łom 2 139 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca 20 minut temu, drozdu7 napisał(a): No dobra, to pomyślmy za 3500zl będzie to otwarta platforma, to jaką jakość może zapewnić tytułom z innych sklepów? I też należy zadać sobie pytanie czy podoba nam się takie pchanie w pctoze Nawet 3500 to dużo bo tak samo jak w przypadku PS5 Pro wchodzi się w terytorium "a to już dopłacę do PCta". No i co znaczy "otwarta platforma"? Jaki jest interes MSu w udostępnienie sklepów Epica i Steam na swojej konsoli? Ile kasy im przepadnie z samych mikropłatności Fortnite'a czy kupowania gier na innych sklepach. Jak już kiedyś pisałem bardziej prawdopodobne jest zintegrowanie swojego PC sklepu z tym Xboxowym. A co do tego czego można się spodziewać w pudełku za 3500 to wszystko zależy od daty premiery. Cytuj
Czoperrr 5 477 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Ja już nie wierzę w desktop mode i otwartość na inne sklepy. Na XSX potrafili ludziom zablokować instalacje emulatorów (trzeba kupić dev mode) a nagle mieliby pozwolić na to i na wiele więcej? Wątpię. Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca jeśli już będzie napęd, to mam nadzieję, że będzie to rozwiązane jak w ps5 slim. niby mnie napęd nie interesuje, ale jak już kupię digital to fajnie mieć furtkę. jeśli nowa konsola będzie miała steama to series s i stety/niestety x sam się zarżnie. ale i tak nie wierzę w tego steama i zapewne będzie to pierwsze rozczarowanie ludzi nowym xboksem, chociaż nikt niczego nie obiecywał. ms musiałby się dogadać ze steam w kwestii gamepassa na steam, na ten moment nie widzę, jak valve miałoby się to opłacać, oni już mają działający model biznesowy, a samo ea play, które jest już dostępne na steam, to jednak inna bajka Cytuj
Słupek 2 206 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca 13 minut temu, drozdu7 napisał(a): No ale grasz jeszcze na PlayStation? tak Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca (edytowane) z drugiej strony, sony miałoby cieżką sytuację, gdyby wyszedł taki xbox z możliwością korzystania ze steam, mógłby to być jakiś sposób na powolne zarzynanie konsoli sony z tymi ich cenami i ograniczeniem możliwości zakupu do jednego sklepu. niby ms mówi, że nie chce z nimi konkurować na rynku konsol, ale tutaj to już po stronie sony piłka, czy ratują konsolę wracając do eksów tylko u siebie i dokręcają śrubę z większą ilością eksów, jak dawniej. ms oferując steam zaoferowałby też możliwość grania w każdą grę za pomocą m+k. co w takim przypadku przemawiałoby za ps6? czasowe tylko eksy...? może i wystarczający argument, ale tych eksów sony musiałoby być jednak więcej Edytowane 4 marca przez krzysiek923 Cytuj
drozdu7 3 153 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca 12 minut temu, Słupek napisał(a): tak No właśnie, ludzie którzy mają jeszcze PC lub Ps5 to mają trochę inna perspektywę. Bo i tak mogą zagrać we wszystko. A jak ktoś wybiera tylko jedną konsolę, no to posiadanie takiego Steama na konsoli by zagrać np w gry Sony było by fajnym i znaczącym bonusem. Bo tak to teraz kiedy MS wszystko wydaje wszędzie to jeśli dla kogoś liczą się przede wszystkim gry to raczej woli mieć ich więcej po prostu Cytuj
MaZZeo 14 475 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca 39 minut temu, pawelgr5 napisał(a): Mnie sie podoba bo granie na PC jest dokladnie tak proste jak na konsolach. Serio skonczcie pisac bajki o protonach i undervoltingu tak jak by to bylo wymagane do czegokolwiek out of the box Jak ktos chce sie bawic to sie bawi i szuka pojedynczych klatek ale absolutnie nie jest to do niczego konieczne. dokladnie, ale grubas na statusach zrobil cherry picking postów z działu o pecetach i pewnie połowa forum myśli że tak wygląda granie na pececie. Ja przez parę miesięcy odkąd złożyłem kompa jedyne co zrobiłem to instalacja sterowników i włączenie jednej opcji w biosie, żadnych problemów i rozkmin zarówno grając na Steam jak i aplikacji xboxa. 1 Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca pod warunkiem, że nvidia nie leci w chuja ze sterownikami (a ostatnio leci), bo na konsoli ms ogarnia aktualizacje pod jeden sprzęt. zaraz ktoś napisze "u mnie działa", ale jednak feedback dot. sterowników na forum poszczególnych wersji sterowników mówi co innego Cytuj
ASX 14 935 Opublikowano 4 marca Autor Opublikowano 4 marca Dyrektorzy Sony non stop gadają o konieczności zwiększenia zysków, a nie ma dla nich ku temu lepszej drogi niż PC, gdzie odkąd wydają gry na PC zaliczają największe wzrosty. Dlatego na pewno nie zrezygnują z PC, aby kisić się tylko na swojej konsoli, gdy rynek pecetowy tylko rośnie i rośnie. Konsole Xboxa i tak nie są dla nich żadnych zagrożeniem, jedynie żródłem dodatkowego zysku jeśli faktycznie będą miały dostęp do Steama i innych sklepów. Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca 8 minut temu, ASX napisał(a): Dyrektorzy Sony non stop gadają o konieczności zwiększenia zysków, a nie ma dla nich ku temu lepszej drogi niż PC ale to ms został wydawcą, nie sony. jeśli jest tak jak mówisz, to wraz z nową generacją wystartują ze swoją apką na pc i to tam będą sprzedawać swoje eksy, wycofując się ze steam, a sony może sobie nie życzyć tej apki na xboksie i playstation znowu ma sens taki, jak w obecnej generacji Cytuj
ASX 14 935 Opublikowano 4 marca Autor Opublikowano 4 marca 18 minut temu, krzysiek923 napisał(a): ale to ms został wydawcą, nie sony. jeśli jest tak jak mówisz, to wraz z nową generacją wystartują ze swoją apką na pc i to tam będą sprzedawać swoje eksy, wycofując się ze steam, a sony może sobie nie życzyć tej apki na xboksie i playstation znowu ma sens taki, jak w obecnej generacji Tak po prawdzie Sony też zostało wydawcą 3rd party na Steam , także realia rynkowe są podobne dla wszystkich. I nie sądzie by wycofali się ze Steama, to nie ma sensu, platforma Valve jest zbyt duża, a oni sprzedają tam zbyt dużo gier by mogli sobie na to pozwolić, by odciąć się od tej kasy. Wygląda na to że są zadowoleni z zarabiania tych 70% na sprzedaży na Steam. Startowanie z własnym sklepem na PC też nie jest takie prawdopodobne. Zobacz jakie ciężary ma Epic który stale dopłaca do swojego sklepu, by odgryźć choć mały kawałek Steamowi. O ile trudniej będzie miało Sony, startujące ze swoim sklepem później. Zresztą sam CEO Epica Tim Sweeney przyznał niedawno w wywiadzie że polityka wykupowania ekskluzywności nie przyniosła im rezultatów i była porażką, o wiele lepiej zadziałało i działa rozdawanie darmowych gier. Czy Sony jest w stanie sobie pozwolić by przez wiele lat dopłacać do swojego sklepu, rozdawanie swoich gier za darmo, bez gwarancji tego że przyniesie im to kiedyś zyski i nie skończy się to porażką? Zamiast po prostu wydawać na Steam tak jak teraz i zarabiać już dziś? Cytuj
Czoperrr 5 477 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Hehe, sklep PlayStation na PC? I co tam będzie, te 3 gry na krzyż? Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca 7 minut temu, ASX napisał(a): Tak po prawdzie Sony też zostało wydawcą 3rd party na Steam , także realia rynkowe są podobne dla wszystkich. I nie sądzie by wycofali się ze Steama, to nie ma sensu, platforma Valve jest zbyt duża, a oni sprzedają tam zbyt dużo gier by mogli sobie na to pozwolić, by odciąć się od tej kasy. Wygląda na to że są zadowoleni z zarabiania tych 70% na sprzedaży na Steam. No są zadowoleni z 70%, bo nie mają jeszcze swojego sklepu i z tego też powodu nie wycofują się teraz ze Steam i sprzedają się tam ich gry. No bo gdzie miałyby się obecnie sprzedawać. Ale jak jedyną opcją na zagranie w ich gry na PC będzie ich apka, to na pewno się to sprawdzi. Cytat Tim Sweeney przyznał niedawno w wywiadzie że polityka wykupowania ekskluzywności nie przyniosła im rezultatów i była porażką Mhm, dlatego AW Remastered i Alan Wake 2 nigdy nie trafią na Steam. Cytuj
pawelgr5 1 626 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Sony to ma obecnie problem przemycic swojego klienta do logowania sie w gierkach i jest za to niemilosiernie jebane (np Helldivers 2) a wy tutaj o wlasnym sklepie i wycofaniu sie ze Steam. 1 Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Stawiam pisiont groszy, że temat własnego sklepu na PC jest obecny za kulisami w Sony. Zobaczymy, co z tego wyjdzie, ale myślą o tym na pewno. Nie tylko MS widzi kierunek i sytuację branży. Cytuj
ASX 14 935 Opublikowano 4 marca Autor Opublikowano 4 marca 2 minuty temu, krzysiek923 napisał(a): Mhm, dlatego AW Remastered i Alan Wake 2 nigdy nie trafią na Steam. no podpisali taką umowę lata temu na wieczna ekskluzywność. Ale jaki interes ma Epic by ją zrywać, lub renegocjonować? Ale być może mam mylne wrażenie ale widzę za bardzo nowych dużych tytułów ekskluzywnych dla Epica tak jak jeszcze kilka lat temu. Temat pecetowego sklepu na pewno jest rozważany, ale na pewno nie wycofają swoich gier ze Steama. Prawie każdy kto kilka lat temu próbował uciec ze Steama i wystartować z własnym sklepem gdy steam był przecież znacznie mniejszy, teraz wrócił do niego na kolanach jak Ubi czy EA Cytuj
pawelgr5 1 626 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Oczywiscie ze tak, na pewno o tym mysla, ale nie pojda na noze ze Steam. Nikomu sie to nie udalo. Activision z CoD przegralo, EA i Ubi z calym swoim catalogiem przegrali (przypominam ze na tych sklepach byly tez gry 3rd party od innych wydawcow a nie tylko wymienionych), Epic walczy ale poza darmowkami to kogo oni obchodza? Jedynie gog ma cos do powiedzenia ale tez raczej nie slyszy sie zeby procent udzialu w rynku zagrazal Steam. No i z czym Sony wystartuje zeby ludzie kupowali gierki tylko na ich sklepie i budowali tam swoje bilbioteki od nowa? Zeby nie bylo totalnie offtopu: ja licze na to ze w MS ktos zrozumial ze musza sie czyms wyroznic jezeli Xbox jako konsola ma istniec. Tak po prostu pudlo z wieksza moca nie specjalnie przyciagnie tych ktorzy sa niezdecydowani albo posiadaja PC/PS5 bo w koncu juz sie nie kryja z tym ze ich gry na wszystko beda dostepne. Ja bym chcial konsole z GPU i trybem desktop zeby pograc w salonie w gierki ze Steam. Jakie na to sa szanse nie wiem, ale wiem ze do samego GP styknie mi w nastepnej generacji PC bo katalog klasyki na Xboxie sie juz nie powieksza a co chcialem to kupilem i ogram na XSX. 1 Cytuj
Bzduras 13 234 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Sony ze swoim sklepikiem na PC wyjdzie jak każdy inny wydawca - może i coś tam w tych marżach sobie odbiją, ale wiadro pomyj jakie będzie się na nich wylewać przy każdej nowej gierce na konkuter będzie niewspółmiernie wysokie do ewentualnych zysków. Już kilku wydawców wróciło na Steama trąc dupą po drodze, nie wiem po co powtarzać cały czas ten sam cykl i liczyć na inny rezultat. Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Epic nie ma eksów Sony ekskluzywnie, a EA/Origin i Ubisoft nie oferowały nigdy pełnego katalogu gier multiplatformowych. Pełnego to i tak mało powiedziane, tam bardzo wielu gier nigdy nie było. Cytuj
pawelgr5 1 626 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Tak, ale ktores IP od Sony generuje takie liczby jak CoD ktory mial swoj epizod na Battlenet zeby ostatecznie dostac po dupie i wrocic do grubego? Albo czy jest cos co generuje lepsze liczy niz sportowki od EA? No nie wydaje mi sie. Sony nie ma nic i za malo wypuszcza zeby ktos na powaznie bral pod uwage ich sklepik jezeli jednoczesnie te gry nie beda na Steam. Przywyklem do podwojnego logowania na klientach od 3rd party ale osobny Launcher i zakupy w sklepie Sony to brzmi jak potezne sci-fi. Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca 10 minut temu, pawelgr5 napisał(a): Sony nie ma nic i za malo wypuszcza zeby ktos na powaznie bral pod uwage ich sklepik No właśnie sam sobie odpowiedziałeś na battle.net i sklepik EA. To musi być pełnoprawny sklep + własne eksy, bo fajnie jest mieć wszystko w jednym miejscu. W tym aspekcie Steam nie ma sobie równych. Cytuj
drozdu7 3 153 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Najlepsze że cała ta gadka o Steamie rozpoczęła się od samego Spencera i jego pierdoleniu że chcieliby żeby konsole byly bardziej otwarte. Nawet w ostatnim którymś podcaście dostał pytanie o to, jak mu się układa z Gabenem i czy "Steam on Xbox?" to nie odpowiedział tylko się uśmiechnął. A przecież jeśli nic takiego nie ma w planach to mógł powiedzieć że nie, to się nie spina biznesowo i mamy inne plany. Cytuj
Czoperrr 5 477 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca 1 minute ago, drozdu7 said: Najlepsze że cała ta gadka o Steamie rozpoczęła się od samego Spencera i jego pierdoleniu że chcieliby żeby konsole byly bardziej otwarte. Nawet w ostatnim którymś podcaście dostał pytanie o to, jak mu się układa z Gabenem i czy "Steam on Xbox?" to nie odpowiedział tylko się uśmiechnął. A przecież jeśli nic takiego nie ma w planach to mógł powiedzieć że nie, to się nie spina biznesowo i mamy inne plany. on sam nic nie wie co już udowodnił nie raz. Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca 2 minuty temu, drozdu7 napisał(a): A przecież jeśli nic takiego nie ma w planach to mógł powiedzieć że nie, to się nie spina biznesowo i mamy inne plany. Są plany i są rozważania, po reakcji stawiałbym to drugie. Może sprawa jest jeszcze otwarta. Cytuj
Moldar 2 324 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Jakiś ich launcher pewnie powstanie, kilka gier jak z Battle.net, ale ze Steam się nie wycofają, na to nie ma szans. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi