ASX 14 935 Opublikowano 16 godzin temu Autor Opublikowano 16 godzin temu 3 minuty temu, krzysiek923 napisał(a): o, coś przeoczyłem, gdzie można poczytać? ostatnio chyba tylko się uśmiechnął jak go ktoś zapytał o steam na nowym xboksie https://www.polygon.com/24108670/xbox-epic-games-store-phil-spencer-interview Cytuj
drozdu7 3 152 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu Epic jakoś bardziej by mi pasował. Ale i tak uwierzę jak zobaczę, myślę tak jak chyba Krzysiek pisał że to będzie pierwsze rozczarowanie nowym Xboxem. Że będzie tylko zwykłym mocniejszym sprzętem Cytuj
ASX 14 935 Opublikowano 8 godzin temu Autor Opublikowano 8 godzin temu Mówi o o Epicu i itch.io, bo o te konkretne sklepy został zapytany. Jeśli tego nie będzie to dla mnie będzie to rozczarowanie. Bo mi osobiście trudno ekscytować się po prostu kolejną trochę mocniejszą konsolą. Ale jeśli się na to zdecydują to będzie to rewolucyjna zmiana w myśl, że skoro nie idzie według starych zasad, a PC jest coraz popularniejsze, to po prostu zmieńmy zasady i upodobnimy konsole do PC. Inne konsole ze swoim tradycyjnym podejściem będą wyglądać przy tym archaicznie. A dyskusje o ekskluzywności, czy sprzedaży sprzętu stracą na znaczeniu. Cytuj
drozdu7 3 152 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu Chyba większość ludzi siedzi jeszcze na Xboxie bo ma nadzieję że następna konsola okaże się czymś niesamowitym xd w sensie pozwoli zagrać w gry Sony żeby im się odegrać Bo tak to zostanie gejpas po stronie Xboxa ale być może w tym roku będzie w 4k na telewizorku, kto wie. Cytuj
ASX 14 935 Opublikowano 6 godzin temu Autor Opublikowano 6 godzin temu Myślę że większość siedzi bo tutaj są tu gry w które grają po prostu Ja nie widzę sensu w tym sensu zostawiać wszystkie gry w swojej bibliotece i przesiadać się na inną konsolę, by ponownie być zmuszonym kupować te same gry, albo czekać aż coś przeportują, jak teraz mam te tytuły tu i teraz. Ale jeśli za kilka lat wydarzyłby się taki scenariusz, że konsole xbox faktycznie zaczną być olewane przez developerów third party, to nie będę mieć jakiś sentymentów by porzucić konsole xboxa. Cytuj
drozdu7 3 152 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Ja to wszystko rozumiem. Sam mam ponad setkę gier na XsX i tak średnio mi się chce budować biblioteke gdzieś indziej. Już wolałbym na Steam w ostateczności. A co do olewania przez wydawców to zobaczymy bo jeśli nie będzie jakichś dealow third party, to samo zrobienie gry na nowego Xboxa ma być prostsze niż kiedykolwiek. Akurat jest taki okres że można spokojnie poczekac i zobaczyć co się wydarzy Cytuj
Dalhi 275 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Microsoft potrzebuje dwóch rzeczy, emulacji konsoli z kompatybilnością wsteczną na nowym sprzęcie i zintegrowanej biblioteki i środowiska tworzenia gier dla PC i Xbox. Klienci nie stracą biblioteki, deweloperzy nie będą ponosić dodatkowych kosztów tworzenia gier na ich sprzęt bo jak działa na PC to i konsola odpali. Tylko będą musieli przełknąć że zyskami zaczną się dzielić z Valve i Epic, no ale już to robią tylko w tabelce kosztów odejdzie im utrzymanie środowiska xbox. Pewnie kolejna iteracja Windows juz za rogiem i to jest doskonała okazja na taką integrację, może tym razem hindusi im tego nie pisali i to będzie działać. Cytuj
ASX 14 935 Opublikowano 5 godzin temu Autor Opublikowano 5 godzin temu Patrząc na wyciek dokumentów przy sprawie FTC, to odnosze wrażenie że ta integracja środowiska PC i konsoli to był plan już od bardzo dłuższego czasu. Wg. tego slajdu który wymownie jest nazwany "From zero Microsoft to one Microsoft" to wszystko mogło się zacząć się już w czasach Xboxa 360 Na papierze to wszystko wygląda fajnie, ale wszystko rozbije się jak dobrze to zostanie wykonane. Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu teoretycznie niby cwany pomysł na pozbawienie eksów sony i pojawienie się ich na xboksie, ale nie wierzę, że sony ot tak zaakceptuje pomysł microsoftu, zbyt proste i zbyt piękne dla xboksa Cytuj
Moldar 2 324 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Ale co oni mają akceptować? Jak faktycznie będzie miks pc z konsolą i odpali Steam, to nie będą mieli nic do gadania. Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu no mają do gadania, bo pecetowe gry to zabezpieczenia, pliki exe i dll Cytuj
Bzduras 13 234 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Jeżeli nowy Xbox będzie PCtem odpalającym gry z peceta to Sony może sobie pierdnąć, bo sami wydają swoje gierki na PC. Cytuj
Lukas_AT 1 235 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) Ja tego Xboksa w 2026 roku chetnie kupie, czym kolwiek bedzie, mimo ze mam PS5. Raz, otrzymam jakis znaczacy przeskok technologiczny, ktory w 2026 bedzie juz potrzebny. Jesli tego Xboksa nie bedzie, to kupie PC. Dwa, po tym jak okazalo sie, ze gry MS na PS5 raczej beda dostepne tylko w cyfrowej dystrybucji, to zachcialo mi sie przesiasc na Game Passa. Nie mam zamiaru kupowac cyfrowych gier za 300zl, a lista gier, ktore potencjalnie chce ograc, rosnie. Ale zobaczymy, moze gry od Bethesdy nadal beda sie ukazywac w pudelku jak Doom czy Indiana Jones. A wiec moze ten plan by zachecic do Game Passa zadzialal. I tylko krowa nie zmienia zdania. Edytowane 4 godziny temu przez Lukas_AT Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu może po identfiaktorze urządzenia zablokują, a może dogadają się ze steam, że ich steam_api.dll ma nie działać na konkretnym urządzeniu z konkretnym id i tylko z tym zastrzeżeniem będą sprzedawać swoje gry na platformie valve. przecież taka sytuacja zagrażałaby bezpośrednio przyszłośći sony i ich konsoli, która jest dla nich priorytetem, a sprzedawanie na steam spoko, ale nie kosztem przyszłości konsoli Cytuj
ASX 14 935 Opublikowano 4 godziny temu Autor Opublikowano 4 godziny temu Kupić nowego xboxa w 2026 będzie trudno. Bo wszyscy mówią raczej że wyjdzie najwcześniej w 2027 Cytuj
Lukas_AT 1 235 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 8 minut temu, krzysiek923 napisał(a): może po identfiaktorze urządzenia zablokują, a może dogadają się ze steam, że ich steam_api.dll ma nie działać na konkretnym urządzeniu z konkretnym id i tylko z tym zastrzeżeniem będą sprzedawać swoje gry na platformie valve. przecież taka sytuacja zagrażałaby bezpośrednio przyszłośći sony i ich konsoli, która jest dla nich priorytetem, a sprzedawanie na steam spoko, ale nie kosztem przyszłości konsoli Podobnie zablokowali mozliwosc grania w Death Stranding na Xboksie za posrednictwem GeForce Now odpalonym przez MS Edge. A wiec w teorii cos takiego moga zrobic, ale pytania czy nie wyleje sie na nich hejt, bo byliby jedyna firma, ktora by stosowala takie praktyki. Twoje gry kupione na Steam maja byc dostepne na czymkolwiek go odpalisz. Taka jest ideologia. Odbiloby sie to negatywnie na samym Valve. Edytowane 4 godziny temu przez Lukas_AT Cytuj
Beelzeboss 325 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Wyobrażacie sobie, że Gaben bierze pod uwagę co ma do powiedzenia Sony, bo chciałby zatrzymać u siebie słabo sprzedające sie gry? Ja nie. To sony musi się płaszczyć, a nie na odwrót. Nie będą robili żadnych kombinacji. 1 Cytuj
Bzduras 13 234 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 6 minut temu, krzysiek923 napisał(a): może po identfiaktorze urządzenia zablokują, a może dogadają się ze steam, że ich steam_api.dll ma nie działać na konkretnym urządzeniu z konkretnym id i tylko z tym zastrzeżeniem będą sprzedawać swoje gry na platformie valve. przecież taka sytuacja zagrażałaby bezpośrednio przyszłośći sony i ich konsoli, która jest dla nich priorytetem, a sprzedawanie na steam spoko, ale nie kosztem przyszłości konsoli Tak, Sony zablokuje konkretne urządzenie przez Steama, no jakoś tego nie widzę. Wątpię, żeby Gaben powiedział "ej, kupiłeś u nas grę ale nie możesz w nią grać, nie na tym pudełku". Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) no to sony się wycofa ze steam przechodząc na własny pc sklep i tyle, bo tak jak napisałem przyszłości konsoli nie poświęcą, nawet dla dodatkowego zarobku na pc tak bardzo sony nie ma nic przeciwko dodatkowemu zarobkowi, że w aplikacji xbox jako jedynej na pc nie ma ich gier Edytowane 4 godziny temu przez krzysiek923 Cytuj
Beelzeboss 325 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu Więc skończą jak ubi, ea itd. ze swoim launcherem i wrócą z podkulonym ogonem. Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 8 minut temu, Lukas_AT napisał(a): Podobnie zablokowali mozliwosc grania w Death Stranding na Xboksie za posrednictwem GeForce Now odpalonym przez MS Edge. nie wiem jak to czasowo wyglądało dokładnie, ale z death stranding to w ogóle było tak, że dużo wcześniej była już dostępna na xboskie, ale tylko w pecetowej aplikacji xbox, zanim pojawiła się możliwość grania na konsolach Cytuj
krzysiek923 1 846 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 16 minut temu, Beelzeboss napisał(a): Więc skończą jak ubi, ea itd. ze swoim launcherem i wrócą z podkulonym ogonem. to znaczy jak skończą? fifka i bf tak czy inaczej się sprzedawały w origin, a jak uznali, że jeszcze więcej wyciągną na steam to w to poszli i tyle, to nie jest tak, że groziło im bankructwo. przecież konto ea i konto ubi connect i tak musisz posiadać, tak jak musisz posiadać konto xbox i playstation do gier tych wydawców. chodzi o posiadanie wszystkiego w jednym miejscu, jak ktoś będzie miał ciśnienie na gierkę to tak czy inaczej kupi. przypominam, że sklepy ea app i ubisoft connect funkcjonują odrębnie, wciąż możesz tam kupować, więc coś tam chyba się sprzedaje skoro je utrzymują Edytowane 4 godziny temu przez krzysiek923 Cytuj
Czoperrr 5 477 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 47 minutes ago, Lukas_AT said: Ja tego Xboksa w 2026 roku chetnie kupie, czym kolwiek bedzie, mimo ze mam PS5. Raz, otrzymam jakis znaczacy przeskok technologiczny, ktory w 2026 bedzie juz potrzebny. A dwa lata później wyjdzie mocniejsze PS6. Cytuj
Lukas_AT 1 235 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 1 godzinę temu, Czoperrr napisał(a): A dwa lata później wyjdzie mocniejsze PS6. No to tez moze kupie. Bedzie zalezec od sytuacji. Cytuj
czarek250885 340 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu 3 godziny temu, Moldar napisał(a): Ale co oni mają akceptować? Jak faktycznie będzie miks pc z konsolą i odpali Steam, to nie będą mieli nic do gadania. Ale po jakiego blokować, wystarczy, że zostaną przy swoim, w pierwszej kolejności wydanie na własną platformę, później pc, a że będzie większa grupa (przez xboxa) to dla nich lepiej gdyż więcej zarobią. Niecierpliwi i tak kupią nową ps6, a ci co są cierpliwi kupią na inne sprzęty, sytuacja win/win. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi