wojtas011 704 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca może jakby gracze nie płacili pełnej ceny ze niedziałające gry, to wydawcy musieliby się zastanowić czy jednak warto się pchać w tego unreala 5 1 Cytuj
Paolo de Vesir 9 691 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Dobra, ale realnie jeśli rynkiem rządzą casuale to wątpię, że oni zauważają, że FSR zabiera im ostrość obrazu albo, że gra skacze od 30-60 klatek. Cytuj
wojtas011 704 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca (edytowane) 9 minut temu, Paolo de Vesir napisał(a): Dobra, ale realnie jeśli rynkiem rządzą casuale to wątpię, że oni zauważają, że FSR zabiera im ostrość obrazu albo, że gra skacze od 30-60 klatek. no nie wiem czy ci kaszuale akurat są targetem gier na unrealu, bo ich ulubione gry to: call of duty? swój silnik fifa? swój silnik fortnite? unreal ale za darmo exy sony? zazwyczaj swój forza horizon? swój nba? swój roblox? chyba swój gta? swój gry nintendo? swój To ci świadomi gracze wywalają kasę na gry robione na unrealu Edytowane 4 marca przez wojtas011 Cytuj
Paolo de Vesir 9 691 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Teraz, wojtas011 napisał(a): no nie wiem czy ci kaszuale akurat są targetem gier na unrealu, bo ich ulubione gry to: call of duty? swój silnik fifa? swój silnik fortnite? unreal ale za darmo exy sony? zazwyczaj swój forza horizon? swój nba? swój roblox? chyba swój gta? swój gry nintendo? swój Chodzi mi o to, że każual ma generalnie w dupie jak ta gra chodzi, bo dla większości wystarczy tyle, że gra się odpali. Cytuj
łom 2 188 Opublikowano 4 marca Opublikowano 4 marca Większy jest problem z psychofanami którzy kupią grę od danego studia/IP bez względu na wszystko. Casual który gra w te 5 gier rocznie (z czego większość to AAA lub GaaS) i trafi na jakiś bubel graficzny to jak zobaczy że coś jest nie tak, może następnym razem się zastanowi nad wydaniem hajsu. Fanatycy CoDa/Soulsów/Pokemonów itd. z chęcią zrobią preorder w ciemno, nawet jeśli poprzednia część okazała się dziadostwem. Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Xboksy dostępne w coraz mniejszej ilośći sklepów, w tym MS Store na różne kraje. Ten nowy Xbox to chyba naprawdę blisko, dlatego niczego nie uzupełniają, ale i nie zapowiadają, bo kto by później kupował obecne Series S/X, kiedy i bez zapowiedzi nowego sprzętu kiepsko się sprzedają. Ciekawe, jak rozwiąże się sytuacja z Series S i jaki będzie miało to wpływ na Series X, bo nie wyobrażam sobie gier kolejnej generacji przygotowywanych z myślą o tym, że mają też działać na Series S, a jednocześnie w ramach "na obu, albo żadnym" ucierpi na tym XSX. Cytuj
wojtas011 704 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca (edytowane) 4 minuty temu, krzysiek923 napisał(a): że mają też działać na Series S, a jednocześnie w ramach "na obu, albo żadnym" ucierpi na tym XSX. jedyny pomysł jaki mi przychodzi to użyć jej do promocji swojej chmury. kiedyś stare telefony google pixel miały nie limitowaną chmurę na dane, zrobić tak, że na series s możesz odpalać swoje gry w chmurze bez konieczności posiadania abonamentu Edytowane 6 marca przez wojtas011 Cytuj
Bzduras 13 392 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca 5 minut temu, krzysiek923 napisał(a): kto by później kupował obecne Series S/X, kiedy i bez zapowiedzi nowego sprzętu kiepsko się sprzedają 5 minut temu, krzysiek923 napisał(a): Xboksy dostępne w coraz mniejszej ilośći sklepów, w tym MS Store na różne kraje Szerlok ze mnie żaden, ale widzę tutaj dwie kropki które całkiem zgrabnie się łączą. To plus fakt, że coraz więcej gier z X trafia na PS raczej pomoże nam rozwiązać zagadkę "dlaczego Xbox słabo się sprzedaje", nie wiem tylko czy włodarze Xboxa potrafią dodać dwa do dwóch. Pewnie tak i wyszło im, że excelek będzie się zgadzać jak pchną więcej softu u konkurencji, ale o tym to już napisaliśmy z pięćdziesiąt stron w tym temacie. Cytuj
ASX 15 046 Opublikowano 6 marca Autor Opublikowano 6 marca Digital Foundry mówiło że konfiguracja Series S, może posłużyć jako baza do handhelda. Dzięki temu developerzy nie będą musieli przygotować specjalnych portów, a sam handheld jak za kilka lat wyjdzie, podobnie jak Steam Deck już na start będzie miał bibliotekę z tysiącami gier. Także coś mi się wydaje że Series S zostaje z nami na dluzej. Gry zresztą dzisiaj się tak skalują, że pod wieloma względami słabszy Steam Deck wciąż otrzymuje gry, a niedługo zadebiutuje również pod wieloma względami słabszy Switch 2, co do którego wydawcy nie mogą się doczekać aby go wspierać. Także widocznie, postęp technologiczny zdaje się wypłaszczać, i o ile wciąż będą wychodziły nowe potężniejsze konsole i karty graficzne, to każdy kombinuje jak w dzisiejszych realiach by gry działały na jak największej liczbie urządzeń. Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca (edytowane) 5 minut temu, Bzduras napisał(a): Szerlok ze mnie żaden, ale widzę tutaj dwie kropki które całkiem zgrabnie się łączą. To plus fakt, że coraz więcej gier z X trafia na PS raczej pomoże nam rozwiązać zagadkę "dlaczego Xbox słabo się sprzedaje", nie wiem tylko czy włodarze Xboxa potrafią dodać dwa do dwóch. Pewnie tak i wyszło im, że excelek będzie się zgadzać jak pchną więcej softu u konkurencji, ale o tym to już napisaliśmy z pięćdziesiąt stron w tym temacie. ale pomiędzy niedostarczaniem kosnsol W OGÓLE, a napierdalaniem ich hurtowo w fabrykach są jeszcze możliwe mniejsze dostawy. przecież nie ma szans, że nowego xboksa nie będzie w ogóle, no proszę cię xd na playstation nie ma gamepassa, jest -30% ze sprzedaży i nie sprzedają tam multiplatform. Edytowane 6 marca przez krzysiek923 Cytuj
Bzduras 13 392 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Chodzi mi o X/S i związek między ich sprzedażą a dostępnością. Konsol nie ma, konsole nie idą Mam XSX już prawie pięć lat i jeśli by wyskoczyli z konsolą bez napędu czy jakimś innym pierdololo przez które nie będę chciał go mieć to miałbym alternatywę, żeby kupić drugą sztukę jak ta pierwsza padnie (bo padnie, to tylko elektronika - pytanie nie czy, a kiedy) i byłbym sobie szczęśliwym człowiekiem. A tak to się trochę CYKAM, że nie będzie to możliwe, a MS wypali z jakimś zdałnionym pomysłem który przekreśli dla mnie (podkreślam, dla mnie) ich nowy sprzęt. I akurat patrząc na ich poczynania to jakoś nie ufam im w to, że nic z nowym sprzętem nie odwalą, najbardziej jestem skłonny uwierzyć w szift na full digital. Mattrick mówił, że mają sprzęt dla ludzi bez internetu i to ich stara konsola, Spencer za chwilę nie będzie mógł powiedzieć tego samego i trochę chujnia. Cytuj
drozdu7 3 214 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca 5 minut temu, Bzduras napisał(a): najbardziej jestem skłonny uwierzyć w szift na full digital. Jest możliwe, wszak zobacz jak Spencer dużo gada o Play Anywhere (a tylko cyfra daje Ci taki bonus) i mogą tym się reklamować jako plus przejścia na cyfrę. Dużo gada też o cloud gamingu. Widziałem sporo filmików, nawet ludzi gdzieś kręcących się wokół Xboxa i tak średnio wierzą w 2026r. Dla mnie to teraz jesteśmy w trakcie przerzucania ludzi w inne miejsca. A to ktoś odpuścił Xbxoa i uciekł na PC albo Plejke. A to potencjalny klient nie znalazł w sklepie Xbxoa i kupił coś innego. A to ktoś się zaczepi na chmurkę i abonament. Takie rozproszenie bo i tak koniec końców najważniejsze żebyś kupił ich gry i opłacił gdzieś GP Cytuj
Bzduras 13 392 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca 2 minuty temu, drozdu7 napisał(a): Jest możliwe, wszak zobacz jak Spencer dużo gada o Play Anywhere (a tylko cyfra daje Ci taki bonus) i mogą tym się reklamować jako plus przejścia na cyfrę. Dużo gada też o cloud gamingu. I dla mnie to dealbreaker, bo mówią też o games preservation (co ładnie się łączy z tym, że np. tę durną FH2 mam tylko dlatego, że fartem się trafiła i krzysztof zawołał chętnych), no więc games preservation z mojej półki gierek na Series, One, 360 i OGX to dla mnie w tym momencie najważniejsze games preservation jakie mogę sobie wymyślić. 1 Cytuj
ASX 15 046 Opublikowano 6 marca Autor Opublikowano 6 marca no tak, tylko dla nich game presvervation o którym tyle mówią, oznacza zachowanie cyfrowej biblioteki. To że zawsze będziesz mógł odpalić cyfrowe gry ze wstecznej z Xboxa 360, One czy XSX na ich nowych konsolach. O płytach z kolei mówili też dosyć jasno, póki im się to opłaca i ludzie będą kupować pudełka. oraz będą istnieć tacy producenci napędów, którzy będą w stanie dostarczyć go konsol to będą je umieszczać w swoich konsolach. Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca nie dałbym włosa z głowy za to, ale czuję w kościach, że kolejny xbox drogą sony będzie konsolą all digital z możliwością dokupienia napędu. nie wierzę, że już teraz to zrobią i pójdą w digital only... ...ale to MS, przewidywalność i logika to nie ten adres 1 Cytuj
ASX 15 046 Opublikowano 6 marca Autor Opublikowano 6 marca procent sprzedaży cyfrowej na Xboxie jest już tak duży że będę zdziwiony jeśli następne xboxy, bo na pewno będzie wiecej niż jeden wariant konsoli, będą miały napędy. Z punktu widzenia tych którzy preferują pudełka może to być smutne ale taka jest rzeczywistość i gracze sami sobie to wybrali. Sam mam ponad setke pudełek z Xboxa, które zostaną zamknięte na prawdopodobnie ostatniej konsoli od nich z napędem czyli XSX. Cytuj
Bzduras 13 392 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Procent posiadaczy Xboxa może spaść. Z punktu widzenia korporacji które preferują sprzedaż tylko cyfry może to być smutne ale taka jest rzeczywistość. Sam mam konsolę Microsoftu, na której prawdopodobnie zostanę zamknięty na prawdopodobnie ostatniej konsoli od nich z napędem czyli XSX. Cytuj
SnoD 2 482 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca Ufff.. już się obawiałem, że temat przyszłości Xboxa będzie w tym tygodniu przerabiany tylko raz Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca jaki jest procent grających na X360, że dalej trzymają trupa pod kroplówką? pozwalają pobierać gry, grać online, tylko sklep już zamknięty. czy odetną go teraz i pozbawią gier ludzi, czy będzie to za 5 lat, zapewne i tak dostaną baty za to, a w związku z zamknięciem sklepu już na tej konsoli nie zarabiają nawet sony znane ze swoich praktyk utrzymuje jeszcze ps3 Cytuj
ASX 15 046 Opublikowano 6 marca Autor Opublikowano 6 marca Nie ma aktualnych danych ale w 2019 r. była mowa o milionach ludzi wciąż korzystających z xboxa 360. I patrząc na to jak populany był i wciąż może być Kinect, i biorąc pod uwagę uboższe kraje gdzie trudno sobie pozwolić na nowsze konsole może to być realne. Ale utrzymywanie biblioteki cyfrowej biblioteki z Xboxa 360 jest znacznie prostsze i na pewno nie takie drogie. Dlatego nie spodziewam się by póki Xbox istnieje odebrali ludziom gry z X360 z cyfrowych bibliotek. Co innego odejście od płyt, to jest proces w dużej mierze globalny, na xboxie gdzie cyfryzacja była duża już w czasach x360 postępuje ona najszybciej. I nie miejmy złudzeń nikt zpowodów ideologicznych, czy dla jakiegoś "dobra graczy" nie będzie dopłacać do produkowania napędów, tłoczenia płyt, utrzymywania łańcuchów dostaw i ich dystrybucji jeśli przestanie się to opłacać. Cytuj
Bzduras 13 392 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca 1 minutę temu, ASX napisał(a): I nie miejmy złudzeń nikt zpowodów ideologicznych, czy dla jakiegoś "dobra graczy" nie będzie dopłacać do produkowania napędów, tłoczenia płyt, utrzymywania łańcuchów dostaw i ich dystrybucji jeśli przestanie się to opłacać. Pytanie czy dla dobra korpo gracze będą skłonni dopłacać do cyfrówek i wywalą swoje kolekcje do śmieci. Kto ma dwa kciuki i odpowie "nie, dzięki"? Dobrze zgadłeś - ten gość 1 Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca (edytowane) niesamowite jak spierdolona jest ta nasza branżunia i my jako gracze ogółem. płytki cd z muzyką sobie żyją, ludzie je kupują, a można sobie wesoło piracić bez najmniejszego problemu czy słuchać za free na youtube lub spotify. gramofony wracają do łask. w sumie filmy na płytkach też mają się dobrze pomimo wszystkich abonamentów i piractwa. no ale muzyka czy filmy to są pełne produkty, które opłaca się umieścić na płycie, a nie jakieś potworki z bugami którymi można dzieci straszyć Edytowane 6 marca przez krzysiek923 1 Cytuj
ASX 15 046 Opublikowano 6 marca Autor Opublikowano 6 marca i gdzie pójdziesz? Na PC płyty w zasadzie już nie istnieją. Na Playstation trwa ten sam proces tylko z kilkuletnim opóźnieniem i całkowicie zrezygnują z płyt pewnie dopiero przy PS7. Jedynym bastionem zdaje się być jeszcze Nintendo ale i tam sprzedaż cyfrowa zaczyna stanowić większość sprzedaży. Cytuj
krzysiek923 1 872 Opublikowano 6 marca Opublikowano 6 marca 1 minutę temu, ASX napisał(a): i gdzie pójdziesz? tam gdzie będą eksy albo na pc, który pomimo cyfry oferuje wybór sklepów/kluczykowni, drm free na gogu i jest najlepszą platformą pod względem możliwości Cytuj
ASX 15 046 Opublikowano 6 marca Autor Opublikowano 6 marca No tak z tym można się zgodzić, że PC to najlepszy wybór dzięki otwartemu systemowi. Tylko myślałem że dyskusja dotyczy nośników fizycznych i ich przyszłości. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi