Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

ASX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Ale tym producentom jest obojetnie z grubsza ile się tego sprzeda, bo zarabiają na samym sprzęcie, każdej jednostce. Dla Microsoftu Xbox to tylko środek do sprzedaży Gamepassa i gier. Ten środek nie może być drogi. Nie widzę możliwości wypuszczenia konsoli za 1000, handelda za 600 i tak dalej. Microsoft określił jasno swoje priorytety, a to co piszecie jest w skrajnej sprzeczności. Tak samo jak w skrajnej sprzeczności jest wypuszczanie Xboxa z Windowsem czy innym alternatywnym systemem i sklepem. Ja wiem, że dla graczy super, ale jaką korzyść ma w tym Microsoft? Bo chyba w ten sposób trzeba na to patrzeć. Ja jej nie widzę, może Wy mi ją pokażecie? Bo serio nie widzę w tym żadnego sensu. W mojej opinii robicie analizy w oparciu na to czego Wy chcecie, a to nie są analizy tylko widzimisię. Proponuję spojrzeć na to wszystko oczyma Microsoftu i tego co im się opłaca

Edytowane przez Homelander
Opublikowano
1 godzinę temu, Homelander napisał(a):

Tak samo jak w skrajnej sprzeczności jest wypuszczanie Xboxa z Windowsem czy innym alternatywnym systemem i sklepem. Ja wiem, że dla graczy super, ale jaką korzyść ma w tym Microsoft? Bo chyba w ten sposób trzeba na to patrzeć. Ja jej nie widzę, może Wy mi ją pokażecie? Bo serio nie widzę w tym żadnego sensu.

Dla mnie jedynym sensem jest to żeby rozjebać rynek konsolowy, w sensie sprawić że sprzęt Sony nie będzie już tak atrakcyjny i coś z ich tortu wykroić. Przyciągnąć np. bezpłatnym online. 

Mi się wydaje ze to nie będzie full otwarty system. Jedyną opcją wydaje mi się w jakiś sposób zintegrowany dostęp do Epica. Mam wrażenie że z nimi mogliby się ułożyć na jakiś podział gdzie oboje by byli zadowoleni. Jednocześnie wyobrażam sobie że Sony wtedy zabierze swoje gry EGS. 

Nie wiem, ja bym takie coś widział że wszystko odbywa się dalej w konsolowym dashboardzie. Może po prostu za dużo sobie obiecujemy po nowym Xboxie xd

Opublikowano

W dłuższej perspektywie takie rozsadzanie i rewolucja na rynku konsolowym może im się o bardzo opłacić. 

Jasne stracą na pewno trochę na 30% marży na sprzedaży gier, ale sprzedaż gier i tak będzie spadać, bo ludzie kupują coraz mniej gier.  A w dłuższej perspektywie mogą ugrać o wiele więcej niż trzymanie się tego starego zamkniętego konsolowego systemu, który jest zresztą w stagnacji i gdzie są też najmniejszym graczem. A gdzie coraz więcej graczy i tak przesiada się na PC. Więc dlaczego już teraz nie upodobnić swojej konsoli do PC, dla kogo to jest bardziej naturalny krok niż dla producenta Windowsa?

Walka na sprzedaż konsol i tak jest dla nich od dawna przegrana, Ale mogą posłużyć się też xboxem, by spróbować zmienić to jak wyglądają konsole. Aktualnie toczą batalie, z Google, aby ten umożliwił im funkcjonowanie własnego sklepu na telefonach bez marży dla właściciela systemu. Jeśli im się uda, a na pewno pomaga w tym precedensowa decyzja sądu w sprawie monopolu Google w procesie Google vs Epic. Ruszą pewnie po to, o czym często wspominają zarówno oficjalnie jak i w bardziej prywatnych mailach czyli Game Pass na każdym urządzeniu w tym również konsolach Sony i Nintendo.

Wiadomo, że aktualnie na sprzedaż softu na wszystkich konsolach monopol mają aktualnie jego producenci. No i jeśli chcą walczyć by to zmienić, to sami muszą zacząć od siebie, pokazać że się da, nie mogą wyjść na hipokrytów w sądzie którzy walczą w sądzie z Nintendo i Sony by ci wpuścili ich ze swoim GP i sklepem na Switchu i PS5, a sami będą blokować to na swojej konsoli. 

Wydaje mi się że ludziom często umyka koncept że Xbox jako najmniejsza konsola z całej trójki, może nie być zainteresowany kontynuowaniem starego układu. I zamiast grać wg. starych zasad może chcieć je zmienić. I choć to wciąż w głównej mierze to tylko plotki, to jakby się to faktycznie sprawdziło to warto temu kibicować nawet jak ktoś nie jest fanem xboxa. Bo byłaby to dawno nie widziana rewolucja na konsolach i faktycznie coś nowego. 

Opublikowano

Sorry, nie widzę tego. W sensie otwierania sprzętu na inne sklepy, systemy. Skoro wszystko jest Xboxem to po co kanibalizować inne sprzęty? Drogi sprzęt do grania jest: PC. Brakować będzie taniego. Tani Xbox za 299$ z FSR4/5? To byłoby coś. No i przenośny za 399$. Raczej tak to widzę. Inne wizje absolutnie mnie nie przekonują, chociaż zapewne jestem w błędzie :) 

Opublikowano

Nie wiadomo kto jest w błędzie, bo nie wiadomo co jest prawdą. 

Dla mnie to brakuje oficjalnego stanowiska, naświetlenia wprost czym to ma być i czemu warto zostać. Ja wiem że inni tak nie robią, ale Xbox jest w takiej sytuacji że jeśli zależy im na czymkolwiek to powinni dać ludziom coś więcej niż "kolejny Xbox bedzie".

Asax pisał że ludzie nie lubią się przenosić i raczej siedzą tam gdzie mają gry. Raczej coś zmieniają pod wpływem emocji, a teraz emocje wokół Xboxa są głównie negatywne, ludzie są wkurwienie na fikoł w trakcie trwania generacji. I teraz każda osoba która ucieka z pokładu albo wybierze Ps5 zamiast Xsx przez następne 2 lata, kupi sobie tam kilkanaście lub kilkadziesiąt gier. To już ciężko będzie ją przyciągnąć spowrotem.

Aczkolwiek może być tak że MS ma to generalnie w hooyu i co będzie to będzie 

Opublikowano

Na razie właśnie i niestety nic oprócz Xboxa nie jest Xboxem. To na razie obietnica, która wciąż się nie zmaterializowała. 

PC nie ma dostępu do pełnej biblioteki gier z Xboxa.

Chmura dopiero zaczyna, biblioteka gier do kupienia wciąż raczkuje. 

O PS5 nawet nie ma co mówić, portowane są dopiero pierwsze gry z Xboxa, nie ma i dlugo nie będzie Game Passa czy Play Anywhere. 

Opublikowano
3 minuty temu, drozdu7 napisał(a):

Asax pisał że ludzie nie lubią się przenosić i raczej siedzą tam gdzie mają gry. Raczej coś zmieniają pod wpływem emocji, a teraz emocje wokół Xboxa są głównie negatywne, ludzie są wkurwienie na fikoł w trakcie trwania generacji. I teraz każda osoba która ucieka z pokładu albo wybierze Ps5 zamiast Xsx przez następne 2 lata, kupi sobie tam kilkanaście lub kilkadziesiąt gier. To już ciężko będzie ją przyciągnąć spowrotem

Sami mowili że nie zamierzaja cię siłą przyciągać i zebyś sobie grał na czym chcesz. Jeśli chcesz możesz sprzedać Xboxa i kupić nowe Gearsy czy Forze na PS5, oni i tak na tobie zarobią. 

Opublikowano

Na Playstation ani na Nintendo Gamepassa nie będzie nigdy. I Sony i Nintendo żyją ze sprzedaży gier, więc Gamepass na ich sprzęcie to strzał w kolano. A co do reszty to ta wizja powoli się materializuje.

33 minutes ago, drozdu7 said:

Nie wiadomo kto jest w błędzie, bo nie wiadomo co jest prawdą. 

Dla mnie to brakuje oficjalnego stanowiska, naświetlenia wprost czym to ma być i czemu warto zostać. Ja wiem że inni tak nie robią, ale Xbox jest w takiej sytuacji że jeśli zależy im na czymkolwiek to powinni dać ludziom coś więcej niż "kolejny Xbox bedzie".

Asax pisał że ludzie nie lubią się przenosić i raczej siedzą tam gdzie mają gry. Raczej coś zmieniają pod wpływem emocji, a teraz emocje wokół Xboxa są głównie negatywne, ludzie są wkurwienie na fikoł w trakcie trwania generacji. I teraz każda osoba która ucieka z pokładu albo wybierze Ps5 zamiast Xsx przez następne 2 lata, kupi sobie tam kilkanaście lub kilkadziesiąt gier. To już ciężko będzie ją przyciągnąć spowrotem.

Aczkolwiek może być tak że MS ma to generalnie w hooyu i co będzie to będzie 

Negatywne emocje to towarzyszom nam, jakimś zapaleńcom na forach czy redditach. Większość ludzi ma to w dupie i dla nich liczy się tania konsola i tanie gry. Czyli abonament. 

Opublikowano
9 minut temu, Homelander napisał(a):

Na Playstation ani na Nintendo Gamepassa nie będzie nigdy. I Sony i Nintendo żyją ze sprzedaży gier, więc Gamepass na ich sprzęcie to strzał w kolano. A co do reszty to ta wizja powoli się materializuje.

Xbox może dążyć do tego by niewiele mieli do gadania. Tak samo jak dąży do tego by mieć swój sklep mobilny mimo, iż Google'a się na to nie zgadza

Opublikowano
6 godzin temu, Homelander napisał(a):

Ale tym producentom jest obojetnie z grubsza ile się tego sprzeda, bo zarabiają na samym sprzęcie, każdej jednostce. Dla Microsoftu Xbox to tylko środek do sprzedaży Gamepassa i gier. Ten środek nie może być drogi. Nie widzę możliwości wypuszczenia konsoli za 1000, handelda za 600 i tak dalej. Microsoft określił jasno swoje priorytety, a to co piszecie jest w skrajnej sprzeczności. Tak samo jak w skrajnej sprzeczności jest wypuszczanie Xboxa z Windowsem czy innym alternatywnym systemem i sklepem. Ja wiem, że dla graczy super, ale jaką korzyść ma w tym Microsoft? Bo chyba w ten sposób trzeba na to patrzeć. Ja jej nie widzę, może Wy mi ją pokażecie? Bo serio nie widzę w tym żadnego sensu. W mojej opinii robicie analizy w oparciu na to czego Wy chcecie, a to nie są analizy tylko widzimisię. Proponuję spojrzeć na to wszystko oczyma Microsoftu i tego co im się opłaca

Nikt nie pisal, ze bazowy model, ktory ma trafic do jak najwiekszej grupy graczy ma byc za 1000 dolarow. Bylby oczywiscie jakis tanszy model za np 500-600 dolarow, a ten drozszy bylby takim modelem Pro dla entuzjastow. Oczywiscie, ze jestem graczem i bede pisal co mi sie podoba i co chcialbym zobaczyc w produkcie, ktorego byc moze kupie.

Opublikowano

No takie są plotki że firmy zewnętrzne mają również sprzedawać Xboxy. Podejrzewam że byłyby to droższe mocniejsze modele.

Pytanie jak im się uda to odpalanie konsolowej biblioteki na takich urządzeniach. Bo sam Xbox OS nie oznacza grania w gry z Xboxa.

Opublikowano

trzeba ćwiczyć bieg do paczkomatu i śledzić  przecieki oficjalnej zapowiedzi nowego sprzętu, bo na czymś grać trzeba, a jak już wyjdzie nowe to ciężko będzie opchnąć trupa z wybrakowanymi możliwościami xd

epic na xboksie to dla mnie mocno wiarygodna opcja, bo korzyści microsoftu to jedno, ale to może być impuls, który pozwoli epicowi rozhulać ten ich sklep na dobre. trzeba obserwować ruchy microsoftu na epicu, jakieś interakcje z epiciem jak dodawanie kolejnych gier, bo obecnie na próżno szukać crasha, coda, gearsów czy forzy w ich sklepie. no i może xbox straci swoje 30% ze sprzedaży oferując możliwość zakupó na epicu, ale jednocześnie na pewno będzie pobierać jakieś opłatty od epica za istnienie ich sklepu na konsoli MS

Opublikowano
9 minut temu, drozdu7 napisał(a):

Pytanie jak im się uda to odpalanie konsolowej biblioteki na takich urządzeniach. Bo sam Xbox OS nie oznacza grania w gry z Xboxa.

tym pewnie zajmuje się ten cały zespół od Games Preservetation, który odpowiadał za wsteczną kompatybilność, a który od jakiegoś czasu nie wiadomo nad czym dokładnie pracuje. Na pewno wsteczna kompatybilność będzie, to już jest oficjalnie zapewnione. 

Ludziom wciąż wymyka się koncept, że Xbox może zrobić po prostu peceta w konsolowej formie bez jakiś specjalnych haczyków. Microsoft np.  nie pobiera, żadnych dodatkowych opłat za funkcjonujące na jego Windowsowym systemie Steamy, GOGi i inne sklepy. Teoretycznie mógłby nawet zacząć je zwalczać lub wymuszać jakieś opłaty, chociaż wiadomo że wtedy dostałby po dupie od urzędów antymonopolowych więc nigdy się na to nie zdecyduję. I to będzie raczej główny cel, upodobnienie konsol do pecetów.  Bo jeśli oni zaczną pobierać opłaty od Epica, to tego samego będzie chciało od nich Sony, kiedy będą chcieli wejść z Game Passem i swoim sklepem na Playstation. 

Opublikowano
9 minut temu, łom napisał(a):

Przypominam że udziały w Epicu (jakieś 5%) ma Sony więc nie wiem czy będą aż tak chętni do współpracy.

5% udziałowiec nie ma nic do gadania w kwestii polityki spółki.

Opublikowano
3 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Ty nadal wierzysz w takie mocne fantasy? :)

W tej chwili może się to wydawać nierealne, ale myślisz że xbox nie chciałby sprzedawać Game Passa na innych konsolach? 

Opublikowano
6 minutes ago, ASX said:

W tej chwili może się to wydawać nierealne, ale myślisz że xbox nie chciałby sprzedawać Game Passa na innych konsolach? 

Chciałby sprzedawać go nawet na lodówkach ale Sony nigdy się na to nie zgodzi i można być tego pewnym w 100%.

Opublikowano

Wiadomo, że to bardzo odległy temat, nikt dokładnie nawet nie kiedy i czy w ogóle się to wydarzy. 

A Sony może nie mieć nic do gadania, jeśli wyrokami sądów uda się złamać monopol Google i Apple na sprzedaż softu na androidzie i iOSie. To co stanie na przeszkodzie by w ten sam sposób zmusić Sony czy Nintendo by zgodzili się na Game Passa na swoich platformach? 

Opublikowano

po forzie (i niedługo gearsach) na playstation i uncharted i god of war na pc nie można już mówić "na 100%". wszystko jest kwestią tego jak będzie kształtowała się przyszłość i jaka będzie pozycja sony w przyszłości. ale to jeszcze parę ładnych lat minie zanim cokolwiek w tym kierunku mogłoby się zadziać.