Skocz do zawartości

Xbox Series - komentarze i inne rozmowy

ASX

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Tysiąc tytułów to wciąż tylko ułamek biblioteki. Z nowościami też jest bardzo słabo (wyjątkiem są gry first party), w zeszłym roku tylko 5 albo 7% wszystkich wydanych gier było w Play Anywhere. 

Opublikowano
8 minut temu, ASX napisał(a):

No chodzi o to że nie wszystkie gry są (jeszcze?) Play Anywhere, mnóstwo gier z biblioteki konsoli nie odpalisz na PC, nie mówiąc o Play Anywhere 

I to jest problem tego Asusa z logo Xboxa. 

Ci co ogarniają temat mogą sobie apke xbox na rogu odpalić czy innym Lenovo, a przy małej kombinacji na SD. 

I Home dobrze zwrócił uwagę, że ludzie będą trochę w chuja zrobieni kupując małe pudełko z logo X. 

Mimo wszystko czekam na konkrety. Co tam będzie, czy coś zmienili, obudowa jakieś poprawki, a może  wersja X, ale wnętrze Z1. Nakładka jakaś będzie itp. No i za ile wycenią w Polsce. 

Opublikowano

Ciekawe czy nowy Xbox będzie miał Epica i Steama, reszta to tam wiecie. Czytam posty drozda i nie wierzę jak można ciągle mówić o tym samym, a ubierać to w inne zdania - w spisywaniu tak żeby facetka się nie kapła musiał być mistrzem xD

Opublikowano
11 minut temu, Bzduras napisał(a):

Ciekawe czy nowy Xbox będzie miał Epica i Steama, reszta to tam wiecie. Czytam posty drozda i nie wierzę jak można ciągle mówić o tym samym, a ubierać to w inne zdania - w spisywaniu tak żeby facetka się nie kapła musiał być mistrzem xD

najgorsze jest to, że mnie też to trochę wkurwia, bo człowiek chciałby już mieć jasność, jutro pójść sobie do sklepu po peceboksa, a jest zmuszony w ramach grania na platformie xbox czekać 2 lata z trupem pod telewizorem

Opublikowano

Bo się niepotrzebnie nakręciłeś. Mało gierek wychodzi w tym roku na kloca? Ja nie wiem w co mam ręce włożyć na przykład, zdecydowanie nie widzę trupa. Co najwyżej konsoletę bez eksów, ale tego to raczej następny Xbox nie zmieni i tak.

• Plusik 1
Opublikowano

Ja doskonale rozumiem, że Xboxa omijają głośne gierki, ale to nic nowego akurat i nowa konsola raczej tego trendu nie odwróci. A już zwłaszcza jak nie będzie konsolą tylko konsolowym pecetem, wtedy po prostu otworzy się wytrychem drzwi i wpierdoli do magazynu konkurencji. Ale to nadal trzeba wiedzieć czy będzie Steam i Epic xD Cholera, faktycznie nie da się uniknąć kręcenia kółeczek w miejscu i wracania do tego samego.

Anyway, zapowiedzą to zapowiedzą, nie ma co się spinać w czekoladzie. Jak kogoś uwierają gierki z PS5 które go omijają no to bombłajaż kloc i niech kupi PS5, prosta sprawa. Tuptanie w miejscu wokół tematu "czy będzie Steam i Epic" nic nie zmieni i nie sprawi, że nagle pojawią się te niedostępne gierki na obecnej konsoli.

Opublikowano

Niestety czeka nas jeszcze przynajmniej kilka miesięcy podobnych dyskusji. Może ma GDC się czegoś więcej dowiemy, Xbox ma miec tam dużo paneli dla developerów, Jason Ronald wspomnial też, że więcej informacji o Xbox OS będzie latem. A o nowych konsolach oficjalne informacje zaczną pojawiać się myślę że najwcześniej w przyszłym roku. 

Tak czy inaczej te szczątki informacji które do nas trafiają brzmią interesująco. Widać już teraz że bedą próbować czegoś nowego, a innowacje są zawsze na plus Zamiast próbować kolejny raz tego samego z nadzieją że tym razem się uda. 

Opublikowano

na ten moment czekam aż z pecetową apką coś ruszy porządnie, ale oferta tego sklepu to jak krew z nosa. nie rozumiem, dlaczego w dalszym ciągu trafiają tam jakieś wyselekcjonowane tytuły, a nie może być tak jak w innych pecetowych sklepach, że jest premiera nowej gry = cyk do sklepu. przykładowo nowy kingdom come - jest na steam, na epicu, na gogu, więc dlaczego też nie może być od razy w ms store?

Opublikowano

Bo MS Store jest gówniany, a umieszczenie tam gry = kolejny build do utrzymania. Dodaj do tego gównianą politykę MSu w sprawie PATCHY na MS Store, gdzie musi on przejść jeszcze przez testerów z MSu zanim trafi na serwery (chyba jest to jedyny sklepik PC  z takim czymś) i sytuacja trochę się rozjaśni. A, i zapomniałem, że wtyczki do DLSS i innych takich gryzą się z UWP, więc developerzy muszą robić dodatkową robotę żeby te opcje były w ogóle dostępne w grze (jak z NGB2 ostatnio).

Plus premiera KCD2 na GOGu też zaliczyła poślizg.

• Dzięki 1
Opublikowano

no może być, nie wiem, aż tak się nie zagłębiałem w to, ale też co mnie jako klienta obchodzą jakieś problemy sklepu. widzę na steam, nie widzę na ms store, to nie kupuje u ms i tyle. może ich to nie obchodzić, ale chyba po to ten biznes robią, żeby te gry sprzedawać. może nie wiem, niech więcej ludzi zatrudnią? ta ich indolencja jest nie do pojęcia

Opublikowano
8 godzin temu, iluck85 napisał(a):

I to jest problem tego Asusa z logo Xboxa. 

Ci co ogarniają temat mogą sobie apke xbox na rogu odpalić czy innym Lenovo, a przy małej kombinacji na SD. 

I Home dobrze zwrócił uwagę, że ludzie będą trochę w chuja zrobieni kupując małe pudełko z logo X. 

Teraz i na premierę tego sprzętu to może być problem. Ale jeśli nastąpi ta integracja bibliotek gier PC z Xboxem to co będzie różniło takiego PC od Asusa od zwykłej konsoli Xbox?

Nie znamy specyfikacji, ale spokojnie można zakładać że powinien odpalić wszystkie gry które są we wstecznej z oryginalnego Xboxa, Xboxa 360 i One i przynajmniej większość jeśli nie wszystkie z Series S. 

Ta integracja jeśli nastąpi zadziała w dwie strony, nie tylko przyszłe konsole upodobnią się do Pecetów. Ale też Pecety w tym np. takie Xboxy od Asusa, dostaną gry które były w sklepie na konsoli. 

To jest też w sumie jeden z głównych powodów dlaczego podejrzewam że następne konsole Xboxa dostaną dostęp do sklepów zewnętrznych. Bo jeśli faktycznie ten Xbox od Asusa i inne pecety bedą miały dostęp do biblioteki gier z konsol, a jednocześnie z racji swojej natury wciąż będą mają dostęp do sklepów jak GOG, Steam, Epic i inne. To dlaczego ktoś miałby wybrać nową konsole w 2027 r. bez dostępu do tych sklepów? 

Integracja powinna działać w obie strony.

Opublikowano
10 godzin temu, krzysiek923 napisał(a):

no może być, nie wiem, aż tak się nie zagłębiałem w to, ale też co mnie jako klienta obchodzą jakieś problemy sklepu. widzę na steam, nie widzę na ms store, to nie kupuje u ms i tyle. może ich to nie obchodzić, ale chyba po to ten biznes robią, żeby te gry sprzedawać. może nie wiem, niech więcej ludzi zatrudnią?

Ja bym zaczął od wywalenia tego UWP, bo to generuje jakieś 99% problemów z gierkami na tym sklepiku, ale najwyraźniej nikt z tryliardowej korporacji nie myśli podobnie. Głowę w dupie z tym sklepikiem mają.

Opublikowano
5 hours ago, ASX said:

To dlaczego ktoś miałby wybrać nową konsole w 2027 r. bez dostępu do tych sklepów? 

A dlaczego ludzie wybierają Steam Decka zamiast ROGa albo Legiona? Przecież są mocniejsze, oferują więcej i tak dalej. Bo prostszy w obsłudze, lepiej przemyślany, oferujący więcej ficzerów, tańszy. Serio Lucek?

Opublikowano

Moim zdaniem to nietrafione porównanie bo wszystkie PC handheldy obsługują w zasadzie te same biblioteki gier. Więc różnice faktycznie wychodzą w detalach, jak prostota obsługi, jak dobrze urządzenie przemyślane i jakiś drobnych ficzerach. 

Ja osobiście stojąc przed wyborem zakupu nastepnego Xboxa jako zamkniętej platformy, zdolnej odpalać tylko gry z Xboxa. A takiego Xboxa, który odpala gry z Xboxa, a dodatkowo ma dostęp do innych sklepów bo to również PC, to ciężko byłoby mi znaleźć powód dlaczego miałbym zdecydować się na uboższą wersję. 

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, ASX napisał(a):

Teraz i na premierę tego sprzętu to może być problem. Ale jeśli nastąpi ta integracja bibliotek gier PC z Xboxem to co będzie różniło takiego PC od Asusa od zwykłej konsoli Xbox?

Nie znamy specyfikacji, ale spokojnie można zakładać że powinien odpalić wszystkie gry które są we wstecznej z oryginalnego Xboxa, Xboxa 360 i One i przynajmniej większość jeśli nie wszystkie z Series S. 

Ta integracja jeśli nastąpi zadziała w dwie strony, nie tylko przyszłe konsole upodobnią się do Pecetów. Ale też Pecety w tym np. takie Xboxy od Asusa, dostaną gry które były w sklepie na konsoli. 

To jest też w sumie jeden z głównych powodów dlaczego podejrzewam że następne konsole Xboxa dostaną dostęp do sklepów zewnętrznych. Bo jeśli faktycznie ten Xbox od Asusa i inne pecety bedą miały dostęp do biblioteki gier z konsol, a jednocześnie z racji swojej natury wciąż będą mają dostęp do sklepów jak GOG, Steam, Epic i inne. To dlaczego ktoś miałby wybrać nową konsole w 2027 r. bez dostępu do tych sklepów? 

PC od Asusa będzie na windowsie, a konsola od MS powinna być zrobiona stricte w klimacie konsolowym. Nie każdy ma ochotę się bawić z windowsem, aktualizacje i inny problemy które może system generować. Aktualnie Windows nie jest zrobiony pod ten mały ekran dotykowy, to normalny windows, a nie uproszczony system pod odpalanie gier- bo takie jest zadanie tej konsoli. Ale jak ktoś się uprze to i posta na forum może napisać. Ale imo nie o to w tym chodzi.

Dlatego powtórzę, ja na teraz nie rozumiem w jakich odbiorców ma ten sprzęt od Asusa celować. Ja to kupię, bo ja jestem pojebany i lubię kupować, testować :yao: Ale zobaczymy jak Asus/MS to zareklamuję i co to będzie finalnie. 

A ich nowa konsola czy to przenośna czy stacjonarna jak będzie odpalać inne sklepy, to będzie to początek końca konsol jakie znamy. Finał i tak znamy, bo za XX lat będzie pudełko pod TV na których będziemy opłacać abonamenty. Możemy sobie dzisiaj opłacić HBO, Amazona, Disney czy Netflixa. Tu będziemy opłacać Sony, MS, GOG, Steam. Opłacasz? grasz. Nie opłacasz, nie grasz. Chcesz mieć? To kup. Tak to działa w przypadku filmów. Czy Sony nadal będzie robić swoje konsole? To generuję koszty, bo ktoś to musi zaprojektować, szeroko pojęta logistyka, gwarancje, serwis. Dopłacić trzeba do interesu albo zarobić jakieś grosze. Po co? Niech to zrobią Ci co się na tym znają, oni będą zarabiać na sofcie- grach. Aktualnie ich gry są na PC, co 10 lat temu nie było chyba nawet do pomyślenia.

Wady? Jedna. Konsola to zamknięty sprzęt na kilka lat i wszyscy znają możliwości i o co chodzi. MacOs działa na sprzęcie Apple który ma 5 sprzętów na krzyż, różnice są minimalne i łatwiej zrobić system. MS musi wypluć windowsa który musi działać pod wieloma różnymi konfiguracjami od różnych producentów poszczególnych podzespołów. 

I tu będzie wada, bo różnie gra może działać na różnych sprzętach. Tak jak teraz na PC. Jeden odpali wysokie, 60 fps, drugi będzie musiał obniżyć ustawienia żeby pograć. 

To wszystko dyrdymały, pożyjemy zobaczymy. 

EDIT

Jak mówi stare przysłowie- gdzie 2 się biję, tam 3 korzysta. Czarnym koniem jest Nintendo i tu bym obserwował ich ruchy. Jak wypuszczą swoje grę na PC, no to coś na rzeczy i to grubo.

Edytowane przez iluck85
Opublikowano
23 minuty temu, ASX napisał(a):

A UWP nie jest już  dawno porzucone? Tak przynajmniej czytałem, a nie znam się na tym. 

Chyba masz rację, to w takim razie ja nie wiem co im stoi na przeszkodzie w normalizacji tej apki pod względem UX.