krzysiek923 1 841 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Teraz, Homelander napisał(a): A Wy ciągle o tych pudełkach. Wspomnienia zbierajcie i emocje, a nie bezwartościowy plastik. sam nie zbieram pudełek, ale bezwartościowy plastik odpalisz sobie bez połączenia z internetem Cytuj
SlimShady 3 516 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu To wyjeb zdjęcia swoich dzieci do kosza, zbieraj wspomnienia. 2 Cytuj
krzysiek923 1 841 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu niesamowite jaki zawsze się śmietnik robi w tym temacie, ale jednak nie nas bym obwiniał Cytuj
Chewie 199 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 48 minut temu, Bzduras napisał(a): PC jedyne games preservation, jak nie oficjalnymi kanałami to pirat i elo (tak, piractwo rzeczy które nie są dostępne w oficjalnym obiegu uważam za moralne - chcesz mój pieniądz to ja ci go chętnie dam, ale jak nie mam takiej możliwości no to już nie moja wina). A jaka wsteczna Jo, tym bardziej gry, które się kiedyś kupiło a mało kto już ma napęd albo zajechanego cedeka. Ja tam i tak raczej kupuje starocie na gogu jak są za jakieś śmieszne pieniądze 1 Cytuj
Czoperrr 5 473 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu W ogóle, czytając książkę o Resident Evil dopiero do mnie dotarło, że w dystrybucji gier fizycznych liczy się absolutnie każdy gram, stąd te cięcia na wszystkim. Kiedy przy tworzeniu RE2 na PSX okazało się, że gra wyjdzie na dwóch a nie jednym krążku to Capcom musiał wszystko od nowa przeliczyć bo dołożenie jednej płyty więcej od razu zwiększa wagę palety prze co firma poniosła większe koszta przy dystrubucji gry. Cytuj
krzysiek923 1 841 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu w cyfrowej dystrybucji nie masz palet i miało być taniej... ups? Cytuj
SlimShady 3 516 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Ponoć jakieś tam muzeum, które właśnie dba o te dziedzictwo, zgłosiło się do tych wszystkich wiodących firemek, żeby coś tam umieścić, oczywiście nie w sensie komercyjnym, do zarabiania, to wszystkie, jak jeden mąż, powiedziały nie, i chuj. Im na tym nie zależy tak naprawdę, ale czasami jeszcze robią pozory, bo może im wystrzelić w ryj jak pójdą na całość. Cytuj
Homelander 2 570 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 10 minutes ago, krzysiek923 said: sam nie zbieram pudełek, ale bezwartościowy plastik odpalisz sobie bez połączenia z internetem Odpalam kupione cyfrowo gry bez połączenia z internetem 10 minutes ago, SlimShady said: To wyjeb zdjęcia swoich dzieci do kosza, zbieraj wspomnienia. Aleś wymyślił lol Cytuj
krzysiek923 1 841 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Teraz, Homelander napisał(a): Odpalam kupione cyfrowo gry bez połączenia z internetem a jak nie masz akurat na dysku a usługa sieciowa padła? Cytuj
Bzduras 13 215 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu A co z gierkami, których nie ma w cyfrowym obiegu? Strasznie wąskie myślenie prezentujesz w ten sposób. Cytuj
Homelander 2 570 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Just now, krzysiek923 said: a jak nie masz akurat na dysku a usługa sieciowa padła? To bez day1 patchy i innych lepiej nie grać wcale. Albo pograć w coś innego. Jeszcze raz to powtórze: zbieranie gier w pudełkach miało sens do 6 generacji konsol. Gdzie faktycznie masz całą grę taką jaka ona jest. Obecnie to co na płycie jest praktycznie zawsze różne od tego jak gra prezentuje się w danej chwili. Pełna błędów, braków i innych. Jaki więc sens to zbierać? Ani wartości kolekcjonerskiej ani użytecznej. Jedyny sens kupowania pudełek to grać i odsprzedać. W innym przypadku logicznego sensu nie widzę. Nawet książeczki już nie ma żeby sobie przejrzeć Cytuj
drozdu7 3 135 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Ms nie zadaje sobie trudu wydania swoich gier na płycie, innym wydawcom bardziej zależy na tym by użytkownicy Xboxa dostali płytę bo wiedzą że dla wielu osób to ważne. Ja sam jestem głównie cyfrowy ale no będę bronił tego co robi Sony czy Nintendo. A sprowadzenie tego "no Sony też idzie w tym kierunku" jest słabe bo na dziś wszystko jest na płycie i oprócz akcji z napędami do Pro nie ma symptomów żeby miało się zmienić. Nie wiem, ja od lat siedzę na Xboxie, ale nie mam nawyku bronienia zawsze tego co robi korpo, albo gadania że inni tak robią też Cytuj
krzysiek923 1 841 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Teraz, Homelander napisał(a): To bez day1 patchy i innych lepiej nie grać wcale. Albo pograć w coś innego. Jeszcze raz to powtórze: zbieranie gier w pudełkach miało sens do 6 generacji konsol. Gdzie faktycznie masz całą grę taką jaka ona jest. Obecnie to co na płycie jest praktycznie zawsze różne od tego jak gra prezentuje się w danej chwili. Pełna błędów, braków i innych. Jaki więc sens to zbierać? Ani wartości kolekcjonerskiej ani użytecznej. Jedyny sens kupowania pudełek to grać i odsprzedać. W innym przypadku logicznego sensu nie widzę. Nawet książeczki już nie ma żeby sobie przejrzeć ehh, nie bądź jak asax i nie fikołuj, ja odpisałem na: Cytat Wspomnienia zbierajcie i emocje, a nie bo są też gry w które i bez patcha pograsz Cytuj
Homelander 2 570 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Just now, krzysiek923 said: ehh, nie bądź jak asax i nie fikołuj, ja odpisałem na: bo są też gry w które i bez patcha pograsz We wszystkie bez patcha pograsz tylko w które warto? Wiadomo, że najważniejsze to mieć wybór, ale czasem niektórzy mega racjonalizują kupowanie tych pudełek, gdzie racjonalnego powodu nie ma. Co nie jest niczym złym, nie od tego jest hobby żeby racjonalne było. Cytuj
łom 2 136 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 8 minut temu, Czoperrr napisał(a): Kiedy przy tworzeniu RE2 na PSX okazało się, że gra wyjdzie na dwóch a nie jednym krążku to Capcom musiał wszystko od nowa przeliczyć bo dołożenie jednej płyty więcej od razu zwiększa wagę palety prze co firma poniosła większe koszta przy dystrubucji gry. Z RE2 to ciekawy przypadek bo zmieścił by się na jednej płycie gdyby nie błąd z kompresją dźwięku i ekipa miała do wyboru albo mocno przesunąć premierę albo wydać grę na dwóch płytach. A co do napędu w następnym Xie, ja stawiam że jednak będzie tylko że w formie zewnętrznej (w stylu HD DVD do X360) ale gierki na nośnikach będą wygaszane. Cytuj
Czoperrr 5 473 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu Ogólnie branża giereczkowa ma duży problem, większość gier jest niedostępna by zagrać je z legalnych źródeł a przeszukiwanie śmietników i eBaya żeby zapłacić za jakieś zniszczone gry setki lub tysiące złotych byleby pograć albo "mieć" to jest problem z którym pasjonaci muszą się mierzyć. Cytuj
ASX 14 924 Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu 17 minut temu, drozdu7 napisał(a): Ms nie zadaje sobie trudu wydania swoich gier na płycie, innym wydawcom bardziej zależy na tym by użytkownicy Xboxa dostali płytę bo wiedzą że dla wielu osób to ważne. Ja sam jestem głównie cyfrowy ale no będę bronił tego co robi Sony czy Nintendo. A sprowadzenie tego "no Sony też idzie w tym kierunku" jest słabe bo na dziś wszystko jest na płycie i oprócz akcji z napędami do Pro nie ma symptomów żeby miało się zmienić. to nie jest prawda , są gry na PS5 wydane na płytach, które do gry wymagają Internetu i pobrania danych https://www.doesitplay.org/list?platform=PS5&offlinePlay=Yes&downloadRequired=Yes&page=1 17 minut temu, drozdu7 napisał(a): Nie wiem, ja od lat siedzę na Xboxie, ale nie mam nawyku bronienia zawsze tego co robi korpo, albo gadania że inni tak robią też moim zdaniem warto krytykować jak jest za co np. brak gier na płytach, czy brak konsol w sklepach, a jak jest za co to można chwalić. Jakiś zdrowy rozsądek jest w tym potrzebny. Cytuj
krzysiek923 1 841 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu ja wielu decyzji tej brażny nie rozumiem. dlaczego na przykład sony nie ma własnej ekzkluzywnej gry o piłce nożnej, która co roku sprzedawałaby się w milionach? dlaczego nie ma prostego remastera bc2, bf3,bf4, który zrobiłby wynik, nawet z zaimplementowanymi mikrotransakcjami? dlaczego nie ma prostego remastera trylogii killzone i resistance? nawet robionego po kosztach, ale jednak. dlaczego driveclub nie był uśmiercony będąc w chujowym stanie, a został uśmiercony kiedy wyszedł na prostą? Cytuj
ASX 14 924 Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu 7 minut temu, krzysiek923 napisał(a): ja wielu decyzji tej brażny nie rozumiem. dlaczego na przykład sony nie ma własnej ekzkluzywnej gry o piłce nożnej, która co roku sprzedawałaby się w milionach? to akurat proste, nie potrzebują takiej gry bo jest FC czy wcześniej Fifa, gdzie bez żadnego ryzyka zarabiają 30% na sprzedanej grze i miktrotranskakcjach. Podobnie z CoDem i innymi wielkimi markami. Sony wystarczy że te gry są na ich konsoli by na nich dobrze zarabiać. Cytuj
krzysiek923 1 841 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu (edytowane) 2 minuty temu, ASX napisał(a): to akurat proste, nie potrzebują takiej gry bo jest FC czy wcześniej Fifa, gdzie bez żadnego ryzyka zarabiają 30% na sprzedanej grze i miktrotranskakcjach. Podobnie z CoDem i innymi wielkimi markami. Sony wystarczy że te gry są na ich konsoli by na nich dobrze zarabiać. wystarczy zrobić to lepiej niż gówniana fifa na którą każdy narzeka, ale która sie sprzedaje, bo uzależniła ludzi od karcianek. a sony za sprzedaż w psn store nie dostaje większości kwoty. może nie za bardzo się interesujesz wirtualną piłką, ale ludzie od dawna chcieli czegoś INNEGO niż FIFA/PES, a kiedy PES-a już nie ma, tym bardziej ma to sens Edytowane 8 godzin temu przez krzysiek923 Cytuj
KarolJanuszGejmingu 505 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 8 minutes ago, krzysiek923 said: dlaczego na przykład sony nie ma własnej ekzkluzywnej gry o piłce nożnej, która co roku sprzedawałaby się w milionach? Piłka nożna to kabaret. Sam jestem mega fanem piłki i siedzę w tej patologii od lat,tutaj zasadnicza jest sprawa licencji. Ea wykupiło ekskluzywne prawa do ligi angielskiej i chyba niemieckiej. Mają ekskluzywne prawa do ligi mistrzów i pucharów. Ciężko walczyć jeśli nie możesz ich licencji kupić bo oni mają i chuy. Dlatego FIFA z roku na rok zalicza taki regres. Mamy jeszcze Konami który naprawdę daje radę i ten e footbal jest dobra piłka,ale większość Januszy nawet tego nie sprawdzi bo nie ma licencji. Ufl też próbuje walczyć ale kopiuje upośledzona Fifę Cytuj
wojtas011 697 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 3 minuty temu, krzysiek923 napisał(a): ale ludzie od dawna chcieli czegoś INNEGO niż FIFA/PES, a kiedy PES-a już nie ma, tym bardziej ma to sens może dostaną fife od 2k, ale prawda jest taka, że nikt tam nie przejdzie na stałe z wygody tak samo wszyscy mają dosyć nba 2k ale jak wychodziło nba live to nikt tego nie kupował, więc zostali monopolistami Cytuj
krzysiek923 1 841 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu ciężko mówić za wszystkich, ale osobiście mam gdzieś licencje. mogą wykupić licencje na ligi/kluby, ale nie zawodników, a dla mnie to wystarczające. wsyatrczy żeby inter miał stroje w naturalnych barwach i w pasy, a nie takie gówno jak w fc 25 imo przeceniasz te licencje Cytuj
ASX 14 924 Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu Jest jeszcze kwestia że ekskluzywność w przypadku gier sportowych nie ma sensu. Nawet ta gra Sony o Baseballu jest multiplatformowa. Cytuj
łom 2 136 Opublikowano 8 godzin temu Opublikowano 8 godzin temu 12 minut temu, krzysiek923 napisał(a): dlaczego na przykład sony nie ma własnej ekzkluzywnej gry o piłce nożnej, która co roku sprzedawałaby się w milionach? Nawet nie mają ekipy która by to zrobiła a budowanie wszystkiego od zera jest mega kosztowne i czasochłonne. To nie czasy PS1 gdzie w rok dało radę zrobić wszystko nakładem 20 osób. 14 minut temu, krzysiek923 napisał(a): dlaczego nie ma prostego remastera bc2, bf3,bf4, który zrobiłby wynik, nawet z zaimplementowanymi mikrotransakcjami? Aby nie rozbijać bazy graczy? 16 minut temu, krzysiek923 napisał(a): dlaczego driveclub nie był uśmiercony będąc w chujowym stanie, a został uśmiercony kiedy wyszedł na prostą? Decyzja o zamknięciu Evolution była podjęta pewnie o wiele wcześniej, niestety wtopa w Motorstorm Apocalypse i słaba premiera Drivecluba zrobiły swoje, ale poświęcenie czasu na zrobienie Driveclub VR a nie zrobienie pacza pod PS4 Pro to Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi