak gram w chmurze. Mam poczucie, że gram na pożyczonym sprzęcie i czuję się bardzo nieswojo. Też lubię kupować gry i je kupuje, ale dzięki Gamepassowi zagrałem (i skończyłem) w 4 lata w 200 gier, a tylu bym nie kupił. Cytuj
iluck85 3 082 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Godzinę temu, MaZZeo napisał(a): Nie rozumiem jaką logiką można się kierować twierdząc, że sprzęt gdzie mam nową grę w abonamencie za "4zł" nagle przestaje być atrakcyjny bo ten drugi sprzęt dostaje tą samą grę ale w cenie 350zł. Tu nic nie jest czarno białe Wydawca/prodcuent- lepiej jak sprzeda 1000 sztuk za 350zl niż jak 1000 osób zagra dzięki GP. Dla graczy- tutaj możemy podzielić na ludzi którzy mają w dupie na czym i jak grają. Są tacy którzy chcą pudełko, chcą kolekcjonować, ich znajomi mają sprzęt konkurencji i tam się odnajdują. Dlatego wybiorą PS5 i sobie kupią Wukonga w pudełku. Posiadacz Xbox nie kupi, a w GP gry nie ma. I to tak można tworzyć dalej. PS5 pro było testem, cena wysoka, ale to finalnie gracze- konsumenci głosują portfelem. Jakby się nie sprzedawała, cena byłaby niższa szybko. Ty masz PC, ale nie każdy ma i nie każdy chce skaldac budę. Tych gier nie ma dayone żeby olać konsole. Ja wolę ograć spider mana 2 na premierę niż czekać- ile? Nikt nie wie. Tutaj wchodzimy znowu na temat cyfra-pudełko. Pudełko na Ps5 puścisz dalej, Ty wydajesz 200-300 i możesz jedynie usunąć z dysku jak pograsz. Ale o tym juz jest temat. Sam przyznajesz że GT nie ma na PC. Mimo że masz inne sim i gry wyścigowe. Dla mnie np gry w abonamencie nie mają wartości. Ja osobiście wolę wydać kasę i lepiej mi się ogrywa. Jak Home, więc jest nas już dwóch. Każdy ma jakieś spierdolenia. Większość ma to w dupie, bo ograł w GP kupionym przez Turka na Holandię i ma za 160zl GP opłaconego do 2030. Jak gra dobra, to kupię pudełko. Indiana Jones np. Nie wiem czy ktoś tu jeszcze kupił pudełko. Ja kupiłem, bo gra mi się na tyle podoba że chce mieć na półce nic nie warte pudełko. A ogrywałem na PC. Wolong nie kupię na Xboxa, bo gra była dayone w GP, na Sony kupię pudełko. Tym samym DLA MNIE abonament jest elementem psującym branże. Ile osób tyle opini. Home nie kupi PC ani nie pogra w Baldura na konsoli. Ciśnie w to na małym ekranie czekając na klienta w uberze. Jak tak woli, jego brocha. A atrakcyjność sprzętu to właśnie min to że w GT możesz pograć na PS5 tylko. Teraz Xbox jest nijaki, bo Zara w Forze i Gearsy pograsz na PS5 czy Switchu 2. Ja żeby pograć w Zelde muszę kupić Switcha, Gran Turismo PS5. A Xbox Zara straci swoje atuty i zostanie abonament który dla wielu jest spoko. Ja jestem fanem starych czasów, klasycznej wojny konsol na gry. A jak ludzie nie mają problemu z czekanie aż gra sony wyjdzie na PC, to nie widzę sensu żeby kupowali kolejną konsole ms, bo jak poczekają to sobie pograją na konsoli Sony. Cytuj
Czoperrr 5 437 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 1 minute ago, iluck85 said: Tu nic nie jest czarno białe Wydawca/prodcuent- lepiej jak sprzeda 1000 sztuk za 350zl niż jak 1000 osób zagra dzięki GP. No niekoniecznie bo często za publikację gry w Gamepass wydawca zgarnia gruby hajs z góry. 1 Cytuj
Homelander 2 540 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 8 minutes ago, Czoperrr said: Też lubię kupować gry i je kupuje, ale dzięki Gamepassowi zagrałem (i skończyłem) w 4 lata w 200 gier, a tylu bym nie kupił. No i super. Tylko się cieszyć, że na rynku są rozwiązania dla każdego i każdy może się cieszyć tym cudnym hobby Cytuj
MaZZeo 14 443 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 6 minut temu, iluck85 napisał(a): A atrakcyjność sprzętu to właśnie min to że w GT możesz pograć na PS5 tylko To jest atrakcyjne co najwyżej dla Sony, bo rzeczywiście musiałem specjalnie kupić sprzęt który nie spełnił moich oczekiwań i przepłaciłem. Potem kupiłem kupiłem PS VR2 którego Sony olało - znowu wygrała firma, a ja zostałem wydymany. Dlatego PS6 nie rozważam w żadnych scenariuszu. Cytuj
SnoD 2 421 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 37 minut temu, Homelander napisał(a): Ja wolę kupić grę niż grać w abonamencie. Mam jakąś dziwną blokadę, że nie potrafię grać w gry z Gamepassa. Miałem już wiele razy i za każdym razem kończyło się tak, że sprawdzałem jakieś gierki, ale chyba nigdy nic nie skończyłem. No, ale to jestem ja i mojego osobistego spierdolenia nie zamierzam używać jako argumentu w dyskusjach Teoretycznie różnicy nie ma, ale ja czuję się dziwnie. Podobnie jak gram w chmurze. Mam poczucie, że gram na pożyczonym sprzęcie i czuję się bardzo nieswojo. Bo jak odpalasz grę w GP i nie klika, to po prostu zostawiasz i nie marnujesz czasu Cytuj
Homelander 2 540 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 2 minutes ago, SnoD said: Bo jak odpalasz grę w GP i nie klika, to po prostu zostawiasz i nie marnujesz czasu Nie bardzo. Indiana Jones mi się podobał, ale nie mogłem się zmusić do grania. Kupię na pewno. W Age of Empires też zacząłem grać jak kupiłem. To samo Gearsy 5, Halo MCC, Forzę Horizon Cytuj
Bzduras 13 148 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu 29 minut temu, Czoperrr napisał(a): No niekoniecznie bo często za publikację gry w Gamepass wydawca zgarnia gruby hajs z góry. Lepiej, niektóre gry dostają finansowanie od MSu pod warunkiem, że trafią day one do GP. Gdyby GP nie opłacało się twórcom to nikt by nie chciał być w tym katalogu. Cytuj
Paolo de Vesir 9 549 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 53 minuty temu, iluck85 napisał(a): Dla mnie np gry w abonamencie nie mają wartości. Ja osobiście wolę wydać kasę i lepiej mi się ogrywa. Brzmi jak racjonalizacja wydanych pieniędzy. Cytuj
drozdu7 3 059 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Przecież można ograć w GP a później na promce kupić sobie do biblioteki. To nie jest zabronione 1 1 Cytuj
Bzduras 13 148 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Pan Drozdu dobrze mówi, zrobiłem tak ostatnio z Dead Island 2 i sobie chwalę ten styl życia. Są gry, które chce się mieć na własność i są takie po ograniu których czuć w kościach, że to była jednorazóweczka. Cytuj
iluck85 3 082 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 2 minuty temu, Paolo de Vesir napisał(a): Brzmi jak racjonalizacja wydanych pieniędzy. Jestem wzrokowcem, lubię posiadać i to mieć w zasięgu wzroku albo mieć opcję zobaczenia w każdej chwili. Kindle to samo. Fajne, lekkie, czytam jak chce i kiedy chce-może być noc. Przegrał z klasyczną książką. Lubie czuć druk, mieć fizyczny kontakt i POSIADAĆ kolekcję książek na półkach. Tego mi kindle nie dał, tego mi nie dają gry cyfrowe. Jestem antyfanem cyfrowych gier. Kupiłem wukonga na PC i meh. Ikonkę mam tylko. Teraz, drozdu7 napisał(a): Przecież można ograć w GP a później na promce kupić sobie do biblioteki. To nie jest zabronione I tu jest problem Xboxa i abo. Chciałem kupić wolong- na forum żebym poczekał aż stanieje, bo 3 bomby. Gry nie kupię już. Aczkolwiek się pojawiła na allegro za 300. Ale cały czas nie było. To samo Forzy Horizon. Jest nowa za 450zl Cytuj
Bzduras 13 148 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 3 minuty temu, iluck85 napisał(a): I tu jest problem Xboxa i abo. Chciałem kupić wolong- na forum żebym poczekał aż stanieje, bo 3 bomby. Gry nie kupię już. Aczkolwiek się pojawiła na allegro za 300. Ale cały czas nie było. Gdzie problem? Wo Long oczywiście możesz sobie kupić nadal, nawet ze zniżką z Game Passa. https://www.xbox.com/pl-pl/games/store/wo-long-fallen-dynasty/9n9x9pc8v9cp A jak chcesz pudełko no to wykładaj więcej sianka ale to akurat na Xboxie nic niezwykłego, że fizyczna dystrybucja kuleje. Zresztą "zawsze można odsprzedać i się zwróci" Cytuj
Beelzeboss 336 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 10 minut temu, iluck85 napisał(a): Chciałem kupić wolong- na forum żebym poczekał aż stanieje, bo 3 bomby. Gry nie kupię już. Aczkolwiek się pojawiła na allegro za 300. Chyba ci nie zależy na tej grze za bardzo, bo sekunda szukania na amazonie pokazuje edycje ze steelbookiem za 160. Edytowane 5 godzin temu przez Beelzeboss Cytuj
iluck85 3 082 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Teraz się pojawiło, był na premierę i od premiery do teraz tej gry nie było na Xboxa w pudełku. Ceny FH też mi dały jasny znak żeby teraz brać Indianę póki jest. Cytuj
Bzduras 13 148 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Brzmi jak problem z pudełkami. Czyli sytuacja, która powtarza się co najmniej od zeszłej generacji. Akurat tutaj nic nie zrobisz, Xbox idzie w kierunku digitali powoli ale konsekwentnie i czy się to komuś podoba czy nie to nie jest platforma dla jaskin... pudełkowców. Cytuj
pawelgr5 1 608 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Jak tak czytam temat to mam wrażenie ze niektórzy co chwile wpadają napisać ze teraz to juz na pewno ten xbox umar i czekają żeby ktoś ich poklepał po plecach i napisał "masz rację". Może jak bym miał dużą bibliotekę na XSX to bym kminił czy nie utopiłem hajsu bez sensu, ale z drugiej strony tych klasyków których nie można nigdzie indziej kupic jest garstka a reszta z czasem lata za grosze. MS wypuści następnego Xboxa no bo czemu nie. Pytanie w jakiej formie i jakie korpo ustawi sobie cele. Może chcą przeczekać aż chmura się rozrośnie tak mocno, że konsole stacjonarne będą mniejszością? Może liczą że hybrydy będa tak popularne, że zastąpią tradycyjne konsole? Nie muszą niczego obecnie stawiać na jedną kartę. Mają swój HW, są na konsolach konkurencji, PC i w chmurze. Spokojnie sobie zobaczą dokąd ta branża pójdzie i tam zwiększą środki stopniowo wygaszając coraz mniej popularne metody grania. Jakbym miał hajs na jedną platformę do grania i potężną bibliotekę na xboxach to pewnie zaczął bym się lekko martwić, ale tylko lekko bo i tak jeszcze dobre okolo 10 lat grania na obecnej i przyszłej generacji sprzętu. Co będzie później to nie wiadomo. I żeby było jasne: konkurencja też się tym musi zacząć mocno martwić 1 Cytuj
iluck85 3 082 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu I dlatego ost zbieram na PS5 Już atut odpadł, do tego jak wypuszczą trójce Xboxa na konkurencję, to dla mnie Xbox będzie bezpłciowy. Cytuj
Paolo de Vesir 9 549 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Mam wrażenie, że piszesz pod tezę. Cytuj
iluck85 3 082 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Wypuszczą nową czy nie, zaczyna mi już powoli powiewać. Oby tak, bo konkurencja jest ważna. Abonament mnie średnio interesuje, jak swoje główne gry będą wypuszczać na wszystko to konsole i tak kupię i tak. Będę się przełączać pomiędzy PC, Rogiem, a xboxem. Niezależnie gdzie będę, to zagram w jedno i to samo. Kolejny kawałek sprzętu, bez żadnych emocji. 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 549 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 6 minut temu, iluck85 napisał(a): Będę się przełączać pomiędzy PC, Rogiem, a xboxem. Niezależnie gdzie będę, to zagram w jedno i to samo. Kolejny kawałek sprzętu, bez żadnych emocji. Te emocje to są jak kupujesz grę tylko na jedną platformę czy jak kupujesz dwa razy te sama kopię, bo wydawca nie wspiera smart delivery/play anywhere? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi