Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

ASX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
Just now, drozdu7 said:

Ale generalnie ta cała kampania że wszystko jest Xboxem była/jest okropnie chybiona. Bo żadne inne urządzenie nie ma tych możliwości które ma konsola 

Wszystko jest Xboxem. Ale niektóre Xboxy są bardziej Xboxowate. 

Opublikowano

no to ona dopiero mogła wprowadzać w błąd, bo prezentowała bardziej obietnicę na przyszłość niż to co faktycznie w tej chwili oferują. No ale może taka jest już rola reklam, że bardziej sprzedają jakąś wizję 

Opublikowano
29 minutes ago, Paolo de Vesir said:

Forumki, polecam sprawdzić wasze skrzynki na XBL - nie wiem czy to jest związane bezpośrednio z ostatnimi akcjami MSu, ale odebrany kilka tygodni temu darmowy AW Remastered został odebrany z mojego konta.image.thumb.jpg.c9fdebb341dc23cd9b1bb8010caf5d3a.jpg

Klasyka. Tak samo mi odebrali kupione pakiety Forza bo dali błędnie za niską cenę.

Nad Alankiem nie ma co płakać bo kosztuje 5 zł na Gamivo sam kupiłem za tyle.

Opublikowano
44 minuty temu, Czoperrr napisał(a):

Wiadomka, ale tu już kupię w pudle. Odpaliłem ostatnio na chwilę i gra chwyta od początku, to była perła swojego czasu. Remedy to naprawdę topka.

Opublikowano
1 godzinę temu, Czoperrr napisał(a):

Klasyka. Tak samo mi odebrali kupione pakiety Forza bo dali błędnie za niską cenę.

poczekajcie aż wam zaczną usuwać gierki kupowane przez vpn. logowanie na xbl w polsce, chwilę później zakup w turcji, a za chwilę znowu polska? hmm... coś tu nie gra, zabieramy :)

dlatego ja mam wyjebane w cebulactwo, a już na pewno nie kombinowałbym na koncie, na którym kupuję też legitnie gry za normalną cenę, chytry dwa razy traci

Opublikowano

Tzn. nie widziałem żeby ktoś się skarżył, że mu zabierają gierki które już miał, po prostu od jakiegoś czasu kontrolują zakupy bieżące trochę wnikliwiej. Tak samo jak z kupnem u turasa za giftcardy - jak się nachapałeś to spoko, ale więcej już nie da rady bo bloknięte, dokładnie to samo co z Argentyną i Revolutem swego czasu. Możliwość dalszego korzystania z tańszego regionu zabrana, ale kupione wtedy gierki dalej sobie radośnie siedzą na koncie.

Opublikowano

Ja tam przez vpny to tylko gamepassa przedłużałem, ale gierki to zawsze kupowałem od węgrów jak fajne ceny były, tudzież islandia, bo tam na legalu sobie kupujesz, wystarczyło zmienić język strony. A wiele gier kupowałem na islandię, bo tam zawsze pełną grę z dodatkami kupowałem, m.in. Alan Wake 2. 

Opublikowano
2 minuty temu, Bzduras napisał(a):

Tzn. nie widziałem żeby ktoś się skarżył, że mu zabierają gierki które już miał, po prostu od jakiegoś czasu kontrolują zakupy bieżące trochę wnikliwiej. Tak samo jak z kupnem u turasa za giftcardy - jak się nachapałeś to spoko, ale więcej już nie da rady bo bloknięte, dokładnie to samo co z Argentyną i Revolutem swego czasu. Możliwość dalszego korzystania z tańszego regionu zabrana, ale kupione wtedy gierki dalej sobie radośnie siedzą na koncie.

Ostatnio kupiłem dwie gierki na Argentynę ale coś tam ludzie piszą, że banują teraz za to. Takich przypadków jest raczej bardzo mało i komuś się udało odzyskać konto. https://www.xbox-now.com/pl/news/557/warning-do-not-purchase-from-other-countries-or-use-a-vpn-for-keys-accountban-is-possible

W turasa nawet nie chciało mi się bawić 

Opublikowano

No tak mnie zastraszyliscie że już nic z Argentyny nie kupię. Jak chcą to mogą mi te gry zabrać ale niech zrobią refund według cen z polskiego Store :)

1 hour ago, Faka said:

Ja tam przez vpny to tylko gamepassa przedłużałem, ale gierki to zawsze kupowałem od węgrów jak fajne ceny były, tudzież islandia, bo tam na legalu sobie kupujesz, wystarczyło zmienić język strony. A wiele gier kupowałem na islandię, bo tam zawsze pełną grę z dodatkami kupowałem, m.in. Alan Wake 2. 

I co ta metoda też już nie działa?

Opublikowano

Ja myślę że to dobry pomysł z tym handheldem od Asusa pod brandem Xboxa. Jeśli to ma być trochę taki proof-of-concept to spoko, zbiorą feedback i już ten docelowy Xbox handheld w 2027 będzie miał dopracowany interfejs.

Ja to sobie wyobrażam po prostu tak jak to jest ze Steamem, gdzie na pececie masz okienko które w zasadzie mało co się zmieniło przez 20 lat, albo tryb Big Picture który na Steamdecku albo TV daje po prostu konsolowy experience.

• Plusik 1
Opublikowano

No mądrzejsi ludzi od nas piszą podobnie, ze to taki kanarek wpuszczony do kopalni w ramach testu aby sprawdzić jak zareaguje rynek, zebrać feedback i potem podjąć też decyzję czy w ogóle dopuszczać zewnętrzne firmy do robienia Xboxów. 

Bardzo podobnie pod koniec  poprzedniej generacji zrobili z Xbox One SAD, czyli tej wersji Xboxa One bez napędu, zanim zdecydowali się później zrobić Series S. Wtedy też ludzie pisali, że nie widzi sensu tego typu urządzenia i inne takie. 

Opublikowano

Ja to bym chciał konsolę hybrydę jak Switch tylko z mocą jak obecna generacja. Sprzęt w trybie przenośnym o mocy mniejszej żeby utrzymać grę w maksymalnej rozdzielczości 1080p, a po wpięciu w Doka dodatkowa moc żeby podbić rozdzielczość i klatki. Nie rozumiem czemu Sony przy obecnych parametrach telefonów w coś takiego się nie bawi. 

Opublikowano

No wiadomo że takie urządzenie byłoby super. Z możliwością kupna "budy" o różnej mocy.

Ale gdybać to sobie mozemy. Zostaje nam tylko gadanie Spencera o otwieraniu platformy i tym że w zasadzie konsole stały się do siebie bardzo podobne. Że Nintendo zrobiło coś innego i odnieśli sukces. I im też teraz chodzi o wyróżnienie się.

A ile z tego gadania wyjdzie? Pewnie niewiele ;)

Opublikowano
33 minuty temu, McDrive napisał(a):

Ja to bym chciał konsolę hybrydę jak Switch tylko z mocą jak obecna generacja. Sprzęt w trybie przenośnym o mocy mniejszej żeby utrzymać grę w maksymalnej rozdzielczości 1080p, a po wpięciu w Doka dodatkowa moc żeby podbić rozdzielczość i klatki. Nie rozumiem czemu Sony przy obecnych parametrach telefonów w coś takiego się nie bawi. 

Pewnie z tego powodu że ciężko lub wręcz niemożliwe jest upchnąć komponenty PS5 do konsoli przenośnej z baterią, żeby się to jeszcze opłacało sprzedawać. 

A robienie sprzętu słabszego niż PS5 czyli takiego o jakim wspomniałeś czyli do odpalania gier w 1080p, a pewnie też i gorszych detalach wymaga od developerów przygotowania osobnych wersji gier dla tego urządzenia. 

A jakby ten sprzęt się nie sprzedawał zbyt dobrze , to developerzy coraz częściej zaczynaliby go olewać,  gier byłoby coraz mniej, w efekcie sprzedaż byłaby coraz gorsza i taka konsola wpadlaby w spirale śmierci jak Vita. Która też miała być takim PS3 a pozniej PS4 w kieszeni i przez krótki czas kiedy dostawała wsparcie rzeczywiście była, ale przez slabą sprzedaż została coraz częściej olewana, aż gry w ogóle przestały wychodzić.

Dlatego droga dla dzisiejszych handheldow biegnie przez PC. Taki przenośny niby Xbox od Asusa może się sprzedać nawet bardzo słabo, ale fakt iż jest Pecetem i developerzy nie muszą przygotowywac dla niego osobnego portu gwarantuje mu że na start ma już tysiące gier w bibliotece i to że cały czas bedą na niego wychodziły gry. 

Xbox ze względu na to że jest na PC o kilka kroków przed Sony jest tu w zdecydowanej lepszej sytuacji. 

Sony  jednak podobno pracuje  nad swoim własnym handheldem, który podobno będzie kompatybilny z grami z PS4, ale o nowych grach na nim można raczej zapomnieć. 

Opublikowano
8 godzin temu, Mustang napisał(a):

Ale dlaczego, przecież tradycyjnie konsole przenośne jak PSP czy DS nie były kompatybilne z grami na konsole stacjonarne. 

Ale te porównanie nie ma sensu, bo wspominasz już drugi raz o tych konsolach. PSP czy każda konsola N miała swoją bibliotekę więc nie musiały mieć gier z dużych konsol. To był inny świat, inaczej rynek HH wyglądał i była gruba kreska która oddzielała duże konsolki N od ich przenośnych konsol. Vita nie miała gier mimo mocnej konsoli i finał znamy. 

Home dobrze napisał, wielkie pudełko z napisem Xbox zrobi trochę ludzi w przysłowiowego chuja. Ktoś zobaczy mały karton z napisem Xbox i pomyśli że spoko, pogra przenośnie w swoje gry z konsoli które ma. I mamy problem, bo sobie nie pogra we wszystko co ma na konsoli. Kupił małego PC na którym może się zalogować na swoim koncie i tyle. 

I jakie z tego ma być badanie rynku? Dla mnie sporo osób się od tego odbiję. Dlatego napisałem wcześniej że ja osobiście nie kumam targetu dla tego sprzętu. 

Tu jest potrzebny przenośny XBOX- KONSOLA, a nie PC w małej obudowie który odpali aplikację Xbox. To już mamy na rynku od 2 lat. A nawet jak dadzą nakładkę że nikt tego Windowsa nie zobaczy, to zmieni tylko feeling, ale nadal gry które posiadam na konsoli tutaj nie odpalę. 

Opublikowano (edytowane)

Prawda. Sa teraz tylko dwie drogi do wydania handhelda. Albo pracujesz nad przenosnym PC, gdzie gracze maja dostep do wszystkich swoich gier i do ogromnej biblioteki z marszu, albo jestes Nintendo. 

Nintendo jest w dobrej pozycji, bo handheld jest ich glowna platforma.

Stary model konsol przenosnych, gdzie od nowa budujesz biblioteke gier z osobnymi portami, nie ma szans na przezycie. Sony by musialo PS6 wydac jako handhelda tylko, co sie oczywiscie nie stanie.

Ciekawe jak Sony do tego podejdzie. Raczej sa w slepej uliczce i zostaje im takze wydanie pocket PC by zarabiac na sprzecie, ale to tez bedzie tylko ciekawostka. I nawet nie wiem w jakiej formie by to mialo byc.

Edytowane przez Lukas_AT
Opublikowano
49 minut temu, McDrive napisał(a):

Sprzęt w trybie przenośnym o mocy mniejszej żeby utrzymać grę w maksymalnej rozdzielczości 1080p, a po wpięciu w Doka dodatkowa moc żeby podbić rozdzielczość i klatki.

To jest ciekawe, że oprócz Switcha żaden sprzęt nie oferuje czegoś takiego czyli hybrydowość z większą mocą w docku, myślę że może się rozchodzić o jakieś zarejestrowane patenty.

Opublikowano

Ale już zapomnijmy o przenosniakach jak kiedyś że było sobie PSP czy Vita, albo ds,3ds funkcjonowały sobie obok stacjonarek. I każda miała dedykowane gry ekskluzywne, a jeszcze firmy trzecie potrafiły robić tylko pod to tytuły.

Dzisiaj żaden producent ani wydawca nie ma na to środków. Dziś czy zrobi coś MS czy zrobi Sony to będzie coś co wykorzysta istniejace już biblioteki i gry powstające na inne sprzęty.

Dla mnie nawet natywny przenośny Xbox to żaden must have. Ja gram tylko w domu, a prawdopodobnie będę kupował S2.

Czekam już tylko na info czy następny Xbox będzie na tyle otwarty że będzie nawet ten Epic w jakiejś formie, może jakiś desktop mode by móc zainstalować Emudecka. Tylko że to i tak musi być maksymalnie user friendly i jednak w cenie bo przecież może się okazać że lepiej złożyć "prawdziwego" PC.

Wszystko inne, jakieś Play Anywhere, scalenie z MS Store z PC to dla mnie będzie za mało jednak. Zbyt mało by rezygnować z innych gier które będą u konurencji. I żaden sentyment tu nie pomoże.

Aczkolwiek samo w sobie zunifikowanie biblioteki konsolowej z komputerową będzie osiągnięciem niemałym. Bo to by oznaczało że w swoje gry z Xboxa mógłbyś zagrać na każdym urządzeniu z Windowsem 

Opublikowano
1 minutę temu, drozdu7 napisał(a):

Aczkolwiek samo w sobie zunifikowanie biblioteki konsolowej z komputerową będzie osiągnięciem niemałym. Bo to by oznaczało że w swoje gry z Xboxa mógłbyś zagrać na każdym urządzeniu z Windowsem 

I o to chodzi i te hasło Xbox play everywhere będzie spoko. Nie potrzeba hybrydy żadnej. Pod TV stoi konsola mocna na której pograsz w GTA VI, a na biurku masz przenośnego Xboxa na którym masz WSZYSTKIE swoje gry. Gdzie nie zagrasz, wszędzie będzie ten sam zapis, postęp. I na taką przenośną konsole czekam od MS. 

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, drozdu7 napisał(a):

No chyba już to osiągniecie zostało...osiągnięte. Jak masz gre z xbox play anyweher to grasz na TV w  Xboxie a na takim ROG Ally odpalasz sobie swoją gre bez dodatkowych opłat. Czy czegoś nie kumam?

Edytowane przez LiŚciu
Opublikowano
2 minuty temu, LiŚciu napisał(a):

No chyba już to osiągniecie zostało...osiągnięte. Jak masz gre z xbox play anyweher to grasz na TV w  Xboxie a na takim ROG Ally odpalasz sobie swoją gre bez dodatkowych opłat. Czy czegoś nie kumam?

No chodzi o to że nie wszystkie gry są (jeszcze?) Play Anywhere, mnóstwo gier z biblioteki konsoli nie odpalisz na PC, nie mówiąc o Play Anywhere 

• This 1