Czoperrr 5 533 Opublikowano niedziela o 19:10 Opublikowano niedziela o 19:10 Tyle gadania a pewnie będzie to działać tak jak GOG Galaxy i jego "integracja" ze steam i Epic Cytuj
krzysiek923 1 864 Opublikowano niedziela o 19:52 Opublikowano niedziela o 19:52 nie no, faktycznie niezły ten ekosystem xboksa, przynajmniej w tym temacie, pełne koło Cytuj
Paolo de Vesir 9 671 Opublikowano niedziela o 20:09 Opublikowano niedziela o 20:09 Jeśli ktoś zbierał cyfrówki to ma najlepszy możliwy ekosystem. No, ale pudełkowy muszą się pogodzić, że w następnej generacji będzie już kompletne odcięcie od wydań fizycznych. Cytuj
ASX 15 031 Opublikowano poniedziałek o 04:41 Autor Opublikowano poniedziałek o 04:41 No można krytykować Xboxa za sporo rzeczy, ale jeśli ktoś gra na więcej niż jednym urządzeniu i jeśli chodzi o budowanie cyfrowej biblioteki to Xbox w porównaniu z Sony i Nintendo to niebo i ziemia. Cross-buy, cross-save i cross-play w grach Play Anywhere,, czy granie w chmurze. Jasne to wciąż ekosystem daleki od ideału, bo ideałem byłoby mieć dostęp do wszystkich gier z Xboxa, na konsoli, PC i chmurze. Ale to jest ten cel do którego dążą i który krok po kroku od wielu wielu lat zdają się realizować. I oczywiście można im zarzucić że takie ruchy od wielu lat marginalizacją ich własną konsolę, bo przestaje być ona niezbędna. Dzisiaj nie trzeba już, tak jak dawniej, kupować Xboxa by zagrać w Gearsy czy Halo. Ale pytanie co jest jednak ważniejsze sztucznie podtrzymywany sens istnienia konsoli (bo nie ma żadnych technicznych, prawnych, finansowych lub innych przeszkód, dlaczego jakakolwiek gra nie mogłaby wyjść na PC czy być dostępna w chmurze) czy jednak wygoda związana z dostępem do posiadania swoich gier na różnych urządzeniach? MS zdaje się wierzyć że jednak to drugie, z badań zresztą też wynika że dzisiejsi gracze są coraz rzadziej przywiązani do grania na jednym konkretnym urządzeniu, a coraz częściej grają na wielu sprzętach. PC, konsoli i telefonie. I to naturalne że chcieliby mieć swoje gry na każdym z tych urządzeniu, a nie być zmuszonym kupować je ponownie i zaczynać od zera. Cytuj
drozdu7 3 205 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu W sumie to chyba licznik czasu spędzonego w grze był w statystykach chyba, a tu po prostu będzie w pigułce? Na plus jeśli będzie szybki dostęp do screenów z danej gry. Generalnie na PlayStation bardziej mi się podobało robienie zrzutów, filmików i zarządzanie tym. Tak samo jak w trofeach rozbicie na procenty ukończenia jakiegoś rozdziału itp. do tego licznik czasu gry. Cytuj
iluck85 3 233 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu Jak ich nowa konsola będzie bez napędu albo bez opcji podłączenia zew, to średnio dla fanów marki. Cytuj
krzysiek923 1 864 Opublikowano 19 godzin temu Opublikowano 19 godzin temu 12 minut temu, iluck85 napisał(a): Jak ich nowa konsola będzie bez napędu albo bez opcji podłączenia zew, to średnio dla fanów marki. piszesz za siebie, nie za "fanów marki" dla których w większośći to najmniejszy problem i pudełka na xboksie to od dawna margines Cytuj
iluck85 3 233 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Dla mnie Xbox to już margines, bo jest nijaki aktualnie. Jest spora grupa ludzi którzy kolekcjonowali pudełka i miło jakby szło to odpalić. Spoko, kumam trend i szoku nie mam. Przerabiałem to jakieś 10 lat temu, bo do dzisiaj mam schowane w szafie pudełka na PC które są nic nie warte. Gry są przypisane do mojego konta- głównie na Steam, często nawet płyty nie ruszałem tylko kod przepisywałem. Cytuj
krzysiek923 1 864 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu 9 minut temu, iluck85 napisał(a): Jest spora grupa ludzi którzy kolekcjonowali pudełka i miło jakby szło to odpalić. i co, tak w nieskończoność mają oferować to odtwarzanie starych płyt produkując napędy, bo kiedyś ludzie sporo płyt nazbierali? nie ma co się obrażać i trzeba zrozumieć, że to się nie kalkuluje już, a decyduje większość, która płyty ma gdzieś, bo są dla nich niewygodnym przeżytkiem sony też oferował wsteczną na ps3, z której później bez słowa się wycofało, a dzisiaj płyt z psx, ps2 i ps3 nie odpalisz 2 2 Cytuj
iluck85 3 233 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu Niby człowiek wie, ale nadzieje ma Cytuj
ASX 15 031 Opublikowano 18 godzin temu Autor Opublikowano 18 godzin temu Cóż to jest zwykły biznes, gdy przestanie się to opłacać tonapędy i płyty po prostu znikną z konsol. Póki co jeszcze są i przez jakiś czas będą. Nie ma co się łudzić, że ktokolwiek postawi dobro fanów marki przed argumenty finansowe. Cytuj
krzysiek923 1 864 Opublikowano 18 godzin temu Opublikowano 18 godzin temu dlatego paradoksalnie do obecnej sytuacji konsol, to cyfrowe zakupy u microsoftu wydają się bezpieczniejsze, bo nie będą zależne od przyszłości samej konsoli. nawet jeśli całkowicie wycofają się z tego biznesu (w co nie wierzę w perspektywie wielu kolejnych lat, bo jest tym zainteresowanie i są w tym pieniądze), będziesz mógł je pobierać i grać, nawet, jeśli nie będziesz miał opcji kolejnych zakupów. tego nie powiedziałbym o sony, którego upadek = zwijamy się ze wszystkim, zamykamy serwery i nara. teraz sony ma mocną pozycję, ale to następna generacja będzie kluczowa i albo podejście ms to będzie hit, albo konkretna porażka - nic pomiędzy. jeśli podejście ms się przyjmie, to sony będzie musiało mocno spiąć poślady i rozwijać wszystkie te kanały dystrybucji, w które ms inwestuje na dobre już im więcej gier zakupionych na konsoli będę mógł odpalić na pc, tym lepiej, w razie rezygnacji microsoftu z konsolowego hardware'u, swoje gierki odpalę na pc, na którym i tak gram, a konsolę mam dla urozmaicenia. dlatego mimo mocnej na ten moment pozycji sony i pomimo wszystkiego, co się dzieje wokół xboksa, zdecydowanie pewniejsze na przyszłość wydają mi się cyfrowe zakupy w storze microsoftu. a że cyfra to przyszłość (i teraźniejszość, no ale...), zakupy w ps store to coś, co odciąga mnie od sony i z tego względu nie dziwię się, że ludzie wybierają płyty na ps. kolekcja cyforowa sony będzie oferowana tak długo, jak długo opłacalna będzie dla sony konsola i będą tworzyć kolejne. i może się okazać w przyszłej generacji, że otwartość xboksa i alternatywne tanie wersje pecetowe z możliwością uruchomienia na małym pc w kształcie konsoli pod tv, obsługa różnych peryferiów (mysz + klawiatura w dowolnej grze) okażą się atrakcyjniesze. nie wiem, czy tak będzie, na pewno będzie to kluczowa generacja dla przyszłego porządku w giereczkowie i ktoś wtopi ze swoją wizją. sony oferuje gry na pc, a ich model konsolowy jest archaiczny i klientów już tak nie przybywa i wieloletni fani będą się wykruszać jak płyty, bo ludzie się starzeją. a jeszcze niech się okaże, że nie trzeba będzie opłacać gry przez sieć w te prawdopodobne pecetowe wersje... przecież na pc nie musisz opłacać xbl nawet po to, żebny grać w gry przez xbox app. 1 Cytuj
iluck85 3 233 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 50 minut temu, krzysiek923 napisał(a): dlatego paradoksalnie do obecnej sytuacji konsol, to cyfrowe zakupy u microsoftu wydają się bezpieczniejsze, bo nie będą zależne od przyszłości samej konsoli. nawet jeśli całkowicie wycofają się z tego biznesu (w co nie wierzę w perspektywie wielu kolejnych lat, bo jest tym zainteresowanie i są w tym pieniądze), będziesz mógł je pobierać i grać, nawet, jeśli nie będziesz miał opcji kolejnych zakupów. tego nie powiedziałbym o sony, którego upadek = zwijamy się ze wszystkim, zamykamy serwery i nara. teraz sony ma mocną pozycję, ale to następna generacja będzie kluczowa i albo podejście ms to będzie hit, albo konkretna porażka - nic pomiędzy. jeśli podejście ms się przyjmie, to sony będzie musiało mocno spiąć poślady i rozwijać wszystkie te kanały dystrybucji, w które ms inwestuje na dobre już im więcej gier zakupionych na konsoli będę mógł odpalić na pc, tym lepiej, w razie rezygnacji microsoftu z konsolowego hardware'u, swoje gierki odpalę na pc, na którym i tak gram, a konsolę mam dla urozmaicenia. dlatego mimo mocnej na ten moment pozycji sony i pomimo wszystkiego, co się dzieje wokół xboksa, zdecydowanie pewniejsze na przyszłość wydają mi się cyfrowe zakupy w storze microsoftu. a że cyfra to przyszłość (i teraźniejszość, no ale...), zakupy w ps store to coś, co odciąga mnie od sony i z tego względu nie dziwię się, że ludzie wybierają płyty na ps. kolekcja cyforowa sony będzie oferowana tak długo, jak długo opłacalna będzie dla sony konsola i będą tworzyć kolejne. i może się okazać w przyszłej generacji, że otwartość xboksa i alternatywne tanie wersje pecetowe z możliwością uruchomienia na małym pc w kształcie konsoli pod tv, obsługa różnych peryferiów (mysz + klawiatura w dowolnej grze) okażą się atrakcyjniesze. nie wiem, czy tak będzie, na pewno będzie to kluczowa generacja dla przyszłego porządku w giereczkowie i ktoś wtopi ze swoją wizją. sony oferuje gry na pc, a ich model konsolowy jest archaiczny i klientów już tak nie przybywa i wieloletni fani będą się wykruszać jak płyty, bo ludzie się starzeją. a jeszcze niech się okaże, że nie trzeba będzie opłacać gry przez sieć w te prawdopodobne pecetowe wersje... przecież na pc nie musisz opłacać xbl nawet po to, żebny grać w gry przez xbox app. Poczułem się staro Generalnie dobrze napisane i tak to będzie wyglądać. Ja się już powoli nie odnajduję i jestem fanem "starej szkoły", gram coraz mniej, ostatnio w ogóle. Więc przyszłość chyba nie dla mnie w tym hobby Cytuj
drozdu7 3 205 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 13 minut temu, iluck85 napisał(a): Ja się już powoli nie odnajduję i jestem fanem "starej szkoły" Kierwa ale nie masz w co grać czy jak? Jak gra jest dobra to jest tak samo dobra na płycie jak w cyfrze. No to już podchodzi pod starcze pierdylenie Cytuj
ASX 15 031 Opublikowano 17 godzin temu Autor Opublikowano 17 godzin temu Ta strategia zdaje się mieć ręce i nogi oraz jest zaskakująco sensowną, ale wszystko rozbije się o wykonanie. Nawet najlepszy pomysł i strategie można zepsuć. A ta strategia choćby z tego jednego powodu, iż wiąże się z koniecznością przerzucenia całej konsolowej biblioteki na PC jest bardzo ambitna. I mam wątpliwości że Microsoft który wykładał się w przeszłości na znacznie prostszych rzeczach, jest w stanie zrealizować coś takiego. Jeśli się uda to sprawi to że zyskają bardzo mocną pozycję na stale rosnącym rynku PC i uniezaleznią się od sprzedaży hardware'u. Więc ich konsole będą mogły się sprzedawać nawet bardzo słabo i nie będzie to miało większeg znaczenia tak jak w przypadku Steam Decka i Steama. Cytuj
iluck85 3 233 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 7 minut temu, drozdu7 napisał(a): Kierwa ale nie masz w co grać czy jak? Jak gra jest dobra to jest tak samo dobra na płycie jak w cyfrze. No to już podchodzi pod starcze pierdylenie Nie mam czasu. Podobało mi się jak każdy sprzęt miał swoje atuty- gry. A dojdziemy do momentu że oni wszyscy skończą jako wydawcy, sprzęt pod TV będzie wyborem jak dziś wybranie producenta karty graficznej. A jak już mam chwilę to: Cytuj
Czoperrr 5 533 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu Dziwne, że ludziom tak nie przeszkadza PS5 nie potrafiące odpalić gier z PSX, PS2, PS3 jak przyszły Xbox bez kompatybilności z płytami. 2 minutes ago, iluck85 said: Nie mam czasu. Podobało mi się jak każdy sprzęt miał swoje atuty- gry. A dojdziemy do momentu że oni wszyscy skończą jako wydawcy, sprzęt pod TV będzie wyborem jak dziś wybranie producenta karty graficznej. A jak już mam chwilę to: Niestety ale taka jest przyszłość. My, staruchy, musimy to zaakceptować i się zaadoptować albo przerzucić się w pełni na Nintendo (czego ja sobie nie wyobrażam bo biblioteka gier na N jest mocno ograniczona). Cytuj
drozdu7 3 205 Opublikowano 17 godzin temu Opublikowano 17 godzin temu 1 minutę temu, iluck85 napisał(a): sprzęt pod TV będzie wyborem jak dziś wybranie producenta karty graficznej No i co będzie w tym złego jeśli będziesz mógł grać w zajebiste gry? Cytuj
iluck85 3 233 Opublikowano 16 godzin temu Opublikowano 16 godzin temu 10 minut temu, ASX napisał(a): A ta strategia choćby z tego jednego powodu, iż wiąże się z koniecznością przerzucenia całej konsolowej biblioteki na PC jest bardzo ambitna. I mam wątpliwości że Microsoft który wykładał się w przeszłości na znacznie prostszych rzeczach, jest w stanie zrealizować coś takiego. No to brzmi spoko- konsola Xbox na PC. Brakuje mi osobiście jednego motywu, ale to jest chyba nie do zrealizowania. Potwierdzić że mam płytę i mogę sobie pobrać cyfrową wersję. Żebym nie musiał kupować/płacić ponownie za coś co mam na płycie. 2 minuty temu, Czoperrr napisał(a): Dziwne, że ludziom tak nie przeszkadza PS5 nie potrafiące odpalić gier z PSX, PS2, PS3 jak przyszły Xbox bez kompatybilności z płytami. Niestety ale taka jest przyszłość. My, staruchy, musimy to zaakceptować i się zaadoptować albo przerzucić się w pełni na Nintendo (czego ja sobie nie wyobrażam bo biblioteka gier na N jest mocno ograniczona). Ja nie potrzebuję gier z PSX czy PS2. Starczy mi poprzednia generacja. 1 minutę temu, drozdu7 napisał(a): No i co będzie w tym złego jeśli będziesz mógł grać w zajebiste gry? Nic. Mi już czasu na to wszystko brakuje i mentalnie jestem w czasach ps360. Tak samo jak nie odnajduje się w wysyłaniu głosowych wiadomości na messengerze, a młodzi tak mają dzisiaj i tak się komunikują. Nie tęsknię za gadu gadu, ale ja tego nie kupuje. Lubie kupić pudełko, włożyć do napędu i pograć. Jak już wyżej napisałem- jestem fanem starej szkoły Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi