ASX 14 629 Opublikowano 10 godzin temu Autor Opublikowano 10 godzin temu Czy ja wiem, czy Series S jest taką kulą u nogi, jedynie chyba w Baldurze były problemy ze względu na split screen, z którego ostatecznie zrezygnowali i gra działa na nim w porządku. Jednocześnie jedne z najładniejszych i najbardziej zaawansowanych technicznie gier jak Hellblade, Forza czy MFS do tej pory bez problemu działają na konsoli za 1200-1300 zł. Jeśli będą robić handhelda to ja to widzę jako sprzęt o konfiguracji właśnie Series S, dzięki temu developerzy nie będą musieli robić dodatkowego portu. Do tego najlepiej byłoby dorzucić jakiś systemowy upscaler oparty o ML i wyszedłby z tego solidny sprzęt z tysiącami gier na start, począwszy od gier z pierwszego Xboxa i 360-tki po nowe tytuły. No ale w tej chwili to raczej ciężkie do zrobienia patrząc na to ile mocy potrzebuje Series S, więc pewnie czekają na rozwój technologii. Cytuj
Lukas_AT 1 186 Opublikowano 7 godzin temu Opublikowano 7 godzin temu (edytowane) 2 godziny temu, ASX napisał(a): Jeśli będą robić handhelda to ja to widzę jako sprzęt o konfiguracji właśnie Series S, dzięki temu developerzy nie będą musieli robić dodatkowego portu Tylko jaka bedzie przepasc pomiedzy kolejnym Xboksem a tym handheldem o konfiguracji Series S. To nie bedzie taka roznica jak teraz. Jesli oba sprzety beda musialy miec wspolny mianownik to bedzie to katastrofa. Juz lepiej jak zrobia pocket PC, ktory bedzie odpowiednio zaprojektowany tak by granie bylo wygodne. Wtedy to co ruszy to ruszy, a co nie to nie. Edytowane 7 godzin temu przez Lukas_AT Cytuj
ASX 14 629 Opublikowano 7 godzin temu Autor Opublikowano 7 godzin temu Szczerze mówiąc nie wiem czy to będzie aż tak istotne. Rynek konsol upodobnił się do smartfonów. następna generacja jeszcze mniej się odetnie od poprzedniej. 4 lata po starcie teoretycznie nowej generacji jakaś połowa aktywnych użytkowników konsol jeszcze dziś gra na Xboxie One i bazowym PS4, wciąż wychodzą crossgeny, a do tego ludzi kupują coraz mniej gier, bo dla coraz większej grupy odbiorców ważne jest by konsola odpalała przede wszystkim Fortnite, Minecraft i Call of Duty, a nie techniczne wodotryski popychające branżę do przodu, więc dla bezpieczeństwa lepiej robić gry crossgenowe. A proces ten będzie tylko w przyszłości się pogłębiał. Nawet były szef Playstation Shawn Layden ostatnio wspomniał że pogoń za mocą to ślepy zaułek. Cytuj
Lukas_AT 1 186 Opublikowano 6 godzin temu Opublikowano 6 godzin temu (edytowane) Godzinę temu, ASX napisał(a): Fortnite, Minecraft i Call of Duty Ja chce widziec kolejne Gears of War pokazujace graficzny pazur i posuwajacy gatunek do przodu. No ale wiadomo, ja jestem gracz starej daty. Mysle, ze moc jednak nadal jest wazna. Czasy PS1 czy PS2 byly inne. Swiaty konsol i pecetow zyly oddzielnie. Malo kto tez byl swiadomy tych wszystkich technicznych szczegolow i malo kogo bylo stac na drogi PC. Dzis wydanie 5-6 tys zl to nie az tak duzy wysilek. Dzis mlode pokolenie ma pod reka Digital Foundry i wiedza, ze jakas wersja konsolowa mocno odstaje od pecetowej jest latwo dostepna. Mysle, ze moc ma teraz realny wplyw na sprzedaz. My wybieramy konsole, bo tak gramy od dziecka dla konsolowego pieprzu, ale mlode pokolenie graczy juz tak na to nie patrzy. Musza byc przekonani by kupic jakis dodatkowy sprzet dedykowany tylko grom. Edytowane 6 godzin temu przez Lukas_AT Cytuj
Homelander 2 060 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 45 minutes ago, Lukas_AT said: Mysle, ze moc ma teraz realny wplyw na sprzedaz. Aha. Dlatego najlepiej sprzedającą konsolą generacji jest zdecydowanie najsłabszy Switch. A Xbox Series S sprzedaje się lepiej niż mocniejszy S. Ale może ta generacja jest wyjątkowa? Sprawdźmy! Jako gracz starej daty pewnie pamiętasz 5 generację. Playstation, Saturn, N64. Zdecydowanie najmocniejsze było N64. Co się najlepiej sprzedało? Najsłabszy na papierze PSX. 6 generacja - PS2, GCN, Xbox. Wygrało zdecydowanie najsłabsze PS2. 7 generacja - PS3, X360, Wii. Nie zgadniesz co wygrało. Tak, te najsłabsze Wii nie posiadające nawet HD. Tak więc to chyba tyle jeżeli chodzi o wpływ mocy na sprzedaż. Jeżeli robisz jakieś głębsze analizy rynkowe to warto spojrzeć szerzej i dalej niż poza własny salon z konsolami, albo nawet forumek Cytuj
Bzduras 12 449 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu Patrząc na takich debili jak pojeboss to człowiekowi od razu się odechciewa I czemu toto się nie e-zabije? Po co męczyć siebie, innych i marnować tlen? Cytuj
Lukas_AT 1 186 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 36 minut temu, Homelander napisał(a): Aha. Dlatego najlepiej sprzedającą konsolą generacji jest zdecydowanie najsłabszy Switch. A Xbox Series S sprzedaje się lepiej niż mocniejszy S Wiedzialem, ze ktos zaraz Switcha przywola. Switch to jednak handheld i ma mase gier. Tu sa rozne czynniki. Wszystko oczywiscie wplywa na sprzedaz. Series S sie sprzedaje lepiej, a skad wiesz czy Series X by sie lepiej nie sprzedawal, gdyby rynek konsol nie stal w miejscu, tylko gdyby rosl. Do tego dzialania MS nie zachecaja corowego gracza by zakupic Series X. Edytowane 5 godzin temu przez Lukas_AT Cytuj
Sven Froost 486 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu (edytowane) 1 hour ago, oFi said: Spencer chyba już ma dość Wyglada jak ktos z Aerosmith, co on walil przed konsola Edytowane 5 godzin temu przez Sven Froost Cytuj
Homelander 2 060 Opublikowano 5 godzin temu Opublikowano 5 godzin temu 7 minutes ago, Lukas_AT said: a skad wiesz czy Series X by sie lepiej nie sprzedawal, gdyby rynek konsol nie stal w miejscu, tylko gdyby rosl. Skąd wiem? Bo rynek rósł w poprzednich dekadach, a i tak sprzedawały się najlepiej najsłabsze sprzęty. Cytuj
Lukas_AT 1 186 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu (edytowane) 10 minut temu, Homelander napisał(a): Skąd wiem? Bo rynek rósł w poprzednich dekadach, a i tak sprzedawały się najlepiej najsłabsze sprzęty. Wśród konsol danej generacji. Ale i tak dana generacje ogolnie porownujesz do peceta. Dzis jak wychodzi nowa generacja to od razu porownuje sie osiagi i wnetrznosci do peceta za sprawa chocby Digital Foundry i wiadomo, ze konsola za 500 dolarow nie moze dorownac pecetowi. Gry sa te same. W jakis sposob to przenosi sie pewnie do swiadomosci zwyklego, mlodego gracza, ktory nie ma bagazu nostalgi. Kiedys tak nie bylo. O to mi chodzi. Edytowane 4 godziny temu przez Lukas_AT Cytuj
Czoperrr 5 075 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 15 minutes ago, Sven Froost said: Wyglada jak ktos z Aerosmith, co on walil przed konsola 1000 godzin w Vampire Survivors samo się nie zrobi 1 Cytuj
SnoD 2 314 Opublikowano 4 godziny temu Opublikowano 4 godziny temu 3 godziny temu, Lukas_AT napisał(a): Tylko jaka bedzie przepasc pomiedzy kolejnym Xboksem a tym handheldem o konfiguracji Series S. To nie bedzie taka roznica jak teraz. Jesli oba sprzety beda musialy miec wspolny mianownik to bedzie to katastrofa. Juz lepiej jak zrobia pocket PC, ktory bedzie odpowiednio zaprojektowany tak by granie bylo wygodne. Wtedy to co ruszy to ruszy, a co nie to nie. Spokojnie, Sony podobno też robi takiego handhelda jako drugie SKU i już nie będzie problemu Cytuj
drozdu7 2 731 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu Najważniejsze żeby zrobili dobrą kolejną konsolę, a jak mają za dużo kasy to niech dokładają sobie handhelda heh. Skoro nie chcą sprzętu za duże pieniądze to pewnie skok technologiczny nie będzie duży a więcej sztuczek upscallerów itp będzie. Mi się z jednej strony podoba ta wizja, że moje gry bede mógł grać gdzie chcę i jeśli będę chciał to w abonamencie. Multiplatformowosc staram się przetrawić, widzę że dochodzi do coraz większej liczby "wymian" grami. Każdy szuka kasy gdzie może. U mnie w domu nadal praktycznie wszystko kupowane na Xboxie, na pleju tylko exy Cytuj
Paolo de Vesir 9 092 Opublikowano 2 godziny temu Opublikowano 2 godziny temu 6 minut temu, krzysiek923 napisał(a): No i co by nie mówić, tak się robi biznes. Cytuj
Pupcio 18 383 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Mogli dać jeszcze ps5 na ten obrazek Cytuj
Paolo de Vesir 9 092 Opublikowano 1 godzinę temu Opublikowano 1 godzinę temu Na razie Spencer wkłada jedynie paluszek i gmera, ale coś czuję, że w następnym roku to już będzie tam cała pięść do łokcia i Gearsy jak nie day1 to bardzo szybko na PS. Cytuj
ASX 14 629 Opublikowano 51 minut temu Autor Opublikowano 51 minut temu Dużo osób komentuje te akcje marketingową jakby zachodziła jakaś przemiana, ale to nic nowego. MS już dawno nie patrzy na Xboxa wyłacznie jako konsole, ale raczej calą platformę do grania. Z konsolami, handheldami, PC i chmurą. Zresztą wystarczy przypomnieć grafikę sprzed lat Konsolowym purystom, czy wierzącym w konsolowy pieprz może się to nie spodobać, że Xbox podchodzi do tego tak otwarcie, ale to jest kierunek za którym pójdą inni, by np. Sony nie po to rozwija rozwija swoją chmurę by docelowo nie uczynić ze smartfonów, telewizorów i lodówek PlayStation bez potrzeby kupowania konsoli. Cytuj
Paolo de Vesir 9 092 Opublikowano 48 minut temu Opublikowano 48 minut temu Chodzi jedynie o to, że najgorzej na tym wszystkim wychodzą konsolowcy. Zobaczymy jak przełoży się to w przyszłości na porty gier które do tej pory nie były dostępne na konsoli Xbox. Cytuj
krzysiek923 1 635 Opublikowano 46 minut temu Opublikowano 46 minut temu no czyli wychodzi na to, że jeśli xbox działa na rynku konsol, to steam też ze swoim steam deckiem, o którym mówi się tylko jak o sprzęcie dedykowanym do ogrywania gier ze steama, a nie o konsoli Cytuj
ASX 14 629 Opublikowano 40 minut temu Autor Opublikowano 40 minut temu No konsolowcy wychodzą tradycyjnie najgorzej bo tylko oni muszą placić za mozłiwosć grania online, a konsolowy GP tzw. standard nie ma gier na premiere xd Ja nie mam nic przeciwko ekosystemowi, raczej chwałę sobie te wygodę i oszczędność, ale chciałbym być traktowany tak samo gdy gram na konsoli jak na PC. Cytuj
Homelander 2 060 Opublikowano 37 minut temu Opublikowano 37 minut temu Czy ja wiem czy najgorzej? Kupujesz konsolę za 300$ i grasz w te same gry co na PC za 1500$. Grafika gorsza, klatek mniej, ale gry te same. 1 Cytuj
krzysiek923 1 635 Opublikowano 29 minut temu Opublikowano 29 minut temu 7 minut temu, Homelander napisał(a): Czy ja wiem czy najgorzej? Kupujesz konsolę za 300$ i grasz w te same gry co na PC za 1500$. Grafika gorsza, klatek mniej, ale gry te same. ale nie we wszystko mogą na myszy, nie mogę podpiąc bezprzewodowo pada nie od ms, a jesteś w praktyce zmuszany grać pad vs k+m bo inaczej meczu nie znajdziesz, lobby puste Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi