krzysiek923 1 634 Opublikowano 15 listopada 2023 Opublikowano 15 listopada 2023 Wkurwia mnie ta mnogość platform. Lubię grać na Xboksie i lubię grać na PC. Ale nigdy nie wiem, na której platformie się skupić bardziej, na którą platformę kupić grę i ogrywać po raz pierwszy. Serio wolałbym, żeby ten Xbox był tak chujowy jak się o nim mówi. Nigdy nie byłem twardym łbem od "tylko konsole"/"tylko PC" i w sumie szkoda. Cytuj
number_nine 1 325 Opublikowano 17 listopada 2023 Opublikowano 17 listopada 2023 Ktoś wie dlaczego ceny niektórych gier aż tak różnią się np między sklepem tureckim a polskim? Nie mam na myśli tego, że jest tam ogólnie taniej, ale taki Remnant 2 w wersji ultimate kosztuje tam 60+ zł, a u nas podstawka 160. Bez promki zwykła wersja u turasa też za ok 50zł i to mnie najbardziej dziwi. Chyba nie ma sensu czekać na promocje, tylko przełączyć rejon sklepu lol Cytuj
Daddy 4 223 Opublikowano 17 listopada 2023 Opublikowano 17 listopada 2023 Wysoka inflacja ale z tego co kojarzę to mają wyrównywać ceny u Turka do innych krajów. Cytuj
number_nine 1 325 Opublikowano 17 listopada 2023 Opublikowano 17 listopada 2023 Inflacja inflacją, ale chyba deweloperom i wydawcom średnio pasuje sprzedaż gier za 1/4 ceny w porównaniu do us/eu dlatego mnie zaciekawiła ta sytuacja Cytuj
SnoD 2 314 Opublikowano 17 listopada 2023 Opublikowano 17 listopada 2023 (edytowane) Przecież sami wydawcy te ceny ustalają... Jeszcze pół biedy jak ustalają ceny na 5 rubli dla Rosji, gdzie tam 80% społeczeństwa wódę zagryza słoniną na kolację. Ale jak wchodzisz na store Islandii, gdzie tam przeciętna zarobków jest znacznie wyższa niż w zachodniej Europie, a gry masz 50% tańsze niż w Polsce. Edytowane 17 listopada 2023 przez SnoD 1 Cytuj
Dalhi 177 Opublikowano 17 listopada 2023 Opublikowano 17 listopada 2023 Pytanie powinno nasuwać się dlaczego na nasz rynek nie dostosowują cen do siły nabywczej. Trafiliśmy do koszyka zachodniego, choć trochę nam jeszcze brakuje, a nie jesteśmy małym rynkiem o który można zawalczyć agresywną polityką cenową. Pewnie koronnym argumentem przeciw takiemu rozwiązaniu będzie nasze "cebulactwo", jednak z czegoś ono się bierze. Podobnie jest z polskim tłumaczeniem, które w grach MS nie zawsze się pojawia. Po co komu napisy, niech się uczą angielskiego. A taki hooy, jest znaczna różnica w konsumowaniu treści w języku ojczystym i pozwala zrozumieć niuanse historii dla większej części odbiorców. Także @ASX możesz przekazać fakera ode mnie swoim przełożonym za olewanie własnego podwórka. 1 godzinę temu, SnoD napisał: Ale jak wchodzisz na store Islandii, gdzie tam przeciętna zarobków jest znacznie wyższa niż w zachodniej Europie, a gry masz 50% tańsze niż w Polsce. Islandia dość twarde warunki stawia, w przeszłości wygrywali batalie sądowe z Microsoftem. Do tego po kryzysie 2008 swoich "morawieckich" wsadzili do pierdla. Cytuj
Czoperrr 5 075 Opublikowano 17 listopada 2023 Opublikowano 17 listopada 2023 Turcja Turcją ale znacznie niższe ceny w Islandii, która jest na zupełnie innym poziomie (wyższym) niż Polska mnie bardziej zastanawia. Cytuj
ASX 14 629 Opublikowano 17 listopada 2023 Autor Opublikowano 17 listopada 2023 Z tymi polskimi wersjami to chyba nie jest źle jak przyjęło się powtarzać, bo poza Psychonauts 2 sprzed ponad 2 lat nie pamiętam kiedy jakaś gra MS w ostatnich latach nie miała polskiego tłumaczenia. Poprawcie mnie jeśli się mylę. Cytuj
SnoD 2 314 Opublikowano 17 listopada 2023 Opublikowano 17 listopada 2023 Na Islandii można kupować bez kombinacji żadnych, dzisiaj sobie sprawdzę ile tam wychodzą te gry z obecnych promocji. Cytuj
Dalhi 177 Opublikowano 17 listopada 2023 Opublikowano 17 listopada 2023 To prawda, miałem tu na myśli Psychonauts 2 głównie ze względu na siostrzeńca który szybko grę zostawił właśnie przez brak zrozumienia treści. Z ostatnio przeze mnie ogrywanych wymienię Quantum Break, Remedy nie ma problemu z polonizacją swoich gier, tylko w tym wypadku ktoś uciął niepotrzebne koszty. Zobaczymy co będzie dalej w tym temacjie, póki co ostatnie tytuły wydaje głownie Bethesda (hi fi, starfield i.. redfall) a oni są prymusami w tej kwestii. W wydawnictwo MS mam już mniej zaufania co do tego czy będą dostarczać polonizację, choćby filmową, swoich tytułów. Cytuj
Czoperrr 5 075 Opublikowano 17 listopada 2023 Opublikowano 17 listopada 2023 Odleciałem trochę w krainę marzeń i tak sobie myślę, fajnie byłoby gdyby Toys for Bob zrobili nową odsłonę Conkera 1 Cytuj
SnoD 2 314 Opublikowano 17 listopada 2023 Opublikowano 17 listopada 2023 Myślę, że dla tego konkretnego studia MS ma właśnie plan na kolejne platformówki 3D, bo takich deweloperów jest jak na lekarstwo. Cytuj
ProstyHeker 1 870 Opublikowano 17 listopada 2023 Opublikowano 17 listopada 2023 4 godziny temu, Czoperrr napisał: Turcja Turcją ale znacznie niższe ceny w Islandii, która jest na zupełnie innym poziomie (wyższym) niż Polska mnie bardziej zastanawia. Kiedyś pytałem się na Twitterze o to chopa, który niby tam robi w PR gamedev, przy okazji kolejnego szitstormu, że Polacy to zwierzęta, bo kupują w kluczykarniach. Ja chciałem poznać liczby, ile ta biedna korporacja (pozdro Grucha) traci, jaka to jest skala, bo z tweetów wynika, że MONSTRUALNA. Odpisał mi mgliście, że wydawcy ceny dostosowują do rynku i nic więcej mi nie powie ani o cenach, ani o "stracie" na rynku PL, bo ma NDA. Więc chętnie bym Ci napisał, ale NDA. XD Cytuj
Faka 3 987 Opublikowano 17 listopada 2023 Opublikowano 17 listopada 2023 Macie pojęcie czemu na islandzkim store nie ma Dead Island 2, tylko wyświetla mi jakieś kosmetyczne pierdoły do tej wymienionej gry? Cytuj
michal 558 Opublikowano 18 listopada 2023 Opublikowano 18 listopada 2023 ok miski, planuje kupic xboxa series x dlatego napiszcie mi 20 exclusive'ow na ta konsole które sa must-have'ami. 1 1 Cytuj
ASX 14 629 Opublikowano 18 listopada 2023 Autor Opublikowano 18 listopada 2023 20? nie wiem czy 5 by się znalazło. Już nie wspominając że xbox nie ma exclusive'ów bo wszystko wychodzi na PC. 1 Cytuj
Daddy 4 223 Opublikowano 18 listopada 2023 Opublikowano 18 listopada 2023 16 godzin temu, SnoD napisał: Myślę, że dla tego konkretnego studia MS ma właśnie plan na kolejne platformówki 3D, bo takich deweloperów jest jak na lekarstwo. A to nie jest tak że oni od acti przeszli pod skrzydła Blizzarda jako studio pomocnicze? Cytuj
ASX 14 629 Opublikowano 18 listopada 2023 Autor Opublikowano 18 listopada 2023 nic nie wiem aby przeszli pod skrzydła Blizzarda. Z tego co czytałem to wciąż pozostają w strukturach Activision i jak wiele innych studiów Activision zostali zaprzęgnięci w ostatnich latach jako studio pomocnicze do produkcji nowych CoDów (pracują m.in nad Warzonem). Co dobitnie pokazuje jak niezdrową strukturę organizacyjną miało Activision skoro nawet takie studio jak Toys for Bob musi klepać CoDy. Cytuj
wojtas011 534 Opublikowano 18 listopada 2023 Opublikowano 18 listopada 2023 A to nie jest tak że oni od acti przeszli pod skrzydła Blizzarda jako studio pomocnicze?To byli Ci od Tonego, Toys for Bob się ostalo Cytuj
krzysiek923 1 634 Opublikowano 18 listopada 2023 Opublikowano 18 listopada 2023 Dedykowany SSD WD Black C50 1TB za 600 zł na Amazon.es (sprzedaje Amazon). Cytuj
michal 558 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 On 11/18/2023 at 8:31 AM, ASX said: 20? nie wiem czy 5 by się znalazło. Już nie wspominając że xbox nie ma exclusive'ów bo wszystko wychodzi na PC. to napisz chociaz 20 swietnych tytulow które trzeba zagrac na tej konsoli Cytuj
ASX 14 629 Opublikowano 19 listopada 2023 Autor Opublikowano 19 listopada 2023 https://opencritic.com/browse/xbxs 1 Cytuj
Bielik 729 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 @michalkup sobie Ske i nie wydziwiaj. 1000 zł, a masz gry z 3 generacji, wydaje mi się, że to uczciwa cena. 1 Cytuj
michal 558 Opublikowano 19 listopada 2023 Opublikowano 19 listopada 2023 2 hours ago, Bielik said: @michalkup sobie Ske i nie wydziwiaj. 1000 zł, a masz gry z 3 generacji, wydaje mi się, że to uczciwa cena. mam juz xbox one i sporo gier z pierwszego Xa na nim pojdzie... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi